Ποια μέτρα ισχύουν από τις 5 Μαρτίου στις συγκοινωνίες: η πληρότητα και η χρήση μάσκας

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιλαμβάνει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε ισχύ από τις 6:00 π.μ. του Σαββάτου 5 Μαρτίου έως τις 6:00 της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2022.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τρένων και των ΚΤΕΛ, ισχύει λειτουργία με πληρότητα 100% και με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

Σε όλα τα μέσα μεταφοράς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, εξαιρουμένων των επιβατιγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Στα πλοία, η ανώτατη πληρότητα φτάνει στο 80% (85% αν διαθέτουν καμπίνες και 50% κάλυψη αεροπορικών θέσεων). Στα ταχύπλοα ισχύει ανώτατη πληρότητα 80% αν έχουν εγκατασταθεί φίλτρα τύπου HEPA ή 50% αν δεν υπάρχουν φίλτρα.

Στις πτήσεις προς Ελλάδα, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση φόρμας PLF ως και τις 14 Μαρτίου οπότε και θα καταργηθεί.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλα τα μέσα, ενώ σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα μέσο μεταφοράς. Σημειώνεται ότι για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων σε μέσα μεταφοράς ισχύει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ ενώ για μη τήρηση μέτρων σε Ι.Χ. διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό ή/και τους επιβάτες.

Το μέτρο της ανώτατης πληρότητας στα Μέσας Μαζικής Μεταφοράς -το οποίο δεν εχει αποδειχθεί αν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη έχοντας περισσότερο συμβολική ισχύ- μπήκε σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2020 με όριο στο 50%. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το όριο ανέβηκε στο 65%, με την απειλή προστίμου 150 ευρώ για τους υπεράριθμούς επιβάτες και τους οδηγούς των οχημάτων. Το όριο αυτό έμεινε σε ισχύ για 16 μήνες μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανέβηκε στο 85%, το ποσοστό στο οποίο ανερχόταν ήδη προ πολλού η ανώτατη πληρότητα στο σιδηρόδρομο και τα ΚΤΕΛ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*