Η γνώμη μας: Οι απάνθρωπες ουρές του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Το ημερολόγιο δείχνει 2017 και το ελληνικό δημόσιο εξαναγκάζει χιλιάδες Αθηναίους να στηθούν σε ουρές για ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί -με καθυστέρηση ενός έτους- η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το σκηνικό που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες εύκολα μπορεί να υποβαθμιστεί με φράσεις όπως «στην Ελλάδα βρισκόμαστε, τι να περιμένει κανείς», «οι Έλληνες είναι πάντα της τελευταίας στιγμής», «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή αλλά τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου».

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, ας αφήσουμε τις φτηνές δικαιολογίες στην άκρη και ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: οι ουρές του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα μίας αποτυχημένης προσπάθειας να εφαρμοστεί το νέο σύστημα χωρίς να έχει υπάρξει σχεδιασμός, με μηδέν συντονισμό και οργάνωση.

Δείτε επίσης: Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Δικαιολογία δεν υπάρχει καμία τη στιγμή που μιλάμε για ένα σύστημα που συζητείται για πάνω από 10 χρόνια και έχει δημοπρατηθεί εδώ και 3,5 χρόνια με τον ιδιώτη ανάδοχο να το προετοιμάζει όλα αυτό τον καιρό. Ο αριθμός των επιβατών που πρέπει να βγάλουν τις νέες κάρτες, ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της κάθε κάρτας και ο αριθμός των τερματικών που λειτουργούν είναι δεδομένοι αλλά φαίνεται πως κανείς δεν τα έλαβε υπόψη.

Επιπλέον, τα διάφορα προσχώματα της ανεξάρτητης αρχής προστασίας των προσωπικών δεδομένων -αγαπημένη δικαιολογία του υπουργού- έπρεπε να αντιμετωπιστούν από το δημόσιο ακόμα και μέσω της νομικής οδού. Μιλάμε άλλωστε για μία ανεξάρτητη αρχή που κάνει διαχρονικά την πάπια για τις ιδιωτικές εταιρείες που πουλούν προσωπικά δεδομένα πελατών, για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που παρενοχλούν τηλεφωνικά όλη την Ελλάδα και τις «δικηγορικές εταιρείες» που βάζουν στο στόχαστρο δανειολήπτες, αλλά κάτι παθαίνει όποτε ακούει τις λέξεις «κάμερες» ή «ηλεκτρονικό».

Εδώ και μήνες αυτή η ιστοσελίδα αναρωτιέται αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο ή αν όλα γίνονται «βλέποντας και κάνοντας». Την απάντηση δυστυχώς την λάβαμε με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο.

Με τη διαδικασία να ξεκινά χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση αλλά με διαρροές στον τύπο, χωρίς καμία διαφήμιση ή συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης, με εγκληματικά ανενημέρωτο προσωπικό και με τις ειδήσεις να βγαίνουν από συνεντεύξεις μελών της κυβέρνησης και όχι από τους υπεύθυνους συγκοινωνιακούς φορείς, η επικοινωνιακή διαχείριση της μετάβασης είναι ένα Βατερλό.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ένας επιβάτης που παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα θα μπορούσε να βγάλει την κάρτα του από την πρώτη μέρα περιμένοντας 5 λεπτά στην ουρά. Αυτό όμως είναι και ψευδές και προσβλητικό για το επιβατικό κοινό. Γιατί αφενός οι ουρές ξεκίνησαν αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί ολοκλήρωσης της μετάβασης (προηγουμένως δεν δούλευε ούτε καν το πληροφοριακό site για το ηλεκτρονικό εισιτήριο) και αφετέρου γιατί ακόμα και όλοι οι επιβάτες να προσπαθούσαν από τις πρώτες -πιο χαλαρές- μέρες να βγάλουν εισιτήριο, ακόμα θα υπήρχαν χιλιάδες που δεν θα είχαν εξυπηρετηθεί.

Είναι δε προσβλητικό επειδή η πλειοψηφία των επιβατών που στέκεται στις ουρές για ώρες αυτές τις μέρες είναι οι ίδιοι επιβάτες που στέκονταν στις ουρές κάθε μήνα για να ανανεώσουν τις μηνιαίες κάρτες τους. Είναι οι επιβάτες που δεν τολμούν να μπουν σε λεωφορείο ή μετρό αν δεν έχουν επικυρωμένο εισιτήριο ή κάρτα. Όχι αυτοί που θα πλήξει το νέο σύστημα μέσω της μείωσης της εισιτηριοδιαφυγής. Αυτοί οι τελευταίοι ίσως και να μην έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Το να βάζεις το σύνολο των επιβατών να περιμένει σε ουρά -έστω και μία φορά- για να αποκτήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι εντελώς αντίθετο με τη φιλοσοφία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τι μπορούσαν να κάνουν λοιπόν; Τις δικές μας ερασιτεχνικές προτάσεις τις γράψαμε. Από εκεί και πέρα οι ιδέες είναι αμέτρητες: η έκδοση των καρτών θα μπορούσε να γίνεται εκτός των εκδοτηρίων, σε ΚΕΠ, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας (όπως και οι ακαδημαϊκές ταυτότητες – εκεί δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων;), με μεγαλύτερη συμβολή του διαδικτύου ή μέσω αυτόματων μηχανημάτων. Οι επιβάτες θα μπορούσαν απλά να καταθέτουν τα δικαιολογητικά στα εκδοτήρια σήμερα και να λαμβάνουν την κάρτα έτοιμη την επόμενη εβδομάδα από το ίδιο σημείο, χωρίς καμία αναμονή σε ουρές.

Σε τελική ανάλυση, σε περισσότερα σημεία έκδοσης. Απλές γνώσεις αριθμητικής χρειάζονται για να διαπιστώσει κανείς πως είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί μισό και πλέον εκατομμύριο κόσμος από λίγες δεκάδες σημεία έκδοσης καρτών. Τα οποία φυσικά βρίσκονται όλα (πλην τεσσάρων) σε σταθμούς του Μετρό λες και δεν υπάρχουν χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από σταθμούς του Μετρό.

Το πλέον κωμικοτραγικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου έκανε «δωρεά» 25 τερματικών έκδοσης καρτών ώστε να αυξηθούν τα σημεία έκδοσης. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να ακούσουμε κάποια στιγμή την πλευρά του αναδόχου (που δεν πρόκειται να γίνει καθώς υπάρχουν οι ανάλογες ρήτρες): ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της μετάβασης και γιατί προβλέπονταν η λειτουργία τόσο λίγων τερματικών έκδοσης καρτών; Υπήρξε πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης για δραστική αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που άλλαξε τα δεδομένα;

Οι δύσκολες μέρες θα περάσουν και κάποια στιγμή οι ουρές στα εκδοτήρια θα μειωθούν. Όση ώρα περιμένεις όμως στην ουρά για την πλαστική κάρτα μην ξεχνάς ότι όλο αυτό δεν-είναι-φυσιολογικό. Κάποιοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι μας.

Δείτε επίσης:

74 Comments

          • Αυτά τα κινητά κοστίζουν ακριβά για να τα αγοράσεις και θέλουν και γνώσεις για να τα χειριστείς κιόλας, αυτά τα ακριβά κινητά δεν αφορά τον φτωχό λαό.

          • Εγω από την καθημερινή μου συναναστροφή με το επιβατικό κοινό των ΜΜΜ θα έλεγα ότι ο μέσος επιβάτης το iPhone του, το έχει. Δεν χρειάζεται κινητό των 800 ευρώ για τη διαδικασία που περιγράφω. Και με ένα κινητό των 40 ευρώ την κάνεις τη δουλειά σου. Αλλά και πάλι δεν είναι υποχρεωτικό το QR code.

          • Αυτό είναι το πιο σωστό Νικήτα να μην είναι υποχρεωτικό αυτό το περίεργο ξενόγλωσσο QR code που χρειάζεται εκτυπωτές ή κινητά τηλέφωνα. Τα τηλέφωνα αυτά τα έχουν οι πιο πλούσιοι επιβάτες και ανυσηχούσαν κιόλας αυτοί οι πλούσιοι μήπως δεν λειτουργούν τα ακριβά κινητά τους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτοί οι πλούσιοι επιβάτες έγραφαν μάλιστα ότι είναι εξαρτημένοι από αυτά τα κινήτα. Τι να πώ; Την στιγμή που υποφέρει τόσος πολύς κόσμος από τους χαμηλούς μισθούς, την φτωχοποίηση, την ημιαπασχόληση και την ανεργία κάποιοι ανυσηχούν για την λειτουργία των ακριβών κινητών τους μέσα στο μετρό. Έλεος δηλαδή…

  1. Αν πάντως οι πιο πολλοι που περιμενουν στην ουρα και γρινιαζουν ειναι αυτοι με τις μηνιαίες καρτες (γιατι αυτοι που θα βγαλουν καρτα για να την φορτώνουν με 1.40 μπορουν καλιστα να παρουν το εισιτηριο και σε 15-20 μερες που θα πεσει η ουρα να πανε και σε 5 λεπτα να βγαλουν και καρτα), γιατι περιμενουν και δεν αφηνουν τον φακελο; Και αν η δικαιολογία ειναι μήπως μεχρι τις 15 του μηνα δεν τους ερθει η πλαστικη, εγω θα προτιμουσα για 4-5 μερες να πληρωσω εισιτήριο κανονικο παρα να περιμενω 5 ωρες στην ουρα!

    • Γιατί τα κανάλια και όλες οι εφημερίδες λένε ότι η παράταση που δόθηκε είναι για την έκδοση της νέας κάρτας. Για αυτό. Παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο.

      • ναι, αλλα εγω δεν θα περιμενα στην ουρα ετσι απλα θα κοιταγα γιατι περιμενω και μηπως δεν πρεπει να περιμενω, και αν δεν υπηρχε εναλακτικη θα φωναζα. Απο την στιγμη που στα ηχεια μεσα στους σταθμους παιζει ασταματητα η ανακοινωση για τον φακελο, θα εφερνα το φακελο και δεν θα περιμενα στην ουρα με τα 200 ατομα να βριζω τον οασα.

        • Σωστά αλλά οι γέροντες και μη έχοντες χαρτινη κάρτα για να πάρουν μειωμένη θα πρεπει να περιμένουν 5 ωρες στην ουρα ή όχι??? ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΗΔΕΝ

          • Εάν όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση μέσω φακέλου δεν περίμεναν στην ουρά (όπως και να είχαν ενδιαφερθεί να την εκδόσουν λίγο νωρίτερα και όχι τελευταία στιγμή) τα ταμεία δεν θα είχαν τόσο πολύ κόσμο για τις ευπαθείς ομάδες.

    • Εάν κάνεις πολύ λίγες διαδρομές ορθά πράττεις, εάν όμως χρησιμοποιείς τα μέσα μεταφοράς συστηματικά και καθημερινά αυτή η πρακτική κοστίζει πάρα πολύ ακριβά και είναι οικονομικά ασύμφορη για τον επιβάτη. Αν όμως είσαι πολύ πλούσιος και φραγκάτος δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα.

      • Αυτός που κάνει πολλές έχει κάρτα (και νομίζω αναγκαστικά έχει κάρτα αυτός που αφήνει φάκελο).

        Αν έχεις κάρτα έχεις προϋπολογίσει €30 για τον Νοέμβρη. Με €27 παίρνεις 3 πενταήμερες από 16-30/11 και 1-15 κινείσαι με του Οκτώβρη.

        Για όσους έχουν μειωμένο η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη γιατί δεν έχει αντίστοιχη 5ήμερη, αλλά οι χρήστες κάρτας €30 δεν έχουν κανένα λόγο να είναι στην ουρά.

        • Πρέπει με βάση την δική σου πρόταση εκτός από τα είκοσιεφτά (27) ευρώ των πρώτων δεκαπέντε (15) ημερών των ηλεκτρονικών εισιτηρίων του μηνός Νοεμβρίου, στο συνολικό οικονομικό κόστος του επιβάτη να προσθέσεις και 50% της μηνιαίας κάρτας , το κόστος της οποίας κατά το ήμισυ καταμερίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (16/11-30/11) ήτοι το 50% των 30 (τριάντα) ευρώδηλαδή επιπλέον 15 (δεκαπέντε) ευρώ.

          Με βάση την πρόταση σου δηλαδή το συνολικό οικονομικό κόστος του επιβάτη για τον μήνα Νοέμβριο από τριάντα (30) ευρώ που κοστίζει η κανονική μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών
          εκτινάσσεται στα 27+15 = 42 ευρώ! Τα 42 ευρώ είναι κατά 40% ακριβότερη τιμή συνολικού μηνιαίου κομίστρου συγκριτικά
          με τα 30 ευρώ που κοστίζει κανονικά η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

          Αν έχεις μηνιαία κάρτα έχεις προϋπολογίσει τριάντα (30) ευρώ
          για τον μήνα Νοέμβριο και όχι 27+ 15 = 42 σαράντα δύο ευρώ!
          Ωστόσο εάν είσαι πλούσιος μπορείς να το κάνεις χωρίς να σκεφτείς το 40% επιπλέον οικονομικό κόστος μετακίνησης που
          συνεπάγεται μία τέτοια επιλογή!

  2. Σε κανένα γραφείο δεν είμαι. Θα με βρεις όμως κάθε μέρα στο μέτρο. Τώρα για μένα μια χαρά ενημέρωση έχει κάνει. Στο νέο site που κυκλοφορεί ήδη ένα μήνα έχει αναλυτικά όλες τις οδηγίες για αγορά επαναφόρτιση και επικύρωση των νέων εισιτηρίων. Και το κοινό δεν έχει μπει καν στον κόπο να το διαβάσει. Οι υπάλληλοι το έχουμε πει λένε ψέματα μην τους ακούτε. Εαν θέλετε σωστή ενημέρωση μόνο αυτό το site και το athenacard .gr

  3. Ναι ακριβώς και ποιος τη χρησιμοποίησε…;; Μόνο τουρίστες.. και άντε 10 άτομα από εμάς… Εγώ δεν εβελπα κανέναν. Να τα χρησιμοποιεί…

  4. Σε σχέση με την ΑΠΠΔ, δεν θεωρείτε ότι στην αρχική πρόθεση του ΟΑΣΑ (ηλεκτρονική παραγγελία-παραλαβή από σταθμό) ζητούσαν πολλά στοιχεία; Δεν αρκούσε το ΑΜΚΑ ή ο ΑΔΤ, ένα τηλέφωνο ή ένα e-mail, το αρχείο με τη φωτογραφία και ένα αποδεικτικό που θα προέκυπτε από την κατάθεση της αίτησης; Γιατί διεύθυνση; Γιατί και σταθερό και κινητό τηλέφωνο και e-mail;

    • Όχι, εμένα δεν μου φαίνονται πολλά, εξάλλου και στο Λονδίνο τόσα ζητάνε αν θες να βγάλεις την Oyster Photocard. Και εκεί ο κόσμος δεν βλέπω να έχει κανένα πρόβλημα.

      Τη διεύθυνση θα την ζήταγαν για να στη στείλουν ταχυδρομικώς.

      • Η Oyster Photocard, αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι μόνο για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου; Αν ήθελαν να τη στείλουν ταχυδρομικά – θυμόμουν που έλεγαν ότι “την παραγγέλνεις και θα πας για παραλάβεις από κάποιο σταθμό/σημείο που θα επιλέξεις – ας ζητούσαν μόνο τη διεύθυνση. Εμένα με βάζει σε υποψίες – ΟΚ, είμαι κολλημένος – ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα κατέληγαν σε διαφημιστικές και call centre. Εδώ οι άνθρωποι διακινούσαν πλαστά εισιτήρια ή έκαναν εκείνα που έκαναν με τις επιστροφές κουπονιών, εδώ θα κολλήσουν; Λυπάμαι που το λέω, και σίγουρα θα με κατακρίνετε, αλλά από το 1984 και με εξαίρεση κάποια διαστήματα που ήμουν εκτός Ελλάδας ή Αθήνας, είχα μηνιαία κάρτα αποφεύγοντας τουλάχιστον για την δουλειά το ΙΧ. Με έχει “χαλάσει” όλη αυτή η ιστορία και απλά έβγαλα μια απρόσωπη κάρτα με 10+1 εισιτήρια για κάποιες φορές που πρέπει να κατέβω στο Κέντρο. Από 11 Νοεμβρίου στη δουλειά με ΙΧ – “μια χαρά” το πληρώνουμε κι αυτό το ρημάδι και κάθεται.

        • Βασική διαφορά υπέρ του Λονδίνου είναι ότι δε ζητάνε εγγραφή για μηνιαία εισητήρια (μια φορά και ένα καιρό ζητούσαν αλλά καταργήθηκε εδώ και καιρό). Οπότε για πολύ κόσμο, κερδίζει απο τα αποδητήρια.

          Κατά τα άλλα ζητάνε και κρατάνε όνομα, διεύθυνση, email και τηλέφωνο. Αντίστοιχο ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ (NINO) δε ζητάνε, αντίστοιχο ταυτότητας δεν έχουν.

