Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: συγκοινωνίες και πανδημία, το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης και ο οδηγός που δεν σταματά στη στάση

Share

    Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

    Με την πανδημία να βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο από την έναρξή της (αν και αυτό δεν αντανακλάται από τις χαλαρές αντιδράσεις της κυβέρνησης), τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν για μία ακόμα φορά τεθεί εκτός κάδρου, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις εκκλησίες.

    Τη στιγμή που οι επιβάτες καθημερινά στοιβάζονται μέσα σε οχήματα και συρμούς και περιμένουν σε σταθμούς και στάσεις για πολλαπλάσιο χρόνο από αυτόν που προβλέπεται στα επίσημα δρομολόγια, η «γραμμή» των συγκοινωνιακών φορέων και της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι πως έχει γίνει ό,τι μπορούσε να γίνει, οι χρονοαποστάσεις είναι οι καλύτερες δυνατές και πως ο συνωστισμός έχει γίνει παρελθόν.

    Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη πως μεγάλο κομμάτι του επιβατικού κοινού -όπως θα δείξουν σε λίγες μέρες και τα αποτελέσματα της μεγάλης Έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας- εξακολουθούν να αποφεύγουν τις συγκοινωνίες, αναβάλλοντας την επιστροφή τους σε αυτές για το μακρινό μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση. 

    Ενώ προαναγγέλλεται αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων σε καταστήματα και γήπεδα, οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν ανοικτές στον οποιοδήποτε, είτε λαμβάνει μέτρα είτε όχι, είτε πληρώνει για τη χρήση τους είτε όχι. Όλοι γνωρίζουν ότι έλεγχοι έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται, ενώ δεν θεσμοθετείται ούτε καν η χρήση διπλής μάσκας, όπως είχε προταθεί προσφάτως. 

    Τον καιρό που κάποιοι θυμήθηκαν και πάλι τη σημασία της «ατομικής ευθύνης», πολλοί επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς συνειδητοποιούν πως «ατομική ευθύνη» σημαίνει να βρουν κάποιον άλλο ασφαλέστερο τρόπο μετακίνησης.

    ΥΓ: Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και καλή επάνοδο στα καθήκοντά του στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή. 


    Έχετε λάβει μέρος στη φετινή μεγάλη έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας; Το ερωτηματολόγιο θα βρίσκεται online για λίγες μέρες ακόμα. Αν έχετε 10-12 λεπτά διαθέσιμα, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο εδώ


    Ηλεκτροκίνηση αλλά πώς; Χτες, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το 2030 θα σταματήσει η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης (κατά συνέπεια και των υβριδικών) και ότι από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Δύο ζητήματα που θέλουμε να θέσουμε:

    • Θεωρούμε αυτονόητο ότι άμεσα για τα ταξί (όπως ζητά και η BEAT) και στη συνέχεια για όλους, θα πρέπει να ανακοινωθούν τα κίνητρα προς τους οδηγούς για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, πρέπει να αρχίσει να συζητείται και το ζήτημα των υποδομών φόρτισης. Οι ελάχιστοι φορτιστές σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ ή όσοι εγκατασταθούν σε πυλωτές πολυκατοικιών εννοείται δεν θα επαρκούν σε μία πόλη σαν την Αθήνα όπου πολλοί παρκάρουν μόνιμα στο δρόμο. Κυβέρνηση και δήμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν την εγκατάσταση φορτιστών και στα πεζοδρόμια. Συν τοις άλλοις, θα μπορούσαν να γίνουν πηγή εσόδων για τους δήμους.
    • Προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικά με τα λεωφορεία (αστικά και τουριστικά) και το πιο πιθανό είναι ότι για αρκετά χρόνια ακόμα, δήμοι και συγκοινωνιακοί φορείς θα συνεχίσουν να αγοράζουν λεωφορεία ντίζελ. Τώρα, όσον αφορά τον δεύτερο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει για την προμήθεια λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι, όπως και ο πρώτος, δεν θα περιλαμβάνει λεωφορεία ντίζελ τα οποία θα μείνουν στους δρόμους για 20+ χρόνια. Ίδωμεν. 

    Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

    Ένοπλη ληστεία οδηγού: Ένοπλη ληστεία σε οδηγό της ΟΣΥ σημειώθηκε χτες το πρωί στο Βύρωνα, στην αφετηρία της λεωφορειακής γραμμής 214 Ζωοδόχος Πηγή – Ακαδημία.  Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ το λεωφορείο της γραμμής 214 ήταν σταθμευμένο στην αφετηρία γύρω στις 6:00 το πρωί, άνδρας αγνώστου ταυτότητας, πλησίασε τον οδηγό από μπροστά, έβγαλε το όπλο και του ζήτησε να του παραδώσει χρήματα και προσωπικά αντικείμενα.  Ο οδηγός του παρέδωσε χρηματικό ποσό και το υπηρεσιακό του τηλέφωνο και ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Ο οδηγός ενημέρωσε την υπηρεσία και έδωσε κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα. 

    Οργανικές θέσεις οδηγών λεωφορείων: Σύμφωνα με όσα απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού κίνησης της ΟΣΥ ανέρχονται σε 5.182. Όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα της εταιρείας, απαιτούνται 1,45 οδηγοί λεωφορείων ανά βάρδια καθημερινής, έτσι ώστε να προβλέπεται και το ενδεχόμενο απουσίας οδηγών λόγω ασθένειας ή ανάπαυσης. Η δύναμη του προσωπικού κίνησης (οδηγοί) της ΟΣΥ ΑΕ που απασχολούνται αποκλειστικά για την παραγωγή του Συγκοινωνιακού Έργου, ανέρχεται σε 3.033, εκ των οποίων πρέπει να είναι διαθέσιμο καθημερινά, σύμφωνα με τους εργασιακούς κανόνες της Εταιρείας για την κάλυψη βαρδιών, εξαιρουμένων προγραμματισμένων αναπαύσεων του προσωπικού, το 80% του οποίου ανέρχεται σε 2.426 οδηγούς – προσωπικό κίνησης. (Επομένως, καταλήγουμε εμείς, η κυβέρνηση και η ΟΣΥ θα μπορούσαν να φροντίσουν για το διπλασιασμό των οδηγών λεωφορείων με βάση το σημερινό οργανόγραμμα, αν βέβαια αγοράζονταν και ο ανάλογος αριθμός οχημάτων).

    Ο οδηγός που δεν σταματά στην στάση: Μέσω email μας εστάλη καταγγελία πολίτη (τα στοιχεία του στη διάθεσή μας) για το δρομολόγιο της γραμμής 120 και συγκεκριμένα για το γεγονός πως 3 φορές μέσα σε ένα μήνα, οδηγός (τονίζοντας ότι πρόκειται για τον ίδιο) δεν σταματά την στάση Σχολή Ευελπίδων στην κατεύθυνση προς Κορωπί αν και το κουμπί της στάσης έχει πατηθεί, με τον οδηγό να υποστηρίζει πως κανείς δεν το είχε πατήσει. Το δικό μας ερώτημα, ακόμα κι αν γίνει καταγγελία στον ΟΑΣΑ και διερευνηθεί το περιστατικό, είναι πώς ένας πολίτης μπορεί να αποδείξει ότι όντως συνέβη κάτι τέτοιο αφού ο λόγος του θα είναι εναντίον του λόγου του οδηγού. Μόνο αν τα λεωφορεία είχαν κάποιο είδος μνήμης που θα αποθήκευε τα δεδομένα από τις κλήσεις στάσεων μαζί με αυτά της τηλεματικής. Επιστημονική φαντασία δυστυχώς. 

    Βρωμιά έξω από το σταθμό Χολαργού: Στοίβες από σκουπίδια σε γωνίες, σπασμένους κάδους, κλαδιά και καναπέδες παρατημένα για μέρες, απεικονίζουν φωτογραφίες από την είσοδο του σταθμού Χολαργός του Μετρό, με το δήμο να απαντά πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού (αν μη τι άλλο, δικαιολογία που ταιριάζει σε κάθε παράπονο πολίτη). Μήπως η κυβέρνηση θα έπρεπε να σκεφτεί να παραχωρήσει στην ΣΤΑΣΥ την υποχρέωση καθαριότητας σε μία ακτίνα λίγων μέτρων έξω από τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αφού κάποιοι δήμοι έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς; 

    Φοιτητική συγκοινωνία: Η δημοτική αρχή του δήμου Διονύσου ανακοίνωσε το πρόγραμμα λειτουργίας της φοιτητικής συγκοινωνίας (προς Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη και Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πειραιά) που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου


     

    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

     

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Υπογραφή μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ της σύμβασης ανάθεσης Υπηρεσιών «ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Α. ΓΙΑ ΕΝΑ (1) ΕΤΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΩΝ» αντί ποσού 80.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. (6,37 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά ανθρωποώρα). 

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός εργαζόμενου λόγω μετάταξης. 

 
 

Διαβάστε Περισσότερα