Έργα Μετρό: Το περιβάλλον στο επίκεντρο και η πρώτη καθυστέρηση για τη Γραμμή 4

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μεταφύτευσης δέντρων από εργοτάξια του Μετρό θέτει ως προτεραιότητά της η Αττικό Μετρό, όσον αφορά την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό, μετά και την υπογραφή σχετικού μνημονίου με το δήμο Αθηναίων.

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα, η Αττικό Μετρό εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση για το έργο μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και οι πρώτες καθυστερήσεις στις εργασίες εξαιτίας των (συνήθων υπόπτων) οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, καθυστέρηση περίπου 6 μηνών έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η κατασκευή του φρέατος εισόδου του μετροπόντικα στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι. Αιτία, η αργή ανταπόκριση των οργανισμών κοινής ωφελείας, για την απομάκρυνση δύο αγωγών ύδρευσης και φυσικού αερίου. Αντιθέτως, δεν καταγράφεται κάποια καθυστέρηση στο έργο διάνοιξης του δεύτερου φρέατος του μετροπόντικα, πλησίον του σταθμού Κατεχάκη, όπου μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η κύρια εκσκαφή, και έτσι εκεί το μηχνάνημα διάνοιξης σηράγγων θα μπορεί να ξεκινήσει την εργασία του σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οι δύο μετροπόντικες αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και μετά τη συναρμολόγησή τους να ξεκινήσουν την εκσκαφή στις αρχές του νέου έτους.

Μικρότερες καθυστερήσεις καταγράφονται και σε άλλα εργοτάξια, όπως το σταθμό Δικαστήρια λόγω και πάλι της μετακίνησης των δικτύων κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πρόδρομες εργασίες στους σταθμούς πρέπει να ολοκληρωθούν ως το φετινό καλοκαίρι, με εξαίρεση τους σταθμούς Γαλάτσι και Ελικώνος όπου θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο.

Η Αττικό Μετρό πάντως προς το παρόν βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος μετά και από την έγκριση του σχετικού μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Αθηναίων πριν από λίγες μέρες. Σε αυτό προβλέπεται η μεταφύτευση 2.000 επιπλέον δέντρων σε διάφορα σημεία του δήμου, καθώς και η υποχρέωση της Αττικό Μετρό να πραγματοποιήσει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την αποκατάσταση των χώρων όπου θα χωροθετηθούν οι σταθμοί της Γραμμής 4.

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Αττικό Μετρό για το έργο, η εταιρεία σε συνεργασία με δήμους έχει ήδη ξεκινήσει τις μεταφυτεύσεις δέντρων από εργοτάξια σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Έτσι, όσα δέντρα μπορούν να μεταφυτευτούν, μεταφυτεύονται άμεσα σε θέσεις που υποδεικνύονται από τις Διευθύνεις Πρασίνου των Δήμων, ενώ για τις διαδικασίες αυτές ακολουθούνται οι προδιαγραφές της σύμβασης του έργου, η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Ειδική Μελέτη Προστασίας Αστικού Πρασίνου και Χλωρίδας.

Οι μεταφυτεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και έτσι δέντρα από τα εργοτάξια των σταθμών Κολωνάκι, Ακαδημίας και Αλεξάνδρας μεταφυτεύονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, νεραντζιές, ελιές πλατάνια, μποχίνιες, πορτοκαλιές μεταφυτεύονται στο Πάρκο Μαιάνδρου, την Πλατεία Μαδρίτης και στη συνέχεια έπονται μεταφυτεύσεις στο Πάρκο Ελευθερίας και στο τρίγωνο του Δρομέα.