          Ο ΟΑΣΑ ζητάει μεν ΑΜΚΑ αλλά δεν τον αποθηκεύει αυτούσιο. Χωρίς να το λέω για καλό, νομίζω οτι παρά τον ντόρο ο ΟΑΣΑ έχει στα χέρια του ελάχιστα στοιχεία. Και λέω ότι δεν είναι καλό γιατί αν πχ σου πέσει μέσα στο μετρό η κάρτα και την βρούνε δεν έχουν καν τρόπο να στη στείλουν ή να σε πάρουν τηλέφωνο να έρθεις να την πάρεις.

          Νομίζω ότι έχει γίνει μια κάποια προσπάθεια από ΑΠΔΠΧ και ΟΑΣΑ σε αυτό το θέμα. Διατηρώ κάποιες αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα αλλά για διαφημιστικές και call center πιστεύω δεν έχουμε φόβο.

          • Είμαι 99.9% σίγουρος ότι όντως εννοούν ότι registration θέλει για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα (όχι μεγαλύτερο ή ίσο του μήνα).

          • Οκ πάντως λογικό μου φαινεται να θέλουν και για μήνα ειδικά εκεί που οι τιμές είναι από άλλο πλανήτη… Βασικά είναι το σωστό.

          • Εγώ δεν έχω καταλάβει, γιατί όλοι έχουν την εντύπωση πως ο ΟΑΣΑ θέλει να πουλήσει τα προσωπικά στοιχεία;
            Επίσης, στο athenacard .gr, στους Ο&Π λέει:
            “Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), θα χρησιμοποιήσει το μήνα και το έτος γέννησης καθώς και την κατηγορία επιβάτη για σκοπούς εξυπηρέτησης και διαχείρισης πελατών, και την πρόληψη εγκλημάτων και ανίχνευσης απάτης. Τα προσωπικά σας στοιχεία θα προστατεύονται κατάλληλα και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου περί Προστασίας του Ατόμου από την Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Ν. 2472/1997). Σε συγκεκριμένες περιστάσεις, ο ΟΑΣΑ μπορεί επίσης να μοιράζεται τα προσωπικά σας στοιχεία με την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για σκοπούς πρόληψης ή ανίχνευσης εγκλήματος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων.”

    • Ακριβώς μια χαρά ήταν το σύστημα… Εν έτει 2017 με πιστωτικές κάρτες σταθερή και κινητή τηλεφωνία facebook, GPS και ότι άλλο ηλεκτρονικο σκεφτείτε μας χάλασε το ηλεκτρονικό εισιτήριο…

  5. Για μένα ένα ακόμα μεγάλο λάθος που έκαναν (που σε πρώτη ανάγνωση δεν έχει σχέση με τις κάρτες) ήταν να μην αφήνουν να μπορεί να αγοράσει κανείς 1 μεμονωμένο Athina Ticket από το μηχάνημα.
    Με αυτόν τον τρόπο εδώ και 2+ μήνες, με μια μικρή διαφημιστική εκστρατεία, θα είχε μπει το ηλεκτρονικό εισιτήριο πιο εύκολα στην καθημερινότητα και θα υπήρχε άμεση ανταπόκριση για τις κάρτες. Ουρές θα υπήρχαν, αλλά πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες χρονικά.

    • Το μεμονωμένο νομίζω θέλουν να το υποβαθμίσουν γιατί έχει για τον ΟΑΣΑ παραπάνω κόστος, και τελικά για τον επιβάτη παραπάνω ταλαιπωρία.

      Πες το βγάζεις, στο γυρισμό τι κάνεις αν δεν είσαι δίπλα σε μετρό; Ψάχνεις το υποθετικό περίπτερο που πουλάει athena tickets; Δε νομίζω ότι για να αποφύγουμε να πληρώσουμε 2-3 εισητήρια “μπροστά” αξίζει το ρίσκο.

      • Συμφωνώ για το κοστος, ομως λενε οτι θα το επιτρέψουν οταν καταργηθουν τα χαρτινα.
        Πιστεύω έστω και προσωρινά πιο σημαντικο ήταν να συνηθίσει και να μάθει το κοινό την νεα μορφή εισιτήριων. Τώρα το έχουν ότι πρέπει να δωσουν 7 Ευρώ ή δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι, όποτε παίρνουν από το διπλανό μηχάνημα.

        • Για την εξοικείωση μαζί σας. Έπρεπε να έχουνε γεμίσει τον κόσμο απρόσωπες κάρτες από το Φεβρουάριο, που οι προσωποποιημένες ήτανε στο περίμενε από την ΑΠΔΠΧ.

          Κάμποσος κόσμος θα ήθελε να αλλάξει τη δεσμίδα που θα έπαιρνε κάθε τόσους μήνες μια μια πλαστική καρτούλα, ειδικά αν είχε και την μικρή εκπτωσούλα του 10+1. Αυτές τις μέρες, με την αναμπουμπούλα από τις ουρές έχει πάει άκλαυτη.

          • Μα το όλο νόημα είναι να μην παίρνουν κάθε τόσο μια νέα ανώνυμη κάρτα αλλά να μάθουν να την επαναφορτίζουν. Αυτό έπρεπε από την αρχή να εξηγούν στον κόσμο πως γίνεται.

          • Θα τους το μάθαιναν με μικρές εκπτώσεις όπως στο 10+1 ή με μικρά “καπέλα” στην προμήθεια νέου μέσου. Για να μπει βέβαια το καπέλο πρέπει να μην κυκλοφορεί παράλληλα το χάρτινο.

            Για όλα αυτά υπήρχε χρόνος όσο μιλάγανε με την ΑΠΔΠΧ, αλλά θα τα κάνουμε τώρα όλα μαζί.

