Τέσσερις μήνες χωρίς πόρισμα για το δυστύχημα στη γραμμή του ΗΣΑΠ

Φωτο από αναγνώστη του Athens Transport

Τέσσερις μήνες θα συμπληρωθούν μέσα στο Μάρτιο από το τραγικό δυστύχημα στη γραμμή του ΗΣΑΠ τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένα μηχάνημα έργου άρχισε να κινείται εκτός ελέγχου από την Κηφισιά για να συγκρουστεί τελικά με συρμό στον Άγιο Νικόλαο και με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ και να τραυματιστούν δύο ακόμα εργαζόμενοι.

Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, η τότε διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε επιρρίψει τις ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία – ανάδοχο του έργου, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διερεύνηση του περιστατικού, η οποία θα γινόταν από την ίδια την ΣΤΑΣΥ. Μία εβδομάδα αργότερα, και ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες από συνδικαλιστές για τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε πως η διερεύνηση του δυστυχήματος θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ παραιτήθηκε δύο μήνες αργότερα.

Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπάρχει κανένα πόρισμα, έστω προκατακρτικό, ούτε και κάποια προθεσμία για την έκδοσή του. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τη Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους σχετικά με το αν έχει συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού ή για το αν έχει ανατεθεί η διερεύνηση σε κάποιο αναξάρτητο φορέα και ως συνέπεια δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη, ούτε και έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για την ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού.

Η επιστολή του σωματείου:

Προς

Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΣΤΑ.ΣΥ

  κ.  Χαράλαμπο Δαμάσκο

Κοινοποίηση

– Υπουργό  Υποδομών & Μεταφορών

κ. Κώστα Καραμανλή

  • Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ΣΤΑ.ΣΥ
  • Εργαζόμενοι ΣΤΑ.ΣΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από το ατύχημα που στοίχησε την ζωή στον συνάδελφό μας Πέτρο Γιάμαλη και τα ερωτήματα που πρόεκυψαν μετά την 16η Νοεμβρίου του 2021, εξακολουθούν να μένουν χωρίς απάντηση.

Σαν συνδικάτο έχουμε δεσμευτεί δημόσια αλλά έχουμε και την ηθική υποχρέωση προς την  οικογένεια του άτυχου συνάδελφού μας,  να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε να χυθεί άπλετο φως στο συμβάν.

Να μάθουμε τί ακριβώς συνέβη και τι μέτρα έχουν ληφθεί για να μην έχουμε στο μέλλον τέτοια τραγικά γεγονότα.

Σε αυτό το πλαίσιο θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης:

  1. Έχει γίνει αυτοψία και πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς, στο λειαντικό μηχάνημα για να βρεθεί γιατί είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη ; Αν ναι πού έγινε αυτή; Στην τροχιά που έχει γίνει η αρχική απόθεση του μηχανήματος ή έγινε μεταφορά σε χώρο που να μπορεί να γίνει εξέταση και από το κάτω μέρος του;
  • Φυλάσσεται το μηχάνημα ή μπορεί κάποιος κακόβουλος να αλλοιώσει κάποιο στοιχείο;
  • Η εταιρεία έχει συστήσει επιτροπή, όπως είναι επιβεβλημένο, για την διερεύνηση του δυστυχήματος; Αν ναι, ποια είναι αυτή;
  • Η εταιρεία έχει αναθέσει από μέρους της, σε ειδικό τεχνικό σύμβουλο – πραγματογνώμονα,  για την εξέταση του λειαντικού μηχανήματος και γενικά όλου του συμβάντος; Αν ναι, ποιον;
  • Υπάρχει  το πόρισμά  του; Αν ναι, σε ποιον έχει παραδοθεί ;
  • Ποιός είναι υπεύθυνος σε ότι αφορά τον έλεγχο και την πιστοποίηση του μηχανήματος;
  • Ποιός είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και την επιθεώρηση της κατάστασης του μηχανήματος;
  • Ποιος έχει ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων;
  • Μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα του δυστυχήματος , υπάρχουν διαδικασίες για την ασφαλή λειτουργία και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών;

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι γίνεται προσπάθεια «θολώματος των νερών» σε ότι αφορά τις συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος. Άλλωστε το αίμα ενός συναδέλφου είναι κόκκινη γραμμή που κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει. Μέχρι λοιπόν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα θα επανερχόμαστε και θα επιμένουμε σε αυτά.

Επιτέλους, υπάρχει ένας εργαζόμενος που έχασε την ζωή του. Αν μη τι άλλο ήταν ένας από εμάς. Μόνο για αυτό οφείλουμε να σεβαστούμε την θυσία του και να απαντήσουμε στην οικογένεια όπως ορίζουν οι κανόνες της ηθικής.

Για τη  Διοίκηση

            Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Π. Κοντογιάννης                                             Γ. Κολαϊτης

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*