Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η «ξεχασμένη» επέκταση του Τραμ και η Πανεπιστημίου

Έργα και στην Ακαδημίας για τη γραμμή 4. Πηγή: Αττικό Μετρό

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μερικές δεκάδες άλλων δρόμων της Αθήνας που χρειάζονται επείγουσες και μόνιμες παρεμβάσεις πριν φτάσουμε στην οδό Πανεπιστημίου. Η δημαρχιακή αρχή της Αθήνας ωστόσο έχει επιλέξει αυτόν τον κεντρικό δρόμο για να εκτελέσει το πιο εμβληματικό έργο της πενταετίας της. 

Δεν είναι η πρώτη φορά, αφού υπάρχει και το προηγούμενο του ακόμα πιο φιλόδοξου σχεδιασμού του “Rethink Athens” ο οποίος όμως δεν προχώρησε, σκοντάφτοντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου. Υπό αυτό το πρίσμα, και ενώ οι φωνές όσων ζητούν απομάκρυνση των Ι.Χ. από το κέντρο πληθαίνουν, προκαλεί απορία σε πολλούς η χρησιμότητα της διατήρησης τριών λωρίδων για Ι.Χ. και μίας λεωφορειολωρίδας, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση του (“ο Θεός να τον κάνει”) ποδηλατόδρομου του Μεγάλου Περίπατου [οι σχεδιαστές του νέου έργου το δικαιολόγησαν μέσω του επιχειρήματος πως θα ήταν “τυφλός” ποδηλατόδρομος αφού δεν θα ξεκινούσε και δεν θα κατέληγε σε άλλο ποδηλατόδρομο (επιχείρημα όμως που επικαλούνται και όσοι δεν θέλουν κανένα ποδηλατόδρομο πουθενά)] και της διαπλάτυνσης των ήδη πλατιών και άνετων πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου.

Αντιθέτως, κάτι που λίγοι παρατήρησαν, είναι ότι από το σχεδιασμό λείπει εντελώς η προοπτική μελλοντικής επέκτασης του Τραμ στην οδό Πανεπιστημίου, κάτι που ήταν κεντρικό κομμάτι του προηγούμενου σχεδιασμού του Rethink Athens. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η δημαρχιακή αρχή φαίνεται πως σκοπίμως αφήνει εκτός συζήτησης το Τραμ, η επέκταση του οποίου πέρα από το Σύνταγμα έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό. 

Καθώς σε λίγες μέρες αναμένεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, η προσοχή θα στραφεί στις μελλοντικές επεκτάσεις του μέσου. Εκτός όμως από την μικρή επέκταση στο Ελληνικό, η οποία θα κατασκευαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία ως ιδιωτική επένδυση, η Αττικό Μετρό δεν έχει κάποια άλλη επέκταση έτοιμη για δημοπράτηση.

Μία γραμμή Τραμ από το Σύνταγμα ως το Αρχαιολογικό Μουσείο διά μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων και αργότερα ως τα Κάτω Πατήσια, θα μπορούσε να ανακουφίσει τις γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από τις δύο αυτές οδικές αρτηρίες, να οδηγήσει στην επαναδρομολόγησή τους διά μέσω άλλων οδών ή ακόμα και απομάκρυνσή κάποιων από αυτών από το κέντρο της Αθήνας, το οποίο άλλωστε ως το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να εξυπηρετείται καλύτερα από τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς μέσω της γραμμής 4 του Μετρό. 

Όπως όλοι γνωρίζουν, οι χρόνοι που απαιτούνται για το σχεδιασμό, την ωρίμανση και υλοποίηση μεγάλων έργων στη χώρα μας δεν μας επιτρέπουν να τηρούμε μία αναβλητική στάση για αυτά. Η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς στην πρωτεύουσα, όπως και γενικότερα η βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πρέπει να είναι μία συνεχής διαδικασία, ιδιαίτερα αν η κάθε κυβέρνηση θέλει να προβάλει μία φιλοπεριβαλλοντική εικόνα θέτοντας φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. 


