Η Αττικό Μετρό βγάζει απ’ το συρτάρι το «σχέδιο Σουφλιά» προγραμματίζοντας επεκτάσεις και 3 νέες γραμμές Μετρό

Σαν να μη πέρασε μια μέρα. Η διοίκηση της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βγάλει από το συρτάρι το σχεδιασμό για τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό που χρονολογείται από τα χρόνια υπουργίας του Γιώργου Σουφλιά, εντάσσοντας στον προγραμματισμό της φαραωνικά έργα για επεκτάσεις και νέες γραμμές συνολικού προϋπολογισμού 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, φυσικά χωρίς να υπάρχει προς το παρόν σχέδιο για τη χρηματοδότηση ή χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Στο επίκεντρό του προγραμματισμού, βρίσκονται 3+1 επεκτάσεις της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ), μία εκ των οποίων θα εξυπηρετεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δύο επεκτάσεις της γραμμής 2 και οι γραμμές 5, 6 και 7 του Μετρό που βασίζονται στο προανεφερθέν Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό που εκπονήθηκε προ δεκαετίας.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Κουρέτας, μιλώντας στο «Athens Investment Forum» την περασμένη εβδομάδα.

Οι επεκτάσεις της γραμμής 1

Για την γραμμή 1, η Αττικό Μετρό προγραμματίζει τρεις επεκτάσεις. Μία από αυτές είναι η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς και η προσθήκη ενδιάμεσα του σταθμού Καμίνια προϋπολογισμού 100 εκατ ευρώ, η οποία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό (έχουν μάλιστα γίνει και οι σχετικές μελέτες) και το μόνο που απομένει είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Μία ακόμα επέκταση που είχε εξαγγελθεί προ 15ετίας αλλά έκτοτε μπήκε στον πάγο αφορά την προς βορρά επέκταση από την Κηφισιά προς Νέα Ερυθραιά, Καστρί και Εθνική Οδό, με υπογειοποίηση του σταθμού της Κηφισιάς κόστους 400 εκατ. ευρώ.

Η «νέα», τρίτη επέκταση αφορά μία διακλάδωση από το σταθμό της Καλλιθέας προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 4 σταθμούς, τη σκοπιμότητα της οποίας εξετάζει η Αττικό Μετρό (4 χρόνια πριν η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως ο σχεδιασμός για τη διασύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού με τα μέσα σταθερής τροχιάς θα γινόταν άμεσα). Το κόστος της επέκτασης αυτής θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, έγινε αναφορά και σε μία τέταρτη υπόγεια επέκταση, προς Δραπετσώνα και Κερατσίνι, η οποία όμως θεωρείται «αμφίβολης εφικτότητας και σκοπιμότητας». Στο ίδιο τμήμα εξάλλου προγραμματίζεται (ή προγραμματιζόταν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης) η μερικώς υπογειοποιημένη επέκταση του Τραμ αλλά και μία (πολύ) μελλοντική νέα γραμμή Μετρό.

Οι επεκτάσεις της γραμμής 2

Γνωστές αλλά αλλά μέχρι στιγμής «στον πάγο» είναι και οι επεκτάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Κουρέτας για τη γραμμή 2 του Μετρό. Πρόκειται για την επέκταση προς το Ίλιον με τρεις σταθμούς προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, οι μελέτες για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, και την περαιτέρω επέκταση προς το σταθμό του Προαστιακού στα Λιόσια με 2 σταθμούς και προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, με τις τοπογραφικές μελέτες να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σύντομα.

Τέλος, υπό διερεύνηση εναλλακτικών για τη διέλευση της γραμμής βρίσκεται και η νότια επέκταση από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα με 3 σταθμούς, κόστους 300 εκατ. ευρώ.

