Τα σχέδια για το σήμα κινητής τηλεφωνίας και το WiFi στο Μετρό της Αθήνας

Υπεγράφη μετά από μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων η συμφωνία μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ. και των εταιρειών που διαχειρίζονται τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (την COSMOTE και την Vantage Towers εκ μέρους των Vodafone και WIND) για την εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού σε όλο το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που αναμένεται να διαρκέσουν 2,5 έτη, οι επιβάτες του Μετρό θα μπορούν να έχουν σήμα κινητής τηλεφωνίας αλλά και να σερφάρουν στο διαδίκτυο σε όλους τους σταθμούς αλλά και εντός των συρμών του Μετρό.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήδη από το 2018 είχαν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε συζητήσεις με την ΣΤΑΣΥ προκειμένου να επιλυθεί η εκκρεμότητα της εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού στο δίκτυο του Μετρό ενώ ένα χρόνο αργότερα ανακοινώθηκε πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και πως οι σχετικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια (με τη σχετική επένδυση να ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ) καθώς οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εντάξει στο πρόγραμμα WiFi4GR κεντρικούς σταθμούς του Μετρό προκειμένου σε αυτούς να εγκατασταθούν δωρεάν σημεία πρόσβασης σε WiFi. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΤΑΣΥ προσφέρει ανταποδοτικά δωρεάν προβολή της πύλης gov.gr σε συρμούς και σταθμούς του Μετρό, με τη σχετική καμπάνια να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αντίστοιχη εξαγγελία. Η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού wifi σε σταθμούς του Μετρό έγινε σχεδόν μία δεκαετία πριν σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με μηδενικό κόστος για την ΣΤΑ.ΣΥ. Δωρεάν wifi μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες σε 7 σταθμούς. Από τότε όμως το σύστημα ουδέποτε συντηρήθηκε (ούτε και επεκτάθηκε σε άλλους σταθμούς) και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Εξαγγελίες για δωρεάν wifi στις συγκοινωνίες γίνονται από κάθε κυβέρνηση έκτοτε, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει προχωρήσει κάποια σχετική πρωτοβουλία. Το 2014 σχετικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε πιλοτικά σε 15 λεωφορεία αλλά ο διαγωνισμός για τοποθέτησή του στο σύνολο του στόλου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρυζωνικότητας στο δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ ένα χρόνο αργότερα υπήξε και νέα εξαγγελία για εγκατάσταση Wifi στο σύνολο των λεωφορείων με την τότε διοίκηση του ΟΑΣΑ να προωθεί σχετικό έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*