Οι ειδήσεις της Παρασκευής: εκτός σχεδιασμού το μειωμένο εισιτήριο για τρίτεκνους, σε δεύτερη μοίρα το Τραμ

Φωτο: Αττικό Μετρό

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Όχι στο μειωμένο εισιτήριο για τρίτεκνους: Το μειωμένο εισιτήριο και για τους τρίτεκνους δεν βρίσκεται στα πλάνα της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλου σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης σχετικά με το ζήτημα. Ο Υφυπουργός προώθησε τις απαντήσεις των συγκοινωνιακών φορέων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ χωρίς να προσθέσει κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Οι δύο φορείς ανέφεραν ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική χωρίς κυβερνητική απόφαση, ενώ ο ΟΑΣΘ υπενθυμίζει ότι μειώθηκε και ο ΦΠΑ στις μεταφορές με αποτέλεσμα να μειωθεί και η τιμή των εισιτηρίων. 

Η “άγνωστη” φωτιά σε λεωφορείο: Ένα ακόμα -άγνωστο μέχρι πρότινος- περιστατικό φωτιάς σε λεωφορείο της ΟΣΥ έρχεται στο φως, αφού η εταιρεία προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, με καθυστέρηση 2 μηνών. Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη στις 9 Μαρτίου 2022 χωρίς να λάβει δημοσιότητα και αφορούσε (και πάλι) λεωφορείο που αποκτήθηκε μέσω leasing που ανήκει στη δύναμη οχημάτων της Διεύθυνσης Αμαξοστασίου Βοτανικού. Και μία λεπτομέρεια: σε ανακοίνωση της ΟΣΥ δύο εβδομάδες μετά από το περιστατικό αυτό, με αφορμή πυρκαγιά σε λεωφορείο (και πάλι leasing) στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η εταιρεία ανέφερε πως πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εδώ και δύο χρόνια.  


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Το “άτυχο” Τραμ: Πέντε μήνες έχουν περάσει από τα εγκαίνια της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά και έχει σχεδόν ξεχαστεί ότι η τερματική στάση στην Ακτή Ποσειδώνος παραμένει ακόμα εκτός λειτουργίας. Η ΣΤΑΣΥ δεν γνωρίζει πότε οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ενώ η Αττικό Μετρό δεν ενημερώνει για το πρόβλημα που έχει προκύψει, ούτε και δίνει κάποια εκτίμηση για την ολοκλήρωση των εργασιών. Η ΣΤΑΣΥ επίσης δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την επέκταση του ωραρίου του Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ (που θα ξεκινούσε από το Πάσχα). Όσον αφορά τα μελλοντικά έργα, αν και οι επεκτάσεις του Τραμ προς Κερατσίνι και στο Ελληνικό παραμένουν στον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό και της Lamda Development αντίστοιχα, δεν υπάρχει ακόμα κάποια σημαντική είδηση για την προώθησή τους. 

Επέκταση Μετρό στον Πειραιά: Εντός του καλοκαιριού επιμένει ότι θα παραδοθεί η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% και έτσι το έργο δεν πρόκειται να καθυστερήσει εξαιτίας της συγκυρίας. Η δική μας εκτίμηση πάντως είναι πως στη καλύτερη περίπτωση αυτό θα συμβεί στα τέλη του καλοκαιριού, αφού πρώτα έχουν προηγηθεί αρκετές εβδομάδες δοκιμών. 

Επέκταση της Γραμμής 1 προς Νέα Ερυθραία: Η βουλευτής Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου της Ελληνικής Λύσης επανέφερε στη Βουλή μέσω ερώτησής της το ζήτημα της επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ βόρεια της Κηφισιάς. Η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για ποιο λόγο η υπογειοποίηση του σταθμού της Κηφισιάς και η υπόγεια επέκταση της γραμμής τουλάχιστον μέχρι την Εκάλη/Νέα Ερυθραία δεν περιλαμβάνεται στα μεγάλα έργα υποδομών που έχει εξαγγείλει και αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό. 

Τα δρομολόγια του Τραμ: Αναγνώστης του Athens Transport γράφει σχετικά με τις “αρρυθμίες” στα δρομολόγια του Τραμ:

Μια νέα μόδα που κυριαρχεί στο δίκτυο του τραμ τώρα τελευταία είναι οι συρμοί να περνάνε δυο-δυο. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι να έχουμε περισσότερο χώρο για τους επιβάτες αλλά αντιθέτως, πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής (διπλάσιους από τα 8′ που διατυμπανίζει η ΣΤΑΣΥ). Για κάποιον λόγο, η ΣΤΑΣΥ ανέχεται στην γραμμή 6 του τραμ να περνάνε 2 τραμ με χρονοαπόσταση ενός λεπτού και ο επόμενος να έρχεται μετά από 15 λεπτά. Είναι αδιανόητο τις καθημερινές και μάλιστα σε ώρες αιχμής ο κόσμος να χάνει τόσο χρόνο στην αναμονή για το τραμ. Τα 25 νέα τραμ δεν κάνουν τίποτα από μόνα τους αν δεν υπάρχουν και οδηγοί να υποστηρίξουν τα δρομολόγια. 

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Διαγωνισμός για ηλεκτρονικό εισιτήριο: Μέχρι τις 9 Ιουνίου πήρε παράταση ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις επεκτάσεις του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά. Οι προσφορές θα απασφραγιστούν στις 14 Ιουνίου, ενώ μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος, οι σταθμοί από Αγία Βαρβάρα ως Δημοτικό Θέατρο θα χρησιμοποιούν προσωρινό εξοπλισμό. 

Για τα εργατικά ατυχήματα: Ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατα εργατικά ατυχήματα εξέδωσε η Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ στην οποία αναφέρεται και στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη στη Γραμμή 1 πριν από περίπου 6 μήνες. Σημειώνεται ότι το πόρισμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί αλλά σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του κ. Καραμανλή αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. 

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Στο ποσό των 83.628.318,58 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανέρχεται η συνολική αποζημίωση που θα λάβει ο όμιλος ΟΑΣΑ εντός του 2022 ως αποζημίωση για τις μετακινήσεις των πολιτών – δικαιούχων πλήρους ή μερικής απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα για το α’ εξάμηνο του έτους, το ποσό ανέρχεται σε 35.769.736,86 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Πρόσκληση κατάθεσης προσφορών για την προμήθεια δύο ηλεκτρικών ποδηλάτων με προϋπολογισμό 1.520 ευρώ.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού δύο εργαζόμενων λόγω μετάταξης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Δείτε επίσης:

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: στάσεις χωρίς συντήρηση, καθυστερήσεις σε έργα και αίτημα για μειωμένο εισιτήριο σε τρίτεκνους

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*