Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Τρένο του Προαστιακού προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα

0
Ενημέρωση ώρα 11:09   Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train στις 11:09, άνοιξε η γραμμή Αθήνα - Οινόη. Αναμένεται σταδιακή αποκαταση των δρομολογίων του Προαστιακού από και προς Χαλκίδα. Από τις 11:00 και μέχρι νεοτέρας, ολόκληρο το δρομολόγιο Αθήνα - Χαλκίδα θα πραγματοποιείται με λεωφορεία. Τα λεωφορεία θα σταθμεύουν σε όλους...

Έρευνα Athens Transport 2018 – Η αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Share

    • Χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι οι βαθμολογίες που έδωσαν οι επιβάτες για όλα τα Μέσα, ακόμα και στο Μετρό.
    • Παρά την πτώση της βαθμολογίας, το Μετρό παραμένει το καλύτερο μέσο με διαφορά, ενώ τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ βυθίζονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των παλιών οχημάτων και των αραιών δρομολογίων.

    Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, χιλιάδες επιβάτες  έλαβαν μέρος στην μεγάλη έρευνα του Athens Transport για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

    Συνολικά, συμπληρώθηκαν 2.391 ερωτηματολόγια, αριθμός που έφτασε κοντά στο περυσινό ρεκόρ, όταν το ενδιαφέρον ήταν στο έπακρο λόγω της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

    Και φέτος, στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε η αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας με βάση μία σειρά κριτηρίων. Η αξιολόγηση ήταν δυνατή μόνο για όσους απάντησαν πως έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο περισσότερες από 2 φορές αυτή τη χρονιά έτσι ώστε το κάθε μέσο να αξιολογηθεί από τους επιβάτες του.

    Τα κριτήρια με βάση τα οποία τα μέσα βαθμολογήθηκαν από τους επιβάτες (πάντα προαιρετικά, εφόσον έχουν γνώμη) είναι τα εξής:

    1. Συχνότητα δρομολογίων (αναμονή σε στάσεις και σταθμούς)
    2. Ωράριο λειτουργίας
    3. Ταχύτητα μετακίνησης
    4. Συνθήκες μετακίνησης
    5. Καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και σταθμών
    6. Καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων και συρμών
    7. Συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού
    8. Αίσθηση ασφάλειας
    9. Ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών
    10. Σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (value for money)

     

    Από τα αποτελέσματα, προέκυψαν και τα ποσοστά των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν το κάθε μέσο πάνω από δύο φορές τον τελευταίο χρόνο και τα οποία έχουν ως εξής:

    Φέτος, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές (2016, 2017), δεν προχωρήσαμε στην εξαγωγή του σταθμισμένου μέσου όρου (διαφορετική βαρύτητα για κάθε κριτήριο αξιολόγησης) για τον υπολογισμό της γενικής βαθμολογία για το κάθε μέσο καθώς κρίθηκε πως αυτό έκανε τη διαδικασία πιο περίπλοκη χωρίς να υπάρχει κάποιο εμφανές όφελος [βλ. και υποσημείωση (τελευταία παράγραφος) στην περυσινή έρευνα].

    Κατά συνέπεια, η φετινή μέση βαθμολογία του κάθε μέσου δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη με αυτή της προηγούμενης χρονιάς. 

    Αυτή την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, δείτε το β’ μέρος της έρευνας με τις απόψεις των Αθηναίων για τα εισιτήρια, τα προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

    Οι βαθμολογίες που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το 2018 έχουν ως εξής:

    Δείτε τα αποτελέσματα από τις έρευνες των προηγούμενων ετών: 2017201620152014.

    Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας (7,2) ανάμεσα σε όλα τα μέσα. Ακολούθησε με διαφορά το Τραμ (5,7), ο Προαστιακός (5,2), ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (5,1) ενώ τη χαμηλότερη βαθμολογία και φέτος συγκέντρωσαν τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (4,5). 

    Αν και σε όλα τα μέσα είχαμε πτώση του μέσου όρου της βαθμολογίας, παρατηρούμε ότι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος έπεσε μία θέση πίσω από τον Προαστιακό ενώ μέχρι πέρυσι τον περνούσε σε βαθμολογία. 

    Αναλυτικά, η βαθμολογία ανά μέσο έχει ως εξής:

    Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 4,5

    Τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ συγκέντρωσαν και φέτος το χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας σε σχέση με όλα τα μέσα (4,5) με 7 από τα 10 κριτήρια να παίρνουν βαθμούς κάτω από τη βάση. Αυτά είναι: συνθήκες μετακίνησηςκαθαριότητα και αρτιότητα των στάσεωνκαθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων (3,8 και για τα τρία), συχνότητα δρομολογίων (4,4), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (4,5), αίσθηση ασφάλειας και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (4,8 και για τα δύο). 

    Βαθμό ακριβώς στη βάση ή λίγο παραπάνω έλαβαν το ωράριο λειτουργίας (5), η ταχύτητα μετακίνησης και η συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (5,2 και τα δύο).

