Προς τα δικαστήρια οδεύει η διαμάχη ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δεν έχει τελειωμό η πόλεμος μεταξύ του δημόσιου ΟΣΕ και την ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ενώ μέχρι πρότινος το περιεχόμενο της διαμάχης, που έλαβε και δημόσιο χαρακτήρα μέσω ανακοινώσεων, αφορούσε την κατάσταση των και τις επενδύσεις στο σιδηρόδρομο, πλέον λαμβάνει και ξεκάθαρο οικονομικό χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει το economistas.gr, ο ΟΣΕ φέρεται να αξιώνει οφειλή ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με επιστολή του νομικού συμβούλου του ΟΣΕ, Ανδρέα Ζαχόπουλου, προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ομίλου. Με την επιστολή αυτή, ο νομικός σύμβουλος ζητεί την σύνταξη εξωδίκου προς την οφειλέτιδα εταιρεία και εν συνεχεία την κατάθεση αίτησης για έκδοση, από το αρμόδιο Δικαστήριο, Διαταγής Πληρωμής κατά της ίδιας εταιρείας.

Το χρέος αφορά τέλη χρήσης σιδηροδρομικής υποδομής, τα οποία αποτελούν πλέον τα κύρια έσοδα του ΟΣΕ πέραν της κρατικής επιχορήγησης. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναγνωρίζει την οφειλή αλλά όχι το ύψος της αφού υποστηρίζει πως το ποσό ανέρχεται σε 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως αιτιολογία για τη μη πληρωμή αναφέρεται  πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει εισπράξει ακόμα την ετήσια κρατική επιδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. 

Παρόλα αυτά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτίθεται να πληρώσει άμεσα 9 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν αφού εισπραχθεί η κρατική επιδότηση. 

Η διαμάχη μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε δημόσιο χαρακτήρα το Δεκέμβριο όταν η ιταλική εταιρεία κατηγόρησε τον κρατικό ΟΣΕ πως δεν προχωρά στη συντήρηση των σταθμών του Προαστιακού και υπεραστικού δικτύου με αποτέλεσμα αυτοί να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. 

Ο ΟΣΕ κατηγόρησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη σειρά του πως οι επιβάτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υπηρεσίες τις εταιρείας και όχι εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σταθμοί για να λάβει νέα απάντηση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 

Παίρνει προσωπικό ο χρεωμένος ΟΣΕ

Μπορεί ο ΟΣΕ να είναι η πιο καταχρεωμένη ΔΕΚΟ με ζημιές που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2017, ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να τον μετατρέψει σε καταφύγιο δημόσιων υπαλλήλων.

Η αρχή έγινε με το νέο οργανόγραμμα που εγκρίθηκε λίγο πριν τις γιορτές το οποίο περιλαμβάνει 2.097 θέσεις εργασίας τη στιγμή που το προσωπικό του οργανισμού φτάνει σήμερα τους 1.024 εργαζόμενους. Κάποιοι από αυτούς, σε περιοχές που έχουν να δουν τρένα εδώ και δεκαετίες. 

Τώρα, ο ΟΣΕ ετοιμάζεται για την επιστροφή εργαζόμενων οι οποίοι τη διετία 2010-2011 είχαν υποχρεωτικά μετατεθεί σε άλλους φορείς του δημοσίου. Ανάμεσά τους, σταθμάρχες, κλειδούχοι, μηχανικοί αλλά και μηχανοδηγοί, γεγονός που δείχνει πως ο οργανισμός ετοιμάζεται να ξεκινήσει σιδηροδρομικά δρομολόγια για να ανταγωνισθεί την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις όσων πρώην εργαζόμενων του ΟΣΕ επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτόν. 

 

Πηγή: economistas.gr

 

— — — — 
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*