Το πρώτο υβριδικό αστικό λεωφορείο στην Ελλάδα ξεκινά δρομολόγια στη Λάρισα

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη παρέδωσε το πρώτο υβριδικό λεωφορείο για αστική συγκοινωνία στην Ελλάδα. Πρόκειται για το λεωφορείο Volvo 7900 Full Hybrid το οποίο παραδόθηκε στο Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας και ήδη πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο στους δρόμους της Λάρισας ενώ θα τεθεί στη διάθεση του κοινού τις προσεχείς ημέρες. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη παρουσία του Προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας κ. Μιχάλη Σακελλαρίου και του Προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Σαλαμίνας κ. Γιάννη Σακελλαρίου.

Ο κ. Μιχάλης Σακελλαρίου μίλησε για το νέο υβριδικό λεωφορείο που απέκτησε το Αστικό ΚΤΕΛ στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας: «Όλα οδεύουν προς την ηλεκτροκίνηση. Υπάρχει μια τάση και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αμέτοχοι σε αυτό. Έτσι στραφήκαμε σε αυτή την τεχνολογία. Καταλήξαμε στο να αγοράσουμε το πρώτο υβριδικό λεωφορείο για την πόλη της Λάρισας. Αυτό είναι το πρώτο λεωφορείο που κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

Είναι ένα βήμα πριν από την απόλυτη ηλεκτροκίνηση. Έτσι θα αποκτήσουμε την εμπειρία που απαιτείται για να πάμε στην επόμενη ημέρα. Το νέο λεωφορείο κινείται ή με πετρέλαιο ή ηλεκτρικά. Μπορεί να προγραμματίζεται όταν μπαίνει στο κέντρο να δουλεύει μόνο ηλεκτρικά. Το συγκεκριμένο κάνει ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση και μόλις ο οδηγός αφήσει το γκάζι. Θα φορτίζει στο αμαξοστάσιο το βράδυ και θα έχει όριο τα 60 χλμ για να κινείται ηλεκτρικά. Είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς. Κακά τα ψέματα η ηλεκτροκίνηση δεν μας δίνει τις αυτονομίες που θα θέλαμε. Με αυτό το Αστικό ΚΤΕΛ κινείται «πράσινα», αθόρυβα, ευέλικτα και οικολογικά. Στην πρώτη βόλτα που έκανε στην πόλη, υπήρξε θαυμασμός», σημειώνει.

Photo by: Nikos Mitsouras / Reporter Images

Ο κ. Σακελλαρίου πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει και η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου: «Ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στα λεωφορεία θα μας δώσει την δυνατότητα με εφαρμογή στο κινητό μας, να μπορούμε να έχουμε το εισιτήριο από το σπίτι και θα ξέρουμε σε πόση ώρα θα έρθει στη στάση το λεωφορείο. Η εφαρμογή θα μας δώσει την δυνατότητα να βγάλουμε το εισιτήριο και να το έχουμε στο κινητό μας τηλέφωνο. Θα πλησιάζουμε το κινητό μας τηλέφωνο στην συσκευή και θα ακυρώνουμε το εισιτήριό μας. Θα μπορεί κάποιος με χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα να παίρνει το εισιτήριο εντός του λεωφορείου. Η εφαρμογή θα μας δώσει ένα κίνητρο να βάλουμε τον κόσμο ακόμη πιο πολύ στα νέα μας λεωφορεία. Θα είναι επίσης εύκολο το εισιτήριο της μετεπιβίβασης. Όλα αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί», καταλήγει.

Σχετικά με το Volvo 7900 Full Hybrid Bus 

Πρόκειται για  το πρώτο Full Hybrid αστικό λεωφορείο στην Ελλάδα μήκους 12 μέτρων και συνολικής χωρητικότητας 102 επιβατών, το οποίο αυτοφορτίζεται.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που η Volvo παρουσίασε το πρώτο της αστικό υβριδικό λεωφορείο. Έκτοτε, επενδύοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες, έχει εξελίξει τα προϊόντα της δίνοντας πάντα έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Διαθέτοντας λύσεις τόσο υβριδικής τεχνολογίας όσο και αμιγώς ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, η θέση της Volvo, που ηγείται παγκοσμίως στον χώρο των επαγγελματικών οχημάτων, είναι να προτείνει την βέλτιστη τεχνολογία λαμβάνοντας υπόψιν τις εκάστοτε συνθήκες και τις διαθέσιμες υποδομές που μπορούν την υποστηρίξουν.