    Τέσσερα από τα κριτήρια αξιολόγησης των Λεωφορείων και Τρόλεϊ συγκεντρώνουν φέτος τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με όλα τα μέσα (συνθήκες μετακίνησης, καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων, συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής). 

    Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρούμε πτώση της βαθμολογίας σε 9 από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης με μεγαλύτερη (-0,3) στην συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό του προσωπικού. Σταθερή παραμένει η βαθμολογία για την ενημέρωση και πληροφόρηση των επιβατών. 


     

    ΗΣΑΠ: 5,4

    Δεύτερο χειρότερο μέσο είναι φέτος ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος με μέσο όρο βαθμολογίας λίγο πάνω από τη βάση (5,4) τη στιγμή που μέχρι πέρυσι ήταν στη μέση της λίστας, πάνω από τον Προαστιακό. 

    Έξι από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης έλαβαν βαθμό πάνω από τη βάσησυχνότητα δρομολογίωνωράριο λειτουργίας, ταχύτητα μετακίνησης και συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (5,8 και για τα τέσσερα), ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (5,4) και καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (5).

    Βαθμό κάτω από τη βάση πήραν η καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων (3,7), οι συνθήκες μετακίνησης (4,1), η αίσθηση ασφάλειας (4,4) και η σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (4,8). 

    Ο Ηλεκτρικός έλαβε τη χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με όλα τα μέσα για την καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων καθώς και για την αίσθηση ασφάλειας. Επίσης, έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη βαθμολογία για τη συχνότητα δρομολογίων.

    Σε σχέση με πέρυσι, είχαμε πτώση της βαθμολογίας και στα 10 κριτήρια αξιολόγησης. Η μεγαλύτερη πτώση (-0,5) ήταν για την αίσθηση ασφάλειας ενώ ακολούθησε με -0,4 η καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων. 


     

    Προαστιακός5,2

    Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος φέτος βρέθηκε στη μέση της λίστας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας συγκεντρώνοντας βαθμολογία λίγο πάνω από τη βάση (5,2).

    Ο Προαστιακός συγκέντρωσε βαθμολογίες πάνω από τη βάση για 7 από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης. Αυτά είναι: ταχύτητα μετακίνησης (6,9), συμπεριφορά και επαγγελματισμός προσωπικού (5,9), συνθήκες μετακίνησης και αίσθηση ασφάλειας (και τα δύο 5,7), καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων (5,4), καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (5,3) και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (5).

    Βαθμολογίες κάτω από τη βάση έλαβαν η συχνότητα δρομολογίων (3,8), το ωράριο λειτουργίας (4) και η ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (4,4).

    Σε τρία κριτήρια αξιολόγησης, ο Προαστιακός συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογίας σε σχέση με όλα τα μέσα (συχνότητα δρομολογίων, ωράριο λειτουργίας και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών.

    Σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πτώση της βαθμολογίας σε 7 από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης με μεγαλύτερη (κατά -0,4) αυτή για την ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών. Μικρή άνοδο της βαθμολογίας (+0,1) παρατηρούμε για τη συχνότητα δρομολογίων και το ωράριο λειτουργίας ενώ η βαθμολογία για την ταχύτητα μετακίνησης παραμένει αμετάβλητη.

     


     

    Τραμ5,7

    Και φέτος, το Τραμ συγκέντρωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη βαθμολογία (5,7) αν και χρόνο με το χρόνο ο βαθμός τείνει προς την βάση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται για το μέσο με τους λιγότερους επιβάτες ανάμεσα σε όσους απάντησαν στην έρευνα (40,9%).

    Σε 9 από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης, το Τραμ έλαβε βαθμολογία πάνω από τη βάση. Αυτά είναι: συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (6,6), αίσθηση ασφάλειας (6,3), καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων (6,2), καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (6), ωράριο λειτουργίας (5,9), ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (5,7), συνθήκες μετακίνησης (5,6), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (5,5) και συχνότητα δρομολογίων (5,1).

    Βαθμό κάτω από τη βάση έλαβε μόνο η ταχύτητα μετακίνησης (4,4), η οποία είναι η χαμηλότερη βαθμολογία για αυτό το κριτήριο αξιολόγησης ανάμεσα σε όλα τα μέσα.

    Από πέρυσι, έχουμε πτώση της βαθμολογίας για 6 από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης με μεγαλύτερη (-0,3) αυτή για τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό του προσωπικού. Σε δύο κριτήρια η βαθμολογία είναι ίδια ενώ άνοδο είχαμε μόνο για την ταχύτητα μετακίνησης και για τη σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (+0,1). 



     

    Μετρό (γραμμές 2 & 3)7,2

    Για ακόμα μία χρονιά, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) είναι το μέσο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία (7,2).

