Η ανεξάρτητη αρχή το επέτρεψε: Μέσω διαδικτύου η έκδοση Ath.ena Card

Μέσω διαδικτύου αναμένεται να γίνονται σύντομα οι αιτήσεις για έκδοση προσωποποημένων καρτών Ath.ena Card έτσι ώστε οι κάρτες να αποστέλονται ταχυδρομικά χωρίς να απαιτείται παρουσία σε εκδοτήρια. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «αναθεώρησε την άποψή της» και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Αν και 330.000 περίπου κάρτες έχουν ήδη εκδοθεί σε δικαιούχους ολόκληρου και μειωμένου κομίστρου, το επόμενο βήμα είναι η έκδοση καρτών σε δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης (άνεργους, ΑΜΕΑ, ένστολους κ.λπ.) απλά κάνωντας μία αίτηση στο site του ΟΑΣΑ.

Όσον αφορά το κλείσιμο των πυλών εισόδου/εξόδου, που την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε από τέσσερις σταθμούς του Μετρό, ο υπουργός δήλωσε πως θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Μέχρι σήμερα οι online αιτήσεις για έκδοση Ath.ena Card γίνονται αποσπασματικά και προαιρετικά, όπως και διαδικασία ταχυδρομικής αποστολής των καρτών η οποία συνεχίζεται ανοργάνωτα ελλείψη άδειας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αν και η ανεξάρτητη αρχή είχε σπεύσει να διαψεύσει τον υπουργό όταν εκείνος την κατηγόρησε για το ότι δεν δόθηκε άδεια για την online έκδοση των καρτών, στη συνέχεια αποδείχθηκε πως η αλήθεια ήταν κάπου στη μέση αφού στην γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ ούτε επιτρέποταν αλλά ούτε και απαγορεύοταν η διαδικασία. Η αρχή δεσμεύτηκε να αποφασίσει επί του θέματος στις αρχές του μήνα, και όπως φαίνεται η απόφαση ελήφθη.

Όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΑΣΑ  η εφαρμογή για την κατάθεση αιτήσεων online είναι έτοιμη και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Καθώς όμως κάποιοι «ξέχασαν» να διαπραγματευτούν το ζήτημα εγκαίρως με την ανεξάρτητη αρχή, εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες περιμένοντας για ώρες μπροστά από τα λίγα σημεία έκδοσης των καρτών.

Δείτε επίσης: