Τα νέα του σιδηρόδρομου: οι πετροβολισμοί και κλοπές καλωδίων, τα «ακατάλληλα» τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ηλεκτροκίνηση φτάνει στο Αίγιο

* * * Η σχεδόν καθιερωμένη επίθεση με πέτρες σε συρμό του Προαστιακού στον Ασπρόπυργο το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης και η παρόμοια επίθεση μία μέρα μετά στις Αχαρνές δεν ήταν οι μόνες «παρεμβάσεις» στο σιδηροδρομικό δίκτυο από τους «γνωστούς-αγνώστους» των γειτονικών καταυλισμών. Καθυστερήσεις προκλήθηκαν σε δρομολόγια το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου λόγω κομμένων καλωδίων ηλεκτροκίνησης στο ύψος της Θήβας που είχε ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται σε μονή γραμμή στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα. Όλα αυτά σε γραμμή που φυλάσσεται από σεκιούριτι (και με τη χρήση drone) και λίγο πριν κυκλοφορήσουν τα γρήγορα τρένα….

* * * Σύγκρουση της αμαξοστοιχίας 1573 από Βόλο προς Λάρισα με επιβατικό όχημα το οποίο παραβίασε διάβαση κοντά στο σταθμό Μελισσιάτικα σημειώθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν καθυστερήσεις.

* * * Επιβάτης που δεν είχε πιστοποιητικά covid και αρνιόταν να αποβιβαστεί από την αμαξοστοιχία 885 από Καλαμπάκα προς Αθήνα καθυστέρησε το δρομολόγιο στο σταθμό του Λιανοκλαδίου το απόγευμα της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου. Στο σημείο έσπευσε η αστυμομία.

* * * Πρόταση για πέντε επιδοτούμενα, διπλά δρομολόγια στη γραμμή Δίκαια-Αλεξανδρούπολη κατέθεσαν στο Υπουργείο Μεταφορών οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης.

* * * Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έδωσε κάποια απάντηση στο άρθρο το οποίο έβγαζε ακατάλληλα και προβληματικά τα τρένα υψηλών ταχυτήτων ETR-470 και το οποίο προκάλεσε και παρέμβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ (επί των ημερών του οποίου πάντως ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία και επιλέγησαν τα συγκεκριμένα τρένα για την Ελλάδα). Ούτε καν για να πει (το αυτονόητο;) ότι οι αμαξοστοιχίες έχουν ανακατασκευαστεί πριν την έλευσή τους στην Ελλάδα και θα κυκλοφορήσουν μετά την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και ότι μία ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία δεν θα δρομολογούσε ακατάλληλα τρένα εν γνώσει της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά της και την φήμη της. Το ίδιο το άρθρο πάντως ορθώς περιλάμβανε απάντηση της ιταλικής μητρικής εταιρείας.

* * * Η κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος του μειοδοτικού διαγωνισμού «Κατασκευή Συστήματος Ηλεκτροκίνησης και Αντιθορυβικών Ηχοπετασμάτων στο Τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη», που διενήργησε η ΕΡΓΟΣΕ, προσφέροντας έκπτωση 18,34%. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή του, ενώ περιλαμβάνονται και 36 μήνες συντήρησης.

* * * Αποκομμένη από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο της υπόλοιπης χώρας θα παραμείνει η Ηλεία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως προκύπτει από τη Διοίκηση του ΟΣΕ, που επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας μετρικής γραμμής.

* * * Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινας Γκικάκη, του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Σπ. Χρυσοφώτη και του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ  Χρήστου Βίνη, σχετικά με την επέκταση του προαστιακού στη Ραφήνα. Σημειώθηκε ότι «η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που επελέγη ως λύση για την δημοπράτηση του έργου θα μειώσει αισθητά τον χρόνο υλοποίησης και εγγυάται την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων».

* * * «Ο σιδηρόδρομος κατέχει κεντρικό ρόλο στις ενωσιακές πολιτικές για το κλίμα και τον στόχο της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050» γράφει σε άρθρο της η Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

* * * Αυστηρές ρήτρες για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια και διασφαλίσεις για επενδύσεις εκ μέρους της εταιρίας θα περιλαμβάνει η νέα σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την κάλυψη των δρομολογίων της λεγόμενης άγονης σιδηροδρομικής γραμμής, την ώρα που στο τραπέζι της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται και η αναστολή της εξαίρεσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από βασικά άρθρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών

* * * Δαπάνη ύψους 50.625.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την επιχορήγηση της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. για τη συμψηφιστική τακτοποίηση των προκαταβολών που είχαν καταβληθεί στον οργανισμό το 2021.

* * * Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας γραμμής μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη δημιουργία του Προαστιακού Ηρακλείου.

* * * Η αξιοποίηση της παλαιάς τοξοειδούς γέφυρας στην καταργημένης σιδηροδρομική γραμμή στο ποταμό Σύθα Ξυλοκάστρου συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας και του Δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Σ.Ε Α. Κοτταρά στα γραφεία του οργανισμού.

* * * Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με τη σιδηροδρομικά δρομολόγια στη Δυτική Θεσσαλία απάντησε και ο ΟΣΕ, αναφέροντας τα ισχύοντα δρομολόγια μεταξύ Καλαμπάκας / Παλαιοφάρσαλου και Αθήνας και σημειώνοντας πως οι πολίτες μπορούν να απευθύνουν τις προτάσεις τους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για πύκνωση των δρομολογίων ώστε να τύχουν στη συνέχεια της έγκρισης του ΟΣΕ. // Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτηρίου του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγιοφύλλου Τρικάλων. // Σε ερώτηση του κ. Βελόπουλου σχετικά με τη δημιουργία γραμμής «Ξενοδοχείο σε ράγες», ο ΟΣΕ απάντησε ότι η εισήγηση για τα δρομολόγια γίνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. // Απάντηση και σε άλλη ερώτηση του κ. Βελόπουλου για την «εγκατάλλειψη υποδομών ΟΣΕ – παράδειγμα ο ΣΣ Εδέσσης» από τον ΟΣΕ: ο σταθμός της Έδεσσας λειτουργεί κανονικά, λόγω στενότητας προσωπικού κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε προσωρινή αναδιάταξη του προσωπικού στη Δυτική Μακεδονία. // Τέλος, σε ερώτηση του κ. Βελόπουλου σχετικά με τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης της γραμμής Λιανοκλάδι – Μπράλος ο ΟΣΕ απάντησε ότι ο οργανισμός έχει εισηγηθεί ώστε η παλιά μονή γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι να χρησιμοποιηθεί ως ιστορική, τουριστική, τοπική γραμμή. Σε δική της απάντηση, η ΡΑΣ σημειώνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε προετοιμασία.

* * * Επτά αιωνόβιες ελιές από την Αχαΐα μεταφυτεύτηκαν στον Δήμο Αλίμου στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας της ΕΡΓΟΣΕ.

* * * Γερμανία: Δυστύχημα με έναν νεκρό και 40 τραυματίες στο Μόναχο // Γερμανία: Ποσό 13,6 δις ευρώ θα επενδύσει η χώρα για σιδηροδρομικές υποδομές το 2022 // Ιταλία: Σε εξέλιξη έργο που θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού από Γένοβα ως Μιλάνο σε λιγότερο από μία ώρα. // Πολωνία: Οδηγώντας το τελευταίο ατμοκίνητο τρένο της Ευρώπης.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*