Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: εν αναμονή του πορίσματος και των αποζημιώσεων για το χάος της «Ελπίδας», έρχονται άμεσα 120 προσλήψεις στον ΟΣΕ

* * * Θα πληρώσει ή δεν θα πληρώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Το φιάσκο της ακινητοποίησης δρομολογίου του «πολικού εξπρές» Αθήνα – Θεσσαλονίκη στην Οινόη από τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου για να μεταφερθούν τελικά πίσω στην Αθήνας μετά από 18 ώρες, αν και έλαβε δημοσιότητα, αντιμετωπίστηκε σχεδόν ως αναμενόμενο σε σχέση με το φιάσκο της Αττικής Οδού. Η δε εξαγγελία της κυβέρνησης για αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε επιβάτη τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού το ίδιο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξαιρέσει την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών περί αποζημιώσεων στο σιδηρόδρομο.

* * * Την ίδια μέρα συνέβη και το σιδηροδρομικό ατύχημα με την αμαξοστοιχία 54 κοντά στο σταθμό της Λιβαδειάς όταν αυτή ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης για να πέσει πάνω της μηχανή που είχε σπεύσει για να την μετακινήσει με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 επιβάτες και να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφοράς τους στο νοσοκομείο. Και οι υπόλοιποι όμως επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν αφού σύμφωνα με καταγγελίες έμειναν για ώρες μέσα στο τρένο χωρίς θέρμανση και φωτισμό.

* * * Η σχετική έρευνα της Ρ.Α.Σ. σχετικά με τα συμβάντα αυτά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ προκύπτει και το ερώτημα αν η νέα σύμβαση που αναμένεται να υπογράψει άμεσα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την εκτέλεση των δρομολογίων για περίοδο 15 ετών, θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά πρόβλεψη για αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση μεγάλης ταλαιπωρίας τους. Επιβάτες της αμαξοστοιχίας 54 έχουν πάντως υποβάλει μήνυση για το συμβάν και αναμένεται και η σχετική εισαγγελική έρευνα.

* * * Αίσθηση προκάλεσαν πάντως και οι εικόνες χάους στον Προαστιακό της Αθήνας με επιβάτες να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την Αττική Οδό μέσω του Προαστιακού. Αν και η εταιρεία δρομολόγησε μία αμαξοστοιχία το βράδυ της ίδιας μέρας για μετακίνηση απεγκλωβισμένων προς το Αεροδρόμιο, ήταν προφανές πως δεν υπήρχε έλεγχος της κατάστασης με πιο τακτικά δρομολόγια (και προς σταθμό Λαρίσης) και κυρίως με ενημέρωση του επιβατικού κοινού.

* * * Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών σημειώνει: «ο Σιδηρόδρομος […] εγγυόνταν πάντα την εξασφαλισμένη μεταφορά ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων και περηφανευόμαστε γι΄αυτό, είναι η δεύτερη φορά μετά το 2017 που σταματά λόγω κακοκαιρίας» με το σωματείο να αποδίδει το γεγονός αυτό στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καταγγέλλοντας το γεγονός πως αφενός η ιταλική εταιρεία αποτελεί μονοπώλιο και αφετέρου επιδοτείται αδρά από το κράτος.

* * * Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με έλλειψη συρμών Desiro για τον Προαστιακό της Αθήνας αφού τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρεία προχωρά τόσο σε χρήση ντιζελοκίνητων συρμών railbus σε συγκεκριμένα δρομολόγια αλλά και σε αναστολές τοπικών δρομολογίων, οι οποίες ανακοινώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ή καθόλου. Η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας δεν έχει κάνει τα τελευταία χρόνια καμία δημόσια αναφορά στη λειτουργία του Προαστιακού και πώς (ή αν) αυτή πρόκειται να βελτιωθεί μέσω των μελλοντικών επενδύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Σε άρθρο του Athens Transport αυτή την εβδομάδα γράφουμε αναλυτικά για τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού των επεκτάσεων του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα, αν και σημαντικό μέρος του σχεδιασμού αυτού (συμπεριλαμβανομένης και της τελικής όδευσης προς το λιμάνι της Ραφήνας) θα προκύψει μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου. Για τα έξι σιδηροδρομικά έργα, προσφορές κατέθεσαν οι κοινοπραξίες ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat – Siemens και Ελλάκτωρ – Μυτιληναίος.

* * * Δύο περιστατικά που συνέβησαν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου: στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας, Ι.Χ. παραβίασε τις μπάρες ισόπεδης διάβασης (το ρεπορτάζ αναφέρει “δεν τις είδε” αν και από τις φωτογραφίες φαίνονται κατεβασμένες καλύπτοντας όλο το μήκος του δρόμου) με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με συρμό του Προαστιακού. Ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά. Στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, βράχος αποκολλήθηκε πέφτοντας πάνω στις γραμμές με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό μίας αμαξοστοιχίας. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στα Καλάβρυτα με λεωφορείο. Κατολίσθηση σημειώθηκε δύο μέρες νωρίτερα και στη γραμμή του Πηλείου, με αποτέλεσμα την ακύρωση δρομολογίων για το επόμενο τριήμερο.

* * * Εν μέσω όλων αυτών, έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Ιταλία και ο τέταρτος συρμός ETR-470 που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετά την αδειοδότηση από την Ρ.Α.Σ. η οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το στοίχημα πλέον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή θετική δημοσιότητα και να αλλάξει τις αντιλήψεις των Ελλήνων για το σιδηρόδρομο. Βραχυπρόθεσμα αυτό μας ακούγεται πολύ δύσκολο.

