Τα νέα του σιδηρόδρομου: στην ημερήσια διάταξη αναστολές και καθυστερήσεις δρομολογίων ενώ αγνοείται ο μηχανισμός αποζημίωσης

* * * Θέμα έγινε η βλάβη ενός τρένου ETR που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια των νέων δρομολογίων. Είδαμε μάλιστα και δημοσίευμα να αναφέρεται σε «ταξίδι θρίλερ» εξαιτίας μίας συνολικής καθυστέρησης μίας περίπου ώρας στο δρομολόγιο, ενώ άρθρο γράφτηκε ακόμα και για καθυστέρηση 15 λεπτών (!) σε άλλο δρομολόγιο. Για να θέσουμε το ζήτημα σε μία βάση, θα πρέπει να πούμε το προφανές: βλάβες παθαίνουν όλα τα τρένα όπως και όλα τα οχήματα και μηχανήματα, γι’ αυτό και προβλέπονται εγκατάστασεις και προσωπικό για την επισκευή των βλαβών αυτών. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για την αντιμετώπιση κάποιου σημαντικού ή επικίνδυνου προβλήματος, ενώ αν η συχνότητα των βλαβών στα νέα τρένα είναι μεγαλύτερη από αυτή των υπολοίπων, είναι κάτι που θα το δούμε σε βάθος χρόνου.

* * * Από την άλλη μεριά η εμφάνιση των δημοσιεύσεων αυτών είναι εντελώς αναμενόμενη δεδομένου ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ/Trenitalia ουδέποτε απάντησε δημόσια σε πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων για τα νέα τρένα (αντίθετα π.χ. με την ανεξάρτητη αρχή ΡΑΣ) αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο σε όσους, μη έχοντας κάποια ειδική γνώση, κάνουν θέμα την οποιαδήποτε καθυστέρηση ή άλλο πρόβλημα στα δρομολόγια με τα συγκεκριμένα τρένα. Αν μία ιδιωτική επιχείρηση δεν προσπαθήσει να προστατέψει το προϊόν της, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. (Παρεπιμπτόντως, έχει δει κανείς έστω και μία διαφήμιση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;)

* * * Μιλώντας για βλάβες, meltdown έπαθε το σιδηροδρομικό δίκτυο πλησίον της Αττικής την περασμένη Κυριακή 22 Μαΐου εξαιτίας κάποιου προβλήματος στη σιδηροδρομική υποδομή στην Οινόη που είχε ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η ηλεκτροδότηση και τα δρομολόγια της Χαλκίδας να γίνονται στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα με λεωφορεία αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια του άξονα. Το βράδυ της ίδιας μέρας, πυρκαγιά ξέσπασε πλησίο του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση ενός δρομολογίου για περίπου μία ώρα. Την μέρα εκείνη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστειλε 27 μηνύματα μέσω Telegram για προβλήματα σε δρομολόγια, κάτι που ίσως αποτελεί ρεκόρ.

* * * Οι καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων βεβαίως βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και αγγίζουν και τον Προαστιακό της Αθήνας. Δυστυχώς οι σχετικές ανακοινώσεις έρχονται συνήθως κατόπιν εορτής, ενώ οι επιβάτες αναμένουν μάταια στους σταθμούς. Εμείς περιμένουμε κάποιο νέο και για το μηχανισμό αποζημίωσης από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το κράτος σε περίπτωση μη εκτέλεσης δρομολογίων.  

* * * Παραπόνων συνέχεια για τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα οποία βρίσκονται σε ισχύ από 15 Μαΐου. Ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Κοτρωνιάς έστειλε επιστολή προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Υπουργό κ. Καραμανλή σχετικά με τη μη στάθμευση των ETR στο Λιανοκλάδι, υποστηρίζοντας πως αν το τρένο πρέπει να κάνει μία μόνο στάση, αυτή πρέπει να γίνεται στο Λιανοκλάδι αντί για τη Λάρισα. Παράπονα και στους Δήμους Αμφίκλειας – Ελάτειας και Δελφών για την εκτέλεση δρομολογίων με λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντί για τρένα.