          • Να σου πω κάτι δεν το δοκίμαζε κανένας ότι και να βάζανε. Η προσφορά 10+1 ξέρεις πόσο καιρό υπάρχει???

          • Δυστυχώς αν και υπήρχε δεν το επικοινωνήσανε όσο θα έπρεπε.
            Πουθενά εντός των χώρων του μετρό δεν είδα σχετική ανακοίνωση. Τόσα κενά διαφημιστικά panel έχουνε, θα μπορούσαν να είχαν βάλει κάποια σχετική ενημερωτική αφίσα για τα θέματα του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

          • Σίγουρα θα βοηθούσε αλλά και πλέον που όλες οι οθόνες και τα μεγάφωνα λένε όλη μέρα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ο κόσμος ακόμα δεν έχει την παραμικρή ιδέα. Εάν δεν κάτσεις να αφιερώσεις έστω 5 λεπτα να το διαβάσεις όσο προώθηση και να κάνει ο ΟΑΣΑ δεν θα το καταφέρει. Αποδεδειγμένα πλέον. Ένα μήνα σοβαρής ενημέρωσης από ΟΑΣΑ και ο κόσμος ακόμα πλήρη άγνοια.

      • Ξεχνάτε μάλλον τους τουρίστες και τους επισκέπτες της πόλης από την επαρχία. Τα χάρτινα εισητήρια προορίζονται γι’ αυτούς και όχι για τους μόνιμους κάτοικους της πόλης. Εγώ σαν περιστασιακός χρήστης των ΜΜΜ μιά χαρά εξυπηρετούμαι με μία ανώνυμη Ath.ena κάρτα, την οποία έβγαλα πανεύκολα από εκδοτήριο του ΟΑΣΑ στην Κυψέλη, χωρίς ουρές σε 3 λεπτά…

          • Καμία αντίρρηση δεν έχω με όλα αυτά. Η ένσταση μου είναι με την κάψα και τον πανικό που δεν εκδιδόταν/εκδίδεται ως τις 5/11 athena ticket της μίας διαδρομής.

            Το θεωρώ επουσιώδες. Πρώτον, γιατί μαζί με τη μία διαδρομή θα θες και επιστροφή. Δευτερον, γιατί με το να βγάζεις ένα-ένα εισητήρια ξοδεύεις πιο πολύ χρόνο στα μηχανήματα. Τρίτο, γιατί αν βρεθείς χωρίς εισητήριο κάπου μακριά από μετρό θα γκρινιάζεις για τον κακό ΟΑΣΑ που σε έκανε λαθρεπιβάτη (δε το λέω προσωπικά).

            Για να συγκρίνουμε λίγο με εξωτερικό, στη Βαρκελώνη πχ το μονό κάνει 2.15 (χωρίς μετεπιβίβαση) και η δεκάδα κάνει €10 (που είναι “ενιαία” των 75 λεπτών). Στο Λονδίνο μια απλή διαδρομή με μετρό κάνει 2.40 με ανώνυμη κάρτα ή 4.90 σε μεμονωμένο χάρτινο. Η ανώνυμη κάρτα θέλει 5 λίρες εγγύηση και έχει και ελάχιστη πρώτη φορτισή, νομίζω άλλες 10 λίρες. Βρυξέλλες το μονό 2.10 τα 5 κοστίζουν €8 και τα 10 κοστίζουν €14. Η πεντάδα και η δεκάδα χρειάζονται ανώνυμη καρτούλα με κόστος €5.

          • Έτσι θα έπρεπε να είναι κι εδώ για να ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση ακόμα και των AthenaTicket και το κόστος επανέκδοσης κατεστραμμένων AthenaCard να το επωμίζεται αυτός που είναι υπεύθυνος να τα φυλάσσει σε καλή κατάσταση.

          • Είμαστε μια οικογένεια 4 ατόμων .Πρέπει να βγάλουμε 4 χάρτινα ηλεκτρονικά εισιτήρια των 5διαδρομών (28 ευρώ) γιατί δεν μπορώ να επικυρώσω εγώ για την γυναίκα μου και τα παιδιά μου , και μάλιστα πρέπει να έχω και το κατάλληλο χαρτονόμισμα (5,10 ευρώ) η αντίστοιχα κέρματα * 4φορές , γιατί δεν δέχονται τα μηχανήματα κάρτα η μεγαλύτερα χαρτονομίσματα .
            Όπως και να το κάνεις χρειάζεται μια προετοιμασία για μια απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

          • Με τα παιδία και το ότι στην έναρξη της βόλτας από ότι καταλαβαίνω δεν έχει κοντά εκδοτήριο όντως είναι τσάμπα λεφτά, έχετε δίκιο. Αν έχει, μάλλον μπορείτε να τους βγάλετε μισά.

          • καταρχην μεχρι τις 5/11 θα υπαρχει το παλιο χαρτινο, κατα 2ον αν θες επιστροφη θα ξανα φορτιζεις το tichet με 1.40 ακομη – δεν θα εκδιδεις καινουριο. (οπως παλια θα εβγαζες ειστηριο επιστροφης, ποια η διαφορα?)

