Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Έρευνα Athens Transport 2017 – Οι απόψεις των Αθηναίων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Share

    Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για το 2017, θα δούμε αναλυτικά τις απόψεις όσων έλαβαν μέρος για μία σειρά ζητημάτων σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

    Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας:

    • 36,4%: Η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι αμετάβλητη τον τελευταίο χρόνο. 34,1%: Η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο. 26,3%: Η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.
    • Το 57,9% είναι υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το 51,3% συμφωνεί με τις μπάρες στους σταθμούς Μετρό. 77%: Έγινε κακή διαχείριση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. 68.2%: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μειώσει την εισιτηριοδιαφυγή.
    • 46,8%: Οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ακριβές, 44,5%: είναι σε λογική τιμή. Το 56% συμφωνεί με χρέωση ανάλογα την απόσταση.
    • 50,5%: Οι εργαζόμενοι που πρέπει να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο όταν μετακινούνται προς/από την εργασίας τους. 37,3%: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να είναι δωρεάν για όλους.
    • 83,9%: Η εισιτηριοδιαφυγή είναι πρόβλημα για τις συγκοινωνίες. Το 27,2% έχει μετακινηθεί χωρίς εισιτήριο την τελευταία χρονιά. 71,1%: Δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων.
    • Το 62,3% των επιβατών του Προαστιακού και το 58,3% των μη επιβατών συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το 36,5% των επιβατών πιστεύει πως σε ένα χρόνο από σήμερα η κατάσταση θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το 51,7% θα συμφωνούσε με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών έστω και με επιφυλάξεις.
    • Το 50,3% είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την τηλεματική των Λεωφορείων. 56,7%: Το σύστημα έχει βελτιωθεί την τελευταία χρονιά.
    • 88,7%: Το Μετρό πρέπει να συνεχίσει να επεκτείνεται. 41,2%: Το Τραμ πρέπει να συνεχίζει να επεκτείνεται.
    • Το 40,8% των επιβατών ταξί έχει χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή εύρεσης ταξί. Το 56,2% αυτών χρησιμοποιεί την εφαρμογή τις περισσότερες φορές ή πάντα. Το 47,3% των επιβατών ταξί δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει εφαρμογές τύπου Uber αν την μετακίνηση κάνουν ιδιώτες μη οδηγοί ταξί.

     


    Συνολικά 2.749 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν φέτος στα πλαίσια της ετήσιας έρευνας του Athens Transportγια τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αριθμός ρεκόρ που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη συγκυρία της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που συνέπεσε με τις μέρες διεξαγωγής της έρευνας.

    Ο μεγάλος αριθμός των απαντήσεων πιστεύουμε ότι συμβάλει στην εγκυρότητα της -πράγματι μη επιστημονικής- έρευνάς μας κάνοντας τα αποτελέσματα πιο αντιπροσωπευτικά της γνώμης του επιβατικού κοινού. Φυσικά, το θέμα της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο περιλαμβάνεται στην έρευνα, όπως και μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα προβλήματά τους, την εισιτήριο και την κοινωνική πολιτική των συγκοινωνιών (μειωμένο εισιτήριο – δωρεάν μετακίνηση), την εισιτηριοδιαφυγή και τις ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες κ.ά. Φέτος για πρώτη φορά έχουμε συμπεριλάβει και ερωτήσεις σχετικές με τα ταξί και τις εφαρμογές εύρεσης ταξί, θέμα που ήταν στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες.

    Ακολουθούν τα αποτελέσματα, διαχωρισμένα σε 11 ενότητες:

    1. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας
    2. Μετακινήσεις με ταξί και νέες τεχνολογίες
    3. Μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο
    4. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας
    5. Κοινωνική πολιτική (μειωμένα εισιτήρια/δωρεάν μετακινήσεις)
    6. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων
    7. Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας
    8. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων
    9. Ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες
    10. Επεκτάσεις Μέσων Σταθερής Τροχιάς
    11. Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ

    Δείτε πως βαθμολογήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους


     1.  Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας

    Ένας στους τρεις από όσους απάντησαν (33,3%) δηλώνει πως χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας για να κάνει περισσότερες από 14 διαδρομές κάθε βδομάδα, δηλαδή περισσότερες από 2 την ημέρα. Το 24,4% απάντησε πως κάνει από 5 έως και 10 διαδρομές, ενώ το 23,2% από 11 έως και 14 διαδρομές. Το πολύ έως και 4 διαδρομές τη βδομάδα απάντησε πως κάνει το 17,4%.

