Το 2018 η επίλυση πολλών εκκρεμοτήτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα της χρονιάς είναι εμφανές πως η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα ως το τέλος του 2017. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο γράφαμε πως η μετάβαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, γνωρίζαμε καλά πως πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα και το γεγονός πως μέχρι τότε δεν είχε δημοσιευτεί κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα ή σχέδιο για τη μετάβαση δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικό.

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που σήμερα, τέσσερις εβδομάδες πριν το τέλος του 2017, περιμένουν επίλυση από τον ΟΑΣΑ και τον ανάδοχο του έργου:

Έκδοση και αποστολή καρτών ταχυδρομικά: Η περίφημη διαδικασία του φακέλου που οργανώθηκε «στο πόδι» για να μειωθούν οι τεράστιες ουρές στα εκδοτήρια, έχει τελικά προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία για πολλούς επιβάτες. Όπως μας γράφουν αναγνώστες, την περασμένη εβδομάδα γινόταν ακόμα αποστολή καρτών για φακέλους που είχαν παραδοθεί στα εκδοτήρια στα τέλη Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι (επισήμως τουλάχιστον) τα εκδοτήρια δέχονταν φακέλους ως τις 30 Νοεμβρίου, φαίνεται πως κάποιοι θα χρειαστεί να περιμένουν ως το τέλος της χρονιάς για την κάρτα τους, καθώς η αναμονή φτάνει τον ένα μήνα. Επιπλέον, το περιστατικό εμπρησμού σε σημείο έκδοσης καρτών τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε ως αποτέλεσμα να καούν κάρτες που είχαν ήδη εκδοθεί και εκκρεμούσε η αποστολή τους. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ οι κάρτες αυτές θα επανεκδοθούν, ωστόσο η περαιτέρω καθυστέρηση είναι δεδομένη.

Η νέα διαδικασία έκδοσης καρτών: Μετά το ΟΚ της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναμένουμε να ξεκινήσει η έκδοση προσωποποιημένων καρτών μέσω διαδικτύου και με ταχυδρομική αποστολή για όλους τους επιβάτες. Καθώς 370.000 κάρτες έχουν ήδη εκδοθεί για δικαιούχους ολόκληρου και μειωμένου κομίστρου, οι περισσότεροι εξ όσων θα επωφεληθούν από τη νέα διαδικασία θα είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ένστολοι κλπ) για τους οποίους η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει γίνει ακόμα πράξη. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, ο ΟΑΣΑ έχει έτοιμο το online σύστημα που θα δέχεται αιτήσεις αλλά προφανώς υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οργανωτικά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα συγκριτικά με τη διαδικασία του φακέλου, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι αναμένεται να εκδοθούν εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες, με όλους τους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση σχεδόν ταυτόχρονα (;) δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Περισσότερα σημεία έκδοσης εισιτηρίων: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο οργανωτικό φάουλ του ΟΑΣΑ. Πριν την κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε λειτουργία το σύνολο (ή έστω η μεγάλη πλειοψηφία) των σημείων έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων (εκδοτήρια, αυτόματα μηχανήματα, περίπτερα κ.λπ.) Το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν βλέπουμε κάποια βιασύνη για να αυξηθούν τα σημεία αυτά μέσω προσθήκης νέων αυτόματων μηχανημάτων ή αναβάθμισης των παλιών. Επίσης κανείς δεν φαίνεται να ξέρει ποια και πόσα ακριβώς είναι τα εξωτερικά σημεία πώλησης και επαναφόρτισης εισιτηρίων. Υπάρχει κάποιος λόγος που ο ΟΑΣΑ δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα μία λεπτομερή λίστα;

Αγορά εισιτηρίων και με κάρτες: Ενώ πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένες να δέχονται πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, η έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων σε αυτές περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα εκδοτήρια και σε κανένα αυτόματο μηχάνημα. Συμβάσεις με τις τράπεζες υποτίθεται πως υπάρχουν. Το ερώτημα είναι που έχει κολλήσει η διασύνδεση των μηχανημάτων με το τραπεζικό σύστημα.

Κλείσιμο των πυλών: Το κλείσιμο των πυλών εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του Μετρό ξεκίνησε σταδιακά από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με τέσσερις σταθμούς (Αεροδρόμιο, Δουκ. Πλακεντίας, Άγιος Αντώνιος, Ελαιώνας) και επισήμως αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ) ή τα τέλη Δεκεμβρίου (σύμφωνα με τον υπουργό). Στις δύο βδομάδες που ακολούθησαν, οι πύλες έκλεισαν σε μόλις 1 ακόμα σταθμό (Άγιος Δημήτριος), άρα η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 3-4 εβδομάδες φαντάζει δύσκολη. Λαμβάνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε λίγο πριν τις γιορτές όταν η κίνηση στους κεντρικούς σταθμούς αυξάνεται κατακόρυφα, φαίνεται πως το κλείσιμο των πυλών θα πάρει παράταση κάποιες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.

