Οι ειδήσεις της Παρασκευής: «αδύναμος κρίκος» ο κλιματισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Φωτογραφία: ΣΤΑΣΥ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Δεν μας έκανε σοφότερους η παρουσίαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Κάποιος μάλιστα θα μπορούσε να πει ότι η όλη οπτική γωνία (“αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού”) είναι αυτοκινητοκεντρική, ενώ αντιθέτως αυτό που απαιτείται είναι η βελτίωση των φιλικών στο περιβάλλον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παράλληλα με μέτρα για την αποτροπή χρήσης των Ι.Χ. ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Εν πάσει περιπτώσει, ο Υπουργός μίλησε κυρίως για έργα, πολλά εκ των οποίων οδικά, κάτι που όπως γράψαμε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είναι αντίθετο με την κατεύθυνση που επιλέγουν οι περισσότερες σύγχρονες πόλεις στις μέρες μας. Όσον αφορά τις υποδομές των αστικών συγκοινωνιών, πέρα από τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή (επέκταση Γραμμής 3 Μετρό, Γραμμή 4) ή που αναμένουν τη δημοπράτησή τους (επέκταση Γραμμής 2 Μετρό προς Ίλιον, Προαστιακός Δυτικής Αττικής), ο Υπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση της Γραμμής 4 προς το Μαρούσι ως έργο προτεραιότητας αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτησή του.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για την αύξηση του στόλου των Λεωφορείων (όχι όμως και για το πόσα λεωφορεία πράγματι βγαίνουν στους δρόμους καθημερινά), χωρίς όμως κάποια αναφορά για τον επόμενο μεγάλο διαγωνισμό που θα απαιτηθεί (πριν από αρκετούς μήνες είχε αναφερθεί πως θα προκηρυχθεί μέσα στη χρονιά), ούτε και κάποια αναφορά σε ένα στόχο για την πλήρη απόσυρση των λεωφορείων ορυκτών καυσίμων και αντικατάστασή του με λεωφορεία μηδενικών εκπομπών.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην σύσταση ενός μητροπολιτικού φορέα έτσι ώστε «όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να κάθονται σε ένα τραπέζι και να λύνουν όλα τα ζητήματα που αφορούν το κυκλοφοριακό. Πρόκειται για μία εξαγγελία από πέρυσι τον Οκτώβριο («Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών για την Αττική») ενώ οι αρμοδιότητες του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστές με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ακόμα αν θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και αν σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε σε μία πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα εν τέλει να ακούμε περισσότερα λόγια αλλά να γίνονται λιγότερα στην πράξη. 

ΥΓ: Πάντα προκαλεί μεγάλη απορία να ακούμε πως με την παράδοση της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά «επιτέλους ενώνουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας». Αυτό ήδη συμβαίνει εδώ και μία 15ετία μέσω του Προαστιακού σιδηρόδρομου….

Λεωφορεία και κλιματιστικά: Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε, όπως και κάθε χρόνο αυτή την εποχή, πως η μη λειτουργία των κλιματιστικών εντός των Λεωφορείων θα δηλώνεται ως βλάβη και τα λεωφορεία αυτά θα αποσύρονται στα αμαξοστάσια. Βεβαίως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν υπάρχει πάντα αυτή η ευχέρεια, αφού δεν περισσεύουν οχήματα. Μεταξύ ενός λεωφορείου χωρίς κλιματισμό ή μη κυκλοφορίας κανενός λεωφορείου, επιλέγεται το λεωφορείο χωρίς κλιματισμό.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Κλιματιστικά και Μετρό: Μαζί με τα πρώτα 30ρια έφτασαν και τα πρώτα παράπονα για τα προβλήματα με τον κλιματισμό, κυρίως στη Γραμμή του ΗΣΑΠ, όπου, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών για τα κλιματιστικά που βρίσκονται εντός των συρμών. Όπως είχαμε προειδοποιήσει πριν λίγους μήνες, φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση στη Γραμμή 1 θα είναι δυσκολότερη λόγω της κυκλοφορίας των συρμών πρώτης γενιάς του Μετρό, οι οποίοι δεν διαθέτουν κλιματισμό, ούτε και υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης όπως έγινε με τους συρμούς του ΗΣΑΠ. Εδώ και πολλά καλοκαίρια επαναλαμβάνουμε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες οι συρμοί αυτοί δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν τις πιο θερμές μέρες του χρόνου αλλά στην πράξη αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω της γενικότερης μη επάρκειας τροχαίου υλικού.