    Καθώς οι περισσότεροι από όσους απάντησαν στην έρευνα είναι είτε αναγνώστες του Athens Transport είτε επισκέφτηκαν τη σελίδα μας για να βρουν πληροφορίες για τις συγκοινωνίες (και το ηλεκτρονικό εισιτήριο) και επί την ευκαιρία έλαβαν μέρος στην έρευνα, τα αποτελέσματα σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν τον μέσο Αθηναίο. Πιθανότατα όμως αντιπροσωπεύουν περισσότερο τον μέσο Αθηναίο-επιβάτη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55,8%) απάντησαν πως χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το ίδιο συχνά με πέρυσι. Αρκετά μεγάλο ποσοστό όμως (29,2%) απάντησε πως τα χρησιμοποιεί περισσότερο από πέρυσι, ενώ το 13,5% απάντησε πως τα χρησιμοποιεί λιγότερο από πέρυσι.

     

    Για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων απάντησαν (74,6%) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κύρια επιλογή μετακίνησης. Ποσοστό 13,1% απάντησε πως συνδυάζει διάφορα μέσα για τη μετακίνηση μεταξύ των οποίων και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το 11,9% απάντησε πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εναλλακτική (δευτερεύουσα) επιλογή μετακίνησης.

    Πέραν της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το 42% απάντησε πως το μέσο που χρησιμοποιεί περισσότερο είναι το Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το 39,1% απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί κανένα άλλο μέσο αλλά χρησιμοποιείται με τα πόδια. Το 11,7% απάντησε πως χρησιμοποιεί ταξί, το 4,4% μηχανή και το 2,2% ποδήλατο.

     

    2.  Μετακινήσεις με ταξί και νέες τεχνολογίες

    Το 46,2% απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί καθόλου ταξί. Το 32,8% πραγματοποιεί 1-2 διαδρομές με ταξί το μήνα, το 13,4% 3-6 διαδρομές το μήνα και το 4,6% 7-12 διαδρομές το μήνα. Πάνω από 13 διαδρομές το μήνα απάντησε πως πραγματοποιεί το 1,8%.

    Η πλειοψηφία όσων απάντησαν 40,8% δηλώνει πως έχει χρησιμοποιήσει εφαρμογή εύρεσης ταξί (τύπου Beat, Uber κ.λπ.) Ποσοστό 31,1% δεν έχει χρησιμοποιήσει και δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει, ενώ ποσοστό 28,2% δεν έχει χρησιμοποιήσει αλλά θα ενδιαφέρονταν να χρησιμοποιήσει.

    Στη συνέχεια, όσοι απάντησαν πως έχουν χρησιμοποιήσει ήδη τέτοιου τύπου εφαρμογή ερωτήθηκαν για τη συχνότητα χρήσης της. Περισσότεροι από τους μισούς (56,2%) απάντησαν πως χρησιμοποιούν την εφαρμογή τις περισσότερες φορές ή πάντα. Τι 23,3% απάντησε πως χρησιμοποιεί την εφαρμογή αλλά παίρνει επίσης ταξί από το δρόμο ή καλεί ραδιοταξί και το 17,4% πως τις περισσότερες φορές παίρνει ταξί από το δρόμο ή καλεί ραδιοταξί.

    Όσον αφορά το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν οι επιβάτες, το 87% (όσων έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές εύρεσης ταξί) απάντησε πως έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Beat (πρώην Taxibeat), το 32,4% την εφαρμογή Uber, το 21,4% την εφαρμογή Taxiplon και το 1% την εφαρμογή SATA-IQ. Άλλες εφαρμογές που αναφέρθηκαν ήταν «Ραδιοταξί Αστέρας», «18300», «radio-taxi», «cabs.gr».