Και εγένετο γραμμή 5

«Γραμμή 5» βαπτίστηκε και επισήμως από την Αττικό Μετρό το μέχρι πρότινος τμήμα Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη της γραμμής 4 του Μετρό, όπως έτσι κι αλλιώς αναμέναμε να γίνει εδώ και χρόνια. Οι γραμμές 4 και 5 θα μοιράζονται ένα κοινό τμήμα (και 3 σταθμούς) στο κέντρο της Αθήνας, το τμήμα Ευαγγελισμός – Κολωνάκι – Ακαδημία, ενώ στη συνέχεια θα διαχωρίζονται σε κλάδους με διαφορετική κατεύθυνση.

Ενώ η γραμμή 4 θα συνεχίζει στη γνωστή διαδρομή προς Δικαστήρια, Κυψέλη και Γαλάτσι, η γραμμή 5 θα ακολουθεί τη διαδρομή που προβλεπόταν και στο «σχέδιο Σουφλιά» προς Πατησίων, Άνω Πατήσια, Ν. Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Αχαρνές και Ανω Λιόσια. Έτσι φαίνεται να ανατρέπεται το σχέδιο που είχε αποτυπωθεί τοπογραφικά (ως μέρος των μελετών της γραμμής 4) και προέβλεπε πως από το κέντρο της Αθήνας η γραμμή 5 θα έστριβε στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την οδό Πειραιώς και τη πλατεία Κουμουνδούρου.

Όπως αναφέρθηκε πάντως για το σχεδιασμό αυτό «απαιτείται τεκμηρίωση σκοπιμότητας». Το κόστος της γραμμής 5 υπολογίζεται σε 1,8 δις ευρώ.

Το λεγόμενο και «σχέδιο Σουφλιά», ευαγγέλιο και της σημερινής διοίκησης της Αττικό Μετρό

Στο σχεδιασμό και οι γραμμές 6 και 7

Ο διευθύνων σύμβουλος το πήγε ένα βήμα παραπέρα, εντάσσωντας στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό και τη γραμμή 6 (και πάλι «καρμπόν» από το σχέδιο Σουφλιά) η οποία θα ξεκινά από τα Μελίσσια, θα διέρχεται μέσω της λεωφόρου Πεντέλης από τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι (η μόνη γραμμή Μετρό που αναμένεται να διέρχεται από το κέντρο του Χαλανδρίου), θα τέμνεται με τη γραμμή 4 στο Φάρο Ψυχικού, θα συνεχίζει προς το κέντρο διερχόμενη από Γκύζη και πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα κινείται δυτικά δια μέσω Π. Ράλλη προς Ι. Ρέντη, Νίκαια, Κερατσίνι και τελικώς Πέραμα.

Πρόκειται φυσικά για ένα έργο-μαμούθ με 25 σταθμούς και κόστος 2,5 δις ευρώ που βρίσκεται «σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού» και για το οποίο επίσης «απαιτείται τεκμηρίωση σκοπιμότητας».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό μίλησε και για τη γραμμή 7 η οποία θα ξεκινάει από τη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χαΐδαρίου θα διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Μοναστηρακίου, στη συνέχεια θα διέρχεται από το Παγκράτι και το Νέο Κόσμο για να καταλήξει στον Άλιμο. Φυσικά και για αυτή τη γραμμή δεν έχει τεκμηριωθεί η σκοπιμότητα και αποτελεί απλά μία αναδρομή στο σχέδιο Σουφλιά. Το συνολικό κόστος της υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ενώ θα διαθέτει 15 σταθμούς.

Φυσικά, μέχρι τότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επέκταση της γραμμής 3 ως τον Πειραιά, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) αλλά παράλληλα και οι επόμενες επεκτάσεις της γραμμής 4 (Γουδή – Μαρούσι, Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη, Μαρούσι – Εθνική Οδός και Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη). Το κόστος των επεκτάσεων αυτών αναμένεται να ανέλθει σε 2 δις ευρώ.

Πηγές: athenstransport.com, euro2day.gr, newmoney.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*