Κλοπή από αμαξοστάσιο: Σύμφωνα με καταγγελία της παράταξης εργαζόμενων στην ΟΣΥ, ΜΕΤΑ ΟΣΥ, άγνωστοι έκλεψαν 10 καταλύτες ενεργών λεωφορείων από τον χώρο στάθμευσης του αμαξοστασίου Λιοσίων την Κυριακή 25 Μαΐου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «κάποια στιγμή θα κλαπεί και το αμαξοστάσιο…»

Οι χάρτες που μπερδεύουν: Σχετικά με τους χάρτες των διαδρομών του Τραμ που βρίσκονται εντός των συρμών γράφει αναγνώστης:

Θα ήθελα να αναδείξω ένα θέμα το οποίο παραμένει στο τραμ εδώ και μήνες από τότε που λειτούργησε η επέκταση του προς Πειραιά. [Καθώς δεν έχουν αλλάξει οι] χάρτες εντός των παλιών συρμών του τραμ, [προκαλείται] δυσκολία τόσο σε ντόπιους όσο και σε τουρίστες οι οποίοι ψάχνουν να βρουν που είναι η Αγία Τριάδα στον χάρτη… Και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι στα νέα τραμ, οι καινούργιοι χάρτες που τοποθετήθηκαν είναι λάθος… Παρουσιάζουν ως τερματικό σταθμό την στάση Ακτή Ποσειδώνος για την γραμμή 7, ενώ δεν έχει λειτουργήσει μήνες μετά και από ότι φαίνεται ούτε πρόκειται. Παρακαλώ πολύ, να θυμηθούν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει κι άλλο μέσο εκτός από το μετρό σε αυτήν την πόλη και αν μπορούν να βοηθήσουν λίγο τους καημένους επιβάτες που ταλαιπωρούνται.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Βανδαλισμών συνέχεια: Δεν ήταν μόνο το ΟΑΚΑ που έπεσε θύμα των οπαδών κατά τη διάρκεια του τελικού κυπέλλου το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με δημοσίευση του εκπροσώπου των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ κ. Σπύρου Ρεβύθη, κάποιοι από τους 5.000 οπαδούς που μετακινήθηκαν με τη γραμμή του ΗΣΑΠ προξένησαν βανδαλισμούς στο σταθμό Βικτώρια, γράφοντας με σπρέι στους τοίχους του σταθμού.

Εισιτήρια τρίτεκνων: Το ΚΚΕ κατέθεσε αναφορά στη Βουλή σχετικά με επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών Με Τρία Τέκνα (Ο.Π.Ο.Τ.ΤΕ.) όπου μεταξύ άλλων ζητούν μειώσεις των τιμών στην ενέργεια, εκπτώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εφαρμογή των αποφάσεων για το ποσοστό προσλήψεων σε όλη την κλίμακα των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον ΟΑΣΑ αποζημίωση ύψους 40.419.802,65 ευρώ με ΦΠΑ, για το Α’ εξάμηνο του έτους 2022, στο πλαίσιο της παροχής δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες αρμοδιότητας του ομίλου ΟΑΣΑ.

Συνάντηση στη Λισαβόνα: Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κα Ίριδα Αντωνοπούλου συμμετείχε στις εργασίες της 47ης Γενικής Συνέλευσης της European Metropolitan Transport Authorities (EMTA), η οποία διεξήχθη στη Λισαβόνα, στις 4-6 Μαΐου 2022. Από τις εργασίες, όπως μας πληροφορεί ο ΟΑΣΑ, προέκυψε ότι όλοι οι φορείς μοιράζονται τις ίδιες σύγχρονες προκλήσεις, όπως η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η προσπάθεια πλήρους ανάκαμψης των φορέων από τα περιοριστικά μέτρα της μετακίνησης λόγω Covid-19.

Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας: Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών κος Ιωάννης Γκόλιας συμμετέχοντας στο 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2022 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, μίλησε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τον ρόλο των μεταφορών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της. 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

  • Θεσσαλονίκη: Οι επιβάτες του ΟΑΣΘ δηλώνουν αγανακτισμένοι, κάνοντας λόγο για ελλείψεις στα δρομολόγια και ετοιμόρροπα λεωφορεία

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.703.487,42 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Μάρτιο 2022
  • Ανάθεση υπηρεσιών ευρέσεως και αξιολόγησης ανθρωπίνου δυναμικού σε εταιρεία αντί ποσού 7.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: γιατί παραμένουν οι μάσκες στα ΜΜΜ, καθυστερήσεις πριν ξεκινήσουν τα θερινά δρομολόγια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*