    Οι περισσότεροι από όσους απάντησαν (47,3%) δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν κάποια εφαρμογή τύπου Uber αν τη μεταφορά την κάνουν ιδιώτες με Ι.Χ. αυτοκίνητα και όχι οδηγοί ταξί. Το 30,4% ενδιαφέρεται ενώ το 22,3% απάντησε πως δεν ξέρει.

     

    3.  Μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

    Περισσότεροι από τους μισούς (57,9%) δηλώνουν υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ποσοστό 24,6% δηλώνει ούτε υπέρ ούτε κατά, ενώ ποσοστό 14,7% είναι κατά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

    Όσον αφορά τις πύλες εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του Μετρό, λίγοι παραπάνω από τους μισούς (51,3%) συμφωνούν με την τοποθέτησή τους. Σημαντικό ποσοστό (29,5%) συμφωνεί αλλά έχει επιφυλάξεις ενώ το 17% διαφωνεί με την τοποθέτησή τους.

    Η μεγάλη πλειοψηφία (64,6%) απάντησε πως έχει αποκτήσει ή σκοπεύει να αποκτήσει προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card. Ποσοστό 12,6% απάντησε πως χρησιμοποιεί ή θα χρησιμοποιήσει πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket, ενώ ποσοστό 12,4% απάντησε πως δεν ξέρει. Τέλος, το 10,4% χρησιμοποιεί ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ανώνυμη κάρτα Ath.ena Card.

    Όσον αφορά το χειρισμό της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο από τους υπεύθυνους (ΟΑΣΑ, υπουργείο, εργαζόμενοι), η συντριπτική πλειοψηφία (77%) πιστεύει πως έχει γίνει κακή διαχείριση της μετάβασης. Το 13,4% πιστεύει πως η διαχείριση της μετάβασης ήταν ούτε καλή ούτε κακή, ενώ το 6,4% πιστεύει πως η διαχείριση της μετάβασης ήταν καλή.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης για το ποιες ήταν οι κύριες πηγές ενημέρωσής τους σχετικά με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το 73,6% απάντησε τα διαδικτυακά ενημερωτικά site, το 41,2% ο ΟΑΣΑ (εκδότες εισιτηρίων, ιστοσελίδες, ανακοινώσεις), το 20,3% τα παραδοσιακά ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί) και το 10,5% διάφοροι γνωστοί τους. Υπήρξαν επίσης αρκετές αυθόρμητες απαντήσεις, μεταξύ των οποίων «η σελίδα athenstransport.com», «το είδα από κοντά» κ.ά.

     

    4.  Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν ποιο τύπο εισιτηρίου χρησιμοποιούσαν συχνότερα ως σήμερα για τις μετακινήσεις τους. Το 48,8% απάντησε μηνιαία κάρτα, το 29,2% ενιαίο εισιτήριο και το 9,8% απάντησε πως δεν πληρώνει εισιτήριο. Ποσοστό 5,8% απάντησε ημερήσιο εισιτήριο ή εισιτήριο 5 ημερών, και το 4,7% απάντησε ετήσια κάρτα. Εξαμηνιαία ή τριμηνιαία κάρτα απάντησε μόνο το 1,6%.

    Το μεγάλο ποσοστό χρηστών μηνιαίων καρτών δικαιολογείται καθώς, όπως είδαμε, η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα πραγματοποιούν πολλές διαδρομές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Οι απόψεις σχετικά με το αν οι τιμές των εισιτηρίων είναι υψηλές ή όχι διίστανται. Το 46,8% πιστεύει πως οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας είναι γενικά ακριβές, ενώ το 44,5% πως είναι σε λογική τιμή. Μόνο το 5,7% πιστεύει πως οι μετακινήσεις είναι φτηνές.

