Τα νέα του σιδηρόδρομου: οι διαπραγματεύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την τιμή των εισιτηρίων και η ασφάλεια των σιδηροδρομικών διαβάσεων

* * * Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι από την υπογραφή της 15ετούς σύμβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με το ελληνικό δημόσιο για τις «άγονες γραμμές» και η ιταλική εταιρεία αξιώνει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αύξηση της επιχορήγησης λόγω της ενεργειακής κρίσης, με τους επικεφαλής της εταιρείας να δηλώνουν δημοσίως ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η πρόσθετη επιχορήγηση, η επιβάρυνση θα μετακυληθεί στους επιβάτες μέσω αύξησης της τιμής των εισιτηρίων. Εδώ ταιριάζει το «τα σχόλια δικά σας»…

* * * Τραγωδία στην Ημαθία το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο περνούσε από σιδηροδρομική διάβαση στην περιοχή της Επισκοπής παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινα – Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα ο άνδρας να βρει τραγικό θάνατο στην περιοχή της Επισκοπής, με αποτέλεσμα ο οδηγός να βρει τραγικό θάνατος.

* * * Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Σιδηροδρομικές Διαβάσεις.

* * * Για ακόμα μία φορά, επίθεση με πέτρες δέχθηκε συρμός του Προαστιακού Πάτρας την περασμένη Κυριακή σε Ρίο και Προάστειο. Είχε προηγηθεί διαμάχη με γυναίκα ελεγκτή η οποία δεν επέτρεψε σε ομάδα Ρομά να επιβιβαστούν στο συρμό χωρίς εισιτήριο. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ΟΣΕ στο πρόσφατο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών προανήγγειλε αύξηση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο με την τοποθέτηση καμερών και έλεγχο των γραμμών μέσω drone, σε όσα περισσότερα σημεία είναι δυνατό.

* * * Τρένο στη γραμμή Κατάκωλο – Ολυμπία προσέκρουσε σε όχημα το οποίο είχε σταθμεύσει πάνω στις γραμμές τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Από τη σύγκρουση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. (Απαράδεκτα τα αγριόχορτα εκκατέρωθεν των γραμμών στις σχετικές φωτογραφίες.)

* * * Η αμαξοστοιχία 595 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Παλαιοφάρσαλος ακινητοποιήθηκε στην Κατερίνη την περασμένη Κυριακή 5 Ιουνίου έπειται από τηλεφώνημα για βόμβα. Οι επιβάτες συνέχισαν ως τον προορισμό τους με λεωφορεία ενώ η αστυνομία δεν εντόπισε κάτι στην αμαξοστοιχία.

* * * Με μία ανεξήγητη απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια στο τρενάκι του Πηλίου τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, επισήμως «λόγω έλλειψης προσωπικού» αν και τα δρομολόγια αυτά πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο. Την απόφαση αυτή καταδίκασαν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στη Μαγνησία.

* * * Υψηλές βαθμολογίες για την ποιότητα των υπηρεσιών της έλαβε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που ανακοίνωσε η εταιρεία. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το 72,79% των επιβατών δήλωσαν πως είναι πολύ ικανοποιημένοι ενώ το 65,18% απάντησαν πως η συνέπεια των δρομολογίων είναι καλή.

* * * Στην απόφαση να προχωρήσουν σε δυναμική κινητοποίηση την Κυριακή 19 Ιουνίου στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας με στόχο την επαναφορά των δρομολογίων 1520 και 1521 σε καθημερινή βάση, όπως ίσχυε πριν ενσκήψει η πανδημία, και κατά τρόπο ορθολογικό και βιώσιμο, έλαβε η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα και των δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας και Δελφών.

* * * Με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, γίνεται δεκτή η από τον περασμένο Μάρτιο παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ ενώ στη θέση του ορίζεται η Ουρανία Σαγιάκου, δικηγόρος και πολιτεύτρια της ΝΔ.

* * * Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΟΣΕ μελέτη της εγκάρσιας δυναμικής συμπεριφοράς των συρμών DESIRO 460 της SIEMENS και RAILBUS 4400 της STADLER (δηλαδή των δύο τύπων τρένων που κυκλοφορούν στον Προαστιακό) και των επιπτώσεών τους στην επιδομή του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου από την κυκλοφορία τους με κόστος 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Ο ΟΣΕ συνεχίζει την προετοιμασία των εκθεμάτων που θα εκτεθούν στο νέο σιδηροδρομικό μουσείο στην Λεύκα του Πειραιά (το οποίο «εγκαινιάστηκε» το 2019, για να μη ξεχνιόμαστε). Ο οργανισμός παρείχε έκτακτη προκαταβολή ύψους 1.600 ευρώ συν ΦΠΑ για τις εργασίες συντήρησης μουσειακών δραιζινών.

* * * Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη μεταξύ της δημοτικής αρχής και στελεχών της ΓΑΙΑΟΣΕ με θέμα την αξιοποίηση της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης και μετατροπή της σε πολιτιστικό χώρο.

* * * Ιράν: Σιδηροδρομικό δυστύχημα με πάνω από 10 νεκρούς // Γερμανία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από εκτροχιασμό τρένου στη Βαυαρία // Προβλήματα συνωστισμού στα τρένα της Γερμανίας εξαιτίας του εισιτηρίου των 9 ευρώ // Ηνωμένο Βασίλειο: Η Βρετανία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών τα τελευταία 30 χρόνια // Αίγυπτος: Υπεγράφη σύμβαση για εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης σε 2.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου μαζί με 15ετή συντήρηση

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*