Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: 24ωρη απεργία στα ταξί

0
Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 5 το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο εκθεσιακό κέντρο...

Γραμμή 4 Μετρό: 15 σταθμοί, κανένας χώρος στάθμευσης

Share

    Η Αττικό Μετρό αφήνει το ‘park & ride’ στο παρελθόν. Αν και η κατασκευή χώρων στάθμευσης πλησίον σταθμών του Μετρό ήταν δεδομένη τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η εταιρεία πλέον αλλάζει στρατηγική. Οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι στάθμευσης παραχωρούνται σε ιδιώτες, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Αττικό Μετρό δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέους χώρους στάθμευσης για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

    Με την παραχώρηση των χώρων να είναι πλέον μονόδρομος, κατ’ απαίτηση και του υπερταμείου, οι χώροι στάθμευσης δεν είναι ιδιαίτερα επικερδείς για την Αττικό Μετρό δεδομένου και του ότι σε αυτούς ισχύει ειδικό τιμολόγιο τους χρήστες του Μετρό και τους περιοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος στάθμευσης του σταθμού Δουκ. Πλακεντίας θα επιφέρει στην Αττικό Μετρό 28.000 ευρώ το μήνα τη στιγμή που μόνο η μισθοδοσία της εταιρείας ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως και οι ζημιές ξεπέρασαν τα 2,3 δις ευρώ το 2017. 

    Παράλληλα, η Αττικό Μετρό είναι υπεύθυνη και για τη συντήρηση των χώρων αυτών, γεγονός που περιορίζει το όποιο κέρδος υπάρχει.

    Αν και ο τελευταίος ιδιόκτητος χώρος στάθμευσης που κατασκευάστηκε ήταν αυτός πλησίον του σταθμού Αγία Μαρίνα, η Αττικό Μετρό δεν κατασκεύασε ποτέ χώρους στο σταθμό Αιγάλεω της ίδιας επέκτασης και  στους σταθμούς Ανθούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό της γραμμής 2 παρόλο που υπήρχαν εξαγγελίες κατά τη φάση της κατασκευής των δύο αυτών επεκτάσεων [μέχρι και σήμερα, στον επίσημο χάρτη της Αττικό Μετρό δίπλα στους σταθμούς αυτούς εμφανίζεται σύμβολο που αντιστοιχεί σε «προγραμματισμένο χώρο στάθμευσης» αν και η Α.Μ. δεν έχει ποτέ εντάξει την κατασκευή τους σε κάποιο προγραμματισμό].

    Επίσης, κανένα πάρκινγκ δεν προβλέπεται στους σταθμούς της επέκτασης προς τον Πειραιά ή στο πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) με 15 σταθμούς.

    Αλλαγή στη φιλοσοφία

    Ενώ πριν από 10-20 χρόνια τα πάρκινγκ δίπλα στους σταθμούς είχαν σκοπό να πείσουν τους Αθηναίους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να κατέβουν στο κέντρο με το Μετρό, πλέον αυτό θεωρείται λάθος καθώς ενθαρρύνει τη χρήση των Ι.Χ. ακόμα και για μικρές αποστάσεις.

    Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΣΑ, με αργούς ρυθμούς, προσπαθεί να μετατρέψει ολοένα και περισσότερες λεωφορειακές γραμμές ως τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς. Με αφορμή το κλείσιμο του δωρεάν χώρου στάθμευσης στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως λιγότεροι από 1 στους 30 επιβάτες του σταθμού χρησιμοποιούν Ι.Χ. καθημερινά, ενώ όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν μπορούν να χρησιμοποιούν λεωφορεία [αν και το πιο πιθανό είναι πως θα παρκάρουν στους γύρω δρόμους].

    Αν και για σταθμούς που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης είναι πλέον αυτονόητο πως δεν είναι θεμιτή η κατασκευή ενός πάρκινγκ (συνήθως άλλωστε δεν υπάρχει και ο χώρος), δεν ισχύει το ίδιο για τους σταθμούς που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης ή σε σημεία που εξυπηρετούν κατοίκους πολλών περιοχών (όπως η περίπτωση του σταθμού Δουκ. Πλακεντίας). 

    Στη γραμμή 4 για παράδειγμα, μόνο κάποιοι τερματικοί σταθμοί (προς το παρόν Γουδή, μελλοντικά Εθνική Οδός) θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την κατασκευή πάρκινγκ. Αν αυτό θα γίνει από την Αττικό Μετρό, από την τοπική αυτοδιοίκηση ή ως ιδιωτική πρωτοβουλία μένει να το δούμε. 

     

     

    — — — —
    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα