Τα νέα του σιδηρόδρομου: αλαλούμ στον Προαστιακό, επιθέσεις σε μηχανοδηγούς, ποιος σαμποτάρει το σιδηρόδρομο;

* * * Ήταν η σειρά των επιβατών του Προαστιακού της Αθήνας αυτή την εβδομάδα να ταλαιπωρηθούν λόγω των γνωστών, επαναλαμβανόμενων αλλά ανεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Μία τεχνική βλάβη στους Αγίους Αναργύρους που επιδιορθώθηκε δύο μέρες αργότερα, μία διακοπή ηλεκτροδότησης, ακυρώσεις δρομολογίων (ανεπισήμως λόγω έλλειψης συρμών) και ένα τραγικό συμβάν ήρθαν να προστεθούν στις επιθέσεις με πέτρες που δέχθηκαν τρένα την προηγούμενη εβδομάδα. Την ευθύνη τη μοιράζεται τόσο το δημόσιο όσο και ο ιδιωτικός τομέας και δυστυχώς προς το παρόν τίποτα δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε.

* * * Από την πλευρά του δημοσίου, η διοίκηση του ΟΣΕ γνωρίζει για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά παραδέχεται ότι οι σχετικές κινήσεις θα καθυστερήσουν κι άλλο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΣΕ, κ. Σπύρο Πατέρα 30 έργα συντήρησης, ανάταξης και προστασίας του δικτύου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χρηματοδότηση! Επιπλέον, ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ συντήρησης της Βόρειας Ελλάδας θα προκηρυχθεί στα τέλη του 2022 ώστε να υπάρξει ανάδοχος ένα χρόνο αργότερα ενώ δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα για τους αντίστοιχους διαγωνισμούς για την Κεντρική Ελλάδα και για Αττική-Πελοπόννησο.

* * * Μπορούμε δηλαδή να υποθέσουμε ότι η συντήρηση των υποδομών του Προαστιακού της Αθήνας δεν θα γίνει πριν από το 2025 και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Την ίδια ώρα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενώ με κάθε ευκαιρία μιλά για τη σημασία των σιδηροδρομικών μεταφορών και προχωρά σε διαγωνισμούς για (απαραίτητα) σιδηροδρομικά έργα, δεν φροντίζει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συντήρηση του δικτύου που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία με αποτέλεσμα οι επιβάτες να ταλαιπωρούνται συνεχώς.

* * * Από την πλευρά των ιδιωτών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η εταιρεία δυστυχώς δεν φρόντισε για την έγκαιρη ενημέρωση των επιβατών που βρίσκονταν στις αποβάθρες του Προαστιακού αυτές τις μέρες περιμένοντας μάταια το επόμενο δρομολόγιο, σύμφωνα με πολλά μηνύματα που δεχτήκαμε από αναγνώστες. Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με χτεσινή της επιστολή προς τη διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για «πρωτοφανές αλαλούμ στην εκτέλεση των δρομολογίων» και για επιθέσεις και προπηλακισμούς προς το προσωπικό, «καθώς ΚΑΝΕΙΣ υπεύθυνος δεν φρόντισε να ενημερώσει τους επιβάτες για την αιτία των προβλημάτων και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση τους». Η ειρωνία είναι ότι η πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται σε «υψηλούς δείκτες ποιότητας υπηρεσιών και το 2021».

* * * Το σωματείο μάλιστα έλαβε την πρωτοφανή απόφαση να συστήσει στους μηχανοδηγούς να μην φορούν υπηρεσιακά ρούχα στον Προαστιακό Αθήνας και Θεσσαλονίκης  για την προστασία τους και  μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση που επικρατεί καθώς γίνονται στόχος από εξαγριωμένους επιβάτες. Επίσης, σημειώνουν πως σε περίπτωση προπηλακισμών – επιθέσεων σε μηχανοδηγούς, τα δρομολόγια θα σταματούν άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση, καθώς κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού.

* * * Τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω είναι μικρό μέρος όσων συμβαίνουν καθημερινά στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Συρμός του Προαστιακού της Αθήνας παρέμεινε ακινητοποιημένος λόγω βλάβης για πάνω από δύο ώρες στους Αγίους Θεοδώρους την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

* * * Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αμαξοστοιχία της γραμμής Λάρισα – Βόλος άρχισε να κινείται εκτός ελέγχου την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά την αποβίβαση των επιβατών στο σταθμό του Βόλου και κινήθηκε ανεξέλεγκτα μέχρι οι σιδηροδρομικοί να προκαλέσουν τεχνητό εκτροχιασμό προκειμένου να σταματηθεί.  Για το περιστατικό δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

* * * Και χτες Τετάρτη, συρμός MAN που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλωρινα – Θεσσαλονίκη πήρε φωτιά, σύμφωνα με καταγγελίες σιδηροδρομικών. Ευτυχώς όλοι οι επιβάτες είχαν ήδη αποβιβαστεί από το συρμό.

* * * Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των υπογραφών για το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για «νέα υποβάθμιση του έργου» ρωτώντας γιατί δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενό του η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με την Α’ ΒΙ.ΠΕ., τη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, το Αεροδρόμιο της Αγχιάλου και τον Αλμυρό και το αν θα χρηματοδοτηθεί άμεσα και να δρομολογηθεί το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας.

* * * Η εκπόνηση μιας μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για ένα μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνδέσει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου με το Ηράκλειο ήταν ένα από τα θέματα της συνάντησης του Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη με το τοπικό τμήμα της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

* * * Στην έγκριση του προϋπολογισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για το 2022 προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, προβλέπονται έσοδα ύψους 31.506.552 ευρώ και έξοδα 14.081.202 ευρώ με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 17.425.350 ευρώ.

* * * Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΣΕ είχε ο δήμαρχος Τριφυλίας με θέμα την ανάπλαση και αξιοποίηση της περιοχής του περιβάλλοντος χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κυπαρισσίας. Προφανώς προοπτική επιστροφής του τρένου στην Μεσσηνία δεν υπάρχει…

* * * Δύο συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα στο Κιάτο για κλοπές σιδηροδρομικού υλικού στην παλιά ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή.

* * * Ένας παλιός σταθμάρχης μιλά για το Σιδηροδρομικό Μουσείο του Βόλου που στεγάζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και τα εκθέματά του.

* * * Ιαπωνία: Το πρώτο υβριδικό τρένο υδρογόνου ετοιμάζεται για δοκιμαστικές διαδρομές // Νορβηγία: Τα νορβηγικά τρένα θα κινούνται με καθαρή ενέργεια εντός του 2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*