Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ανακύκλωση μπουκαλιών με αντάλλαγμα εισιτήρια σε Τουρκία και Ινδονησία

Share

  Ευρηματικούς τρόπους ψάχνουν οι αρχές ανά τον κόσμο για την προώθηση της ανακύκλωσης σε συνδιασμό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

  Σε σταθμό του Μετρό της Κωνσταντινούπολης, τοποθετήθηκαν πρόσφατα αυτόματα μηχανήματα τα οποία δέχονται συσκευασίες προς ανακύκλωση με αντάλλαγμα πίστωση χρηματικού ποσού στην ηλεκτρονική κάρτα που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις.

  Το “αντίστροφο ΑΤΜ” επιστρέφει ένα μικρό ποσό ανάλογα με το μέγεθος της πλαστικής η αλουμινένιας συσκευασίας που τοποθετεί σε αυτό ο επιβάτης: από 2 έως και 9 κουρούς (1 λίρα έχει 100 κουρούς). Καθώς ένα εισιτήριο κοστίζει 2,60 λίρες (0.41 ευρώ) για να εξοικονομήσει μία διαδρομή ένας επιβάτης θα πρέπει να καταθέσει τουλάχιστον 28 πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου ή 28 αλουμινένια του μισού λίτρου.

  Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο της Κωνσταντινούπολης ενώ το προσεχές διάστημα παρόμοια μηχανήματα αναμένεται να τοποθετηθούν σε περισσότερους σταθμούς.

  Μία παρόμοια πρωτοβουλία ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο και στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας. Εκεί, οι επιβάτες των λεωφορείων αντί για εισιτήριο μπορούν να παραδώσουν πλαστικά μπουκάλια στους τερματικούς σταθμούς ή και κατευθείαν στους οδηγούς των λεωφορείων. Ένα δίωρο εισιτήριο κοστίζει 10 πλαστικά ποτήρια ή 5 πλαστικά μπουκάλια.

  Στόχος των αρχών είναι η πόλη να καθαρίσει εντελώς από τα πλαστικά σκουπίδια που συγκεντρώνονται στους δρόμους ως το 2020. Υπολογίζεται πως ένα λεωφορείο μπορεί να μαζέψει με αυτό τον τρόπο 250 κιλά πλαστικών τη μέρα ή 7,5 τόνους το μήνα τα οποία στη συνέχεια δημοπρατούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης.

  Πρόσφατα και η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Μετρό της Αθήνας με κλήρωση δωρεάν μηνιαίων καρτών και εισιτηρίων κάθε μήνα.

  Πηγές: hurriyetdailynews.com, reuters.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα