Προς περιορισμό των ανέργων – δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης στις συγκοινωνίες

Τον περιορισμό των ανέργων που παραμένουν εγγεγραμένοι στα μητώα ΟΑΕΔ και δικαιούνται μεταξύ άλλων δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φέρεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εισαγωγή, μεταξύ άλλων, και εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτή την «τεχνητή μείωση» των ανέργων καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως χιλιάδες εκ των εγγεγραμμένων ανέργων παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ προκειμένου να λαμβάνουν επιδόματα και φορολογικές απαλλαγές και να μετακινούνται δωρεάν με τις συγκοινωνίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, από τα μητρώα του ΟΑΕΔ εξετάζεται να διαγραφούν όσοι διαθέτουν δηλωθέντα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο καθώς και όσοι αρνούνται επανειλημμένα να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης-απασχόλησης του οργανισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων έχει ισχύ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ μέχρι τη λήξη του εξαμήνου αναμένεται νεότερη απόφαση.

Ο πρώτος περιορισμός των ανέργων – δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης ξεκίνησε από το 2020 όταν για πρώτη φορά προστέθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας προκειμένου απαλλαγή από το κόμιστρο στις συγκοινωνίες της Αθήνας να δικαιούνται μόνο όσοι άνεργοι έχουν ως μόνιμη κατοικία εντός της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. 

Πληροφορίες πως η κυβέρνηση σχεδιάζει τον «εξορθολογισμό» των δικαιούχων κοινωνικής πολιτικής, με κύριο στόχο την τόνωση των εσόδων των συγκοινωνιών, υπήρχαν ήδη από το 2019. Στη συνέχεια όμως ενέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού που ασφαλώς «τραυμάτισε» περαιτέρω τα έσοδα των συγκοινωνιών λόγω της μεγάλης μείωσης στις επικυρώσεις εισιτηρίων. 

athenstransport.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*