Τα νέα του σιδηρόδρομου: προετοιμασίες για το «Λευκό Βέλος», ο σταθμός χωρίς οδική πρόσβαση και η μοναδική γραμμή στην Αττική χωρίς ηλεκτροκίνηση

* * * Αν και το ανώτατο όριο των επιβατών και στο σιδηρόδρομο ανέβηκε στο 100%, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιμένει στην έκδοση ειδικών εισιτηρίων με ισχύ 1 ώρα πριν και 2 ώρες μετά την ώρα αναχώρησης του δρομολογίου του επιβάτη για τα δρομολόγια εκτός του αστικού τμήματος του Προαστιακού. Δεν γνωρίζουμε αν το σύστημα αυτό θα παραμείνει σε μόνιμη βάση από τη στιγμή που ακόμα κυκλοφορούν συρμοί του Προαστιακού από τους οποίους δεν έχουν αφαιρεθεί τα αυτοκόλλητα για την απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων θέσεων ή τη διατήρηση δύο μέτρων απόστασης ανάμεσα στους επιβάτες (για να μην πούμε και για τους συρμούς με αυτοκόλλητα με τους σταθμούς του Προαστιακού Θεσσαλονίκης πάνω από τις πόρτες…).

* * * Ακόμα και εντός του Απριλίου (αφού ο Μάρτιος σχεδόν πέρασε) αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των ETR-470 στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Αυτό τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη τα δοκιμαστικά δρομολόγια καθώς και η εκπαίδευση των μηχανοδηγών. Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη της πανδημίας και βασική προϋπόθεση είναι να μην ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για περισσότερη «ελευθερία» από τη Μεγάλη Βδομάδα στα μέσα του μήνα.  Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε και η στατική εκπαίδευση των 74 νέων υποψήφιων μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα μηχανοστάσια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

* * * Η αμαξοστοιχία 1673 που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Βόλος συγκρούστηκε ελαφρά με επιβατικό όχημα σήμερα το πρωί, κοντά στο σταθμό του Βόλου. Το αυτοκίνητο υπέστη υλικές ζημιές ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός.

* * * Δεν έφταναν οι καθημερινές καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Θεσσαλονίκης – Λάρισας, τώρα υπάρχουν και καταγγελίες επιβατών για κίνηση συρμών χωρίς κλιματισμό όταν οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

* * * Καθυστέρηση το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας για την αμαξοστοιχία 54 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη αφού παρέμεινε ακινητοποιημένη στο σταθμό του Λιανοκλαδίου αναμένοντας αντικατάσταση υαλοκαθαριστήρων μετά από την πτώση πτηνού στον υαλοπίνακα της καμπίνας μηχανοδήγησης.

* * * Στις φλόγες παραδόθηκαν βαγόνια του ΟΣΕ που ήταν εγκαταλελειμμένα κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στο Βαρθολομιό το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Στις φλόγες εγκαταλελειμμένα βαγόνια και στο Βόλο το μεσημέρι της Δευτέρας. Όσο ο ΟΣΕ δεν προχωρά στην απομάκρυνσή τους (ή διάσωση όσων πρέπει να διασωθούν), αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίζονται.

* * * Επίσκεψη στο Αίγιο πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης, προκειμένου να συναντηθεί με τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο για μια από κοινού αυτοψία και μίνι σύσκεψη με θέμα την προσβασιμότητα στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου. Όπως προέκυψε, εκκρεμούν ακόμα απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προσβάσεις στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό ενώ ο δήμαρχος ζήτησε από την ΕΡΓΟΣΕ να ασφαλτοστρώσει το χωματόδρομο που οδηγεί στο σταθμό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2020. Τραγικές καταστάσεις.

* * * Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Στερεάς Υπεροχής» Γιώργος Σκούρας, σχετικά με το αν η περιφερειακή αρχή θα διεκδικήσει τη δρομολόγηση ενός από τα μελλοντικά τρένα θα οποία θα κινούνται με υδρογόνο, στην παλιά γραμμή Τιθορέας – Λιανοκλάδι.

* * * Η γραμμή Θριάσιο – Λιμένας Ν. Ικονίου είναι η μοναδική σε λειτουργία (εμπορική) σιδηροδρομική γραμμή της Αττικής στην οποία δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ηλεκτροκίνηση. Ο ΟΣΕ έχει υποβάλλει πρόταση στον Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη, Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (CEF 2) για την χρηματοδότηση του έργου, ενώ για το σκοπό αυτό ανέθεσε σε εταιρεία την έκδοση νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης (για ολόκληρη τη γραμμή ΣΚΑ – Κόρινθος – Κιάτο) αφού η υπάρχουσα έχει λήξει από το 2015 με κόστος 6.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και χρόνο ολοκλήρωσης της υπηρεσίας τον ένα μήνα.

* * * Ακόμα στις χωματουργικές εργασίες βρίσκεται το έργο του Προαστιακού Λουτρακίου, με την αποξήλωση της παλιάς μετρικής γραμμής να προχωρά στην περιοχή του Ισθμού. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΡΓΟΣΕ, έχει ολοκληρωθεί το 11,2% του έργου το οποίο συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019.

* * * Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την Κατασκευή Βαρέως Τύπου Περίφραξης Κατά Μήκος Της Γραμμής Ανόδου Π-Π Περί Τη Χ.Θ. 101+850 (Θέση Πυρί Θήβας) προχώρησε ο ΟΣΕ. Οι εργασίες του έργου αφορούν τη κατασκευή τοιχείου οπλισμένου σκυροδέματος κατά μήκος της δεξιάς οριογραμμής της Σ.Γ. η οποία στη συγκεκριμένη περιοχή κινείται σε μικρό όρυγμα. Πρόκειται για περιοχή πλησίον οικισμού Ρομά όπου σημειώνονται επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με πέτρες σε διερχόμενες αμαξοστοιχίες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 449.902,52 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Την απασχόληση 26 υπαλλήλων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ενέκρινε η διοίκηση του ΟΣΕ για περίοδο 6 μηνών, και μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η σχετική δαπάνη θα φτάσει τα 254.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

* * * Ακόμα μία ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή, αυτή τη φορά από τους βουλευτές κ. κ. Αβδελά και Χήτα της Ελληνικής Λύσης, σχετικά με τη δρομολόγηση των τρένων ETR470 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι βουλευτές (που φαίνεται ότι ασπάζονται τα περί επικινδυνότητας των συγκεκριμένων τρένων) ζητούν να ενημερωθούν για ποιο λόγο αυτά τα τρένα έρχονται στην Ελλάδα, τι μέτρα θα ληφθούν για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, και το αν θα ελεγχθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επιλογή της να φέρει τα συγκεκριμένα τρένα. Υπενθυμίζουμε ότι έχει απαντηθεί ανάλογη ερώτηση που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.

* * * Να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας στάσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Ξάνθης στην Ελευθερούπολη, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με επιστολή του στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστο Βίνη

* * * Η ιστορία του πώς ο σιδηρόδρομος δεν έφτασε στη Λακωνία.

* * * Αφού δεν μεταφέρουν επιβάτες, τα βαγόνια του ΟΣΕ στο Ναύπλιο χρησιμοποιήθηκαν για εκδηλώσεις ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Ομοίως, οι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία θα φιλοξενήσουν θερινά σινεμά για το καλοκαίρι.

* * * Μεγάλη Βρετανία: Η νέα σιδηροδρομική γραμμή Crossrail, ένα θαύμα της μηχανικής // Δοκιμές ασφαλείας με τη συμμετοχή εθελοντών πριν το άνοιγμα της γραμμής Crossrail // Σερβία: Η Σερβία εγκαινιάζει τον πρώτο σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας με οικονομική και τεχνολογική στήριξη της Κίνας. // Ξεκίνησε η αποξήλωση 435 χλμ. καταργημένων σιδηροδρομικών γραμμών στη Σερβία // Γερμανία: Διευρύνεται η χρήση τρένων που θα κινούνται με υδρογόνο // Γερμανία: Το πρώτο τρένο υδρογόνου της Βαυαρίας κατασκευάζει η Siemens Mobility

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*