Τα νέα του σιδηρόδρομου: προσλήψεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απεργιακές κινητοποιήσεις και «φως στο τούνελ» για το Σταθμό Λαρίσης

* * * Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη Β’ φάση των έργων στο Σταθμό Λαρίσης, που περιλαμβάνει και τη σύνδεση με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. Προσωρινή ανάδοχος είναι και επισήμως η κοινοπραξία «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Α.Τ.Ε.», με μέση τεκμαρτή έκπτωση 7,50% και με συνολική προσφορά ύψους 31.527.128,59 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Απόφαση για προειδοποιητική στάση εργασίας σε όλη τη χώρα την Τρίτη 15 Μαρτίου μεταξύ 9:00 – 13:00 έλαβε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης Ο.Σ.Ε. Εφόσον πραγματοποιηθεί, αναμένεται και η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα δρομολόγια τα οποία θα ανασταλούν.

* * * Μεγάλο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον και για τις 30 νέες θέσεις συνοδών αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αν κρίνουμε από τις χιλιάδες αιτήσεις που απεστάλησαν στις προηγούμενες διαδικασίες προσλήψεων. Επομένως, πέρα από τα τυπικά προσόντα, θα χρειαστεί και τύχη, με το προβάδισμα να έχουν μάλλον οι γνώστες Ιταλικών. Να προσθέσουμε βέβαια ότι στο παρελθόν παρόμοιες διαδικασίες ήταν μακρόσυρτες με τις αιτήσεις, τις συνεντεύξεις και τις προσλήψεις να γίνονται με απόσταση πολλών μηνών.

* * * Για ακόμη μία φορά, παράπονα από κατοίκους της Λάρισας για τις πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού. // Την περασμένη εβδομάδα, δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Λάρισα για κλοπή σιδηροδρομικής ράγας η οποία και επεστρέφη στον ΟΣΕ.

* * * «Πάρτι» απευθείας αναθέσεων ελέω κορονοϊού, αλλά και κατάτμησης έργου και δαπάνης διαπίστωσαν στον ΟΣΕ οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το έτος 2020, το οποίο και έβαλαν στο μικροσκόπιό τους.

* * * Άλλη μία επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την καταλληλότητα των αμαξοστοιχιών ETR 470 κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί γιατί επιτράπηκε η επιλογή των εν λόγω τρένων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας και αν στη νέα σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται η υποχρέωση αποζημίωσης των επιβατών, από την εταιρεία σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης των δρομολογίων.

* * * Την άμεση επαναλειτουργία των δρομολογίων στο νομό Έβρου και τη σιδηροδρομική επανασύνδεση Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης η οποία ξεκινά σειρά επαφών με τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναδείξει το ρόλο των σιδηροδρομικών μεταφορών ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

* * * Συνέντευξη με τον Διαμαντή Β. Μυρτσίδη, συγγραφέα του βιβλίου «Η Ιστορία του Σιδηρόδρομου στον Έβρο» για το παρελθόν και το παρόν του σιδηρόδρομου στο νομό.

* * * Το σιδηροδρομικό Μουσείο του ΟΣΕ στον Πειραιά, όποτε αυτό ανοίξει (αν και έχει εγκαινιαστεί από το 2019), δεν θα περιλαμβάνει μόνο σιδηροδρομικά οχήματα. Προ ημερών ο ΟΣΕ ενέκρινε τη μεταφορά από τη Θεσσαλονίκη ενός αυτοκινήτου Land Rover ιδιοκτησίας του οργανισμού το οποίο χαρακτηρίστηκε μουσειακό και θα εκτίθεται στο νέο μουσείο.

* * * Σχέδια για κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο για τη σύνδεση οικισμών της κοινότητας Ευρύχου

* * * Αυστραλία: Εταιρείες θέλουν να αναπτύξουν το ‘Infinity Train’, το πρώτο τρένο που θα χρησιμοποιεί την βαρύτητα ως ενέργεια // Αλβανία: Ανεστάλησαν οι σιδηροδρομικές μεταφορές λόγω έλλειψης καυσίμων

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*