* * * Για το ζήτημα της μη εξυπηρέτησης του Λιανοκλαδίου από τα ETR, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας πληροφόρηση για τα κριτήρια με τα οποία αποκλείστηκε ο σταθμός αλλά και το πότε προβλέπεται να μειωθεί ο χρόνος δρομολογίου της νέας αμαξοστοιχίας σε τρεις ώρες και 20 λεπτά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται οι περισσότερες στάσεις στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Αναφορά κατέθεσε με τη σειρά του και ο βουλευτής κ. Χαρακόπουλος της ΝΔ σχετικά με επιστολή επιβατών του Προαστιακού Θεσσαλονίκης-Λάρισας για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται για τους εργαζόμενους από την εφαρμογή των νέων δρομολογίων.

* * * Ο ΟΣΕ ενέκρινε το αποτέλεσμα διαγωνισμού για «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την Κατάρτιση Προκήρυξης πλήρωσης των θέσεων εργασίας για τον ΟΣΕ» με κόστος 35.960 ευρώ με ΦΠΑ, σύμβαση η οποία σχολιάστηκε από σιδηροδρομικούς καθώς ο οργανισμός επέλεξε να πληρώσει ιδιώτη ακόμα και για την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού.

* * * Τη διοίκηση του ΟΣΕ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ αναφορικά με την εντολή της διοίκησης σε εργάτη γραμμής να μεταβεί στο σταθμό των Σερρών (ο οποίος δεν έχει σταθμάρχη) μαζί με κλειδούχο για να εκτελέσουν προσωρινά καθήκοντα τα οποία προβλέπεται να εκτελούν οι σταθμάρχες.

* * * Η προοπτική λειτουργίας ενός σύγχρονου προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει το Νομό Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη, μέσω Γιαννιτσών εξετάσθηκε στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Θανάση Κοτταρά.

* * * Στα γραφεία του ΟΣΕ συναντήθηκε πρόσφατα ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον Ηλείο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά, με βασικό θέμα συζήτησης την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του σταθμού στον Πύργο, την ανάδειξη της συλλεκτικής αξίας εξοπλισμού αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

* * * Με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών ο Παπαφιλίππου Θεόδωρος, Πολιτικός Μηχανικός ορίστηκε ως νέο Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ.

* * * Με μία καταστροφική απόφαση για τη σιδηροδρομική κληρονομιά, τα δικαστήρια απέρριψαν τα μέτρα που είχε καταθέσει ο ΟΣΕ κατά της δημαρχιακής αρχής του Βόλου για την απόσπαση μέρους των γραμμών της παλιάς γραμμής του Πηλείου στην περιοχή του Άναυρου. Ευθύνες σαφώς υπάρχουν και στην πλευρά του ΟΣΕ που διαχρονικά δεν φροντίζει για τη διατήρηση και μη εγκατάλλειψη της σιδηροδρομικής περιουσίας με αποτέλεσμα ιστορικές γραμμές, σταθμοί και λοιπές εγκαταστάσεις να βρίσκονται υπό κατάρρευση σε όλη τη χώρα.

* * * Με ένα εντυπωσιακό σκηνικό στο σταθμό του Οδοντωτού, με τον θρυλικό Μουτζούρη σε πρώτο πλάνο, με τις υπέροχες επιλογές του μαέστρου Γιώργου Μπαμπαράκου, πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων που πλαισιώνει το 42ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.

* * * Ρουμανία: Η θυγατρική της COSCO στη Ρουμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δρομολογήσει δρομολόγιο εμπορικού τρένου μεταξύ του Πειραιά και της Ρουμανίας λόγω της επιβάρυνσης του λιμανιού της Κωστάντζας. // Ηνωμένο Βασίλειο: Να προχωρήσουν σε απεργίες αποφάσισαν οι σιδηροδρομικοί εξαιτίας του παγώματος των μισθών από το 2020.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*