Αγώνας δρόμου για την ενίσχυση των συγκοινωνιών της Αθήνας

Σε αγώνα δρόμου (σίγουρα κατόπιν εορτής) έχει επιδοθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια για την άμεση ενίσχυση των συγκοινωνιών της Αθήνας.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη ήρθαν να ανατρέψουν τα όσα γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αφού προφανώς ο προηγούμενος σχεδιασμός του υπουργού Κώστα Καραμανλή (βασισμένος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο) κρίθηκε ότι δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες, με τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να αποτελούν πληγή για την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των όσων ανακοινώθηκαν είναι η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων με 500 επιπλέον οχήματα ως το τέλος της χρονιάς. Τα 200 (203 για την ακρίβεια) από αυτά θα είναι λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα οποία θα ανατεθεί συγκοινωνιακό έργο από τον ΟΑΣΑ. Η κυβέρνηση θέλει τα 100 από αυτά να βρίσκονται στους δρόμους από την επόμενη εβδομάδα (και τα υπόλοιπα 100 ως τα τέλη Νοεμβρίου), όταν με βάση τα προηγούμενα δεδομένα, τα δρομολόγια θα ξεκινούσαν από την 1η Νοεμβρίου, ένα περίπου μήνα αργότερα.

Ήδη τέσσερις εταιρείες ΚΤΕΛ έχουν ξεκινήσει προσλήψεις προσωπικού για τα αστικά δρομολόγια, ενώ τα ΚΤΕΛ Αττικής, που θα διαθέσουν περίπου τα μισά από τα 204 λεωφορεία έχουν στο σχεδιασμό τους την προμήθεια λεωφορείων αστικού τύπου. Όποια οχήματα πάντως και να χρησιμοποιηθούν από τα ΚΤΕΛ, θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Αλλαγή στα σχέδια έχουμε και στο διαγωνισμό για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με το υπουργείο τώρα να επιθυμεί παράδοση του συνόλου των λεωφορείων ως τα τέλη της χρονιάς όταν προηγουμένως γνωρίζαμε πως η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αν το σύνολο των οχημάτων του μειοδότη ή μειοδοτών δεν είναι ετοιμοπαράδοτα.

Από εκεί και πέρα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η προκήρυξη για τις 550 προσλήψεις στις συγκοινωνίες με διαδικασίες fast track με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους ως το τέλος της χρονιάς, σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη των νέων λεωφορείων. Φυσικά μέρος των νεοπροσληφθέντων θα κατευθυνθούν στην ΣΤΑΣΥ με στόχο την ενίσχυση των δρομολογίων και των μέσων σταθερής τροχιάς. Πριν λίγες μέρες η ΣΤΑΣΥ έφερε στο προσκήνιο το έργο της αναβάθμισης των παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ χωρίς να έχει ακόμα ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις σχετικές εργασίες.

Μία απορία βέβαια που δεν περιμένουμε να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο οι ενέργειες για την ενίσχυση των συγκοινωνιών της Αθήνας δεν ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ή ακόμα και την περασμένη άνοιξη, αφού όλοι μπορούσαν να φανταστούν τι θα συμβεί μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*