Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα στατιστικά για τους συνωστισμούς, οι κάρτες για τους πρωτοετείς και νέα σημεία ανακύκλωσης στο Μετρό

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter του Athens Transport στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού αντιλαμβάνεται ότι κινήσεις όπως η προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing (έστω και κατόπιν εορτής αφού πρώτα αποδείχτηκε ότι η προμήθεια καινούριων λεωφορείων θα καθυστερήσει) ή η ανάταξη συρμών του Μετρό που παρέμεναν ακινητοποιημένοι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, έχουν θετικό αντίκτυπο στην λειτουργία του συστήματος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να δοθεί βάρος στην επίλυση άλλων, ίσως μικρότερων προβλημάτων που αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων συγκοινωνιών. Διότι τα μεταχειρισμένα λεωφορεία ή και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ είναι μεν ευπρόσδεκτα αλλά όταν οι επιβάτες βλέπουν ότι πολλά από αυτά τα οχήματα δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό παραθύρων, η εικόνα που αποκομίζουν είναι αυτομάτως αρνητική.

Το ίδιο συμβαίνει με την έλλειψη τηλεματικής στα λεωφορεία των 60 γραμμών που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ. Οι επιβάτες δεν νοιάζονται ποιος έχει την ευθύνη (ο ΟΑΣΑ λέει τα ΚΤΕΛ και τα ΚΤΕΛ λένε ο ΟΑΣΑ), αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ότι δεν μπορούν να ενημερωθούν για την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου στη στάση εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Όσο για τα στοιχεία που δίνουν μια «μαγική εικόνα» για τη λειτουργία των συγκοινωνιών, μάλλον απευθύνονται στους μη χρήστες. Εμείς το έχουμε ξαναπεί, οι δείκτες και τα δεδομένα για τη λειτουργία των μέσων πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμα (όπως συμβαίνει με τις επικυρώσεις εισιτηρίων) και να μην ανακοινώνονται επιλεκτικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι καθημερινοί επιβάτες μπορούν να σχηματίζουν από μόνοι τους άποψη για τη λειτουργία των μέσων και δεν περιμένουν τι θα γράψει μια μεγάλη εφημερίδα ή το Athens Transport.

Μεταξύ μας: Τα όσα γράφτηκαν για τα στατιστικά πληρότητας των λεωφορείων (η δημοσίευση εμφανίστηκε σε δύο ιστοσελίδες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από εμάς), έκαναν αρκετούς δημοσιογράφους να αναρωτιούνται αν η ενημέρωση έχει όντως βγει από το υπουργείο ή αν είναι fake news. Μέχρι στιγμής, το ίδιο υπουργείο ούτε έχει επιβεβαιώσει, ούτε έχει διαψεύσει τα στοιχεία, αλλά υπενθυμίζουμε ότι και την περασμένη άνοιξη η ηγεσία του υπουργείου είχε ανακοινώσει δημοσίως παρόμοια στοιχεία.


Γραμμή 054: Από σήμερα Παρασκευή 1 Οκτωβρίου η λεωφορειακή γραμμή 054 επεκτάθηκε από το Πολυτεχνείο μέχρι την Ομόνοια και μετονομάστηκε σε 054 Περισσός – Λαμπρινή – Ομόνοια.

Κάρτες πρωτοετών φοιτητών: Καθώς έχουμε λάβει αρκετά ερωτήματα για το πώς οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν κάρτες για να μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο, ο ΟΑΣΑ μάς ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιοδήποτε ανοικτό εκδοτήριο του Μετρό: επίσημο έγγραφο με το οποίο να πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, πρόσφατη φωτογραφία σε έντυπη μορφή με διαστάσεις διαβατηρίου ή ταυτότητας ή διαφορετικά θα γίνει φωτογράφηση επί τόπου, φοιτητική ταυτότητα σε ισχύ είτε αίτηση έκδοσης βεβαίωσης εγγραφής είτε βεβαίωση σπουδών. Απαραίτητη προϋπόθεση κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας και πιστοποίησης του δικαιώματος είναι η χρήση oκταψήφιου κωδικού ασφαλείας από τον επιβάτη, ο οποίος οφείλει να τον θυμάται. Η αίτηση για νέα κάρτα μπορεί να γίνει και online για όσους δεν βιάζονται.

Συνεργασία Μετρό Αθήνας και Μόσχας: Συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και του κ. Sergei Evgenievich Cheremin, Υπουργού Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Μόσχας, και του κ. Vyacheslav Viktorovich Manuilov του Τμήματος Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, μαζί με αντιπροσωπεία αξιωματούχων από την Ρωσία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο Μετρό και την ισχυροποίηση των σχέσεων των δυο εταιρειών και κατά συνέπεια της Αθήνας και της Μόσχας. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη μεριά της ΣΤΑΣΥ μετά τη συνάντηση.