    Πέρα από το μέσο όρο, το Μετρό έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε ένα προς ένα, όλα τα κριτήρια αξιολόγησης: ταχύτητα μετακίνησης (8,3), καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (7,8), συχνότητα δρομολογίωνσυμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικούαίσθηση ασφάλειαςενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (7,1 και στα τέσσερα),  καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (7), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (6,9), ωράριο λειτουργίας και συνθήκες μετακίνησης (6,8 και στα δύο).

     

    Σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πτώση της βαθμολογίας σε 9 από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης, με μεγαλύτερη αυτή για τη συχνότητα δρομολογίων και για την καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων (-0,4 και στα δύο). Η βαθμολογία παρέμεινε σταθερή μόνο για το ωράριο λειτουργίας. 


     

    Καλύτερο το Μετρό, χειρότερα τα Λεωφορεία

    Τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των μέσων, αντικατοπτρίζονται και στις απαντήσεις για το καλύτερο και χειρότερο μέσο μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, ανεξάρτητα από το ποια μέσα έχει χρησιμοποιεί κανείς. 

    Σύμφωνα με το 88,5% όσων απάντησαν, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) είναι με διαφορά το καλύτερο μέσο. Ακολουθούν με ιδιαίτερα μικρά ποσοστά ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (3,4%), ο Προαστιακός (3,1% από 1,9% πέρυσι), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (1,8%) και το Τραμ (1,4%).

    Όσον αφορά την επιλογή του χειρότερου μέσου, οι μισοί (50,7%) θεωρούν πως είναι τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Ακολουθούν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (20,5% από 17,8% πέρυσι), το Τραμ (12,7%), ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος (9,5%) και το Μετρό (0,5%).

     

    Αυτή την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, δείτε το β’ μέρος της έρευνας με τις απόψεις των Αθηναίων για τα εισιτήρια, τα προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.


     

    Σχολιασμός αποτελεσμάτων

    • «Κάθε φέτος και χειρότερα» λένε οι επιβάτες των Λεωφορείων και Τρόλεϊ της Αθήνας.  Όσο δεν έχουμε νέα λεωφορεία και τα δρομολόγια δεν επαρκούν είναι επόμενο πως η γνώμη των επιβατών θα χειροτερεύει. Η αναπροσαρμογή των επίσημων δρομολογίων ώστε να συμβαδίζουν με αυτά που πράγματι πραγματοποιούνται καθημερινά θα μπορούσε να βοηθήσει προσωρινά την κατάσταση χωρίς όμως νέα οχήματα, τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα παραμείνουν το χειρότερο μέσο.
    • Η πτώση της βαθμολογίας που έδωσαν οι επιβάτες στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο έχει δύο συγκεκριμένες αιτίες: την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τροχαίο υλικό και τα προβλήματα με την ασφάλεια των επιβατών που χρησιμοποιούν το μέσο. Όσο η ΣΤΑΣΥ αντιμετωπίζει τη γραμμή του ΗΣΑΠ ως τον φτωχό συγγενή του Μετρό και όσο δεν προχωρά η αγορά νέων συρμών ή έστω η ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων, η γνώμη των επιβατών απλά θα χειροτερεύει. 
    • Η άνοδος του Προαστιακού Σιδηρόδρομου μία θέση πάνω από τον Ηλεκτρικό έχει να κάνει κυρίως με την πτώση της βαθμολογίας για τη γραμμή του ΗΣΑΠ. Και οι επιβάτες του Προαστιακού δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή με την περίοδο χάριτος για την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει πλέον εξαντληθεί. Το κριτήριο βαθμολογίας με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν η ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών, πράγμα που δείχνει πως οι Ιταλοί έχουν αποτύχει ακόμα και στο (θεωρητικά) πιο απλό. 
    • Μικρή μείωση φέτος και για τις βαθμολογίες του Τραμ παρόλο που παραμένει στη δεύτερη θέση της λίστας, καθώς οι επιβάτες του φαίνεται να είναι πιο ικανοποιημένοι από τους επιβάτες των προηγούμενων μέσων. Μεγαλύτερο πρόβλημα η ταχύτητα, κάτι που οφείλεται και στο ότι η ΣΤΑΣΥ αδιαφορεί για τη λήψη μέτρων που θα δώσουν προτεραιότητα στο Τραμ έναντι των αυτοκινήτων.
    • Το Μετρό (γραμμές 2 & 3) μπορεί να παραμένει το καλύτερο μέσο, ωστόσο η πτώση της βαθμολογίας σε σχεδόν όλα τα κριτήρια πρέπει να θορυβήσει την ΣΤΑΣΥ. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση των δρομολογίων που είναι η μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών τα τελευταία 19 χρόνια, κατόρθωμα της σημερινής διοίκησης της εταιρείας. 

    Στο πλαίσιο της φετινής έρευνας, ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες ποια θα ήταν η πρώτη απόφαση που θα λάμβαναν αν κάποιος τους τοποθετούσε στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΑ.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα