Τα νέα του σιδηρόδρομου: ξεκινά το έργο της ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλία, ανησυχία για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

* * * Υπεγράφη χτες Τετάρτη η σύμβαση κόστους 82,89 εκατ ευρώ με ΦΠΑ μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για το έργο της ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της γραμμής Λάρισα – Βόλος καθώς και της αναβάθμισης της γραμμής Σταθμός Λατομείου – Βόλος. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 36 μήνες και το έργο να ολοκληρωθεί ως το 2025, αν και δεν θυμόμαστε κανένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος τα τελευταία χρόνια. 

* * * Πέρα από τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που σαφώς χρειάζονται, εμείς επιμένουμε ότι κάθε μέρα κατά την οποία δεν προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί μία χαμένη μέρα. Η πρόσφατη παραίτηση προέδρου επιτροπής της ΕΡΓΟΣΕ για την εγκατάσταση του ETCS -ακόμα κι αν κρύβει παρασκήνιο- είναι αποκαλυπτική για το χάος που επικρατεί στο σιδηρόδρομο, το οποίο επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές αναστολές και καθυστερήσεις δρομολογίων αλλά ακόμα και από τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού. Ελπίζουμε μέχρι τότε να μη χειροτερεύσει το επίπεδο της ασφάλειας στο δίκτυο, ιδιαίτερα καθώς σχεδιάζεται η αύξηση των ταχυτήτων σε τμήματα των γραμμών.

* * * Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την «έγκριση ετήσιου προγράμματος διαχείρισης του στόλου τροχαίου υλικού, αρμοδιότητας της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για το έτος 2021» η οποία ελήφθη με αναδρομική ισχύ στις 14 Απριλίου 2022. Όπως αναφέρεται, κύρια πηγή εσόδων της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η σύμβαση μίσθωσης 1.160 μονάδων τροχαίου υλικού με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (αναλυτική λίστα ανά βαγόνι περιλαμβάνεται στην απόφαση). Η συνεργασία αυτή αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 14.000.000 ευρώ για το 2021. Επίσης, έχει υπογραφεί συμφωνία μίσθωσης 4 μονάδων τροχαίου υλικού με την RAIL CARGO LOGISTICS GOLDAIR A.E με προβλεπόμενα έσοδα 150.000 ευρώ. 

* * * Επιπλέον, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. αναμένεται να έχει έσοδα από την καταστροφή ή μίσθωση άχρηστων, μη επισκευάσιμων ή ακατάλληλων προς περαιτέρω χρήση μονάδων τροχαίου υλικού. Σε συνεργασία με την ΕΕΣΣΤΥ (πλέον ανήκει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) καταγράφηκαν 111 άχρηστα οχήματα στη Θεσσαλία, 494 στη Μακεδονία και από την ίδια την ΓΑΙΑΟΣΕ 267 στη Στερεά Ελλάδα και περιοχές της Μακεδονίας. Συνολικά 867 άχρηστα οχήματα μετά από διόρθωση των αριθμών. Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να κινηθούν εντός του 2022. 

* * * Η ΓΑΙΑΟΣΕ όμως έχει και σημαντικά έξοδα εξαιτίας της συντήρησης του μισθωμένου τροχαίου υλικού το οποίο αναλαμβάνει η ΕΕΣΣΤΥ, δηλαδή η ίδια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που αποτελεί και την κύρια μισθώτρια εταιρεία. Η πρόβλεψη για το 2021, ανάλογα με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ. Άλλα έξοδα τις εταιρείας: για υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα τροχαίου υλικού και λειτουργικά έξοδα 510.000 ευρώ, αυτοψίες 60.000 ευρώ, εκπαίδευση και ενημέρωση 10.000 ευρώ. Το σύνολο των εσόδων ανέρχεται σε 14.160.000 ευρώ και των εξόδων σε 4.609.600 ευρώ. 

* * * 600 με 700 εισιτήρια κόβονται καθημερινά στη γραμμή του Προαστιακού της νότιας Πάτρας, αριθμός που οι αρμόδιοι κρίνουν πως μπορεί να αυξηθεί αν τα δρομολόγια επεκταθούν και μετά το απόγευμα και πυκνώσουν αφού τώρα εκτελείται ένα ανά δύο ώρες.

* * * Οι δήμαρχοι του νομού Έβρου προτίθενται να καταθέσουν νέο αίτημα προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την προσθήκη τριών διπλών δρομολογίων Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και αντίστροφα αν και η νέα; σύμβαση της εταιρείας προβλέπει την εκτέλεση δύο μόνο δρομολογίων.

* * * Οι οργανώσεις Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού ζητούν τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλίας – Ηπείρου και του λιμανιού του Βόλου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προωθώντας το αίτημά τους προς κάθε κατεύθυνση.

* * * Η παραχώρηση στους Δήμους Κορίνθου και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων της χρήσης της ζώνης απαλλοτρίωσης της παλαιάς μετρικού εύρους σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ Πειραιώς – Αθηνών – Πατρός κατά μήκος του παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ. Πρόκειται προφανώς για τμήμα της γραμμής που έχει καταργηθεί αφού η γραμμή Ισθμός – Λουτράκι βρίσκεται υπό (ανα)κατασκευή.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 40.500.000 ευρώ προς τον ΟΣΕ Α.Ε. για «Επιχορήγηση στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.) για λειτουργικές δαπάνες γενικά» οικονομικού έτους 2022.

* * * Σε ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελά και Χήτα σχετικά με τη δρομολόγηση πρωινού τρένου από Δυτική Θεσσαλία προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη απάντησε η διοίκηση του ΟΣΕ. Ο οργανισμός απαριθμεί τα δρομολόγια από και προς την Καλαμπάκα, προσθέτωντας, όπως πάντα, ότι το πλέγμα δρομολογίων εκπονείται κατόπιν αιτημάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

* * * Ο ΟΣΕ απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαρακιώτη με θέμα «Σιδηροδρομικός ‘’στραγγαλισμός’’ των Π.Ε. Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας εξαιτίας της μη διεξαγωγής των δρομολογίων 1520 και 1521 σε καθημερινή βάση». Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα δρομολόγια διαμορφώνονται κατόπιν αιτημάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έτσι λόγω της πανδημίας είχαν διακοπεί τα καθημερινά δρομολόγια Αθήνα – Λιανοκλάδι από το Νοέμβριο του 2020. Πλέον, οι αμαξοστοιχίες 1520 και 1521 κυκλοφορούν δύο φορές την εβδομάδα και πιθανή καθημερινή κυκλοφορία θα γίνει μετά από αίτημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Άνδρας συνελήφθη στην Πάτρα για κλοπή διαφόρων τμημάτων σιδήρου από εγκαταστάσεις του ΟΣΕ.

* * * Εγκαταλελειμμένος στην τύχη του φαίνεται να είναι το τελευταίο διάστημα ο χώρος που κάποτε λειτουργούσε ως Σιδηροδρομικός Σταθμός στη Μεσσήνη (παρόλο που τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ως αναψυκτήριο), μία γνώριμη εικόνα για τους παλιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Πελοπόνησσο και αλλού. 

* * * Κίνα: Μέσω της στροφής στις σιδηροδρομικές μεταφορές, η COSCO βρίσκει λύση στις απαγορεύσεις διέλευσης φορτηγών οχημάτων από τα μέτρα κατά της πανδημίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Δείτε επίσης:

Τα νέα του σιδηρόδρομου: καταργήσεις δρομολογίων την τελευταία στιγμή, πλησιάζει η ώρα των προσλήψεων στον ΟΣΕ

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*