Οι ειδήσεις της Παρασκευής: λύση στο πρόβλημα του κλιματισμού, παρέμβαση για τον Προαστιακό και οι στάσεις λεωφορείων στον Κορυδαλλό

Vernon Perry/flickr.com

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Λύση στο πρόβλημα των βλαβών στα κλιματιστικά συρμών του Μετρό θέλει να δώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εγκρίνοντας αυτή την εβδομάδα την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης συνολικού ύψους 517.766 ευρώ για τα έτη 2023 και 2024.

Σκοπός, η διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, άνω των ορίων, με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών των κλιματιστικών μονάδων των συρμών της ΣΤΑ.ΣΥ. Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Για κάθε ένα από τα δύο έτη θα διατεθούν 74.564 ευρώ για τη συντήρηση αποκατάσταση βλαβών των κλιματιστικών των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, 101.159 ευρώ για τους συρμούς των γραμμών 2 και 3, και 83.160 ευρώ για τους συρμούς του Τραμ.

Το αλαλούμ στα δρομολόγια του Προαστιακού: Κάλιο αργά παρά ποτέ; Αυτή την εβδομάδα είχαμε αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων η οποία με επιστολή προς τη διοίκηση της Hellenic Train ζητά ενημέρωση για το λόγο των συνεχών ακυρώσεων δρομολογίων στον Προαστιακό που «τείνουν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, καθώς και το σχέδιο της εταιρείας για την αποκατάστασή τους. Όπως πάντως γνωρίζουν οι επιβάτες, ακυρώσεις δρομολογίων του Προαστιακού έχουμε με μεγάλη συχνότητα ήδη από το 2021. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πλέον ανακοινώνονται, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες η εταιρεία χρησιμοποιεί λεωφορεία αντικατάστασης που εκτελούν ελάχιστες στάσεις. Ας ελπίσουμε για την άμεση συμμόρφωση της ιταλικής εταιρείας (για την πολλαπλά προβληματική συμπεριφορά της οποίας γράψαμε και χτες) που προς το παρόν δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Θερινά δρομολόγια Τραμ: Πιο αραιά είναι και φέτος το καλοκαίρι τα δρομολόγια του Τραμ με την εφαρμογή του θερινού προγράμματος δρομολογίων. Πριν λίγο καιρό βουλευτής της ΝΔ κ. Καλλιάνος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τη πύκνωσή τους αφού το μέσο εξυπηρετεί πολλούς λουόμενους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην απάντησή της, η ΣΤΑΣΥ αναφέρει πως η χρονοαπόσταση από τα 9 λεπτά το χειμώνα αυξάνεται μόλις στα 10 λεπτά τον Ιούλιο και στα 12 τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με δεδομένα από επικυρώσεις εισιτηρίων, η επιβατική κίνηση αυξάνεται μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μειώνεται τον Αύγουστο (πέρυσι -21%), επομένως, σύμφωνα πάντα με την ΣΤΑ.ΣΥ., προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για πύκνωση των δρομολογίων το καλοκαίρι.

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Ο Π. Γ. γράφει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο σταθμό του Αεροδρομίου:

Στο σταθμό του αεροδρομίου Αθηνών με το που αγοράσεις το εισιτήριο του προαστιακού, σε πληροφορούν ότι οι αυτόματες πόρτες πρόσβασης στις αποβάθρες δεν ανοίγουν για εσένα.

Σου λένε όμως και τη λύση. Κάτσε και περίμενε μέχρι να έρθει κάποιος που έχει εισιτήριο που ανοίγει τις πόρτες και τρέξε γρήγορα από πίσω του μπας και προλάβεις να μπεις.

Τώρα, αν το τρένο σου φεύγει άμεσα και δεν περάσεις κάνεις να σφηνωθεις από πίσω, την πάτησες. Αν έχει παιδιά, βαλίτσες ανθρώπους με ανάγκες, καλή τύχη.

Μέτα βλέπεις οθόνες πληροφόρησης σβηστές, ορολόγια μηδενισμενα, κόσμο που δεν έχει ιδέα για το ποιο τρένο είναι ποιο και καλώς ήρθες στη χώρα της εγκατάλειψης

Επιβάτης της γραμμής 314 Στ. Δουκ. Πλακεντίας – Παλλήνη – Ραφήνα γράφει:

Τα δρομολόγια του 314 συχνά τα προσπερνάνε. Τα λεωφορεία είναι διαλυμένα χωρίς κλιματισμό. Τηλεματική 2 χρόνια τώρα πουθεν, δεν έχουμε ιδέα ποτε και αν θα περάσει. Η κατάσταση είναι απελπιστική.

