Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής, αντιδράσεις για κινέζικα και τουρκικά λεωφορεία και τρόλεϊ χωρίς κουμπιά στάσης

Φωτογραφία: ΟΑΣΑ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 
 

Σχόλια προκάλεσε η είδηση που ‘αλιεύσαμε’ από ενημερωτικό δελτίο της Αττικό Μετρό για την μεταφύτευση όσων δέντρων είναι δυνατό να μεταφυτευτούν από αυτά που ξεριζώθηκαν από τα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, σε χώρους που θα υποδειχθούν από τους δήμους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αρκετά δέντρα έχουν ήδη μεταφερθεί στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων κοντά στο σταθμό Κατεχάκη.

Η απορία που εκφράστηκε λοιπόν είναι για ποιο λόγο η Αττικό Μετρό δεν δίνει περισσότερη δημοσιότητα στην κίνηση αυτή (ανάλογη π.χ. με τις μεταφυτεύσεις ελιών της ΕΡΓΟΣΕ από την Πελοπόννησο) μέσω δελτίων τύπου, φωτογραφιών και βίντεο, τη στιγμή που δημοσιεύονται συνεχώς καταγγελίες περί της κοπής δέντρων από τα εργοτάξια του έργου.

Όχι φυσικά πως οι ενέργειες της εταιρείας, οι οποίες συνοδεύονται από οργανωμένες μελέτες προστασίας αστικού πρασίνου, πρόκειται να κατευνάσουν το σύνολο όσων καταγγέλουν (σε πολλές περιπτώσεις απλώς για να καταγγείλουν) την ανάπτυξη των εργοταξίων. Σε μία εποχή όμως που η προσοχή όλων στρέφεται στην προστασία του περιβάλλοντος και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις προσπαθούν να πείσουν πόσο φιλικές είναι προς αυτό, η δημόσια σιωπή της Αττικό Μετρό γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί απορία.

Η άλλη είδηση, για το αίτημα κατασκευής σταθμού Μετρό στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής (που η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται αραιά και που από τοπικούς παράγοντες) έχει ενδιαφέρον όχι για το αίτημα αυτό καθ’ αυτό. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι δήμοι ζητούν έναν ή περισσότερους σταθμούς. Η αξία της έχει να κάνει με το γεγονός πως η ίδια τοπική κοινωνία ήταν αυτή η οποία «εξόρισε» το σταθμό ένα χιλιόμετρο μακριά θεωρώντας πως ο σταθμός θα όξυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Όπως είχε πει ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πέρυσι, «στο παρελθόν όσοι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο να περάσει το Μετρό από την περιοχή τους, έχουν μείνει χωρίς μετρό και χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο».


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Διαγωνισμός για νέα λεωφορεία: Μεγάλο παρασκήνιο έχει ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων ο οποίος έλαβε τέταρτη παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη Θεσσαλία υπάρχουν παράπονα για τον αποκλεισμό ελληνικής εταιρείας από το διαγωνισμό αφού δεν πληρούσε τους όρους συμμετοχής (δεν είχε παραδώσει τουλάχιστον 180 ηλεκτρικά λεωφορεία σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά έχει παραγγελία για 200 λεωφορεία από τη Ρουμανία). Εν τω μεταξύ, την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν άρθρα κατά της προμήθειας λεωφορείων από κινεζικές και τουρκικές εταιρείες, προβάλλοντας λόγους γεωπολιτικούς αλλά και ποιότητας κατασκευής. 

Στάσεις εργασίας στο σιδηρόδρομο: Εξώδικο προς τις σιδηροδρομικές εταιρείες απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Σιδηροδρομικών για να τις ενημερώσει για την πραγματοποίηση δύο 4ωρων στάσεων εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00 την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου. Μοναδικό αίτημα είναι η άμεση πρόσληψη προσωπικού λόγω των τραγικών ελλείψεων. Αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επόμενη βδομάδα σε περίπτωση αναστολής δρομολογίων. 

Διαμαρτυρία από οδηγούς τρόλεϊ: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Διεύθυνση Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων της ΟΣΥ απέστειλε η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ διαμαρτυρόμενη για χρονίζοντα προβλήματα. Μεταξύ αυτών, η έλλειψη ανταλλακτικών που έχει ως αποτέλεσμα 80 (!) τρόλεϊ να κανιβαλίζονται ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν τα υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει έλλειψη ακόμα και σε μπουτόν στάσης ενώ οι τεχνίτες καταφεύγουν σε πατέντες για να κυκλοφορούν τα Τρόλεϊ. Επιπλέον, εδώ και χρόνια εκκρεμεί η αντικατάσταση του σταθμαρχείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ το σταθμαρχείο στο τέρμα της γραμμής 4 στον Άγιο Ιωάννη παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό.

ΚΤΕΛ το ελληνικό: Μονοπώλιο, ακριβά εισιτήρια, κακή εξυπηρέτηση, παράπονα από τα ίδια τα ΚΤΕΛ για το κόστος λειτουργίας τους. Κάτι πηγαίνει πολύ στραβά και όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να δώσουν κάποια λύση.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*