Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: Παράπονα για το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ώρα των άγονων γραμμών και το Orient Express στη Θεσσαλονίκη

‘Τα Νέα του Σιδηρόδρομου’ είναι η νέα εβδομαδιαία στήλη του Athens Transport, με όλες τις ειδήσεις από τον ελληνικό -και όχι μόνο- σιδηρόδρομο. Κάθε Πέμπτη στο athesntransport.com!

* * *  Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ για τη δημοπράτηση 4 σημαντικών έργων (ολοκλήρωση σταθμού Λαρίσης, Ροδοδάφνη – Ρίο, ηλεκτροκίνηση Κιάτο – Ροδοδάφνη, ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα) είναι σίγουρα η σιδηροδρομική είδηση της εβδομάδας. Αυτό που μένει να δούμε είναι το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, έτσι ώστε στη συνέχεια να αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση. Εμείς ως Αθηναίοι περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνει παρελθόν η ντροπή που λέγεται «σταθμός Λαρίσης». (Για τη μεγαλύτερη ντροπή του «ΚΤΕΛ Κηφισού» θα περιμένουμε περισσότερο).

* * * Ολοκληρώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου η επιχείρηση εντροχιασμού βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στις Σέρρες, με τη συμμετοχή τεχνιτών από τα μηχανοστάσια Θεσσαλονίκης και Αθήνας, γερανού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ιδιωτικού γερανού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ, τα προγραμματισμένα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια στο εν λόγω τμήμα θα επανέλθουν ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

* * * Σχετικά με το συμβάν του εκτροχιασμού, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής μετά την Θεσσαλονίκη είναι απαράδεκτη, η γραμμή γεμάτη βραδυπορίες, με δεκάδες αφύλακτες διαβάσεις και βλάστηση πλησίον της υποδομής που θυμίζει σε όσους ταξιδεύουν με τρένο, εκδρομή στον Αμαζόνιο. Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κανείς όμως, χρόνια τώρα, δεν έχει ενσκήψει στο πρόβλημα. Η εύκολη λύση είναι να καταργούνται τα δρομολόγια.»

* * * Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή την οποία κοινοποιεί και στην ΕΡΓΟΣΕ Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με θέμα την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου, η οποία καταλήγει ως εξής: «Δεν θα αποδεχτούμε να γίνουν έργα με τα οποία η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Πάτρας δε συμφωνούν.»

* * * Όπως αναφέρουν «κύκλοι του ΟΣΕ», το επιβατικό κοινό της βόρειας Πάτρας θα πρέπει σιγά – σιγά να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για την έλευση του σύγχρονου τρένου, δεν θα υπάρχει Προαστιακός για το κομμάτι αυτό της αχαϊκής πρωτεύουσας.

* * * Από το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια του τρένου του Πηλίου (Μουτζούρης) σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα μέχρι νεοτέρας.

* * * Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή την εβδομάδα, για τη μετακίνηση έξω από το αστικό τμήμα του Προαστιακού της Αθήνας εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση έκδοσης ειδικού εισιτηρίου το οποίο ισχύει μόνο για συγκεκριμένο δρομολόγιο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το παρόν δεν έχει ενημερώσει για το πότε θα επιστρέψουν τα τοπικά δρομολόγια Λιόσια – Κορωπί αλλά και τα δύο δρομολόγια που έχουν ανασταλεί στη γραμμή της Χαλκίδας.

* * * Μιλώντας για Προαστιακό, εκκρεμεί η έκδοση του ΦΕΚ για όσα θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου όσον αφορά τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για μετακινήσεις με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή το αρνητικό τεστ. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τα δρομολόγια στα οποία θα ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο. Π.χ. θα χρειάζεται green pass για να πας στο Κιάτο με τον Προαστιακό; Κι αν θέλεις να πας μόνο μέχρι τη Μαγούλα με το ίδιο δρομολόγιο; Και ποιος θα εκτελεί τους συγκεκριμένους ελέγχους; Αν κρίνουμε από όσα συνέβησαν στα πλοία αυτό το καλοκαίρι, η εφαρμογή του μέτρου τίθεται υπό αμφισβήτηση.

