Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις στην ΟΣΥ

Την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για όσα καταγγέλλονται για τον διαγωνισμό πρόσληψης οδηγών και τεχνιτών στην ΟΣΥ Α.Ε., σχετικά με τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υποψηφίων, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Αρχής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης.

Στο κείμενο της επιστολής τους, η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, οι τομεάρχες, αφού επισημαίνουν την «αδράνεια» των κυρίων Μητσοτάκη και Καραμανλή στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, περιγράφουν τα ακόλουθα:

  • Στις 8/12/2020 αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού προσλήψεων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., όπου παρουσιάστηκε κοινός πίνακας διοριστέων, αναπληρωματικών και απορριπτέων.
  • Μεταξύ άλλων δημοσιοποιήθηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων υποψηφίων.
  • Μετά από διαμαρτυρίες υποψηφίων, η κατηγορία της ιστοσελίδας του οργανισμού, η οποία φιλοξενούσε τα εν λόγω αποτελέσματα, βγήκε εκτός λειτουργίας. Επανήλθε μετά από αρκετές ώρες με νέα ανάρτηση των προσωρινών πινάκων.

Κλείνοντας την επιστολή τους, οι τομεάρχες ζητούν την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής για να διερευνηθεί «τυχόν παραβίαση εκ μέρους της διοίκησης της ΟΣΥ Α.Ε. του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η επιστολή των βουλευτών:

                                                    

Αθήνα, 02/02/2021 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  • Του Νικολάου Παππά, Βουλευτή B3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Βουλευτή Ν. Δράμας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • Του Μάριου Κάτση, Βουλευτή Ν. Θεσπρωτίας και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΠΡΟΣ

Tον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κο. Κωνσταντίνο Μενουδάκο

Κοινοποιούμενη:

  1. Στν  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο. Κωνσταντίνο Τασούλα
  2. Στον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, κο. Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Καθώς η χώρα μας βιώνει τις τραγικές συνέπειες του 1ου και 2ου κύματος της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό σκέλος αυτής, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, έχει γίνει πλέον σε όλους αντιληπτό ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη μία σειρά προσλήψεων κατάλληλου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες – λειτουργίες του Κράτους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παρά ταύτα, ο επιτακτικός και επείγων χαρακτήρας ολοκλήρωσης των προσλήψεων δε δικαιολογεί καμία απόκλιση από τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες (προκήρυξη και υλοποίηση) και από το σύνολο των κείμενων διατάξεων δικαίου που διέπουν την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κράτους δικαίου και μέλους της Ε.Ε.

Ακολούθως και σε συνάρτηση με την καταστατική αποστολή σας ως Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ήτοι την εποπτεία της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, θα θέλαμε να περιέλθουν σε γνώση σας τα παρακάτω περιστατικά. 

Την 30/10/2020 προκηρύχθηκαν με την υπ’ αριθμ. 1/2020 προκήρυξη πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας:

  1. Τριακόσιες εξήντα επτά (367) θέσεις προσωπικού Δ.Ε. Οδηγοί Λεωφορείων και πενήντα έξι (56) θέσεις Δ.Ε. Τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στην ανώνυμη εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.).    
  2. Εκατόν ογδόντα έξι (186) θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου άρθρου του ν. 4722/2020, στην Ανώνυμη Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).

Την 8/12/2020 πραγματοποιήθηκε ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., όπου  παρουσιάστηκε κοινός πίνακας διοριστέων, αναπληρωματικών και  απορριπτέων του εν λόγω διαγωνισμού προσλήψεων, με προσωποποιημένα-ταυτοποιήσιμα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων υποψηφίων που σχετίζονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, όπως τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, η μοριοδότηση λόγω πολυτεκνίας ή τριτεκνίας και η μοριοδότηση λόγω Α.Μ.Ε.Α.

Εξαιτίας αυτού, η ιστοσελίδα του οργανισμού (https://www.osy.gr/) τέθηκε εκτός λειτουργίας και παρέμεινε έτσι για αρκετές ώρες. 

Προς επίρρωση των ως άνω διαλαμβανομένων σας αποστέλλουμε τα εξής συνημμένα: 

  1. Κοινός πίνακας διοριστέων, αναπληρωματικών και  απορριπτέων υποψηφίων του εν λόγω διαγωνισμού προσλήψεων, όπως αυτός αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού την 8/12/2020, με προσωποποιημένα – ταυτοποιήσιμα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων υποψηφίων που σχετίζονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, όπως τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, η μοριοδότηση λόγω πολυτεκνίας ή τριτεκνίας και η μοριοδότηση λόγω Α.Μ.Ε.Α (eniaios_asep_OSY).
  2. Ηλεκτρονική αποτύπωση της ιστοσελίδας του Οργανισμού με το μήνυμα “Λόγω τεχνικού προβλήματος οι πίνακες των αποτελεσμάτων είναι προσωρινά μη διαθέσιμοι” (screenshot OSY).

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν για τυχόν παραβίαση εκ μέρους της διοίκησης της Ο.ΣΥ. Α.Ε. του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ως βουλευτές μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρμόδιοι Τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σας καλούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και της θεσμικής σας αποστολής, να διερευνήσετε τα γεγονότα που σας εκτέθηκαν με την παρούσα επιστολή.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία και αρωγή. 

Με εκτίμηση,

Νίκος Παππάς
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Μάριος Κάτσης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*