Η Α. Ο. γράφει για το τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιβάτες του Προαστιακού της Αθήνας:

Ο προαστιακός έχει πάψει προ πολλού να είναι αξιόπιστος. Τον χρησιμοποιώ αναγκαστικά κάθε ημέρα από το Ηρακλειο προς Δουκίσης Πλακεντίας και το αντιστροφο και ταλαιπωρουμαστε κάθε ημέρα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις των δρομολογίων χωρίς καμία ενημέρωση. Περιμένουμε μέχρι και μια ώρα, όπως σήμερα 12.7 που χάθηκαν τα δρομολογια των 18:43 και των 19:10. Το ιδιο συμβαίνει και τα πρωινά με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός, τσακωμοί και λιποθυμιες

Η Β. αναφέρεται στην κατάργηση της στάσης του ΣΚΑ (υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε ως ο σημαντικότερος σιδηροδρομικός κόμβος της Αττικής) για συγκεκριμένα δρομολόγια:

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον προαστιακό που συνεχίζετε με καθυστερήσεις καθημερινά αλλά και με το τρένο από Καλαμπάκα προς Αθήνα που δεν σταματάει στο ΣΚΑ τον έχουν ακυρώσει τελείως τον σταθμό που εξυπηρετούσε τόσο κόσμο από τόσες περιοχές και τώρα τον αναγκάζουν να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας στον σταθμό Λαρίσης και μετά να ψάχνει να βρει τρόπο να επιστρέψει στο Μενίδι στους Αγίους Αναργύρους και σε άλλες περιοχές που τις προσπερνά

Και τέλος, ένας αναγνώστης «μπήκε στα DM» για να αναφερθεί στο ζήτημα των νάιλον διαχωριστικών εντός των λεωφορείων (τα οποία ειρίσθω εν παρόδω θα κατέβαιναν ύστερα από σχετική απόφαση της ΟΣΥ, η οποία όμως τελικά δεν εφαρμόστηκε). Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων:

[Το συγκεκριμένο λεωφορείο της γραμμής Α5] είναι λεωφορείο με ΜΟΝΟ δυο πορτες και η μπροστά σφραγισμένη με τέτοιο τρόπο που αν συμβεί οτιδήποτε στο εσωτερικό όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να βγουν από μια πόρτα. Αυτή η περιφράξη είναι απαράδεχτη, επικίνδυνη, παράνομη και πλέον άχρηστη βάση της πρώτης λογικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κλάδεμα δέντρων: Η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε σε εταιρεία, μετά από διαγωνισμό, τις εργασίες κλαδέματος 200 υψηλών δένδρων στο δίκτυό της, ύψους άνω των 12 μέτρων, αντί ποσού 44.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Πρόκειται βεβαίως για μία διαδικασία που θα έπρεπε να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και όχι όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο για να αποφεύγεται η πτώση κλαδιών στις γραμμές μετά από καιρικά φαινόμενα.

Οι στάσεις του Κορυδαλλού: Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα της τοποθέτησης νέων στάσεων λεωφορείων στο Δήμο Κορυδαλλού μετά από τα παράπονα για καθίσματα με κλίση τα οποία για άγνωστο λόγο αυτές διαθέτουν, μην επιτρέποντας έτσι στους πολίτες να καθίσουν. Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25 στην οποία απάντησε ο ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, την ευθύνη για τις στάσεις την έχει ο δήμος ενώ οι προδιαγραφές ορίζονται από τον ΟΑΣΑ. Ο Δήμος Κορυδαλλού δεν κατέθεσε αίτημα προς τον ΟΑΣΑ για έγκριση του συγκεκριμένου τύπου στάσεων που τοποθετήθηκαν προφανώς με έμπνευση του δήμου.

Δακτύλιος στο κέντρο: Σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου είναι και η τελευταία μέρα ισχύος του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας για το φετινό καλοκαίρι. Από την ερχόμενη Δευτέρα η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη για όλα τα οχήματα (μονά-ζυγά) ενώ η έναρξη της ισχύος του μέτρου για την επόμενη χειμερινή περίοδο θα οριστεί με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. αφού οι ημερομηνίες δεν είναι σταθερές κάθε χρόνο.

Καταγγελία για ΚΤΕΛ Αττικής: Καταγγελία για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε εργαζόμενος του ΚΤΕΛ Αττικής, σε δρομολόγιο από το Μαρκόπουλο στο Πόρτο Ράφτη, έκανε κάτοικος του Μαρκοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, ο εργαζόμενος της επιτέθηκε φραστικά, ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

Προβολή στο Μετρό: Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την προβολή του Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβδου με αυτοκόλλητα σε σταθμούς και εικόνες σε οθόνες σταθμών και συρμών καθώς και την προβολή της Σίφνου για περίοδο 14 ημερών. Η ΣΤΑ.ΣΥ. επίσης ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού από 2/9/2022 μέχρι 10/9/2022, με σκοπό την έκθεση 40 έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής) με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και για τη διεξαγωγή δράσης αιμοδοσίας από την ΑΜΚΕ «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bloode, με στόχο την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Εκδήλωση στο Σύνταγμα και προβολή μηνυμάτων στις οθόνες του Μετρό θα πραγματοποιήσει και η εταιρεία «GONIMOTITA».

Δημοτική συγκοινωνία Νέας Φιλαδέλφειας: Διακόπηκαν επ’ αόριστον τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας λόγω των θερινών αδειών των εργαζομένων και των αναγκών συντήρησης των λεωφορείων. Ποια άλλη δημοτική υπηρεσία διακόπτει τη λειτουργία της για δύο μήνες το χρόνο άραγε;

Πρόσληψη οδηγού: Η Ο.ΣΥ. προχώρησε στην πρόσληψη ενός ακόμα δόκιμου οδηγού για περίοδο ενός έτους (με μονιμοποίηση στη συνέχεια) από τα μέσα Ιουνίου, μέσω της περυσινής διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις αναμενόμενες φετινές προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες μέσω του ΑΣΕΠ.

Σταθμός επικοινωνίας κωφών: Την παράταση της λειτουργίας και εγκατάστασης του σταθμού επικοινωνίας κωφών και βαρήκοων πολιτών στο σταθμό του Συντάγματος μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 αποφάσισε η ΣΤΑΣΥ. Ο συγκεκριμένος σταθμός βρίσκεται σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2020, ενώ τα έξοδα συντήρησής του βαραίνουν το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 7ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2022, στον όμιλο ΟΑΣΑ για την ΣΤΑ.ΣΥ. ποσού ύψους 2.094.750 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών και για την ΟΣΥ ύψους 10.356.150 ευρώ για τον  ίδιο λόγο. Επίσης, ενέκρινε καταβολή ύψους 2.461.467,73 ευρώ, για τον μήνα Ιούλιο έτους 2022, για την κάλυψη της δαπάνης στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με τα «Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Αττικής». Εν συνεχεία, εγκρίθηκε η ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης ύψους συνολικού ύψους 110.916.666,66 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης το 2023, το 2024 και το 2025. Τέλος, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης ύψους 2.792.296,24 ευρώ για την κάλυψη δαπανών της ΟΣΥ λόγω της COVID – 19 πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα: Ιανουάριος έως και Απρίλιος έτους 2022.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.176.455,68 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Ιουλίου 2022 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει την εκτέλεση αστικών δρομολογίων. Το ποσό αυτό επιμερίζεται ως εξής: 1.259.351,97 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 607.289,57 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 180.759,38 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 129.054,76 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Αντικατάσταση ταξί: Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η προθεσμία (η ημερομηνία αφορά την παραγγελία οχήματος και την πληρωμή προκαταβολής) για την αντικατάσταση ΕΔΧ – ΤΑΞΙ οχήματος με καινούργια οχήματα, για τις περιπτώσεις των αυτοκινήτων ΤΑΞΙ που θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με Εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία με δεδομένες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις νέων οχημάτων τους τελευταίους μήνες.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 739.693,48 ευρώ που αφορά την παροχής υπηρεσιών 4ης τροποποιητικής σύμβασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου (δυο τελευταίες καταβολές)
  • Δαπάνη ύψους 298.376,09 ευρώ που αφορά υπηρεσίες μετεγκατάστασης εξοπλισμού έργου ΟΣΤ (Τηλεματικής)
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 35.000 ευρώ που αφορά αποκατάσταση ζημιών ΟΑΣΑ της σύμβασης 14/2014 (τηλεματική) για την περίοδο 1/6/2022 έως 30/11/2022.
  • Ανάθεση υπηρεσιών ερευνών α) Ικανοποίησης Επιβατών, β) Αξιολόγησης ποιότητας στο πλαίσιο εφαρμογής του προτύπου ΕΝ 13816 σε εταιρεία αντί ποσού 29.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ
  • Έγκριση της ανάθεσης σε εταιρεία υπηρεσιών υποστήριξης Γραμματείας Διευθύνουσας Συμβούλου έως 31.1.2023 αντί ποσού 16.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ

  • Έγκριση διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια 20 βενζινοκίνητων δικύκλων τύπου scooter 200cc με προϋπολογισμό 111.600 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 10 εργαζόμενων λόγω μετάταξης

  • Το Δ.Σ. ενέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού για προμήθεια συστημάτων απολύμανσης του εσωτερικού του στόλου της Ο.ΣΥ. Α.Ε. για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με ποσό προσφοράς 3.400.022,60 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: είναι αναπόφευκτη η συνεργασία του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ;

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*