* * * Η οριστικοποίηση της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις λεγόμενες άγονες σιδηροδρομικές γραμμές για 10+5 χρόνια είναι μια από τις πρώτες εκκρεμότητες που καλείται να κλείσει ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

* * * Το παραπάνω άρθρο αναφέρει και πως θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα μηνών μέχρι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δρομολογήσει τα «Ασημένια Βέλη» στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. (Όσο για τις επίσημες δικαιολογίες, ας μην πιστεύουμε ό,τι ακούμε). Επιβεβαιώνεται σιγά σιγά ότι η ιταλική εταιρεία «έχασε το τρένο».

* * * Συνοπτικό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών με τίτλο: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης του ΟΣΕ για τη σύνταξη Καταλόγου Λειτουργικών Στοιχείων Σιδηροδρομικού Δικτύου, Αναλυτικών Εγχειρίδιων Βαθμολόγησης – Αποτίμησης της κατάστασής των και προσδιορισμό του κόστους Συντήρησης – Ανάταξης», με προϋπολογισμό 59.350,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ, προκήρυξε ο ΟΣΕ. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς το μεγάλο ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και ανάταξη ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου.

* * * Επιστολή προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέστειλε το Επιχειρησιακό Σωματείο ΠΕΠ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το πρόσφατο συμβάν εκτροχιασμού εντός του αμαξοστασίου Ρέντη. Όπως αναφέρουν, «το συμβάν στο μηχανοστάσιο ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία της τεχνικής βάσης και αφορούν τόσο στην έλλειψη προσωπικού όσο και στην καθυστέρηση επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της», ενώ ζητούν την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης εντός του αμαξοστασίου, όπως συνέβη στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης και προσλήψεις προσωπικού.

lifo.gr

* * * Στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στα πλαίσια της 85ης διοργάνωσης το ιστορικό βαγόνι της εστιάμαξας του Orient Express, μετά από την αναπαλαίωσή του. Περισσότερες εικόνες και ιστορικά στοιχεία.

* * * Ένα ακόμα κομμάτι της σιδηροδρομικής ιστορίας της χώρας, το τρένο της Καρατζόβας που βρίσκεται ασυντήρητο στο κλειστό (αν και εγκαινιασμένο) σιδηροδρομικό μουσείο του Πειραιά αναμένει τη διάσωσή του.

* * * Ένα άρθρο με υπέροχες φωτογραφίες από το σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου: «Αρκεί να περπατήσεις την παλιά σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου για να ταξιδέψεις πίσω στο 1880. Ένας κρυμμένος ανεκμετάλλευτος θησαυρός βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την γκρίζα άσφαλτο. Μια διαδρομή γεμάτη πράσινο, με θέα τον Σαρωνικό, μπορεί να σε ταξιδέψει από την Αθήνα μέχρι τους Μύλους Αργολίδας.»

* * * Για πόσο καιρό ακόμα άραγε μπαίνοντας στο site της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πετάγεται το pop up με το βίντεο “το ταξίδι συνεχίζεται”; Υπάρχει κανένας που δεν το έχει δει ακόμα;

* * * Από τη Διαύγεια: Από την ΕΡΓΟΣΕ, 5.000 ευρώ για συμμετοχή στο 4ο Athens Investment Forum 2021 και 1.000 ευρώ για συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές. Από τον ΟΣΕ, 12.000 ευρώ για τη συμμετοχή του ΟΣΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

* * * Στο εξωτερικό: Στη Γερμανία ένα προαστιακό τρένο μετατράπηκε σε κέντρο εμβολιασμού // Παρουσιάστηκε το «προαστιακό τρένο του μέλλοντος // Οι ινδικοί σιδηρόδρομοι θα μετατρέψουν δύο υβριδικά τρένα (ντίζελ-ηλεκτρικά) σε υδρογονοκίνητα. // Οι αστικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί ως παράμετροι αειφόρου αστικής βιωσιμότητας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*