  6. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα !!!
    Ειδικά αυτό το κομμάτι :
    “Το να βάζεις το σύνολο των επιβατών να περιμένει σε ουρά -έστω και μία φορά- για να αποκτήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι εντελώς αντίθετο με τη φιλοσοφία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. ”
    περιγράφει άριστα όσο με αφορά την αρνητική στάση που έχω με αυτή την διαδικασία

  7. Έλεος με αυτούς που πάνε να βγάλουν λάδι τον ΟΑΣΑ και το υπουργείο.
    Οι ουρές είναι 150+ άτομα αυτή την στιγμή σε όλους τους σταθμούς.
    Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τίποτα.
    Οι υπάλληλοι εκδίδουν, φορτίζουν, παραλαμβάνουν φακέλους και δίνουν πληροφορίες ασταμάτητα. Είναι προφανές ότι αυτοί και ο κόσμος είναι οι μόνοι που δεν φταίνε.
    Δεν μπορώ να καταλάβω με ποία λογική για όλο αυτό το χάος φταίνε τελικά οι μόνοι που το παλεύουν. Κάποια σχόλια σε αυτό το site είναι εντελώς στημένα, νομίζω ότι μεταξύ μας γράφουν και οι μετακλητοί στο γραφείο του σπίρτζη ως δήθεν επιβάτες και γνώστες του θέματος…

    • Όχι όλοι αλλά αρκετοί υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για τη σύγχυση του κοινου. Σκόπιμα λένε ψέματα στο κοινό διαδίδοντας λάθος πληροφορίες. Για αυτό το κοινό είναι τόσο μπερδεμένο. Εγώ όταν έβγαλα την δικιά μου κάρτα μέσα Σεπτεμβρίου που είχε 3 άτομα στην ουρά εάν είχα ακούσει 3 υπαλλήλους και δεν ξαναρωτοθσα στο Σύνταγμα θα περίμενα τώρα στην ουρά. Καθώς και οι 3 με διαβεβαίωσαν ότι όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών αλλά ούτε καν των ανώνυμων την οποια είχα στην τσέπη μου την ώρα που μια απαντούσε… Τι να λέμε τώρα…

  8. Όντως βαραίνουν πολλές, πάρα πολλές, ευθύνες τον ΟΑΣΑ για τους λόγους που σωστά αναφέρατε, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει πλήρως τους επιβάτες από τις δικές τους ευθύνες. Ο μέσος επιβάτης είναι της τελευταίας στιγμής. Όπως επίσης και ο μέσος πολίτης είναι της τελευταίας στιγμής. Φαίνεται εξάλλου σε τόσα πράγματα της καθημερινής μας ζωής (πληρωμή φόρων, υποβολή φορολογικών δηλώσεων, κ.λπ.), γι’ αυτό πάμε από παρατάσεις σε παρατάσεις σε τόσα πράγματα… Άρα, δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν οι ουρές στα εκδοτήρια… Όταν επιτέλους σοβαρευτεί ο δημόσιος τομέας σε αυτό το κράτος και σοβαρευτούμε και εμείς ως πολίτες, τότε ίσως εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

    • Μπορεί εδώ και 2-3 μέρες να γίνεται “το απόλυτο της τρελής”, αλλά είχαμε ουρές από τις πρώτες μέρες, αφού εξαγγέλθηκε η επίσπευση της μετάβασης.

      • Είχαμε ουρές, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους και όχι όλες τις ώρες της λειτουργίας κάποιων εκδοτηρίων. Ειδικά κατά τις 8-9 το βράδυ υπήρχαν ελάχιστοι.

        • Πάντως, οι ουρές είναι φοβερά μεγάλες, ειδικά στο Ελληνικό: Ξεκινάει από το εκδοτήριο, φτάνει μέχρι τον απέναντι τοίχο (που είναι μεγάλη απόσταση) και συνεχίζει προς τις σκάλες που πάνε στις αποβάθρες…

    • Το πρόβλημα που χαρακτηρίζετε ως “μέσο πολίτη της τελευταίας στιγμής” δεν εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά από μόνο του. Δημιουργήθηκε και εκπαιδεύτηκε να είναι έτσι μεγαλώνοντας σε ένα κράτος που έχει την τάση να ξεχειλώνει όλους τους περιορισμούς που το ίδιο θέτει. Είτε αυτοί είναι χρονικές προθεσμίες, είτε νομοθεσίες κλπ.
      Έτσι ο μέσος πολίτης (έχει εκπαιδευτεί ώστε να) ξέρει πως αν είναι πολλοί αυτοί που έμειναν εκτός προθεσμίας, θα δοθεί παράταση, αν είναι πολλοί αυτοί που καταπατούν έναν νόμο, αυτός θα πάψει να εφαρμόζεται (βλέπε πχ αντικαπνιστικός) κ.ο.κ.

      Φυσικά για να εφαρμοστεί με αυστηρότητα το οτιδήποτε θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του πολίτη, εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα και να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να το υποστηρίξουν. Έτσι εάν οι μόνες ανακοινώσεις και οδηγίες προς τους επιβάτες αναρτήθηκαν στους σταθμούς λίγο πριν λήξει η προθεσμία, εξ’ ορισμού θα παρατηρηθούν αυτά τα φαινόμενα. Αν οι υποδομές σου αρκούν για έκδοση πχ 3000 καρτών ανά ημέρα, δεν είναι εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα να υποστηρίξεις πως η μετάβαση θα γίνει σε 3 βδομάδες.

      Αντί λοιπόν να συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες αυτού που παρατηρούμε να γίνεται, καθόμαστε και επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τις ευθύνες του “μέσου πολίτη της τελευταίας στιγμής” δίνοντας άφεση αμαρτιών στον οποιονδήποτε υπαίτιο.