* * * Σε διαχωρισμό της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ και μεταφορά των μετοχών της πρώτης στο ελληνικό Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, προχωρά η κυβέρνηση με βάση το σχέδιο για το νέο μοντέλο υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων και διαχείρισης του δικτύου. Προβλέπεται πως μέσα στην επόμενη διετία, και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023, καθώς αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση της απαραίτητης νομοθεσίας με βάση την οποία θα ορίζονται σαφώς «οι αρμοδιότητες του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και το πλαίσιο για τη μελλοντική τους συνεργασία».

* * * Στην αναστολή των στάσεων εργασίας που είχαν εξαγγελθεί στο σιδηρόδρομο σήμερα και αύριο (εκ μεταφοράς από την περασμένη εβδομάδα) προχώρησε η Π.Ο.Σ. μετά από συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά την οποία υπήρξε δέσμευση ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την άμεση πρόσληψη 120 εργαζόμενων στον ΟΣΕ.

* * * Στο δήμο Πειραιά φέρεται να επιστρέφει η χρήση του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, αφού αν και ο σταθμός είχε δεσμευθεί για χρήση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η εταιρεία δεν έχει κάποιο σχέδιο για την άμεση αξιοποίησή του. Ο δήμος θέλει να πραγματοποιήσει το σχέδιό του για μετατροπή του σταθμού σε «Σπίτι του Ρεμπέτικου», εκθεσιακό χώρο αφιερωμένο στη μουσική που κατά μεγάλο βαθμό έχει τις ρίζες της στην ίδια περιοχή.

* * * Η ΕΡΓΟΣΕ ήταν πρωτοπόρα στην μεταφύτευση δέντρων, και συγκεκριμένα αιωνόβιων ελιών, από τα έργα της στην Πελοπόννησο σε διάφορες περιοχές της χώρας, πολύ πριν το σχετικό μνημόνιο της Αττικό Μετρό με το Δήμο Αθηναίων. Σήμερα δημοσιεύουμε φωτογραφίες με κάποια από αυτά τα δέντρα που μεταφυτεύτηκαν στο Νέο Ηράκλειο, με τη φροντίδα και του δήμου, τις οποίες μας έστειλε ο Δημήτρης, εργαζόμενος στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

* * * Την ένταξη των ιστορικών κτιρίων του ΟΣΕ στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου συζήτησε εκτενώς -μεταξύ άλλων θεμάτων- ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο.

* * * Φθορές στην είσοδο του κτηρίου του ΟΣΕ προκλήθηκαν ύστερα από επίθεση αγνώστων τα ξημερώματα της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου. Την ευθύνη ανέλαβε κάποιο «Μαύρο Συνδικάτο», διαμαρτυρόμενο για την ταλαιπωρία των επιβατών την μέρα της κακοκαιρίας.

* * * Κι άλλες ερωτήσεις σχετικά με το σιδηρόδρομο κατατέθηκαν στη Βουλή από τον πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο. Ο βουλευτής απεύθυνε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας προγράμματος “Ξενοδοχείο σε ράγες”, δηλαδή μία τουριστική αμαξοστοιχία με κουκέτες και στάσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς και ερώτηση για την εγκατάλλειψη της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας, αναφέροντας ως παράδειγμα το «κλείσιμο» του σιδηροδρομικού σταθμού Έδεσσας.

* * * Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προχωρά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος τεχνικής βοήθειας στην Αλβανία σε θέματα κανονισμών Ρύθμισης, Ασφάλειας και Ανταγωνισμού. Η παροχή τεχνογνωσίας προς τη γείτονα χώρα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την προώθηση της ενταξιακής τους προοπτικής, η οποία παρέχεται μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας όσον αφορά την υιοθέτηση και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

* * * Χτες Πέμπτη, στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ υπεγράφη σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών, βάσει των οποίων θα ληφθεί η βέλτιστη επενδυτική επιλογή για την ορθότερη υλοποίηση του έργου διασυνοριακής συνεργασίας που αφορά την κατασκευή του τελευταίου τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας και Αλβανίας στην περιοχή Κρυσταλλοπηγής / Ιεροπηγής.

* * * Πριν λίγες μέρες γράφαμε ότι η Ελλάδα προφανώς δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την κίνηση των μέσων μεταφοράς σε συνθήκες χιονιού και ψύχους. Στο Σικάγο για παράδειγμα βλέπουμε να ανάβονται ελεγχόμενες φωτιές σε σιδηροδρομικές γραμμές (και συγκεκριμένα στις αλλαγές τροχιάς) ώστε αυτές να μην παγώνουν όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν.

* * * Νότια Κορέα: Ξεκίνησαν δρομολόγια σε νέα προαστιακή γραμμή // Λευκορωσία: Στο ηλεκτρονικό δίκτυο των σιδηροδρόμων της Λευκορωσίας διείσδυσε η ομάδα αντικαθεστωτικών χάκερ // Γερμανία: Σε εξέλιξη δοκιμές νέου τρένου της Alstom που χρησιμοποιεί μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας. // Ο Γερμανικός φορέας σιδηροδρόμων θα αγοράσει 43 νέα τρένα υψηλής ταχύτητας από τη Siemens. // Καναδάς: Στα τέλη της χρονιάς θα κυκλοφορήσει ένα νέο τρένο που «θα ζηλεύει όλος ο κόσμος»

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*