15 Comments

 1. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει τι γίνεται με τη χρήση της προσωποιημενης κάρτας μας ως ΑΜΕΑ για την έκπτωση στα υπεραστικά λεωφορεία. Στα ΚΤΕΛ δεν γνωρίζουν αν το δικαιούμαστε όπως γινόταν έως τώρα.

  • Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card δεν είναι πιστοποίηση έκπτωσης/δωρεάν μετακίνησης. Είναι “πάσο” για να περνάτε δωρεάν από τις πύλες στα μέσα του ΟΑΣΑ.

   Για άλλα μέσα που δικαιούστε κάποια έκπτωση, συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το αποδεικτικό/βεβαίωση που χρησιμοποιούσατε και πριν.

 2. Πολύ αισιόδοξους σας βρίσκω για την επίλυση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με την έκδοση προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας για τους ανέργους μέσα στο 2018! Έστειλα ξανά ηλεκτρονικό μήνυμα στον ΟΑΣΑ, σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας μου, χωρίς φυσικά να πάρω καμμία απάντηση! Δε σας κάνει εντύπωση το γιατί επελέγη ένα πανάκριβο σύστημα με ηλεκτρονικές μπάρες το οποίο παρέμεινε για μήνες ανενεργό για να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα σε αλεπάλληλα φιάσκα; Ποιός ή ποιοί χαρτζηλικώθηκαν μέσα απ’ όλη τη διαδικασία; Ντροπή ξανά και ξανά!

  • Καλύτερα ας άφηνανε να συνεχίζουν να μπαίνουν όλοι τζάμπα ή να συνεχίσουν να κυκλοφορούν πλαστά εισιτήρια, δηλαδή.

   Και όλες οι μπάρες ήταν λειτουργικές από τον Μάρτιο/Απρίλιο. Ενώ, το σύστημα είχε ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο (με λίγα σημεία πώλησης βέβαια).

   • Το σύστημα που εγκατάσταθηκε είναι πανάκριβο, παραμένει προβληματικό στη λειτουργία και στην οργάνωση του και μυρίζει λαμογιά από μίλια μακριά! Οι μπάρες δεν λειτουργούσαν επί μήνες αφότου εγκαταστάθηκαν κι έπεσαν θύματα του Ρουβίκωνα περισσότερες από μια φορές! Λυπάμαι… Δεν πείθομαι πλέον για τις αγαθές προθέσεις κανενός εκπροσώπου από τη σημερινή κρατική μηχανή.

    • Εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου προβληματικό.
     Οι πύλες ήταν ανοικτές και είναι ακόμα για λόγους εξοικείωσης.

     • Μάλιστα. Δε θα σας φέρω αντίρρηση γιατί προφανώς έχετε ήδη πειστεί εδώ και αρκετό καιρό για το λαμπρό έργο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο χώρο των ΜΜΜ και ιδιαίτερα στο τρόπο που διαχειρίστηκε τα θέματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Εξάλλου Έλληνες είμαστε και ξεχνάμε εύκολα! Σας προκαλώ πάντως ν’ αναζητήσετε αντίστοιχο φαινόμενο εγκαινίασης παρόμοιου τρόπου έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου με όλο το φάσμα των ενεργειών που περιέβαλλε από την αρχή μέχρι το τέλος του (γιατί ακόμα δεν έχουμε τελειώσει), σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και να μου πείτε με ειλικρίνεια αν εξακολουθείτε να νοιώθετε την ίδια ικανοποίηση. Ευχαριστώ για την προσοχή.

     • Υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως το γεγονός ότι στο εξωτερικό αυτό το σύστημα μπήκε σε λειτουργία το 2002-3 (στην Αγγλία συγκεκριμένα). Δλδ το επιβατικό κοινό δεν ήταν το ίδιο εξοικειωμένο με αυτές τις τεχνολογίες όπως είναι σήμερα. Επίσης ενας άλλος παράγοντας είναι το feedback του κοινού και των εργαζομένων. Δεν νομίζω σε κανένα σοβαρό κράτος μια μέρα να είπαν οι υπάλληλοι ότι δεν θα εκδίδουν ηλεκτρονικο εισιτηριο με το έτσι θέλω (αναγκάζοντας τον υπουργό και τον ΟΑΣΑ να πάρει θέση και πολύ καλά έκανε). Το κοινό επίσης έχει δείξει τρομερή απάθεια στη διαδικασία προσαρμογής. Ότι και να έκανε ο ΟΑΣΑ. Δεν πιστεύω ότι το σύστημα δεν μπορούσε να ενταχθεί καλύτερα, σίγουρα μπορούσε, αλλά και εμείς μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο “Ευρωπαίοι”. Δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερή σύγκριση. Ακόμα ένας παράγοντας είναι και η παλαιολιθική αντίληψη των νέων μεσων και υπερβολική γραφειοκρατία της Ελλάδας. Η στάση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων ήταν ντροπιαστική. Όλο το σύστημα ήταν λειτουργικό μετα απο, τουλάχιστον, τον πρώτο μήνα. Δλδ αρχές Μαρτίου. Όλες οι πύλες τα πάντα. Το χρησιμοποιώ από την πρώτη μέρα. Δυστυχώς φταίμε όλοι. Και ο ΟΑΣΑ και ο υπουργός αλλά και το κοινό.

     • Πρώτον δεν αναφερθηκα ποτέ σε εσάς. Ευτυχώς υπήρχαν αρκετά “ευρωπαϊκά” άτομα. Η έκδοση για τους ανέργους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά έχει βγει μια σειρά ανακοινώσεων για εσάς με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε. Στο θέμα των προσωπικών δεδομένων με σιγουριά μπορούμε να κατηγορήσουμε την αρχή γιατι εαν δεν υπήρχε ουδέποτε πρόβλημα (όπως είπαν στην απαράδεκτη πρώτη ανακοίνωση τους) και ο ΟΑΣΑ (όπως είπε στη ανακοίνωση του την επομένη της αποποίησης των ευθυνών της αρχής) το σύστημα το είχε έτοιμο απο το Σεπτεμβρίου του 2016 που ξεκίνησαν τις συζητήσεις με την αρχή και θα μπορούσε να το βάλει κατευθείαν σε λειτουργία. Πράγμα που δεν έγινε. Αυτό που έγινε είναι ότι αναγκάστηκαν να ξανά συνεδριάσουν οι φορείς και η αρχή καταλαβε το λάθος της, ξανά συνεδρίασε και μόλις προχτές το επέτρεψε επίσημα. Δεν έδειξα το δάκτυλο μόνο απέναντι. Όλα όσα σας είπα στο προηγούμενο μήνυμα θεωρώ ότι εφταιξαν. Ούτε ο ΟΑΣΑ έκανε τέλεια την περίοδο προσαρμογής αλλά και εμείς φταίμε. Δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία ότι ο πελάτης δεν φταίει ποτέ. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε σαν έθνος να αντιλαμβανόμαστε και το προσωπικό φταίξιμο. Εδώ και δύο μήνες που υπάρχουν παντού αφίσες στις στάσεις, πληροφορίες (ιντερνετ τηλεόραση, ραδιόφωνο, στις στάσεις, μέσα στα λεωφορεία και τους συρμούς) διαφημιστικά φυλλάδια και ο κόσμος ακόμα δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί αυτό που το αποδίδετε εσείς;; Στον ΟΑΣΑ και πάλι;