Η σειρά λεωφορείων 7900 Hybrid με παράλληλο υβριδικό σύστημα είναι μια από τις κορυφαίες βιώσιμες λύσεις που προσφέρει η Volvo για αστικές συγκοινωνίες, έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα οφέλη της ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας ταυτόχρονα την εντυπωσιακή ευελιξία και αυτονομία που προσφέρουν τα υβριδικά λεωφορεία.

Το Volvo 7900 Hybrid με πετρελαιοκινητήρα χαμηλών εκπομπών Euro 6 είναι το νέο σημείο αναφοράς στην αγορά αστικών λεωφορείων, καθώς η ενεργειακή απόδοση και η μείωση των εκπομπών ρύπων ακολουθεί πρότυπα τα οποία είναι ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2 είναι έως και 39% χαμηλότερες σε σχέση με ένα συμβατικό πετρελαιοκίνητο λεωφορείο, γεγονός που το καθιστά σε ένα από τα πλέον αποδοτικά και αξιόπιστα στην αγορά.

Photo by: Nikos Mitsouras / Reporter Images

Tο συγκεκριμένο υβριδικό λεωφορείο συνδυάζει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης Diesel ισχύος 240hp@2200rpm και με ροπή 918Nm@ 1200-1600rpm με έναν υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα τεχνολογίας I-SAM 600v ac μέγιστης ισχύος και ροπής 160hp και 800Nm αντιστοίχως. Το σύστημα κίνησης συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης/ανάκτησης ενέργειας με συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τον ηλεκτροκινητήρα.

Η κατασκευή του αμαξώματος από έναν συνδυασμό αλουμίνιου και χάλυβα, δίνει τέλεια ισορροπία αντοχής και χαμηλού βάρους. Τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανθεκτικά, ενώ παράλληλα κάνουν το όχημα ελαφρύτερο και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση καυσίμου.

Στο εσωτερικό του λεωφορείου τα μεγάλα παράθυρα, τα εργονομικά καθίσματα και ο ελεγχόμενος διζωνικός κλιματισμός (επιβάτες-οδηγός) εξασφαλίζουν την άνεση των επιβατών. Το χαμηλό ύψος του δαπέδου επιτρέπει την εύκολη και ασφαλή επιβίβαση ή αποβίβαση.

Το περιβάλλον του οδηγού στο Volvo 7900 Hybrid είναι πιθανώς ένα από τα καλύτερα στην αγορά, με εργονομία παγκόσμιας κλάσης και κορυφαία ορατότητα. O πίνακας οργάνων εμφανίζει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, για να επιτρέπει στον οδηγό να παραμείνει συγκεντρωμένος και σε εγρήγορση.

Το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διεύθυνσης Volvo Dynamic Steering (VDS) είναι μια επαναστατική καινοτομία της Volvo που προσφέρει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα: καλύτερη κατευθυντικότητα και ευκολότερο χειρισμό του λεωφορείου κατά τους ελιγμούς σε κυκλικούς κόμβους και στενές στροφές. Επίσης, προσφέρει απόλυτη σταθερότητα και έλεγχο σε συνδυασμό με λιγότερη μυοσκελετική καταπόνηση του οδηγού. Η αντίσταση του τιμονιού μειώνεται και αυτό επανέρχεται αυτόματα στο κέντρο μόλις ο οδηγός ελαττώσει τη δύναμη με την οποία κρατά το τιμόνι.

Τα προτερήματα της υβριδικής τεχνολογίας στα λεωφορεία

Το Volvo 7900 Hybrid είναι ένα πλήρως υβριδικό λεωφορείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί με μηδενικούς ρύπους σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία κατ’ επιλογή, πχ. πριν φτάσει στη στάση, ενώ βρίσκεται σε ακινησία για την επιβίβαση ή αποβίβαση των επιβατών αλλά και καθώς απομακρύνεται από αυτή. Ο πετρελαιοκινητήρας ξεκινάει να λειτουργεί όταν η ταχύτητα φτάσει στα 50km/h.

Photo by: Nikos Mitsouras / Reporter Images

Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά λεωφορεία, η μπαταρία λιθίου του Volvo 7900 Hybrid φορτίζεται από τον πετρελαιοκινητήρα (όταν αυτός είναι σε λειτουργία) ή όταν ο οδηγός φρενάρει. Για αυτόν τον λόγο τα υβριδικά λεωφορεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε διαδρομή λεωφορείου τόσο σε αστικές περιοχές όσο και σε προάστια χωρίς να εξαρτώνται από την ύπαρξη σχετικών υποδομών φόρτισης.

Ta υβριδικά ηλεκτρικά συνδυάζουν τις αρετές των αμιγώς ηλεκτρικών & και των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων. Διαθέτουν λιγότερα μηχανικά κινητά μέρη, η φθορά στα φρένα είναι μειωμένη κατά 50% λόγω του ηλεκτρικού συστήματος πέδησης και η φθορά στον θερμικό κινητήρα είναι 40% λιγότερη.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν ως αποτέλεσμα τa υβριδικά ηλεκτρικά λεωφορεία να προσφέρουν μειωμένο κόστος συντήρησης και παράλληλα αποτελούν ένα εργαλείο εκμάθησης για τους τεχνικούς και οδηγούς ώστε να προετοιμαστούν για την εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Όσον αφορά τον θόρυβο, το Volvo 7900 Hybrid έχει πολύ χαμηλότερες εκπομπές θορύβου σε σχέση με ένα λεωφορείο που κινείται μόνο με πετρέλαιο. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τους επιβάτες και τον οδηγό αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής στην οποία κινείται. Αν το λεωφορείο περνάει από ευαίσθητες περιοχές με χαμηλά επιτρεπτά όρια θορύβου (για παράδειγμα έξω από νοσοκομεία ή σχολεία) το σύστημα Volvo Zone Management επιτρέπει στον οδηγό να προγραμματίσει εκ των προτέρων σε ποια σημεία της διαδρομής το όχημα θα λειτουργεί μόνο ηλεκτρικά και να ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητά του.

Με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τις 5.000 παγκοσμίως, τα υβριδικά λεωφορεία Volvo κυκλοφορούν ήδη σε Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Τσεχία και πολλές άλλες χώρες. Έχουν δοκιμαστεί πλέον σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, αποδεικνύοντας την κορυφαία αποδοτικότητα και αξιοπιστία που προσφέρει το μοναδικό παράλληλο υβριδικό σύστημα της Volvo.

Ιστορία του Ομίλου στις Δημόσιες Αστικές Μετακινήσεις στην Ελλάδα

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη κατέχοντας ηγετική παρουσία στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, έχει μακρά και επιτυχημένη ιστορία στην βιομηχανία των λεωφορείων στην Ελλάδα καθώς και μεγάλη τεχνογνωσία στην κατασκευή και τη συναρμολόγηση των λεωφορείων. Ο Όμιλος είναι παραδοσιακός προμηθευτής αρκετών εκατοντάδων λεωφορείων σε πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών.

Ως ένας αξιόπιστος και στρατηγικός συνεργάτης, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη διαθέτει την εμπειρία και την οργάνωση στον τομέα των δημόσιων αστικών μετακινήσεων ώστε να μπορεί να εγγυάται την αποτελεσματική υποστήριξη στους τομείς τόσο των πωλήσεων όσο και του after-sales παρέχοντας την επίβλεψη της προμήθειας και της συντήρησης σε όλο το εύρος, εισάγοντας έτσι την έννοια του ‘’360 degrees supply’’.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπογραφή σύμβασης του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη με τον ΟΣΥ για τη μίσθωση μέσω leasing 59 λεωφορείων αστικού τύπου με διάρκεια τρία έτη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*