Οι συγκοινωνίες της Αθήνας επιστρέφουν στα social media μέσω της ΣΤΑΣΥ

Πολύ πιθανό είναι πως θα λήξει σύντομα η αποχή από τα social media για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς η ΣΤΑ.ΣΥ, η θυγατρική εταιρεία του ΟΑΣΑ υπεύθυνη για τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) ενέκρινε κονδύλι ύψους 18.414 ευρώ με ΦΠΑ για τη δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ΟΑΣΑ έχει βάλει στον πάγο τα social media εδώ και σχεδόν δυόμιση χρόνια, ξεκινώντας πριν από τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ένα πολύτιμο κανάλι αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες. Ο λόγος, σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, ήταν πως ήθελε να αποφύγει τη λήψη παραπόνων κατά την περίοδο αυτή. 

Παρόλα αυτά, ο ΟΑΣΑ ανέθεσε πριν λίγες μέρες σε εταιρεία υπηρεσίες ανάπτυξης της νέας ιστοσελίδας του οργανισμού έναντι ποσού 22.000 ευρώ με ΦΠΑ. 

Η περιπέτεια του ΟΑΣΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε αρκετά αργά, το 2014, μέσω της ανάθεσης των σχετικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Μία δεύτερη σύμβαση υπεγράφη και το 2016 αλλά με τη λήξη της, από τον Ιούνιο του 2017 ο λογαριασμός του ΟΑΣΑ στο facebook δεν ενημερώθηκε ξανά.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν καμπάνιες προώθησης μέσω διαγωνισμών φωτογραφίας και όχι ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού. Δηλαδή προτιμήθηκαν οι ανάλαφρες δημοσιεύσεις που απλά έχουν ως σκοπό να ανεβάσουν τα νούμερα των likes και followers και δεν ακολουθήθηκε η διεθνής εμπειρία όπου συγκοινωνιακοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού. 

Ο ΟΑΣΑ προσπάθησε και για τρίτη φορά να χρησιμοποιήσει τα social media το χειμώνα του 2018, όταν υπέγραψε σύμβαση με διαφημιστική εταιρεία για τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού. Οι επίσημοι λογαριασμοί του ΟΑΣΑ όμως παρέμειναν σιωπηλοί. Η ανεπίσημη απάντηση από την πλευρά του ΟΑΣΑ ήταν ότι ο οργανισμός παραμένει εκτός facebook ώστε η σελίδα του να μην μετατραπεί σε κυτίο παραπόνων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. 

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση παραπόνων είναι και αυτή μέρος της συμμετοχής μίας οποιασδήποτε εταιρείας ή οργανισμού στα social media. Φυσικά υπάρχει και ο άλλος δρόμος με εταιρείες που πολύ απλά αγνοούν οποιαδήποτε σχόλιο και χρησιμοποιούν τα social media απλά για να ανεβάσουν τις δικές τους ανακοινώσεις. Ο χρόνος θα δείξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η ΣΤΑΣΥ. 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*