Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ξεκίνησε η αποστολή των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ αλλά καθυστερεί η ενεργοποίησή τους

Share

  Ενημέρωση 27 Φεβρουαρίου:

  Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η αφαίρεση του πεδίου για επιλογή κατηγορίας δικαιούχου (ολόκληρο εισιτήριο, άνεργοι, ΑΜΕΑ) έγινε προκειμένου να απλοποιηθεί η αίτηση. Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες αυτές (άνεργοι και ΑΜΕΑ) μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν αίτηση και online.

  Το παρακάτω άρθρο ενημερώθηκε με τις πληροφορίες αυτές.


  Τελειωμό δεν έχει η περιπέτεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η έκδοση και αποστολή των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ που έχουν κάνει online αίτηση ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα και για άγνωστο λόγο καθυστερεί η ενεργοποίηση των καρτών που έχουν παραληφθεί.

  Σύμφωνα με αναγνώστες του Athens Transport οι πρώτες κάρτες παρελήφθησαν από όσους είχαν κάνει online αίτηση την περασμένη Παρασκευή. Στις οδηγίες προς τους courier αναγράφεται πως η παράδοση της κάρτας μπορεί να γίνει μόνο στον κάτοχό της με επίδειξη ταυτότητας ή σε άλλο άτομο με ταυτοπροσωπία. (Για αλλαγή διεύθυνσης παράδοσης ή παραλαβή από κατάστημα απαιτείται επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ Courier.)

  Οι κάρτες πάντως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα για δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα του ΟΑΣΑ καθώς απαιτείται ενεργοποίηση μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ. Η εφαρμογή δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία και κανείς δε γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

  Ερωτηματικά εν τω μεταξύ προκάλεσε η αλλαγή στη φόρμα των online αιτήσεων για έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card με την αφαίρεση του πεδίου για επιλογή κατηγορίας κομίστρου (όλόκληρο εισιτήριο – άνεργοι – ΑΜΕΑ). Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ η αλλαγή έγινε προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία της αίτησης. Όσοι είναι άνεργοι και ΑΜΕΑ μπορούν να κάνουν αίτηση για έκδοση κάρτας και online και ο εντοπισμός της κατηγορίας θα γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ.

  Οι online αιτήσεις για έκδοση Ath.ena Card ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο ενώ σίγουρα θα απαιτηθούν λίγες εβδομάδες έως ότου εκδοθούν και αποσταλούν όλες οι κάρτες. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει περί τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι να αποσταλούν όλες κάρτες και να γίνει η ενεργοποίησή τους, οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα μπορούν να μετακινούνται όπως και σήμερα (με βεβαίωση ΟΑΕΔ οι άνεργοι και με ειδική κάρτα τα ΑΜΕΑ).

  Η καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των καρτών είναι πολύ πιθανό να φέρει και νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των πυλών εισόδου και εξόδους των σταθμών Μετρό και Τραμ. Πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε δηλώσει πως οι πύλες θα κλείσουν «στα τέλη Φεβρουαρίου» όταν θα έχουν εκδοθεί οι περισσότερες κάρτες όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Με το μήνα να τελειώνει σε δύο μέρες, αυτό είναι μάλλον δύσκολο.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα