Ξεκινούν οι αρχαιολογικές εργασίες για τη γραμμή 4 – Η πρόοδος των έργων Μετρό και Τραμ

Μετά τη λήψη μέσα στο καλοκαίρι των αποφάσεων για κατάληψη χώρων όπου θα αναπτυχθούν τα εργοτάξια κατά μήκος της γραμμής 4 του Μετρό, ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση η εγκατάσταση των πρώτων εργοταξίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές εργασίες και για τους 15 σταθμούς της γραμμής. Στην Κατεχάκη εγκαταστάθηκε το πρώτο εργοτάξιο, από όπου σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο ένας από τους δύο μετροπόντικες, ενώ ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις σε Κατεχάκη και Άλσος Βεΐκου.

Στο κέντρο της Αθήνας, στους σταθμούς Ακαδημία, Κολωνάκι και Ευαγγελισμός ολοκληρώθηκαν όλες οι διερευνητικές τομές για τον ακριβή εντοπισμό των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, ενώ είναι σε εξέλιξη οι αντίστοιχες εργασίες και σε άλλους σταθμούς. Από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, ξεκινούν σταδιακά και οι αρχαιολογικές εργασίες σε πολλούς σταθμούς.

Ο κ. Καραμανλής συμπλήρωσε ότι «η κατασκευή ενός τέτοιου έργου μετρό σε μια ήδη διαμορφωμένη πόλη, όπως είναι η Αθήνα, θα δημιουργήσει και πρόσκαιρες δυσκολίες. Οι επεμβάσεις όμως και τα έργα, θα δείτε ότι θα γίνονται στον απαραίτητο χώρο και στην αναγκαία έκταση. Δεν θα κάνουμε μεγάλης κλίμακας εργοτάξια για να λέμε ότι «κάνουμε έργο», δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην πόλη. Θα κάνουμε έργο χωρίς μεγάλα λόγια.»

Δείτε επίσης:


Γραμμή 3 Μετρό

Στο τελευταίο δωδεκάμηνο των έργων μπήκαμε και επισήμως, αφού στόχος της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό ως τον Πειραιά (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) να παραδοθούν το επόμενο καλοκαίρι (αναζητείται ακόμα η ακριβής ημερομηνία).

Και ενώ και στους 3 σταθμούς είναι εμφανές ότι τα έργα έχουν μπει στο τελικό στάδιο, με το επίπεδο της οδού να αποκαθίσταται σταδιακά, τα νέα δεν είναι καλά όσον αφορά το διαγωνισμό του ΟΑΣΑ για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις επεκτάσεις στον Πειραιά (για τους έξι σταθμούς του Μετρό και για το Τραμ), με το Δ.Σ. του οργανισμού να κηρύσει το σχετικό διαγωνισμό άγονο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου.

Πλέον μένει να δούμε αν και για τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς θα χρησιμοποιηθεί προσωρινός εξοπλισμός ηλεκτρονικού εισιτηρίου με επικυρωτικά από λεωφορεία και χωρίς πύλες εισόδου/εξόδου ή αν το έργο θα καθυστερήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η προμήθεια και η εγκατάσταση του μόνιμου εξοπλισμού.

Φρέαρ Τζαβέλα. Πηγή: Αττικό Μετρό

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των έργων κατά το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος είχε ως εξής:

  • Φρέαρ Τζαβέλα: Ολοκλήρωση μόνιμης επένδυσης φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, κατασκευής ηχοαπορροφητικού σοβά και β΄φάσης κυκλοφοριακής ρύθμισης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση οδών Τζαβέλα και Λακωνίας, (τοποθέτηση κρασπέδων, κατασκευή ρείθρων, διάστρωση πλακών πεζοδρομίου, τοποθέτηση φρεατίων υδροσυλλογής, κατασκευή δικτύου ομβρίων).
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος. Σε εξέλιξη βρίσκονται η υδατοστεγάνωση πλάκας οροφής, τοιχοποιίες – επιχρίσματα στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, βιομηχανικά δάπεδα στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων και γρανιτών στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στο χώρο 3.12, τοποθέτηση θυρών, τοποθέτηση εσχαρών εξαερισμού, τοποθέτηση στηριγμάτων ψευδοροφών στο χώρο 1.4, επίχωση σταθμού και καθαίρεση κεφαλόδεσμου.
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση κύριας σήραγγας, τα δευτερογενή σκυροδέματα αποβαθρών και η τοποθέτηση γρανιτών στις αποβάθρες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση ψευδοροφών και πλαγιοκαλύψεων στους τοίχους.
  • Στα υπόγεια τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης και σε εξέλιξη βρίσκονται η τοποθέτηση γρανιτών στις εισόδους των κλιμακοστασίων και στη σήραγγα cross over, η τοποθέτηση στηρίξεων μεταλλικών επενδύσεων στις αποβάθρες, στις σήραγγες πρόσβασης του σταθμού και στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης και η τοποθέτηση ενοποιημένων μονάδων έκτακτης ανάγκης.
  • Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, οι τοιχοποιίες – επιχρίσματα, η κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο όριο της απαλλοτρίωσης και η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,36 και +21,00 και τα δευτερογενή σκυροδέματα κλιμακοστασίου.
  • Στο Βόρειο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Δημητρακοπούλου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας η καθαίρεση κεφαλόδεσμου, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,08 και +24,98 και η κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές).
  • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση πλάκας οροφής αντλιοστασίου η τοποθέτηση οπλισμού και  σκυροδέτηση περιμετρικών τοιχείων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση κλίμακας φρεατίου, η τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση εσωτερικού τοιχείου και η τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση ενδιάμεσων πλακών (πλατύσκαλων).
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση κυρίως σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη εισόδων 1 & 2, η κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (χρωματισμοί στο -1 και -2 και τοποθέτηση μεταλλικών θυρών στο -1, -2 και το -3.), η εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στα επίπεδα -1, -2 και στο επίπεδο κάτω από τις πλατφόρμες και η υδροκαθαίρεση των διαφραγματικών τοίχων μεταξύ σταθμού και των προσβάσεων.
  • Φρέαρ Ρολόι και σήραγγα ΝΑΤΜ πρόσβασης: Έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χρωματισμοί φρέατος και η αποκατάσταση επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η κατασκευή οδεύσεων Η/Μ δικτύων στο επίπεδο οδού, η αποκατάσταση επιπέδου οδού (δαπεδοστρώσεις με πορφυρίτη Β. Γεωργίου), η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών και η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου.
  • Στο υπόγειο τμήμα σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης.
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών τοίχου.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιπέδου οδού.
  • Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου (Ράλλειος) και σήραγγα αερισμού έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και οι βαφές.
  • Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη και η υδατοστεγάνωση, κατασκευή πλάκας θεμελίωσης και περιμετρικών τοιχείων έως +7,5. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμών πλάκας οροφής (+8,5)
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο και σήραγγα αερισμού: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης συνδετήριας σήραγγας και η σκυροδέτηση περιμετρικών τοιχείων φρέατος έως +21,3. Σε εξέλιξη βρίσκεται  η κατασκευή ενδιάμεσου τοιχείου και κλιμακοστασίου έως -5,8

Δείτε επίσης:


Επέκταση Τραμ

Μέσα στο καλοκαίρι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, κ. Νικόλαος Χαιρέτας είχε αναφέρει πως η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, αφού προηγηθούν δοκιμαστικά δρομολόγια 20 τουλάχιστον ημερών τα οποία θα ξεκινούσαν τον Αύγουστο.

Πλέον βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και τα δοκιμαστικά δρομολόγια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Πρόκειται για μία ακόμα καθυστέρηση που προστίθεται στην τεράστια λίστα προβλημάτων και καθυστερήσεων του συγκεκριμένου έργου.

Προφανώς η παράδοση στην κυκλοφορία μίας νέας γραμμής Τραμ δεν είναι εύκολη υπόθεση (ιδιαίτερα αφού θα απαιτηθεί ανασχεδιασμός του συνόλου των δρομολογίων του Τραμ της Αθήνας με το σταθμό Πικροδάφνη να μετατρέπεται σε σταθμό μετεπιβίβασης), ωστόσο θα περίμενε κανείς να υπάρχει και ένα αίσθημα βιασύνης δεδομένου του ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου, η γραμμή έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί από τον Φεβρουάριο του 2015, 6μιση δηλαδή χρόνια πριν.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*