Συνδικαλιστές στις συγκοινωνίες της Αθήνας: Καμία μπάρα ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν θα κλείσει

Νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο βάζουν οι συνδικαλιστές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των σωματείων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, λήφθηκε απόφαση να μην κλείσει καμία μπάρα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Τα σωματεία αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε συντονισμό για οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου καμία συγκοινωνιακή ΔΕΚΟ να μην μπει στο υπερταμείο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΟΑΣΑ, οι μπάρες αναμένονταν να αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά (πλην μίας ανά σταθμό) από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με στόχο να έχουν κλείσει ως τις 20 Δεκεμβρίου.

Πριν δύο ημέρες ή Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ είχε καταγγείλει πως υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας καθώς οι μπάρες δεν έχουν ακόμα διασυνδεθεί με το σύστημα πυρασφάλειας με κίνδυνο να υπάρξει εγκλωβισμός επιβατών στους σταθμούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο ΟΑΣΑ απάντησε πως θα τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας.

28 Comments

 1. Αν οι μπάρες ΔΕΝ έχουν συνδεθεί με την πυρασφάλεια, ΔΕΝ πρέπει να λειτουργήσουν – στοιχειώδες μέτρο ασφάλειας ειν’ αυτό!

  • Ο ΟΑΣΑ είπε θα κλείσουν σε σταθμούς που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Με λίγα λόγια, σε όσους σταθμούς έχουν συνδεθεί με το σύστημα πυρασφάλειας.

   Για παράδειγμα, στο Αεροδρόμιο έχουν συνδεθεί και γι’αυτό θα κλείσουν αύριο.

   • Καθόλου μεροληπτικός και ιδεοληπτικός.
    Οι υπάλληλοι δεν είναι οι μόνοι που εναντιώνονται στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με τον συγκεκριμένο τρόπο που αποφασίζει η διοίκηση. Επίσης για μία τόσο σημαντική αλλαγή και για ένα δημόσιο μέσο μεταφοράς δεν θα έπρεπε να ρωτηθούν και οι πολίτες για τα επιμέρους, όμορφα και δημοκρατικά; Σίγουρα ο κάθε πολίτης δεν είναι αυθεντία, αλλά ούτε και άβουλο ον, οπότε θα μπορούσε να ληφθεί έστω και μερικώς υπόψιν ο προβληματισμός ή η ανησυχία του/της.
    Προφανώς από την φίμωση των υπαλλήλων που επιζητάς διαφαίνεται κι η γενικότερη πολιτική σου οπτική. Δυστυχώς για σένα όμως στις ανεπτυγμένες χώρες οι υπάλληλοι δεν είναι σκλάβοι.
    Η διοίκηση είναι ξεκάθαρα ανίκανη, κι αυτό προκύπτει από τα πολλά θέματα που έχουν εμφανιστεί. Η διοίκηση επίσης υπακούει εντολές άλλων με γνώμονα σίγουρα οχι το συμφέρον του επιβάτη, ούτε τη διευκόλυνση του.
    Μιας και εικάζουμε για απώτερους σκοπούς και ερμηνείες χωρίς έναυσμα στο προκείμενο άρθρο να προσθέσω κι εγώ. Χάρτινα εισιτήρια εξακολουθούν να υπάρχουν σε πάρα πολλά ΜΜΜ στην Ευρώπη, ανώνυμες κάρτες για μηνιαία ή και παραπάνω φόρτιση επίσης υπάρχουν.
    Όσο για τις πύλες εισόδου/εξόδου τις βρίσκω από τα χειρότερα μέσα ελέγχου σε ΜΜΜ (και δεν είναι λίγες οι ευρωπαικές πόλεις που αποφεύγουν την χρήση τους). Κι αυτό γιατί δεν προάγουν την δημιουργία, προώθηση, διατήρηση επιβατικής συνείδησης, αλλά την παθητική και άκριτη υπακοή και συμμόρφωση με κανόνες που επιβάλλονται έξωθεν του ατόμου. Θα προτιμούσα την δημιουργία εκστρατείας(ειων) που σκοπό θα έχουν τη διαπαιδαγώγιση του επιβατικού κοινού όσον αφορά τη σωστή χρήση των ΜΜΜ. Φυσικά αυτό είναι αρκετά πιο δύσκολο και χρονοβόρο αλλά μάλλον υπάρχει βιασύνη για γρήγορα και έυκολα έσοδα.
    Έτσι λοιπόν, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι γιατί αυτή η άχαρη και διαφορετική πρωτοπορία στην ανεπτυγμένη δυτική μας χώρα; Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα άλλα ευρωπαικά κράτη στη κατασκευή κοινωνιών ελέγχου και επιτήρησης (βλέπε Λονδίνο – όπου πρωτοβουλίες για πίεση κι αλλαγές στο υπάρχον σύστημα υπάρχουν ήδη); Μήπως προετοιμάζεται ένα σύστημα μεταφορών εξελιγμένο (πάντα με γνώμονα κέρδος-κόστος κι όχι υπηρεσιών) για να γίνει δελεαστικό σε μελοντική ιδιωτικοποίηση;

     • Μάλλον δε διαβάσατε καλά. Αναφέρθηκα στη «δημιουργία, προώθηση, διατήρηση επιβατικής συνείδησης» το οποίο απέχει πολύ από αυτό που νομιζω πως εννοείτε. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αλλιώς δεν θα έγραφα «δημιουργία». Και για να απαντήσω στις άλλες ερωτήσεις, ζω στην Ελλάδα κι είμαι από τον πλανήτη Γη. Εσεις;

     • Συγχαρητήρια. Είστε πολύ καλός στο να χειρίζεστε στον γραπτό λόγο. Όμως από την ελληνική πραγματικότητα απέχετε έτη φωτός..

      Στην Αθήνα ζω και είμαι δημότης Αθηναίων που χρησιμοποιεί ΜΜΜ πληρώνοντας ΠΆΝΤΟΤΕ για ανύπαρκτες υπηρεσίες…

     • Σ’ ευχαριστώ φίλε Παύλο. Η διαφορά μας νομίζω πως είναι ότι δεν εμμένω στην ελληνική πραγματικότητα ως έχει (όσο ζοφερή κι αν είναι) αλλά στο πως θα μπορούσε να είναι και προς αυτή την κατεύθυνση δρω. Ακριβώς για να πληρώνουμε για υπαρκτές και αξιόπιστες υπηρεσίες. Από εμάς εξαρτάται άλλωστε.

     • Σ’ ευχαριστώ Δημήτρη που εκτείθεσαι από μόνος σου και με βγάζεις από τον κόπο. Άλλωστε δεν περίμενε πιο εμπεριστατωμένη απάντηση.
      Μάλλον για σένα είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσεις πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τσοπάνη. Εκτός αν αυτοπροσδιορίζεσαι ή ταυτίζεσαι με αμνοερίφια; Ρητορικό.

     • Παρακαλώ να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις επί προσωπικού και οι εκτός θέματος συζητήσεις. Όποιος συνεχίσει θα έχει άμεση διαγραφή των σχολίων του και αποκλεισμό. Παρακαλώ να μην υπάρξει απάντηση σε αυτό.

     • Λοιπόν, αν προσέξατε από το περιστατικό που συνέβη στον Αγ. Αντωνιο, τη Δευτέρα, οι συνδικαλιστές κράτησαν τις πύλες ανοικτές από τον διακόπτη κινδύνου. Άρα, έχουν συνδεθεί μια χαρά και σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης, θα ανοίξουν όλες ταυτόχρονα.

      Για τη συμβατότητα με τα μηχανήματα των ελεγκτών δεν ξέρω, μιας και έχω μα συναντήσω 2 χρόνια, αλλά με τις πύλες μια χαρά δουλεύει.

      Οι κάρτες αντικαθίστανται κανονικά με το υπόλοιπο που τους έχει απομείνει. Διευκρινίζεται εδώ από τον ΟΑΣΑ: http://oasa.gr/news.php?id=funk1514

      Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ακτινοβολία καθώς κάθε συσκευή που εκπέμπει κάποιου είδους ακτινοβολία, ελέγχεται πριν την κυκλοφορία και κυκλοφορεί εφόσον ο αριθμός SAR (Specific Absorption Rate) που της αντιστοιχεί είναι χαμηλότερος από τα επιτρεπόμενα όρια.

      Αστυνομική Ταυτότητα δεν ζητείται πουθενά. Το ΑΜΚΑ χρησιμοποιείτε ως αριθμός ταυτοποίησης για να μπορεί να γίνει αντικατάσταση της κάρτας μαζί με το υπόλοιπό της. Διεύθυνση κατοικίας, επίσης, δεν ζητείται πουθενά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*