Οι δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής: Με αφορμή της ανακοίνωση του δήμου Μεταμόρφωσης για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας του δήμου, υπενθυμίζουμε πως το Athens Transport έχει συντάξει τη μοναδική βάση δεδομένων με πληροφορίες για τα δρομολόγια δημοτικών συγκοινωνιών από δήμους της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι καταλυτική η συνεισφορά από αναγνώστες – κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού είναι πολύ συχνές οι αλλαγές στα δρομολόγια δημοτικών συγκοινωνιών χωρίς να δίνεται πάντα δημοσιότητα. Αν λοιπόν δείτε ότι κάποια πληροφορία στο σχετικό άρθρο χρειάζεται ενημέρωση ή διόρθωση (δείτε και το αρχείο Excel με τις πληροφορίες), στείλτε μας ένα email: contact@athenstransport.com

Περισσότερη ανταποδοτική ανακύκλωση: Σε υπογραφή νέου συμφώνου συνεργασίας με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση (μετά και την πρόσφατη βράβευση) προχώρησε η ΣΤΑΣΥ, με αντικείμενο την εγκατάσταση νέων σημείων ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, δύο Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν στους σταθμούς Δάφνη και Νερατζιώτισσα, ενώ ένα Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών – Πλαστικών Συσκευασιών θα τοποθετηθεί στη στάση Τραμ «Αγ. Φωτεινή», στη Ν. Σμύρνη. Η ΣΤΑΣΥ θα προχωρήσει σε σχετική διαφήμιση μέσω ντυσίματος ενός συρμού Μετρό και ενός συρμού Τραμ και σε πλαίσια σταθμών Μετρό και Τραμ. Το σύμφωνα συνεργασίας θα έχει διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος ακόμα.

Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

Συνάντηση για την ηλεκτροκίνηση: Συνάντηση με βασικό θέμα την προώθηση των πράσινων μεταφορών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, ανάμεσα στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, τη Σλοβάκα ομόλογό του, κα Katarina Brunckova και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά. Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε διεξοδικά την Υφυπουργό της Σλοβακίας για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και προωθούνται εκ μέρους του Υπουργείου σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την ανάδειξη της Αστυπάλαιας σε «Έξυπνο και Πράσινο Νησί».

Μαθητευόμενοι στο Μετρό: Το Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ ενέκρινε για τα σχολικά έτη 2021-22 και 2022-23 την ένταξη 54 μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μαθητεία ΕΠΑ.Σ) για εκπαίδευση και κατάρτιση. Πρόκειται κυρίως για τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων αλλά και για διοικητικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους οικονομικών καθηκόντων.  Η συνολική δαπάνη για την αποζημίωση των μαθητευόμενων εκτιμάται στο ποσό των 176.777,64 ευρώ, με τους μαθητευόμενους να λαμβάνουν το 75% του κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Υπερωρίες στον ΟΑΣΑ: Το Δ. Σ. του ΟΑΣΑ ενέκρινε τις υπερωρίες των εργαζόμενων του οργανισμού για το 2022. Σε σύνολο 97 εργαζόμενων, υπερωρίες 20 ωρών (οι περισσότεροι) το μήνα επί 11 μήνες θα λάβουν 61 εργαζόμενοι. Το συνολικό κόστος για τον οργανισμό θα ανέλθει σε 25.000 ευρώ.

Παραχώρηση διαφημιστικών μέσων: Σε νέες συμφωνίες με φορείς ήρθε η ΣΤΑ.ΣΥ. για τη δωρεάν παραχώρηση διαφημιστικών μέσων σε σταθμούς και συρμούς του δικτύου. Καταρχάς, υπήρξε σύναψη συμφώνου μεταξύ ΣΤΑ.ΣΥ (Μεγάλος Υποστηρικτής) και Δήμου Σπάρτης «µε αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ώστε το μήνυμα της Μάχης των Θερμοπυλών να µην ξεχαστεί και να φτάσει σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους», το οποίο προβλέπει διαφημίσει σε σταθμούς Μετρό (πλαίσια και αυτοκόλλητα) και παραχώρηση του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο Σύνταγμα για πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 5 Οκτωβρίου. Επίσης η ΣΤΑΣΥ (Gold Sponsor) θα προβάλει τους 3ους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού του
Ελληνικού Οργανισμού Εργασιακής Άθλησης & Υγείας. για 28 μέρες σε διαφημιστικά πλαίσια και σε οθόνες συρμών και σταθμών.

