Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ: Η συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και το leasing λεωφορείων είναι έκτακτα μέτρα

Για τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, την αγορά νέων λεωφορείων και τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο liberal.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος.

Αναφερόμενος στην παραχώρησε γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ για περίοδο 2 ετών όπως και για την απόκτηση λεωφορείων μέσω leasing, χαρακτήρισε τα μέτρα ως έκτακτο που δεν θίγουν το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών (αποφεύγοντας όμως να τα χαρακτηρίσει και ‘προσωρινά’). Όπως δήλωσε, και οι 60 γραμμές θα έχουν αναταθεί στα ΚΤΕΛ ως το Νοέμβριο ενώ τα 300 λεωφορεία που θα προμηθευτεί η ΟΣΥ μέσω leasing θα παραδοθούν τμηματικά εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων απάντησε: «Οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και τις γνωστοποίησαν με την κινητοποίησή τους την περασμένη Πέμπτη, όταν εντάχθηκαν τα πρώτα λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα δρομολόγια.

Δεν πιστεύω, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος για επανάληψη των κινητοποιήσεων και ανησυχία, καθώς οι αλλαγές που γίνονται όπως έχει υπογραμμισθεί από την κυβέρνηση δεν προοιωνίζουν εξελίξεις, ούτε αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα των ΜΜΜ.

Η διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών και η Πολιτεία, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι τόσο η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, όσο και η ενίσχυση του στόλου μέσω leasing, αποτελούν ενέργειες επείγουσας φύσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Όσον αφορά την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, απάντησε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια των νέων λεωφορείων, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια περίπου 1.000 σύγχρονων λεωφορείων. Από αυτά, 250 οχήματα θα είναι Diesel Euro VΙ, 350 φυσικού αερίου και 400 ηλεκτρικά. Όλα δηλαδή θα είναι σύγχρονα με τη λειτουργία τους να βρίσκεται σε απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Στόχος είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 οχήματα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο και τα 300 εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021.

Ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι μελετώνται οι απαιτούμενες υποδομές φόρτισης, τόσο στα αμαξοστάσια, όσο ενδεχομένως και σε χώρους κατά μήκος των διαδρομών, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη αυτονομία τους κατά τη λειτουργία.

Ήδη κάποιες εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για πιλοτικά δρομολόγια με ηλεκτρικά λεωφορεία.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε μια πρώτη δοκιμή με ένα ηλεκτρικό λεωφορείο και το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται κάποια πιλοτικά δρομολόγια που θα μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες.»

Σχετικά με την ανακατασκευή των συρμών του ΗΣΑΠ απάντησε: «Υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προχωρά ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ περίπου για την αναβάθμιση 14 συρμών μετρό της γραμμής 1.

Στα τέλη του 2022 θα τεθούν σε κυκλοφορία οι πρώτοι ανακαινισμένοι συρμοί που θα έχουν τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των σύγχρονων συρμών του μετρό. Αυτό είναι κάτι που θα συμβάλλει στη βελτίωση των χρονοαποστάσεων που υπολείπονται σήμερα των γραμμών 2 και 3.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της γραμμής 1 προωθούνται τα έργα της ανακαίνισης της Τεχνικής Επισκευαστικής Βάσης στον Πειραιά και της υπογειοποίησης του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς.»

Τέλος, σχετικά με την πορεία της επιβατικής κίνησης και της πορείας των εσόδων του ΟΑΣΑ, ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε πως «τον Φεβρουάριο του 2020 οι επικυρώσεις των εισιτηρίων έδειχναν μια σημαντική δυναμική, καθώς άγγιζαν τα 2 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, με τον περιορισμό των μετακινήσεων και την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων, οι επικυρώσεις σε ημερήσια βάση περιορίστηκαν στις 250.000.

Στο διάστημα που ακολούθησε μετά την άρση των μέτρων κατεγράφη μια σαφής αύξηση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αγγίξαμε τα περυσινά επίπεδα.

[…]

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση βάσει επικυρώσεων, σημείωσε σταδιακή αύξηση, αλλά παραμένει στο 60% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019.

Τα διαθέσιμα στοιχεία από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και τους δύο πρώτους μήνες του 2020, κατέγραφαν μια δυναμική ανόδου των εσόδων του Οργανισμού, με αύξηση των πωλήσεων που έφτασε το 7,5% τον προηγούμενο Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019.

[…]

Η πανδημία σαφέστατα και επέφερε την ανάσχεση αυτής της δυναμικής, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων που αγγίζει τα 70 εκ. ευρώ για την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020.»

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθεί το χρονολόγιο των διαγωνισμών για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 12 Οκτωβρίου: Αθανασόπουλος (δ.σ. ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Νοέμβριο για 250 Diesel Euro VΙ & 350 φυσικού αερίου. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 400 ηλεκτρικά. (Ισχύει το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη)
  • 23 Σεπτεμβρίου: Προκήρυξη διαγωνισμού για leasing 300 λεωφορείων από ΟΣΥ, προθεσμία κατάθεσης προσφορών 30 Οκτωβρίου.
  • 12 Σεπτεμβρίου: Β. Ξυπολυτάς (πρόεδρος ΟΣΥ) – Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για 600 λεωφορεία ως το Νοέμβριο, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για προμήθεια 400 ηλεκτρικών λεωφορείων
  • 9 Σεπτεμβρίου: Καραμανλής – προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing, παράδοση στις αρχές του 2021.
  • 7 Αυγούστου: Μητσοτάκης – 1000 λεωφορεία για την Αθήνα, διαγωνισμός για τα πρώτα 600 το Νοέμβριο, κυκλοφορία 300 εξ αυτών ως τα τέλη του 2021, προκήρυξη διαγωνισμού το Σεπτέμβριο για προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing.
  • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*