Τα νέα του σιδηρόδρομου: παράπονα και μπερδέματα με τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα

* * * Μπορεί η δρομολόγηση των τρένων ETR στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να ήταν η σιδηροδρομική είδηση της εβδομάδας, υπήρξε όμως και μία άλλη εξέλιξη που άγγιξε περισσότερους επιβάτες του σιδηρόδρομου: η αναδιαμόρφωση της πλειοψηφίας των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Κυριακή 15 Μαΐου.

* * * Ειδικά όσον αφορά τον Προαστιακό της Αθήνας, επικράτησε -και σε κάποιο βαθμό ακόμα επικρατεί- ένα αλλαλούμ για τα νέα δρομολόγια. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν φρόντισε να δημοσιεύσει τους νέους πίνακες δρομολογίων έστω και ανήμερα την Κυριακή, παραπέμποντας το επιβατικό κοινό αλλά και τους εκδότες εισιτηρίων των σταθμών (!) στο σύστημα κρατήσεων στην ιστοσελίδα της. Έλα όμως που το σύστημα κρατήσεων περιείχε πάρα πολλά λάθη, με αποκλίνουσες ώρες διελεύσεων, δρομολόγια που είχαν καταργηθεί αλλά δεν αφαιρέθηκαν και δρομολόγια που δεν καταργήθηκαν αλλά δεν εμφανίζονταν. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα και τα εκδοτήρια εισιτηρίων να δίνουν λάθος πληροφορίες στο επιβατικό κοινό μέχρι και τη δημοσίευση των πινάκων δρομολογίων, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την εφαρμογή των αλλαγών.

* * * Παράπονα εκφράστηκαν για τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, προβληματικό χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι το πρώτο δρομολόγιο από τη Λάρισα φθάνει πλέον στις 8:02 από τις 7:26 προηγουμένως. με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί όσους ξεκινούν την εργασία τους στις 8:00 ή ακόμα και στις 7:30. Στη Λάρισα, επιβάτες του Προαστιακού ετοίμασαν λίστα με προβλήματα των νέων δρομολογίων. Στη Λαμία εν τω μεταξύ υπάρχουν παράπονα για το γεγονός πως τα τρένα ETR δεν σταθμεύουν στο σταθμό του Λιανοκλαδίου, με τη στάση προφανώς να θυσιάζεται για να επιτευχθεί ο χρόνος «κάτω από 4 ώρες». Στη Θράκη κυριαρχεί απογοήτευση καθώς το δρομολόγιο Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη θα γίνεται με λεωφορεία. Και από την πλευρά των μηχανοδηγών υπάρξε αντίδραση για τα νέα δρομολόγια εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και πιστοποίηση των 75 νέων μηχανοδηγών.

* * * Μετά από τις αντιδράσεις από τη Θεσσαλία, χτες Τετάρτη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως αρχής γενομένης από σήμερα, η αμαξοστοιχία 1590 θα αναχωρεί στις 5:30 από Λάρισα φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη στις 7:07, ενώ η αμαξοστοιχία 1571 θα αναχωρεί από το Βόλο στις 4:30 και θα φτάνει στη Λάρισα στις 5:21. 

* * * Ελληνικός σιδηρόδρομος δεν είναι μόνο τα δύο καθημερινά δρομολόγια του ETR μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης αν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δημιούργησε ειδική τηλεφωνική γραμμή με αστική χρέωση ειδικά για τα δρομολόγια αυτά, τη στιγμή που οι υπόλοιποι επιβάτες καλούνται και μέσα από τα δελτία τύπου της εταιρείας, να επικοινωνούν με τηλεφωνική γραμμή υψηλής χρέωσης (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήθελαν να ενημερωθούν για τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού). Ποια η λογική πίσω από αυτό; Σιδηρόδρομος δύο ταχυτήτων, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

* * * Η ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό για παροχή υπηρεσιών «Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ στην υλοποίηση των διαδικασιών διαγωνισμού επιλεγμένων έργων με Ανταγωνιστικό Διάλογο και των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών και δράσεων» με προϋπολογισμό 7.201.240,20 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Πρόκειται για τα 6 μεγάλα έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου, μεταξύ των οποίων οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα, η ολοκλήρωση της γραμμής Κιάτο – Πάτρα κ.λπ.

* * * Στον επόμενο ένα- ενάμισι μήνα, ο ΟΣΕ θα υποβάλλει για ένταξη στο πακέτο των έργων ΣΔΙΤ, το πρώτο από τα τρία πολύ σημαντικά έργα ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό το πρώτο έργο, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, θα αφορά το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, από Στρυμώνα μέχρι Αλεξανδρούπολη και από Πλατύ μέχρι Φλώρινα. Εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται και η προκύρηξη για τις νέες προσλήψεις στον ΟΣΕ. 

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για επιχορήγηση της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. με ποσό ύψους 331.407,76 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID-19) πανδημίας, εκ των οποίων ποσό ύψους 93.767,78 κατά το έτος 2020 και ποσό ύψους 237.639,98 κατά το έτος 2021.

* * * Αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία από την πρόθεση εργολαβικής εταιρείας να γκρεμίσει την ιστορική σιδηροδρομική γέφυρα του Εύηνου ποταμού που κατασκευάστηκε πριν από 130 χρόνια και η οποία υπέστη ζημιές τον περασμένο χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης συντήρησής της. Σημειώνεται ότι το ζήτημα θα εισαχθεί στο σημερινό Δ.Σ. του ΟΣΕ και προφανώς μια θετική γνωμοδότηση για την κατεδάφιση της ιστορικής γέφυρας θα είναι ντροπιαστική για τον οργανισμό. 

* * * Στην σύλληψη ενός 37χρονου άνδρα ο οποίος είχε αφαιρέσει μεταλλικά μέρη από εγκαταστάσεις του ΟΣΕ προχώρησαν τα ξημερώματα της 18ης Μαΐου οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης 

* * * Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελάς και Χύτας έφεραν στη Βουλή το αίτημα ομοσπονδιών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου και Ηγουμενίτσας, καταθέτωντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ερώτηση και από την κ. ανεξάρτητη βουλευτή κ. Αδαμοπούλου σχετικά με την «Παραίτηση Προέδρου ECTS και ασφάλεια σιδηροδρομικού δικτύου». Η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες που Υπουργού προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του παραιτηθέντος υπαλλήλου της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και πώς θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το έργο ECTS.

* * * Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Βιλιάρδου με θέμα «Επιβάρυνση του σιδηροδρομικού δικτύου της Θράκης λόγω της βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη». Σύμφωνα με τον υφυπουργό στη μεταφορά του πολεμικού υλικού δεν εμπλέκεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφού οι εμπορευματικές μεταφορές δεν επιδοτούνται. Οι μεταφορές γίνονται από την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία προηγουμένως υποβάλει σχετικά αιτήματα στον ΟΣΕ. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα σιδηροδρομικά έργα πουο σχεδιάζονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

* * * Σε ερώτηση των βουλετών της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελά και Χύτα με τίτλο «Σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Δράμας» απάντησε ο ΟΣΕ και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, τα δρομολόγια ορίζονται έπειται από πρόταση της σιδηροδρομικής εταιρείας, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όσο για τη συντήρηση, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν δύο έργα στο τμήμα της Δράμας και στο τμήμα της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο χρόνος του δρομολογίου στη γραμμή αυξήθηκε από τον Μάιο του 2019 σε 8 ώρες και 13 λεπτά από 6 ώρες και 29 λεπτά ως το 2014 παρά τα έργα συντήρησης.

* * * Για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα έχουν προγραμματιστεί οι φετινές εκδηλώσεις «Εν Συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού» κατά μήκος και στις στάσεις του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε για ακόμη μια χρονιά στηρίζει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού, που φέτος πραγματοποιείται από 20 έως 22 Μαΐου 2022, με τη συμμετοχή πολλών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

* * * Ισχυρές θύμησες από το «ανενεργό» εδώ και περίπου 25 χρόνια δρομολόγιο αναβίωσαν στο Βελεστίνο, με ομάδα Γερμανών, που συμπαθεί τον σιδηρόδρομο, να επισκέπτεται την περιοχή έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσει τις απαράμιλλης ομορφιάς γεωργικές εκτάσεις της περιοχής.

* * * Ευρώπη: Στην Ελλάδα μπορεί οι σιδηροδρομικές μεταφορές να φυτοζωούν, στην Ευρώπη όμως ανακάμπτουν μετά την πανδημία και έρχονται να ανταγωνιστούν άλλα μέσα, μεταξύ των οποίων και το αεροπλάνο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Τα νέα του σιδηρόδρομου: η μεγαλύτερη ώρα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τα ΝΑΤΟϊκά τρένα της Αλεξανδρούπολης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*