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Το ωράριο λειτουργίας των εκδοτηρίων της ΟΣΥ για το μήνα Οκτώβριο. Τα περισσότερα από τα εκδοτήρια θα είναι ανοικτά τις περισσότερες μέρες του μήνα.

Ερώτηση για το αποθεματικό της Αττικό Μετρό: Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Γιαννούλης προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλής, ζητώντας να πληροφορηθεί για το ακριβές ύψος του αποθεματικού της εταιρείας Αττικό Μετρό Α.Ε. και πώς αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Μεταξύ των αποφάσεων για επιχορηγήσεις των συγκοινωνιών της Αθήνας που έλαβε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ξεχωρίζουμε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για τα έτη 2022, 2023, 2024, 2025 και 2026 προς την ΣΤΑΣΥ για την φύλαξη των αμαξοστασίων της γραμμής 1, του Τραμ και των γραφείων συνολικού ύψους 4.623.546,43 ευρώ. Επίσης, 396.855 ευρώ προς την ΣΤΑΣΥ για προμήθεια ειδών ιματισμού και υποδημάτων ασφαλείας και 78.880 ευρώ για προμήθεια υλικού πληροφορικής.

Απώλεια: Έχασε τη ζωή του οδηγός του ΟΑΣΑ από ανακοπή λίγο μετά από την βάρδια στα νότια προάστια.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Εγκρίνει της καταβολής ποσού 462.836,09 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιούλιο 2021.
  • Δαπάνη ύψους 7.960,80 ευρώ με ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Ιουνίου 2021.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού δύο υπαλλήλων λόγω μετάταξης τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

  • Το Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης των κυλιομένων κλιμάκων και των ανελκυστήρων των γραμμών 1, 2 & 3 της ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε. με διάρκεια 2 ετών και προϋπολογισμό 3.229.360 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 5.203,54 ευρώ με ΦΠΑ για έξοδα δημοσιεύσεων διαγωνισμών.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 4.000 ευρώ για χορηγία στο 4ο συνέδριο υποδομών και μεταφορών.
  • Δαπάνη ύψους 435 ευρώ με ΦΠΑ για ετήσια συνδρομή εφημερίδας.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 2 εργαζόμενων λόγω μετάταξης.

  • Απευθείας ανάθεση της διενέργειας προσυμφωνημένων διαδικασιών καταγραφής προστίμων επιβατών σε εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων αντί ποσού 16.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι μεταβολές δρομολογίων των μέσων

  • Έως και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου: Τα δρομολόγια της λεωφ. γραμμής 402 θα πραγματοποιούνται έως Κόμβο Κηφισίας (δακτυλίδι) λόγω έργων επί της οδού Γιασεμίων στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Λεπτομέρειες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και Σάββατο 2 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 214 (προς αφετηρία) λόγω έργων στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο δήμο Βύρωνα. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Από Παρασκευή 1 Οκτωβρίου έως και Σάββατο 16 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 504, 725, 726 λόγω έργων επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου στο δήμο Αχαρνών. Λεπτομέρειες στην τηλεματική.
  • Από Παρασκευή 1 Οκτωβρίου έως και 1 Νοεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 307 (προς Στ. Δουκ. Πλακεντίας) λόγω έργων επί της οδού Κανάρη στο δήμο Παιανίας – Γλ. Νερών.
  • Από Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έως και Κυριακή 17 Οκτωβρίου: Μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 307 στο Δήμο Παιανίας – Γλ. Νερών λόγω έργων στην οδό Καραϊσκάκη.
  • Έως και τις 23 Νοεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 838 λόγω έργων στην οδό Αγ. Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Λεπτομέρειες στην τηλεματική.
  • Από 26 Ιουλίου και μέχρι νεοτέρας: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 120309330 λόγω έργων επί της λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου στο δήμο Κρωπίας. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και Πέμπτη 14 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814900909 λόγω έργων της οδού Τζαβέλλα στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Έως και Κυριακή 3 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 409 (προς αφετηρία) λόγω έργων επί της Λ. Κύπρου στο δήμο Παπάγου Χολαργού. Λεπτομέρειες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Από 26 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεοτέρας: Μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 421 στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
  • Από 18 Μαρτίου 2019 έως και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 721 και 734 λόγω καθίζησης οδοστρώματος επί της οδού Δεκελείας στο ρέμα της Χελιδονούς στο δήμο Κηφισιάς.
  • Από 29 Σεπτεμβρίου 2018 και μέχρι νεοτέρας:Προσωρινή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 504 λόγω σοβαρού κινδύνου καθίζησης του οδοστρώματος, εξαιτίας διάβρωσης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*