Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: Υποσχέσεις για έργα στη ΔΕΘ, αλλαγή σελίδας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο βάθος προσλήψεις στον ΟΣΕ

* * * Η παραίτηση του Φίλιππου Τσαλίδη από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύστερα από 5 χρόνια ήταν η σιδηροδρομική είδηση της εβδομάδας, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί των νέων σιδηροδρομικών έργων που αναμέναμε έτσι κι αλλιώς.

* * * Ανεξάρτητα από τους λόγους της παραίτησης και ενώ πλησιάζουμε τα 5 χρόνια (πως περνάει ο καιρός…) από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η αλήθεια είναι πως στον ελληνικό σιδηρόδρομο έχουν αλλάξει προς το καλύτερο πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε. Σήμερα, πραγματοποιούνται λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με 5 χρόνια πριν ενώ ακόμα περιμένουμε τις περισσότερες από τις επενδύσεις που υποσχόταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Οι ευθύνες που έχει και το ελληνικό δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση σημαντικών έργων είναι αυτονόητες, ωστόσο προκαλεί έκπληξη η χθεσινή ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις διοικητικές αλλαγές, στην οποία αναφέρεται πως «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προσβλέπει σε σημαντικές συνέργειες με τις Κυβερνητικές Αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επιταχυνθεί η ανανέωση του στόλου οχημάτων με νέα τρένα υδρογόνου καθώς και η εφαρμογή ενός συστήματος car και bike sharing που θα συνδέει αρμονικά τον σιδηρόδρομο με τις πόλεις.»

* * * Εμείς νομίζαμε ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να ήταν να επισκευαστεί το σύνολο των προβλημάτων στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αλλού όπως και τα φωτοσήματα που δεν λειτουργούν, μήπως και δούμε και το «Ασημένιο Βέλος», αλλά τελικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά βοήθεια για την προμήθεια νέων τρένων και σύστημα bike sharing.

* * * Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών από τη ΔΕΘ, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας 10+5 ετών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για εκτέλεση υπηρεσιών Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας, την αποζημίωση δηλαδή που θα λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την εκτέλεση των δρομολογίων της.

* * * Αναμένεται επίσης και η έναρξη των διαδικασιών του ανταγωνιστικού διαλόγου (που αν κρίνουμε απ’ ό,τι συμβαίνει με την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας δεν θα είναι σύντομες) για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων της Ραφήνας και του Λαυρίου.

* * * Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένουμε και την έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή και τη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ της επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ για αναβάθμιση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, διάρκειας 10 ετών, με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ για τρεις γραμμές Αθήνα – Ειδομένη και Προμαχώνα, Φλώρινα – Ορμένιο και Αεροδρόμιο Αθηνών – Πάτρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας.

* * * Προσλήψεις άνω των 200 ατόμων με διαδικασίες fast track θέλει να κάνει ο ΟΣΕ σύμφωνα με δημοσίευμα, αφού χάνει συνεχώς προσωπικό καθώς σε εβδομαδιαία βάση εργαζόμενοί του βγαίνουν στη σύνταξη. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται πρώτα η αναδιοργάνωση του οργανισμού του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ την οποία έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* * * Πέρα από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης, η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην προκήρυξη διαγωνισμών για 3 ακόμα μεγάλα έργα:

  • Την «Κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων (κτίρια, αποβάθρες, στέγαστρα και περιβάλλων χώρος), επιδομής, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, ETCS, τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεων σήραγγας Παναγοπούλας για τη Ν.Σ.Γ. Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο» προϋπολογισμού 141.110.000,00 ευρώ με αναθεώρηση, χωρίς ΦΠΑ με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα 6 χρόνια,
  • την «Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών πετασμάτων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη» προϋπολογισμού 67.720.500 ευρώ με αναθεώρηση, χωρίς ΦΠΑ, με αναμενόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τα 5,5 έτη,
  • και την «Κατασκευή Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και ETCS L1 της υφιστάμενης μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και κατασκευή νέας παρακαμπτηρίου γραμμής στο Σ.Σ. Σοφάδων» προϋπολογισμού 58.710.000 ευρώ, με αναθεώρηση, χωρίς ΦΠΑ, έργο το οποίο θα εκτελεστεί εντός 6 ετών. 

* * * Ελπίζουμε αύριο το βράδυ κάποιος να φυλάει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Θήβας αφού τις προηγούμενες δύο εβδομάδες υπήρξαν εκτεταμένες δολιοφθορές στα καλώδια της ηλεκτροκίνησης, βάζοντας και σε κίνδυνο την κίνηση αμαξοστοιχιών ή προκαλώντας ταλαιπωρία στην καλύτερη περίπτωση.

* * * Συρμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου λίγο μετά την αναχώρησή του από το Κιάτο με προορισμό το Αίγιο. Ο συρμός ρυμουλκήθηκε από άλλο τρένο που έφτασε στο σημείο και οι επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν σε άλλο συρμό για να φτάσουν στον προορισμό τους.

* * * Η διεξαγωγή συνελεύσεων του σωματείου σε Ρέντη και Θεσσαλονίκη ήταν το αίτιο των στάσεων εργασίας των μηχανοδηγών στον Προαστιακό της Αθήνας (την περασμένη Δευτέρα) και της Θεσσαλονίκη (το ερχόμενο Σάββατο) από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης. Οι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται για τη διαχρονικά άσχημη κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

* * * Από τη ΔΕΘ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως για τη Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα θα βγει, όπως και για όλη την Ελλάδα, ένα πακέτο σιδηροδρομικών έργων, 3,3 δισ. ευρώ: «Είμαστε έτοιμοι στις επόμενες μέρες να το ανακοινώσουμε, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη θα αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι. Το έργο Θεσσαλονίκη- Τοξότες, όπως επίσης και τον Προαστιακό στα δυτικά. Αυτά είναι έργα πολύ σημαντικά για αυτή την πόλη» είπε. Σημειώνεται ότι στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα.

* * * Αυτό πάντως που έκανε μεγαλύτερη αίσθηση στους σιδηροδρομικούς ήταν το σχόλιο του υπουργού πως «ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω», προσθέτοντας πως «όσο δυσάρεστη είναι αυτή η διαπίστωση, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Δεν νομίζουμε πάντως πως μπορεί κάποιος αντικειμενικά να διαφωνήσει.

* * *  «Τον ΟΣΕ τον αγαπάμε και τον προσέχουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του οργανισμού στη ΔΕΘ. Δεν είναι βέβαια και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

* * * «Οι σιδηροδρομικές μεταφορές θα πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο» δήλωσε από τη ΔΕΘ ο αναπληρωτής CEO του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης. Ο κ. Γιουρέλης χαρακτήρισε το σιδηρόδρομο ως ένα βιώσιμο μέσο μεταφοράς με πολύ λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον σε σχέση με τα αυτοκίνητα ή τις αεροπορικές μεταφορές και πρόσθεσε ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ (η οποία και ανήκει στο υπερταμείο) εξετάζει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ντιζελοκίνητα τρένα, με τρένα υδρογόνου. (Σχόλιο: Και από το υπερταμείο περιμένουμε πράξεις αντί για λόγια γιατί όσον αφορά τουλάχιστον τις συγκοινωνίες της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.)

* * * Η ανακατασκευασμένη εστιάμαξα του Orient Express φαίνεται πως έκλεψε την παράσταση στη ΔΕΘ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Αθανάσιος Κοτταράς δήλωσε πως «η ανακατασκευή του ιστορικού βαγονιού, που ήταν μέρος του θρυλικού τρένου Όριεντ Εξπρες, είναι μόνο η αρχή», προσθέτοντας ότι θα ανακαινιστεί και άλλο μουσειακό υλικό του ΟΣΕ. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι εκκρεμεί, με άγνωστο ορίζοντα, η λειτουργία του σιδηροδρομικού μουσείου του ΟΣΕ στη Λεύκα του Πειραιά που εγκαινιάστηκε το 2019. 

* * * Με γεια και στο νέο κανάλι του ΟΣΕ στο youtube το οποίο έχει ήδη δημοσιεύσει βίντεο σχετικά με την ανακατασκευή του βαγονιού. Μακάρι στο κανάλι να συνεχίσουν να ανεβαίνουν και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με τον ελληνικό σιδηρόδρομο, σήμερα και χτες.

* * * Όμορφη και η νέα ιστοσελίδα του οργανισμού ose.gr αλλά ακόμα πτωχή σε περιεχόμενο. Ελπίζουμε να εμπλουτιστεί προσεχώς (πρώτα απ όλα η ενότητα ‘Ιστορικό Αρχείο’).

* * * Σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Γιώργος Βίνης μίλησε για την στρατηγική ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου και τα επερχόμενα σιδηροδρομικά έργα.

* * * Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Πτολεμαΐδα ενόψει της απολιγνητοποίησης της περιοχής περιλαμβάνονταν στα θέματα που συζητήθηκαν σε συνάντηση βουλευτών της ΝΔ με τη δημοτική αρχή Εορδαίας.

* * * Στον Μπράλο και τη Δρυμαία βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, προκειμένου να συζητήσει με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς τα προβλήματα των περιοχών. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας έγινε αποδέκτης των δριμύτατων διαμαρτυριών των κατοίκων, εξαιτίας της μείωσης των δρομολογίων των τρένων που διέρχονται από την ευρύτερη περιοχή. Σε δηλώσεις του ο κ. Σαρικιώτης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών και η ηγεσία του ΟΣΕ πανηγύριζαν για την επαναφορά 4 δρομολογίων τη στιγμή που μέχρι πριν λίγα χρόνια εκτελούνταν 16.

* * * Στο Ρίο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συλλόγων, με την παρουσία δεκάδων κατοίκων, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το τρένο όπου μίλησε (με ντουντούκα!) ο Δήμαρχος Πατρέων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει όλοι να είναι σε συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση ενόψει και της αναμενόμενης απάντησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το θέμα της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής.

* * * Η υπογειοποίηση της γραμμής στην Πάτρα ήταν και το θέμα της συζήτησης μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη και του βουλευτή Αχαΐας Ιάσωνα Φωτήλα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι προκειμένου να είναι βιώσιμο το έργο θα γίνει «cut and cover» υπογειοποίηση ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και τότε θα σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου.

* * * Η ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ χαιρετίζει με ανακοίνωσή της την πραγματοποίηση στατικών ελέγχων σε επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου.

* * * Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της αποχαιρετά το μεγάλο συνθέτη, το μεγάλο αγωνιστή αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα που ανέδειξε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου Μίκη Θεοδωράκη.

* * * Σε προκήρυξη διαγωνισμού για την «υλοποίηση ενεργειών δημοσιότητας και πλάνου επικοινωνίας στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο ”Υλοποίηση των TAF/TAP-TSI στην Ελλάδα” προϋπολογισμού 74.400 ευρώ προχώρησε ο ΟΣΕ.

* * * Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Απαρχαιωμένο δίκτυο και έλλειψη προσωπικού στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο» μέσω της οποίας ρωτά σχετικά με επερχόμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες και προσλήψεις προσωπικού, τη σύνδεση των λιμανιών με το δίκτυο και την αποτροπή βανδαλισμών και κλοπών.

* * * Ο δήμος Πύργου σχεδιάζει την ενοικίαση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στο Ανεμοχώρι από την ΓΑΙΑ ΟΣΕ και τη δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής αγωγής.

* * * Η κριτική του Νίκου Βατόπουλου στο βιβλίο Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα (Η σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας) του Γιώργου Λιόλιου.

* * * Αίγυπτος: Υπεγράφη σύμβαση ύψους 4,5 δις δολαρίων για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 660 χλμ κατά μήκους του καναλιού του Σουέζ.

* * * Από τη Διαύγεια: Από τον ΟΣΕ, δέσμευση ποσού ύψους 9.960,40 ευρώ που αφορά σε φυτοτεχνικές εργασίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Σ.Σ. Ρουφ, λόγω της εκδήλωσης η οποία θα λάβει χώρα στο Σταθμό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους Σιδηροδρόμων. // Δέσμευση ποσού ύψους 2.600 ευρώ συν ΦΠΑ που αφορά στη βιντεοσκόπηση και φωτογραφική κάλυψη των εγκαινίων του περιπτέρου της ΔΕΘ 2021 // Δέσμευση ποσού ύψους 2.500 συν ΦΠΑ που αφορά σε καταχώρηση του Οργανισμού, με θέμα την ανακατασκευή της Μουσειακής εστιάμαξας ενόψει της ΔΕΘ σε περιοδικό // Από την ΕΡΓΟΣΕ, 5.000 ευρώ για προβολή εταιρείας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*