     • Καλησπέρα σας. Απαντώ στα ζητήματα που θίγετε με τη σειρά τους, ως εξής: 1. Είμαι ενήμερος των ανακοινώσεων για τις μετακινήσεις των ανέργων καθώς και των προσδοκιών του ΟΑΣΑ για την έκδοση online και προσωποποιημένων καρτών από τους αντίστοιχους μετακινούμενους. Το θέμα είναι, και το επαναλαμβάνω συνεχώς αυτό, είναι ότι το σύστημα ξεκίνησε με κενά. Τώρα δηλαδή θ’ αρχίσει η διαβούλευση μεταξύ των υπουργείων για ν’ αποφασιστεί πως θα λειτουργούν οι προσωποποιημένες κάρτες για τους δωρεάν μετακινούμενους; Και πιστεύετε εσείς ότι θα υπάρχει επαρκής έλεγχος των δικαιολογητικών των δωρεάν μετακινούμενων από τον οποιονδήποτε ελεγκτή στις ανοιχτές μπάρες όταν ο επιβάτης βιάζεται να επιβιβαστεί σε κάποιο μέσο; Και θα ψάχνει εκείνη τη στιγμή στις τσέπες του για να βρει το κάθε δικαιολογητικό (το οποίο θα ποικίλλει κατά περίπτωση) για να το δείχνει στον ελεγκτή; 2. Το θέμα των προσωπικών δεδομένων και το αν υπήρχε η όχι πρόβλημα χρήσης των προσωπικών στοιχείων για την έκδοση των καρτών, μπορούσε να είχε ελεγχθεί πριν εγκαινιασθεί και λανσαριστεί το νέο σύστημα. Δεν έχει τη παραμικρή υποχρέωση, αλλά ούτε και την ανοχή να παρακολουθεί ο πολίτης και φορολογούμενος το δημόσιο ξεκατίνιασμα μεταξύ υπουργείου και αρχής προσωπικών δεδομένων! Αν όντως η αρχή προσωπικών δεδομένων είχε δώσει αρχικά το πράσινο φως και στη συνέχεια υπαναχώρησε, τότε περιμένω ν’ ακούσω την κατανομή ευθυνών και τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων από τη συντεταγμένη πολιτεία με το ερώτημα τη παύση από τα καθήκοντα όλων των υπευθύνων. Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης ανέμενε κάποια συγγνώμη από δημόσια χείλη για τη ταλαιπωρία η οποία δεν ήρθε από πουθενά! 3. Προφανώς και το ευρύ κοινό έχει ευθύνη γι’ αυτά που υφίσταται και η ενημέρωση αλλά και η αντίδραση είναι χρέος όλων μας. Ο κόσμος όμως, δυστυχώς, έχει εθιστεί στη φιλοσοφία του zen, της ατιμωρησίας, της αποφυγής ευθυνών και της αίσθησης ότι ποτέ κανείς δεν είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τίποτα! Πως να καταπολεμήσεις όμως μια νοοτροπία η οποία έχει εμφυτευτεί στο κύτταρο μας και την οποία βλέπουμε σε πλήρη εφαρμογή και ανάπτυξη κάθε μέρα και κάθε ώρα; Μια νοοτροπία πλήρους ανευθυνότητας για τα πάντα, η οποία παρεπιπτόντως είναι αυτή που ανταμοίβεται και προάγεται ενώ το αντίθετο (η ευαισθησία για τα κοινά, η συμμετοχή και η ενσυναίσθηση) θεωρείται κουσούρι, γκρίνια, γραφική εξαίρεσηκαι περιθωριοποιείται;

     • Μια διευκρίνιση απλά: Ο Σπιρτζης έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Σε κάποια εκπομπή ήταν, πρέπει να είναι και στο youtube.

     • Έχετε δίκιο για τις συμβάσεις, έπρεπε να είχαν γίνει. Απλά εγώ πιστεύω ότι εάν δεν ξεκινούσε το σύστημα για να παρακινήσουν και τα αντίστοιχα υπουργεία ακόμα θα είμασταν στον Φεβρουάριο. Το θέμα με την αρχή προστασίας ειχε ελεγχθεί από την αρχή του συστήματος. Η αρχή το είχε απαγορεύσει. Δεν θα έμπαινε σε λειτουργία ποτε!! Εάν δεν είχαμε τις ουρές και τον υπουργό να ρίχνει την ευθύνη (και πολύ καλά έκανε) στην Αρχή, η Αρχή δεν θα είχε ξανά συνεδριάζει. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να παρακολουθούμε το ξεκατινιασμα, εγώ πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν. Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις αλλά εσείς πως το βλέπετε;; Θα υπάρχουν;;; Εδώ ο υπουργός είπε και ευχαριστώ στον πρόεδρο της αρχής λες και μας έκανε χάρη. Ο υπουργός όντως ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες για την ταλαιπωρία . Στο 3 συμφωνούμε. Απλά δεν προσπαθούμε (σαν λαός) και αυτό με ενοχλεί. Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ένας ενας, βήμα βήμα τη φορά μην την περιμένουμε ουρανοκατέβατη.

     • Συμφωνώ στα περισσότερα και νομίζω ότι συμπίπτουμε. Υποθέτω ότι σε πολλά, φαινομενικά ανεξήγητα, που συμβαίνουν σήμερα υποκρύπτεται το πολιτικό κόστος. Προφανώς ο κ. Υπουργός και οι σύμβουλοι του έχουν ζυγίσει αρκετά καλά εκ των προτέρων με ποιούς θα πάνε και ποιούς θ’ αφήσουν…

 3. Προς όλους τους επιβάτες των ΜΜΜ που χρησιμοποιούν κάρτα: Προσοχή!! Μην ακούτε τους “αρμόδιους”, μην βάζετε την κάρτα στο πορτοφόλι σας! Βγάζοντας και βάζοντας συνεχώς την κάρτα στο πορτοφόλι κατά την είσοδο και έξοδο από τους σταθμούς, είναι σίγουρο οτι κάποια στιγμή θα γίνετε στόχος πορτοφολάδων! Το είδα με τα μάτια μου να συμβαίνει χτες, στο σταθμό του Θησείου. Την κάρτα σε μιά τσέπη, ΟΧΙ στο πορτοφόλι! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα πολλαπλά εισιτήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*