Οι ειδήσεις της Παρασκευής: γιατί παραμένουν οι μάσκες στα ΜΜΜ, καθυστερήσεις πριν ξεκινήσουν τα θερινά δρομολόγια

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Γιατί παραμένουν οι μάσκες στα ΜΜΜ; Όπως είναι προφανές, στόχος της κυβέρνησης ενόψει της τουριστικής περιόδου ήταν ο ευθυγραμμισμός των μέτρων κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου σε μεγάλο βαθμό η υποχρεωτικότητα των μασκών έχει ήδη καταργηθεί (χωρίς μάλιστα να αφήνεται -όπως εδώ- παραθυράκι για επιστροφή τους) στις μεταφορές αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους. Αυτό που φαίνεται πως έπαιξε ρόλο για τη διατήρησή τους στις αστικές συγκοινωνίες ήταν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι στα μέσα με την εφαρμογή των θερινών προγραμμάτων δρομολογίων. Η κυβέρνηση για προφανείς λόγους δεν θα ήθελε να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες με συνωστισμένο κόσμο χωρίς μάσκες σε λεωφορεία και βαγόνια. Εξού και η διαφοροποίηση μεταξύ μέσων με αρθμημένες θέσεις και χωρίς. Με την ίδια λογική, η υποχρεωτικότητα μάλλον θα παραμείνει και στα πλοία, εκτός κι αν δοθεί αυστηρό μήνυμα για τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού επιβατών σε αυτά.

Ατύχημα με λεωφορείο: Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα με αρθρωτό λεωφορείο το οποίο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα της λεωφόρου Μαραθώνος στον Γέρακα για να συγκρουστεί με επιχείρηση μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Αν και είδαμε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στην (επικίνδυνη και ποινικά κολάσιμη) κατάσταση του οδηγού, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ ή την ΟΣΥ.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Δρομολόγια ΗΣΑΠ: Αν και η συχνότητα των δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, τα προβλήματα συχνά παραμένουν

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μισθολογικό: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας καθώς όπως υποστηρίζουν με μία «αιφνιδιαστική, μονομερή και βλαπτική για τους εργαζόμενους απόφαση η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ προχώρησε σε μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων!» Για σήμερα, συγκέντρωση έχει οργανωθεί έξω από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ σταμάτησαν καθώς ο κ. Δαμάσκος εμφανίζεται, τις τελευταίες μέρες, να τελεί υπό παραίτηση  παραμένοντας, όμως, στη θέση του και κάνοντας προσλήψεις golden boys, μετακινήσεις και τοποθετήσεις κατά παράβαση του Νόμου περί μετατάξεων, αγορές και προμήθειες π.χ. ακριβών τηλεφώνων, λάπτοπ ηλεκτρικών ποδηλάτων (!) κ.α»

Πράσινες συγκοινωνίες: Όπως προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα. Επιπλέον, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Θεσσαλονίκη (εκτός από τα νησιά), προβλέπεται ότι από το 2026 υποχρεωτικά όλα τα νέα ταξί καθώς και το ένα τρίτο των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο έχουν τεθεί σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας λόγω των εργασιών κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό.

Εξετάσεις οδηγών συρμών: Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις των οδηγών συρμών στη ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ – Μετρό – Τραμ) κατέθεσαν βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Όπως αναφέρεται, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. κατά τα έτη 2020, 2021 και μέχρι σήμερα (Μάιος του 2022) έχει καθυστερήσει τον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο των Οδηγών Συρμών με αποτέλεσμα πλήθος οδηγών να εργάζονται χωρίς ανανεωμένη άδεια. Οι βουλευτές ρωτούν ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Μετακινήσεις στελεχών ΟΑΣΑ και Αττικό Μετρό: Με ΚΥΑ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ορίζεται το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων ημερών μετακίνησης εκτός έδρας εντός του 2022 για τα στελέχη του ΟΑΣΑ και της Αττικό Μετρό. Στον ΟΑΣΑ, αριθμός των ημερών ανέρχεται από 3 για τα μέλη Δ.Σ., τους Ειδικούς Συμβούλους, τους Μηχανικούς Τ.Ε., και τους Διοικητικούς – Οικονομικούς Τ.Ε. και Δ.Ε. μέχρι 10 για τον Πρόεδρο και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ. Στην Αττικό Μετρό, η οποία έχει δραστηριότητα σε δύο πόλεις, ο αριθμός των ημερών ανέρχεται από 2 έως 60 με τις περισσότερες μέρες εκτός έδρας να δικαιούνται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ.

Διοικητικό Συμβούλιο ΟΑΣΑ: Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ έγινε νέα συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. Σε σχέση με την προηγούμενη σύσταση, βλέπουμε ότι προστέθηκε ως μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. ο Αγγελόπουλος Παναγιώτης – Ιάσων, Οικονομολόγος, στέλεχος ΕΕΣΥΠ (υπερταμείο).

Επιχορήγηση ΟΑΣΑ: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον Όμιλο ΟΑΣΑ της 5ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2022 της εταιρείας ΣΤΑ.ΣΥ Μ.Α.Ε. που ανέρχεται σε ποσό 2.094.750 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών. Επιπλέον, εγκρίθηκε η καταβολή ποσού 2.461.467,73 ευρώ για το μήνα Μάιο που αφορά την κάλυψη της δαπάνης στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Σε δαπάνη ποσού ύψους 2.176.455,61 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ που αφορά την προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Μαΐου 2022 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει αστικό μεταφορικό έργο στην Αττική. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 1.259.351,90 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 607.289,57 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 180.759,38 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 129.054,76 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Μετάταξη δύο εργαζόμενων στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: εκτός σχεδιασμού το μειωμένο εισιτήριο για τρίτεκνους, σε δεύτερη μοίρα το Τραμ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*