Η εταιρεία κρίνει πως το ισοζύγιο πρασίνου θα βελτιωθεί αφού τόσο τα δέντρα που μεταφυτεύονται όσο και εκείνα που δεν μπορούν να μεταφυτευτούν, στο σύνολό τους, αποκαθίστανται ένα προς ένα κατά τη φάση αποκατάστασης των δημόσιων χώρων.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

  • Αρχικά καταγράφονται όλα τα είδη των υφιστάμενων δέντρων καθώς και οι διαστάσεις τους. Κατόπιν της έγκρισης της Ειδικής Μελέτης Προστασίας Αστικού Πρασίνου και Χλωρίδας, όσα δέντρα μπορούν να μεταφυτευτούν μεταφέρονται από εξειδικευμένα συνεργεία σε νέες θέσεις άμεσης φύτευσης από την Διεύθυνση Πρασίνου των Δήμων.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα δέντρα εντός του εργοταξιακού χώρου τα οποία δεν είναι μεταφυτεύσιμα, αυτά αντικαθίστανται βάση χρονοδιαγράμματος, μετά από Ειδική Φυτοτεχνική Μελέτη Εφαρμογής. Το κόστος αγοράς, μεταφοράς και μεταφύτευσης νέων δέντρων βαρύνει την Αττικό Μετρό Α.Ε. κατά τη φάση αποκατάστασης και ανάπλασης των χώρων των σταθμών.
  • Στη φάση ολοκλήρωσης του Έργου, γίνεται αποκατάσταση του δημόσιου χώρου και φυτεύονται καινούρια δέντρα όπως γιακαράντες, ακακίες, ελιές, πλατάνια και διάφορα άλλα είδη. Τα δέντρα αυτά επιλέγονται ώστε να μπορούν να εγκλιματιστούν στο Αστικό Περιβάλλον και να έχουν καλή αντίδραση στην καταπόνηση που προκαλείται από τους αστικούς ρύπους. Τέλος, λαμβάνεται υπόψη το «φυτικό περιβάλλον« της κάθε περιοχής σε μία προσπάθεια σύνδεσης και υπενθύμισης της πρότερας συνθήκης του χώρου.

Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ενημερωτικό δελτίο της Αττικό Μετρό απεικονίζονται μεταφυτεύσεις δέντρων σε διάφορα στάδια. Τα δέντρα μεταφέρονται με τη ριζική κεφαλή και την μπάλα χώματος γύρω από αυτήν ώστε το δέντρο να μεταφυτεύεται συνολικά και να μπορεί να αναπτυχθεί ομαλά.

Για τη σωστή μεταφύτευση υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, για παράδειγμα για τα μεγάλα δέντρα απαιτείται αυστηρό κλάδεμα όλων των τρυφερών κλαδιών ώστε το μεταφυτευμένο φυτό να μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξή του, λίπανση και συνεχή παρακολούθηση της αντίδρασής του στο νέο περιβάλλον.

Δείτε επίσης:


Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό

Στα τέλη του φετινού καλοκαιριού αναμένεται η παράδοση του τελευταίου τμήματος της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά που περιλαμβάνει τους σταθμούς Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οι εργασίες έχουν μπει στην τελική τους ευθεία σε όλα τα εργοτάξια, ενώ το αν θα τηρηθεί το τελευταίο χρονοδιάγραμμα θα κριθεί και από το χρόνο έναρξης των δοκιμαστικών δρομολογίων στην επέκταση, αφού αυτά πρέπει να ξεκινήσουν λίγους μήνες πριν την παράδοση του έργου.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η εξέλιξη των έργων τον Ιανουάριο του 2022 έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Τζαβέλα: Ολοκλήρωση μόνιμης επένδυσης φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, αρχιτεκτονικά τελειώματα – βαφές κλιμακοστασίου (τοίχοι, δάπεδα),  κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου και η αποκατάσταση οδών Τζαβέλα και Λακωνίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην κυκλοφορία.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος, η κατασκευή μεσοτοιχιών στα όρια απαλλοτρίωσης του σταθμού, (επίπεδο οδού) και η αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου) οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη.  Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στο χώρο 3.14 – 3.16, τοποθέτηση ψευδοροφών και μεταλλικών επενδύσεων (πανέλων), στους τοίχους των κυρίων χώρων στο επίπεδο -1 του σταθμού, η τοποθέτηση γρανιτών και ανοξείδωτων καναλιών (λούκια) στα κλιμακοστάσια και η κατασκευή τοιχίων παρτεριών, τοποθέτηση κοιβόλιθων (επίπεδο οδού), του σταθμού.
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι μεταλλικές επενδύσεις οροφής και πλαγιοκαλύψεις και η τοποθέτηση πληροφοριακών πινάκων στις αποβάθρες
  • Στα υπόγεια τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση γρανιτών στις αποβάθρες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών και ανοξείδωτων καναλιών (λούκια) στα κλιμακοστάσια, τοποθέτηση επενδύσεων (μεταλλικών και γυψοσανίδων) στις σήραγγες πρόσβασης του σταθμού και στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης.
  • Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, η κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο όριο της απαλλοτρίωσης, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,36 και +21,00, κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου και αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές) και η τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου και περιβάλλοντος χώρου) και βαφές τοιχίων επιπέδου οδού.
  • Στο Βόρειο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Δημητρακοπούλου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας η καθαίρεση κεφαλόδεσμου, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,08 και +24,98 και η κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές) και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου.
Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση φρεατίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται καθαιρέσεις περιμετρικά του φρεατίου και κατασκευή εξωτερικής κλίμακας φρεατίου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση κυρίως σταθμού (εκκρεμεί μικρό τμήμα της πλάκας οροφής και οι κλίμακες προς το επίπεδο οδού). Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη εισόδου 3, εκτοξευόμενο σκυρόδεμα εισόδου 3 (φρεάτιο ανελκυστήρα), κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοποθέτηση γρανιτών στο επίπεδο -1, χρωματισμοί στο επίπεδο -2, κατασκευή γεμισμάτων στο επίπεδο -2, επένδυση τοίχων στο επίπεδο πλατφορμών, τοποθέτηση ψευδοροφών στο επίπεδο -3. και τοποθέτηση γαλβανισμένων μεταλλικών πανέλων στο -3), ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα επίπεδα -1, -2 και τοποθέτηση αγωγού εξαγωγής αέρα στο επίπεδο των αποβαθρών (-3), υδροκαθαίρεση των διαφραγματικών τοίχων μεταξύ σταθμού και πρόσβασης 1, υδατοστεγάνωση προσβάσεων 2 & 3, σκυροδέτηση εξωτερικών και εσωτερικών τοιχείων πρόσβασης 1, 2 & 3, τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση πλάκας οροφής εισόδου 2, σκυροδέτηση πλάκας οροφής στο δωμάτιο της ΔΕΗ στην πρόσβαση 1, αφαίρεση αντηρίδων πρόσβασης 1 και 2.
  • Φρέαρ Ρολόι και σήραγγα ΝΑΤΜ πρόσβασης: Έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη η τοποθέτηση καταπακτής εξόδου διαφυγής επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία της Β. Γεωργίου και της οδού Καραΐσκου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η αποκατάσταση επιπέδου οδού (κατασκευή εσωτερικών τοιχίων πλατείας), η κατασκευή ψευδοροφής στο επίπεδο -1, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση πανέλλων τοίχου στο επίπεδο -1, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση και βαφή θυρών στο επίπεδο -1, στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση ανοξείδωτων επενδύσεων υποστυλωμάτων στο επίπεδο αποβαθρών, χρωματισμοί στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου.
  • Στο υπόγειο τμήμα σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση πανέλων τοίχου και ψευδοροφής στο βόρειο κλιμακοστάσιο και η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο βόρειο κλιμακοστάσιο.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο κλιμακοστάσιο.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυση. Σε εξέλιξη η ανασύσταση αρχαιοτήτων στη εσοχή δαπέδου έκθεσης βοτσαλωτού δαπέδου.
  • Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου (Ράλλειος) και σήραγγα αερισμού έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία πεζοδρομίου επί της Β. Γεωργίου.
  • Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη, σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και υδατοστεγάνωση και αποσυναρμολόγηση οικοδομικού γερανού. Σε εξέλιξη οι επιχώσεις – συμπυκνώσεις και καθαίρεση κεφαλόδεσμου και λοιπών κατασκευών από σκυρόδεμα στην επιφάνεια και η αποκομιδή προϊόντων καθαίρεσης.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο και σήραγγα αερισμού: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης συνδετήριας σήραγγας και η κατασκευή μόνιμης επένδυσης φρέατος.

Δείτε επίσης:

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*