Ξεκίνησε η αποστολή των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ αλλά καθυστερεί η ενεργοποίησή τους

Ενημέρωση 27 Φεβρουαρίου:

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η αφαίρεση του πεδίου για επιλογή κατηγορίας δικαιούχου (ολόκληρο εισιτήριο, άνεργοι, ΑΜΕΑ) έγινε προκειμένου να απλοποιηθεί η αίτηση. Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες αυτές (άνεργοι και ΑΜΕΑ) μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν αίτηση και online.

Το παρακάτω άρθρο ενημερώθηκε με τις πληροφορίες αυτές.


Τελειωμό δεν έχει η περιπέτεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η έκδοση και αποστολή των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ που έχουν κάνει online αίτηση ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα και για άγνωστο λόγο καθυστερεί η ενεργοποίηση των καρτών που έχουν παραληφθεί.

Σύμφωνα με αναγνώστες του Athens Transport οι πρώτες κάρτες παρελήφθησαν από όσους είχαν κάνει online αίτηση την περασμένη Παρασκευή. Στις οδηγίες προς τους courier αναγράφεται πως η παράδοση της κάρτας μπορεί να γίνει μόνο στον κάτοχό της με επίδειξη ταυτότητας ή σε άλλο άτομο με ταυτοπροσωπία. (Για αλλαγή διεύθυνσης παράδοσης ή παραλαβή από κατάστημα απαιτείται επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ Courier.)

Οι κάρτες πάντως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα για δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα του ΟΑΣΑ καθώς απαιτείται ενεργοποίηση μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ. Η εφαρμογή δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία και κανείς δε γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

Ερωτηματικά εν τω μεταξύ προκάλεσε η αλλαγή στη φόρμα των online αιτήσεων για έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card με την αφαίρεση του πεδίου για επιλογή κατηγορίας κομίστρου (όλόκληρο εισιτήριο – άνεργοι – ΑΜΕΑ). Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ η αλλαγή έγινε προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία της αίτησης. Όσοι είναι άνεργοι και ΑΜΕΑ μπορούν να κάνουν αίτηση για έκδοση κάρτας και online και ο εντοπισμός της κατηγορίας θα γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ.

Οι online αιτήσεις για έκδοση Ath.ena Card ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο ενώ σίγουρα θα απαιτηθούν λίγες εβδομάδες έως ότου εκδοθούν και αποσταλούν όλες οι κάρτες. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει περί τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι να αποσταλούν όλες κάρτες και να γίνει η ενεργοποίησή τους, οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα μπορούν να μετακινούνται όπως και σήμερα (με βεβαίωση ΟΑΕΔ οι άνεργοι και με ειδική κάρτα τα ΑΜΕΑ).

Η καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των καρτών είναι πολύ πιθανό να φέρει και νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των πυλών εισόδου και εξόδους των σταθμών Μετρό και Τραμ. Πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε δηλώσει πως οι πύλες θα κλείσουν «στα τέλη Φεβρουαρίου» όταν θα έχουν εκδοθεί οι περισσότερες κάρτες όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Με το μήνα να τελειώνει σε δύο μέρες, αυτό είναι μάλλον δύσκολο.

 • Αναμονή…

 • Theodora Drakaki

  Καλημέρα! Πριν λίγο έλαβα στα χέρια μου την κάρτα. Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα της athenacard και πληκτρολογώντας τα στοιχεία μου ως χρήστης και μετά τις πληροφορίες για την κάρτα μου, μου έδειξε τα ακόλουθα στοιχεία
  “…Κατάσταση Κάρτας Αυτή η κάρτα είναι ενεργοποιημένη
  Ημερομηνία έκδοσης 16 Φεβρουαρίου 2018 19:02:34
  Περίοδος ισχύος 16 Φεβρουαρίου 2018 – 16 Φεβρουαρίου 2028…”. Οπότε αναρωτιέμαι αν όντως χρειάζεται η ενεργοποίηση στο ΗΔΙΚΑ αφού μου την δείχνει ήδη ενεργοποιημένη.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ναι, το ότι η καρτα είναι ενεργοποιημένη δεν σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο και φορτωμένο το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης.

  • Βασίλης Γαϊτάνος

   Το ίδιο έκανα κι εγώ και βρήκα ότι η κάρτα μου είναι πράγματι ενεργοποιημένη για μια δεκαετία! Μένει να δούμε πως θα ενεργοποιήσουμε το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης μέσω ΙΔΙΚΑ….Και μετά δε τελειώσαμε, αλλά διάβασα ότι πρέπει να «φορτιστεί» (με τι άραγε;) σε αυτόματο μηχάνημα εκδοτηρίων….