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών, ορίζεται πως η κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΑ για το έτος 2021 το οποίο θα αφορά αποζημίωση για τις μετακινήσεις δικαιούχων μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης. Στον ΟΑΣΘ αντίστοιχα θα διατεθεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 2.045.103,80 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά αποζημίωση στην Κ.Τ.Ε.Λ. Αττικής Α.Ε. και στις τρεις (3) υπομισθώτριες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε., μηνός Νοεμβρίου 2021.

Προσλήψεις στα λεωφορεία: Και όμως, ακόμα συνεχίζονται οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν με την fast track διαδικασία τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο (έκτοτε κάποιοι αρνήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα ενώ άλλοι παραιτήθηκαν λόγω των αμοιβών). Έτσι, αρχής γενομένης από τις 25 Οκτωβρίου, καθήκοντα στην ΟΣΥ ανέλαβαν 25 επιπλέον οδηγοί και 2 τεχνίτες. Οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου μετά από αξιολόγηση σε ένα έτος.  

Ο ληστής των οδηγών: Και νέο περιστατικό ένοπλης ληστείας οδηγού λεωφορείου κατά τις πολύ πρωινές ώρες συνέβη αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά από το προηγούμενο στην περιοχή του Βύρωνα. Φαίνεται πως κάποιος έχει βάλει στο μάτι οδηγούς λεωφορείων στις περιοχές του Βύρωνα και του Καρέα.

Ζητούν υπογειοποίηση του Προαστιακού στον Ταύρο: Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν αφενός την αντικατάσταση των σημερινών αδιαφανών παραπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή του Ταύρου με διαφανή και αφετέρου την υπογειοποίηση των γραμμών.

Ηλεκτρικά οχήματα στον Ασπρόπυργο: Με ηλεκτρικά οχήματα εξοπλίζει τον υπηρεσιακό στόλο του ο Δήμος Ασπροπύργου. Μεταξύ αυτών, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο έξι θέσεων (ο δήμος δεν παρέχει υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας) και ηλεκτρικά φορτηγά.

Γκρίνια στο Χαϊδάρι για τα μισθωμένα λεωφορεία: Η δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου και ο ΟΑΣΑ υποστηρίζουν πως η πιλοτική λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας με κλείσιμο θέσεων είναι επιτυχής. Από την αντιπολίτευση του δήμου όμως υπάρχει γκρίνια με τοπική ιστοσελίδα να αναφέρει πως τα λεωφορεία που μισθώθηκαν από την ΟΣΥ είναι «παμπάλαια» με συνέπεια ο δήμος να επιβαρύνεται τώρα και με τα τσουχτερά κόστη συντήρησής τους.

Πληρωμή των ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.045.103,81 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή των τεσσάρων ΚΤΕΛ στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, (προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Νοεμβρίου 2021). Το ποσό επιμερίζεται ως εξής: 1.198.824,01 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 570.449,28 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 162.403,67 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Ευβοίας και 113.426,85 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

ΟΑΣΑ και Μαραθώνιος: Στην παροχή 4.200 εισιτηρίων 5 ημερών, τα οποία θα διατεθούν στους αλλοδαπούς δρομείς και 6.600 εισιτηρίων 2 διαδρομών, τα οποία θα διατεθούν σε 3.300 εθελοντές που συμμετέχουν στη διοργάνωση, συνολικού κόστους 41.010 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ προς τον ΣΕΓΑΣ. Ως αντιστάθμισμα, ο ΟΑΣΑ θα προβληθεί ως “Θεσμικός Συνεργάτης” του Μαραθωνίου σε έντυπα, την τηλεόραση, το διαδίκτυο και διαφημιστικές πινακίδες και τα στελέχη του ΟΑΣΑ θα λάβουν προσκλήσεις σε σχετικές εκδηλώσεις. 


 

Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

 

  • Έγκριση της καταβολής ποσού ύψους 1.452.162,93 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.
  • Έγκριση της καταβολής ποσού ύψους 536.735,49 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.

 

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού λόγω μετάταξής του στο δήμο Κηφισιάς.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*