      • Καμία άφεση δεν έδωσα στον ΟΑΣΑ. Και αυτό το ”κράτος”, δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς, αλλά όλοι εμείς, που το διαμορφώσαμε έτσι όπως το διαμορφώσαμε με την διαπαιδαγώγηση που λάβαμε από τους γονείς μας, με την ψήφο μας στις εκλογές, κ.λπ.. Στο χέρι του είναι του μέσου πολίτη να αλλάξει τα πράγματα…

  9. Μα ζήτησε συγγνώμη ο κ. Υπουργός, κι όλα καλά απ’ ότι φαίνεται… Σε μια χώρα που φαίνεται να μη διαθέτει μνήμη… Ας τον συγχωρέσουμε λοιπόν, όπως συγχωρέσαμε μέχρι τώρα και την αγραμματοσύνη και τη τραγική ανεπάρκεια άλλων, περισσότερα υψηλά ιπτάμενων, που δε διστάζουν να διασύρουν τη χώρα μας κάθε μέρα που περνάει, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν…

  10. Στα περισσότερα θα συμφωνήσω. Απλά ο ΟΑΣΑ είχε φτιάξει ένα σύστημα όπως ακριβώς λειτουργεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Με την έκδοση εξολοκλήρου μέσω διαδικτύου (και από τα ταμεία για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με τα διαδικτυακά συστήματα) το οποίο απαγορεύτηκε από την αρχή προστασίας καθώς ζήτησε την φυσική παρουσία του ατόμου στα ταμεία για δήθεν προστασία των δεδομένων. Κάτι μου αρχίζω να υποψιάζομαι ότι έγινε εσκεμμένα. Τέλος πάντων αυτό δεν μπορώ να στηρίξω κάπως οπότε άστο στην άκρη. Τα ίδια κανάλια που ειχαν βγει με πυρσούς και τσουγκράνες όταν είχαν δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που χρειάζονταν για την έκδοση της κάρτας μέσω διαδικτύου
    (μόνο για κάποιον που επιθυμούσε να κάνει τη διαδικασία μέσω ιντερνέτ, για τους υπόλοιπους που θα διάλεγαν το ταμείο δεν ήταν υποχρεωτικά) χτες κατηγορούσαν τον ΟΑΣΑ που είδα ένα ρεπορτάζ γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε συστήματα όπως του Λονδίνου που ζητάνε αυτά που ζητούσε και ο ΟΑΣΑ για την αποστολή των καρτών σπίτι του κάθε ατόμου. Η παράνοια προσωποποιημένη. Ούτε τι έλεγαν πριν 5 μήνες δεν θυμούνται. Ότι τους συμφέρει εκείνη τη στιγμή για να κατηγορήσουν.

    Εάν πηγαιναν τελικα με την νομική οδό για να πολεμήσουν την Αρχή, πιστεύω θα είχαμε μια 5ετια που θα τρέχαμε σε δικαστήρια και το σύστημα δεν θα ξεκίναγε ποτέ.

    Ένα τέτοιο σύστημα στην αρχή πιστεύω θα είχε σίγουρα ουρές οσο τέλειο σχεδιασμό και εάν έχει. Και από θέμα κοινού και από θέμα υπαλλήλων και από θέμα ΟΑΣΑ, υπουργείων. Οταν μάλιστα οι συμπεριφορές των περισσότερων υπαλλήλων είναι απαράδεκτες.

    Τελος πάντων ότι έγινε έγινε. Είμαστε σχεδόν στο τέλος ο υπουργός ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τις ταλαιπωρίες του επιβατικού κοινού και από την άλλη εβδομάδα ξεκιναει κανονικα το σύστημα.

    • Ο Υπουργός έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ όπως και η διοίκηση του ΟΑΣΑ. Για πολύ μικρότερα ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ Υπουργοί παραιτούνται. Ήμουν Τουρκία όταν μπήκε το ηλεκτρονικό εισητήριο στην Πόλη, ΧΡΟΝΙΑ πριν από εμάς. Δεν άνοιξε ΜΥΤΗ. Ούτε ουρές ούτε τίποτα. Και μιλάμε για πληθυσμό ΠΟΛΥ πιο αμόρφωτο από τον μέσο Αθηναίο. Είναι για κλωτσιές και ο Σπίρτζης και ΚΥΡΙΩΣ αυτά τα ΡΕΜΑΛΙΑ της ΔΗΘΕΝ Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μας έχουν φακελώσει οι πάντες και αυτοί οι ουτιδανοί σφυρίζουν κλέφτικα. Οταν όμως κάτι γίνεται για την εξυπηρέτηση του μέσου ΦΤΩΧΟΥ πολίτη ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ για την δήθεν προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Πρέπει να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ αυτή η ΔΗΘΕΝ Αρχή προστασίας παιδεραστών και μαφιόζων για να ξεβρωμίσει ο τόπος.

      • Αν δεν υπήρχε η αρχή, θα είχαμε τελειώσει από τον Φεβρουαριο, χωρίς ουρές και χωρίς τίποτα…
        Θα στην έστελναν σπίτι σου κατευθείαν μέσω internet και θα πήγαινες την άλλη μέρα να την φορτίσεις και θα τελείωνε η υπόθεση.

  11. Δυστυχώς το “βλέποντας και κάνοντας” μάλλον συνεχίζεται: σε συνεντεύξεις της Κυριακής η παράταση μπορεί να είναι ως τις 10/11 μπορεί και ως τις 15/11 (από τη σελίδα του υπουργείου και της ΕΡΤ).

    Και σαν κερασάκι, μαζί την ταλαιπωρία, ο ΟΑΣΑ μπαίνει μέσα περίπου €1.000.000 από κάθε πενταήμερη παράταση.

    • Ο ΟΑΣΑ μπαίνει μέσα 1.000.000 τη μέρα εδώ και δεκαετίες από τους τζαμπατζήδες επιβάτες, όπως και οργανοπαίχτες, πορτοφολάδες, επαίτες, μικροπωλητές κ.ά. που μπαινοβγαίνουν στα ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο, επειδή το σύστημα είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Το να παραταθεί άλλες 5 μέρες είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη ζημιά που έχει πάθει τα τελευταία 20-30 χρόνια. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να τελειώσει η ιστορία με τις παρατάσεις και τις ουρές.

      • Μέχρι να κλείσουν οι πύλες δεν αλλάζει κάτι με όλους αυτούς. Αντικειμενικά όμως, οι κάτοχοι απεριορίστων πλήρωναν €1/μέρα (30 το μήνα). Ε, με την παράταση δε θα πληρώσουν (προφανώς δε τους κατηγορώ προσωπικά).

        Οτι είναι σταγόνα τον ωκεανό, δεκτό. Με στεναχωρεί όμως που ο ΟΑΣΑ έβγαλε ένα χρονοδιάγραμμα που ΔΕΝ έστεκε με αποτέλεσμα να “μάθουμε” ξανά στις παρατάσεις. 1000 φορές να είχε πει ο Σπίρτζης 1 Δεκεμβρίου και να ήταν έτσι παρά τώρα που η 1η Νοεμβρίου έχει γίνει 5-10-15.

        Τελοσπάντων, και εγώ ελπίζω στο μετρό σε μεγάλη βελτίωση, και σε κάποια ίσως μικρή στα υπόλοιπα.

        • Εάν είχε πει 1 Δεκεμβρίου ο κόσμος θα έλεγε… Έλα μωρέ έχω 3 μήνες μπροστά μου και αυτό που συζητάμε σήμερα θα το λέγαμε την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη. Δεν σηκώθηκε να πάει κανείς μέσα στον Σεπτέμβριο τι θα άλλαζε τώρα…!!;;

          • Το Σεπτέμβρη δεν είχε μπει προθεσμία (έστω και μακρινή). Τον Οκτώβρη που μπήκε, υπήρξε ανταπόκριση.

            Οπότε πράγματι, μπορεί χωρίς μια πιεστική προθεσμία να μην υπήρχε ανταπόκτηση. Τελικά παγιδευτήκαμε στο γνωστό τροπάρι ολιγωρία-κρίση-παράταση.

          • μα αυτό έγινε είχε ξεκινήσει από Σεπτέμβρη να εκδίδει κάρτες ο ΟΑΣΑ σιγά σιγά για να αποφύγουμε τις ουρές που έχουμε τώρα και οι υπάλληλοι έκαναν ότι μπορούσαν για να το σαμποτάρουν. Μέχρι που είπαν ότι θα σταματήσουν τελείως να εκδίδουν νέες κάρτες και τα πήρε ο υπουργούς – και με το δίκιο του – και έβαλε deadline

          • Σαφώς φταίμε ΚΑΙ εμείς (όχι μόνο εμείς) σαν λαός που είμαστε της τελευταίας στιγμής. Όσες παρατάσεις και να δοθούν, θα πάει όλος ο κόσμος την τελευταία μέρα. Όμως φταίει και ο ΟΑΣΑ ή το υπουργείο ή δεν ξέρω ποιος απ’ αυτούς, γιατί ενώ οι ηλεκτρονικές κάρτες βγαίνουν από το Σεπτέμβρη, δεν είχαν ενημερώσει επίσημα τον κόσμο. Και οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια που ενώ ο κόσμος τον Σεπτέμβρη ρωτούσε αν χρειάζεται να βγάζει ηλεκτρονική κάρτα, του έλεγαν ότι δεν είναι απαραίτητο αντί να τον ενθαρρύνουν να τη βγάλει άμεσα από τότε, ώστε να μην υπάρχει αυτό το χάλι με τις ουρές της τελευταία στιγμής.

          • Για μένα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι υπάλληλοί του ΟΑΣΑ. Από την πρώτη μέρα (μέχρι σήμερα μια εβδομάδα πριν την ολοκληρωτική του λειτουργία) έδειξαν ότι θέλουν να το σαμποτάρουν. τους λόγους τους έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Μέχρι που είδαν ότι ο κόσμος πάρα την τεράστια παραπλήροφορηση που έκαναν πήγαινε και το έβγαζε και αποφάσισαν με το έτσι θέλω να σταματήσουν τη εκδοσή των νέων καρτών. Αλλά ευτυχώς δεν τους πέρασε. (εγώ που πήγα τις πρώτες μέρες λειτουργίας αρχές Σεπτεμβρίου μου πλάσαραν το παλιό. Να φανταστείτε με ρώτησαν γιατί θέλω τη ηλεκτρονική κάρτα, με το ζόρι και παρακάλια την έβγαλα). Αλλά δεν γίνεται ο ΟΑΣΑ ή το υπουργείο να κάτσει να δει έναν έναν όλους τους υπαλλήλους να δει ποιος κάνει σωστά τη δουλεία του και ποιος όχι.

      • “όπως και οργανοπαίχτες, πορτοφολάδες, επαίτες, μικροπωλητές κ.ά.”
        Καλά, από αυτούς ένας αριθμός έχει ήδη εισητήριο διαρκείας και πάλι εκεί θα είναι.
        Ένας άλλος αριθμός θα βγάλει και εδώ είναι που θα έχει κερδος ο ΟΑΣΑ παίρνοντας νόμιμο μερτικό από την παρουσία τους.

        Ένας άλλος αριθμός μπορεί να μην έχει χρήματα να βγάλει και δεν θα μπαίνει πλέον. Αλλά αυτοί είναι και προφανώς όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

        • Σαφώς, δεν εννοούσα ότι όλοι αυτοί μπαίνουν χωρίς εισιτήριο. Γι’ αυτό ανέφερα αυτούς “που επί χρόνια μπαινοβγαίνουν καθημερινά στα ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο”. Είναι και κάποιοι που έχουν βέβαια και τους έχω δει να τα χτυπάνε κανονικά μπαίνοντας στο σταθμό,

        • Αν αυτοί οι φτωχοί συνεπιβάτες μας δεν έχουν χρήματα και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα σταθερήςτροχιάς θα μειωθεί η επιβατική κίνηση και ίσως να μειωθούν και τα διαφημιστικά έσοδα των των σταθερών συγκοινωνιών εφόσον τις διαφιμίσεις θα τις βλέπει και θα τις διαβάζει μικρότερος αριθμός επιβάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*