   • Δημήτρης Σαρτζετάκης

    Με το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης.

 • Dimitrov

  Καλημέρα. Ξέρετε μήπως που πάω στο idika για την ενεργοποίηση της κάρτας? Δεν βλέπω κάτι.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα.

   • Dimitrov

    Αίσχος! Άδικα ξερογλυφόμουνα τόση ώρα.

    • Βασίλης Γαϊτάνος

     Καλημέρα. Πως κάνεις έτσι; Στην Ελλάδα βρίσκεσαι! Να αισθάνεσαι τυχερός αν παραμείνουν τα ακυρωτικά μηχανήματα σε λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση της (διαρκώς μεταβαλλόμενης) διαδικασίας! Υπάρχει πάντα και ο Ρουβίκωνας με τον οποίο πλαγιάζει η κυβέρνηση κάθε βράδυ….Αυτό είναι το μέγιστο αίσχος!

     • Dimitrov

      Μη μου λες τέτοια. Να έχουμε κάρτα ενεργοποιημένη και να μην έχουμε μηχανήματα. Και να πρέπει να έχουμε και τις βεβαιώσεις μαζί.

     • Βασίλης Γαϊτάνος

      Το όλο θέμα με τις προσωποποιημένες κάρτες για τους ανέργους και την πιστοποίηση τους μέσω ΗΔΙΚΑ είναι ακριβώς για να μη κουβαλάμε μαζί μας ακόμα μια βεβαίωση! (Την ανανέωση της κάρτας ανεργίας και τη βεβαίωση του χρόνου ανεργίας που διαρκεί για ένα μήνα).

 • Ορίζετε εσείς τον κωδικό που θέλετε.

 • Sophie Geranis

  Εχω κάνει αίτηση απο της 5-8 φλεβάρη και ακόμα δεν έχει έρθει η κάρτα!! λένε οτι θα κλέισουν οι μπάρες ,αλλά εως τώρα πως θα μπαίνουμε΄;;;;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Οι πύλες θα κλείσουν στις 15/3, ενώ την κάρτα θα την λάβετε, λογικά, μέχρι και την άλλη εβδομάδα.

 • AT

  Είναι και ανορθόγραφοι.
  Αυτό σημαίνει τουλάχιστον οτι κάποια στιγμή θα παραλάβω την κάρτα μου;

  https://uploads.disquscdn.com/images/439fcbd7ac10775488f4cab7b1717309d726c50e01820862982eef10934c2981.png

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ναι, σημαίνει ότι η αίτηση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς. Την κάρτα θα την λάβετε μέχρι και την άλλη εβδομάδα, λογικά.

   Για την ορθογραφία, ασχολίαστο…

   • AT

    Ελπίζω μόνο να μην εχει καταστραφεί η κάρτα με την πρόσφατη πυρκαγιά στα γραφεία του ΟΑΣΑ…

 • ΚΥΡΙΑΚΗ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ 23 ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ; ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ; ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΗΔΙΚΑ.gr ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ Ή ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΑΠΑΞ; ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ! 😉

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Την καρτα μπορεί να την λάβετε και την άλλη εβδομάδα. Αν θέλετε τηλεφωνήστε και στα ΕΛΤΑ Courier στο 11120.

   Για το αν η διαδικασία ενεργοποίησης, θα γίνεται κάθε μήνα, δεν έχει διευκρινιστεί από τον ΟΑΣΑ.

   • ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

 • nikos axiotis

  ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   *Μαρτιου.
   Η καρτα μπορεί να έρθει μέχρι και την άλλη εβδομάδα.

 • Marius

  Στο σαιτ της ΗΔΙΚΑ που μπορω να ενεργοποιησω την προσωποποιημενη καρτα ath.ena?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Η πλατφόρμα στο http://www.idika.gr θα ανοίξει στις 5 Μαρτίου.

 • sevax

  Καλησπέρα σας, στις 10/1/2017 έκανα την αίτηση για ΑΜΕΑ.
  Την παραλάβαμε Παρασκευή 23/2/2018
  Ο μεταφορέας των ΕΛΤΑ κούριερ δεν μας βρήκε την πρώτη μέρα, και άφησε σημείωμα στο γραμματοκιβώτιο επανήλθε την επομένη μέρα, τώρα περιμένουμε την ενεργοποίηση, το πότε…ίδωμεν;;;….

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Κάτι τέτοιο… Σύμφωνα με τις FAQs στο athenacard.gr, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για το πως θα γίνει η ενεργοποίηση μέσω ΗΔΙΚΑ.