    Περισσότεροι από τους μισούς (56%) θα συμφωνούσαν με ένα αναλογικό σύστημα εισιτηρίου που θα λάμβανε υπόψη την απόσταση που διανύει ο επιβάτης. Ποσοστό 31,5% απάντησε πως θα διαφωνούσε ενώ το 12,5% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Όσον αφορά διάφορους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, το 41,2% απάντησε πως θα ενδιαφερόταν να πληρώνει για την μετακίνηση απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου. Το 27,9% απάντησε πως δεν θα ενδιαφερόταν ενώ το 27% απάντησε πως ίσως να ενδιαφερόταν.

    Τέλος, το 44,4% θα ενδιαφερόταν να πληρώσει απευθείας μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Το 28,7% δεν θα ενδιαφερόταν ενώ το 23,2% ίσως να ενδιαφερόταν.

     

    5.  Κοινωνική πολιτική (μειωμένα εισιτήρια/δωρεάν μετακινήσεις)

    Το 59% όσων απάντησαν είναι δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου. Το 29% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, ενώ το 11,2% δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, κλπ.)

    Ποσοστό 75,6% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης για όλους τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ποσοστό 19,1% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί, ενώ το 5,3% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Περίπου οι μισοί από όσους απάντησαν (50,5%) πιστεύουν πως οι εργαζόμενοι που μετακινούνται από και προς την εργασία τους θα πρέπει να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο. Το 34,7% πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο ενώ το 14,8% πως θα πρέπει να μετακινούνται δωρεάν.

    Το 56% των ερωτηθέντων διαφωνεί η μάλλον διαφωνεί με την άποψη πως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Ποσοστό 37,3% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη αυτή, ενώ ποσοστό 6,6% απάντησε πως δεν ξέρει.

     

    6.  Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων

    Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν (83,9%) πιστεύουν πως η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 10,1% πιστεύει πως δεν είναι πρόβλημα ενώ το 5,9% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Το 63,9% λέει πως τον τελευταίο χρόνο δεν έχει επιβιβαστεί σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο ή κάρτα (εφόσον δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης). Το 27,2% όσων απάντησαν δηλώνει πως έχει επιβιβαστεί σε μέσο χωρίς να πληρώσει: το 19,5% του συνόλου λίγες φορές και το 7,7% αρκετές φορές. Το 8,4% απάντησε πως είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.

    Το 71,1% πιστεύει πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Το 17,3% πιστεύει πως γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων ενώ το 4,6% πιστεύει ότι γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους χρειάζονται. Το 7% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Στην ερώτηση για το πότε οι συμμετέχοντες στην έρευνα πέρασαν από έλεγχο εισιτηρίου την τελευταία φορά, τον τελευταίο μήνα απάντησε το 11,3%. Το τελευταίο εξάμηνο απάντησε το 34,5%, τον τελευταίο χρόνο το 19,4% και παλαιότερα το 26,1%. Ποτέ απάντησε το 7,6%.

    Όσον αφορά το πως θα επηρεάσει την εισιτηριοδιαφυγή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το 68,2% όσων απάντησαν πιστεύει πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μειώσει την εισιτηριοδιαφυγή. Το 16,2% πιστεύει πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα επηρεάσει την εισιτηριοδιαφυγή ενώ το 3,1% πιστεύει πως η εισιτηριοδιαφυγή θα αυξηθεί. Το 12,6% απάντησε πως δεν ξέρει.

     

    7.  Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

    Το 36,4% όσων απάντησαν πιστεύουν πως η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τον τελευταίο χρόνο παραμένει ίδια (31,5% πέρυσι). Απαισιόδοξο είναι το 34,1% που πιστεύει ότι η κατάσταση οδεύει προς το χειρότερο (από 39,6% πέρυσι) ενώ το 26,3% πιστεύει πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο (26,1% πέρυσι).

    Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «η μετακίνηση δεν είναι άνετη (συνωστισμός κ.λπ.)» 74,6%, «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» 63,7%, «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» 61,8%, «γίνονται συχνά απεργίες» 51,8%, «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» 47,5%, «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» 44%, «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» 37,3%, «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» 35,7%, «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση» 33,1%, «το εισιτήριο είναι ακριβό» 31,3%, «οι μετακινήσεις είναι αργές» 30,3%, «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» 26,3%, «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» 25,1%.

    Άλλες απαντήσεις που δόθηκαν αυθόρμητα είναι «δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ διαφορετικών μέσων», «επαιτεία σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό», «τα οχήματα είναι παλιά», «υπάρχει έλλειψη προσωπικού», «δεν λειτουργεί επαρκώς η τηλεματική», «τα μέσα δεν είναι φιλικά για ΑΜΕΑ και παιδιά», «συχνές βλάβες», «δεν λειτουργεί ο κλιματισμός» κ.ά.

    Δείτε αναλυτικά τις απόψεις όσων πήραν μέρος στην έρευνα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και τα προβλήματά τους: Μέρος 1ο, μέρος 2ο, μέρος 3ο.

     

    8.  Αξιολόγηση προσώπων και φορέων

     

    Περίπου οι μισοί από όσους απάντησαν (50,2%) έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Το 22,2% έχει ουδέτερη εντύπωση, ενώ θετική ή μάλλον θετική εντύπωση έχει το 13,3%. Το 14,3% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

    Το 49,6% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Το 26,3% έχει ουδέτερη γνώμη ενώ το 13% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη. Το 11,1% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

    Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το 38,4% έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση. Το 32,7% έχει ουδέτερη εντύπωση ενώ το 14,7% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση.

     

    9.  Ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες

    Ρωτήσαμε την άποψη των συμμετεχόντων στην έρευνα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό. Η ίδια ερώτηση έγινε ξεχωριστά στους επιβάτες του Προαστιακού (όσους απάντησαν πως πραγματοποίησαν παραπάνω από δύο δρομολόγια με τον Προαστιακό τον τελευταίο χρόνο) και τους μη επιβάτες του Προαστιακού. Η διαφοροποίηση που προέκυψε ήταν μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

    Το 62,3% των επιβατών του Προαστιακού συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση, έστω και με επιφυλάξεις. (Το 36,6% του συνόλου συμφωνεί με επιφυλάξεις). Το 23,9% διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση ενώ το 13,8% απάντησε πως δεν ξέρει. Πέρυσι το 68,1% συμφωνούσε έστω και με επιφυλάξεις και το 22,4% διαφωνούσε.

    Ανάμεσα σε όσους δεν είναι επιβάτες του Προαστιακού, το 58,3% συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση έστω και με επιφυλάξεις. (Επιφυλάξεις έχει το 35,5% του συνόλου). Το 22,5% διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση και το 19,1% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Όσοι δήλωσαν επιβάτες του Προαστιακού ρωτήθηκαν επίσης για το πως βλέπουν το μέλλον του μέσου. Το 36,5% πιστεύει πως σε ένα χρόνο από σήμερα η κατάσταση θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το 30,5% πιστεύει πως η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια και το 11,6% πως η κατάσταση θα χειροτερέψει. Το 21,4% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής ιδιωτικοποίησης άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας (π.χ. γραμμών λεωφορείου, Μετρό κ.λπ.), το 51,7% θα συμφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση έστω και με επιφυλάξεις. (Το 32,2% του συνόλου συμφωνεί με επιφυλάξεις). Το 37,1% θα διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση ενώ το 11,1% απάντησε πως δεν ξέρει. Πέρυσι, το 58,2% θα συμφωνούσε έστω και με επιφυλάξεις ενώ το 33,7% θα διαφωνούσε.

    Ερωτώμενοι για το πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση σε 5 χρόνια από σήμερα, το 43% πιστεύει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα έχουν μερικώς ιδιωτικοποιηθεί, ενώ το 19,9% πιστεύει πως θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί. Μόνο το 16,2% πιστεύει πως θα παραμένουν δημόσια και το 20,9% απάντησε πως δεν ξέρει.

     

    10.  Επεκτάσεις Μέσων Σταθερής Τροχιάς

    Η άποψη πως το Μετρό της Αθήνας πρέπει να σταματήσει να επεκτείνεται αφού κατασκευαστούν οι επεκτάσεις που σήμερα βρίσκονται υπό σχεδιασμό (γραμμή 4) εκφράστηκε από το σημερινό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη. Το όνομα του υπουργού δεν συμπεριλήφθηκε στην ερώτηση για να μην επηρεαστούν όσοι απαντήσουν.

    Η συντριπτική πλειοψηφία (88,7%) πιστεύει πως το Μετρό της Αθήνας πρέπει να συνεχίσει να επεκτείνεται. Το 5,6% πιστεύει πως το Μετρό πρέπει να επεκταθεί μελλοντικά αλλά όχι τώρα και το 2,7% πιστεύει ότι το Μετρό δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω στο μέλλον.

    Οι απόψεις όμως διίστανται για τις επεκτάσεις του Τραμ. Το 41,2% πιστεύει πως το Τραμ της Αθήνας πρέπει να συνεχίσει να επεκτείνεται. Το 27,3% πιστεύει πως το Τραμ δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω στο μέλλον και το 12,6% πως πρέπει να επεκταθεί μελλοντικά αλλά όχι τώρα. Το 19% απάντησε πως δεν ξέρει.

     

    11.  Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ

    Όσοι δήλωσαν επιβάτες των Λεωφορείων και Τρόλεϊ, ρωτήθηκαν για το σύστημα της τηλεματικής το οποίο φέτος έκλεισε ένα χρόνο πλήρους λειτουργίας. Το 50,3% δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι. Το 18,3% ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι ενώ το 15,8% είναι πολύ ικανοποιημένοι. Λίγο ικανοποιημένοι είναι το 10,2% και καθόλου ικανοποιημένοι το 3,7%.

    Όσον αφορά τις λειτουργίες του συστήματος της τηλεματικής, το 84,7% των επιβατών λεωφορείων που απάντησαν έχει χρησιμοποιήσει τις έξυπνες στάσεις (οθόνες σε στάσεις), το 69% την εφαρμογή OASA Telematics, το 57% την ηχητική αναγγελία στάσεων μέσα σε λεωφορεία και το 56% την ιστοσελίδα telematics.oasa.gr.

    Περισσότεροι από τους μισούς (56,7%) πιστεύουν ότι το σύστημα της τηλεματικής έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι. Το 30,7% θεωρεί πως δεν έχει αλλάξει κάτι ενώ το 4% πιστεύει πως το σύστημα έχει χειροτερέψει. Το 8,6% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Το 38,9% είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τη διαδικτυακή παρουσία των συγκοινωνιακών φορέων (oasa.gr, stasy.gr, osy.gr, athenacard.gr). (Μόνο το 5% του συνόλου είναι πολύ ικανοποιημένοι). Το 33,4% είναι ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι και το 22,2 ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι. Το 5,5% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Η πλειοψηφία όσων απάντησαν (46,4%) θεωρούν την παροχή wifi εντός των σταθμών του Μετρό και εντός των Λεωφορείων ως πολύ σημαντική. Αρκετά σημαντική είναι για το 29,3%, λίγο σημαντική για το 17% και καθόλου σημαντική για το 5,7%.

    Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν για το εάν έχουν χρησιμοποιήσει το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ (11185). Το 77,9% απάντησε πως δεν έχει επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο ενώ το 21,3% απάντησε πως έχουν επικοινωνήσει.

    Όσοι απάντησαν πως έχουν επικοινωνήσει με το 11185 ερωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένοι έχουν μείνει από την εξυπηρέτηση. Οι απόψεις ποικίλουν. Το 48,2% έμειναν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι. Το 20,7% ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι και το 29,1% ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι.

    Δείτε πως βαθμολογήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους

    Δείτε επίσης τι έγραψαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας:

    1. Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 1ο
    2. Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 2ο
    3. Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 3ο
 
 

Διαβάστε Περισσότερα