 • Stefka Stefanova

  kalimera,exo kani etisi gia prosopopiimeni karta ton gianouario…akoma den tin exo paralavi sto spiti.oli mera eimai sto spiti kai den exei erti o kourier.Mipos prepi na ti psakso ego?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Η καρτα μπορεί να έρθει μέχρι και την άλλη εβδομάδα, το αργότερο.

   Αν, όμως, θέλετε, τηλεφωνήστε στα ΕΛΤΑ Courier στο 11120, για να μάθετε σε ποιο στάδιο της αποστολής βρίσκεται η καρτα.

   • Vasso Charalabeli

    Από τα ΕΛΤΑ Courier ζητούν τον αριθμό του voucher, τον οποίο φυσικά δεν τον έχουμε. Αρα δεν μπορούν να κάνουν αναζήτηση.

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Μπορούν να κάνουν αναζήτηση με το όνομά σας.

     Κάποιοι αναγνώστες πήραν και τους είπαν και το στάδιο αποστολής και τους έδωσαν και τον αριθμό που λέτε.

 • Κάτια Αλεξανδριανάκη

  καλημερα, εκανα πριν απο ενα μηνα περιπου online αιτηση για προσωποποιημένη κάρτα . Ποτε υπολογίζεται να σταλεί ? ακόμα μπορεί να την παραλάβει κάποιος αλλος στο σπίτι?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Λογικά, θα σας αποσταλλει το αργότερο την άλλη εβδομάδα, μιας και οι κάρτες άρχισαν να στέλνονται την Παρασκευή.

   Όχι, ο φάκελος είναι συστημένος και μπορείτε να τον παραλάβετε μόνο εσείς με επίδειξη ταυτότητας.

   Επειδή, τα ΕΛΤΑ Courier συνήθως δεν αφήνουν σημείωμα, πάρτε τηλέφωνο στο 11120, μήπως η καρτα είχε έρθει και εσείς λείπατε.

 • Dimitrov

  Εγώ έκανα πριν λίγο online αίτηση για την σύζυγο για ανέργους. Την πήρε. Μάλλον ξαναδουλεύει. Την δική μου την παρέλαβα και περιμένω ενεργοποίηση. Μέχρι να γίνει πρέπει να έχω μαζί και τη βεβαίωση για να δείχνω?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ναι, χθες επαναπροστεθηκε η επιλογή κατηγορίας δικαιούχου.

   Μέχρι να γίνει η ενεργοποίηση, δεν χρειάζεται να έχετε την καρτα μαζί σας, μόνο τη βεβαίωση.
   Και αφού γίνει η ενεργοποίηση, την καρτα θα πρέπει να την επικυρωνετε κανονικά όπως όλες τις κάρτες (κάθε φορά που περνάτε από πύλη, ακόμα και αν είναι ανοιχτές και κάθε φορά που μπαίνετε σε λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ).

   • Dimitrov

    Ευχαριστώ πολύ.

 • Big Bear

  Καλημερα
  Γνωριζει κανεις η εκδοση προσωποποιημενων για ανηλικα (μισο) που εχει γινει απο internet ποτε θα ξεκινησει? Μπορω ενω εχω κανει αιτηση να παω σε σταθμο μετρο και να την βγαλω γιατι απ΄ οτι φαινεται δεν θα ερθει πριν το καλοκαιρι.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Εννοείτε η αποστολή τους;

   Οι αποστολές των καρτων έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή. Άρα, μέσα στη βδομάδα ή την επόμενη θα έρθει.

   Όχι, δεν γίνεται παραλαβή από εκδοτήριο, καθώς οι κάρτες εκδίδονται από ανεξάρτητη ανάδοχο εταιρία και στη συνέχεια παραδίδονται στα ΕΛΤΑ.

   • Big Bear

    Ευχαριστώ πολύ.

 • Δημήτρης Σαρτζετάκης

  Η κατηγορία δικαιούχου έχει επαναπροστεθει στο site.

 • Βασίλης Γαϊτάνος

  Αναρωτιέμαι επομένως ποιο είναι το νόημα της αποστολής καρτών όταν δεν λειτουργούν, όπως έχουν σχεδιαστεί! Θα μας απαντήσει ποτέ κάποιος αρμόδιος γι’ αυτό; Γιατί όλα πλέον σ’ αυτή τη πολύπαθη χώρα πρέπει να γίνονται σε δόσεις; Η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ γιατί δε λειτουργεί συγχρόνως με την έκδοση των προσωποποιημένων καρτών κι αφού δεν λειτουργεί τι να τις κάνουμε τις κάρτες; Θα μας απαντήσει ποτέ κανείς ποιός χρηματίζεται ασύστολα απ´ όλη αυτή την απερίγραπτη απάτη;