Τα νέα του σιδηρόδρομου: από φθινόπωρο η ομαλοποίηση της κατάστασης στο σιδηρόδρομο, η Hellenic Train απαντά για τις εκπτώσεις σε ηλικιωμένους/πολύτεκνους

* * * Αναπόφευκτες ήταν για μία ακόμα εβδομάδα οι ακυρώσεις δρομολογίων, τόσο στον Προαστιακό της Αθήνας όσο και σε άλλα δρομολόγια της Hellenic Train. Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκαν την περασμένη Τρίτη όταν ανεστάλλησαν αρκετά τοπικά δρομολόγια, χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για το επιβατικό κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, βελτίωση της κατάστασης δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν η νεότερη γενιά μηχανοδηγών της Hellenic Train θα αναλάβει υπηρεσία, αφού στα προβλήματα που προκαλεί ο προγραμματισμός των θερινών αδειών έρχονται να προστεθούν οι άδειες λόγω COVID-19 και άλλα έκτακτα συμβάντα που επιτείνουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έλξης.

* * * Απλά αντιγράφουμε από την πρόσφατη επιστολή της ΡΑΣ προς την Hellenic Train: “[…] υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των επιβατών όταν παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στο επιβατικό έργο με υπαιτιότητα της Εταιρείας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό ΕΚ 1371/2007 και ειδικότερα από τα άρθρα 8 «ταξιδιωτικές πληροφορίες», 16 «επιστροφή χρημάτων και επαναδρομολόγηση», 17 «αποζημίωση κομίστρου», 18 «συνδρομή» και 28 «πρότυπα ποιότητας των υπηρεσιών».”

* * * Τρένο παρέσυρε και ακρωτηρίασε 45χρονο στη Θήβα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο οποίος για άγνωστο λόγο βρίσκονταν πλησίον των γραμμών.

* * * Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Πάτρας, λύγισαν μέχρι και τις ράγες του τρένου. Σε αυτό βοηθούν και οι τρύπες στην περίφραξη του σταθμού. 

* * * Αν και ο σιδηροδρομικός σταθμός Νέων Πόρων διαθέτει πεζογέφυρα για τη διάβαση σε απένταντι αποβάθρες οι περισσότεροι εκ των επιβατών προτιμούν να διασχίζουν τις γραμμές με κίνδυνο της ζωής τους.

* * * Απάντηση δόθηκε από την Hellenic Train σε ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές στη Βουλή αναφορικά με την μη ισχύ εκπτώσεων για πολύτεκνους και ηλικιωμένους στις αμαξοστοιχίες ETR. Σύμφωνα με την εταιρεία δεν τίθεται θέμα περικοπής δικαιωμάτων έκπτωσης αφού τα συγκεκριμένα δρομολόγια των ETR είναι πρόσθετα και οι εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ισχύουν σε όλα τα υπόλοιπα. Όπως πάντως αναφέρεται, η Hellenic Train βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το σύνολο των εκπτώσεων που παρέχει, επομένως τα αιτήματα αυτά θα ληφθούν υπόψη.

* * * Εργασίες για βελτίωση της ασφάλειας (συστήματα ειδοποίησης, φωτισμός, βατότητα κ.ά.) σε σιδηροδρομικές διαβάσεις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Βοτανικού, του Κεραμεικού και του Ταύρου και στις οποίες κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί ακόμα και δυστυχήματα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

* * * Στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου υπάρχουν ήδη σιδηροδρομικές γραμμές, το μέσο σταθερής τροχιάς θα ήταν πιο απαραίτητο από οπουδήποτε αλλού, για να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους και το μαθητικό πληθυσμό. Ο δυτικός προαστιακός σιδηρόδρομος (City Train) που συζητιέται τουλάχιστον επί μια δεκαετία, στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει το 2027.

* * * Η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή με τίτλο «Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας» αναφέροντας πως το συγκεκριμένο έργο δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που υποβλήθηκε από το αρμόδιο για τη χρηματοδότηση Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έργα που θα ενταχθούν στο ΠΔΕ 2022.

* * * Με στόχο τη μετατροπή της Μαγνησίας σε διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας σχεδιάζεται μεταξύ άλλων η δημιουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό κέντρο στο Δήμο Ρ. Φεραίου, όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική εκδήλωση στο Βόλο.

* * * Παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες για έργα στο σιδηρόδρομο, παραμένει ακόμα άγνωστο πότε η λειτουργία του σιδηρόδρομου θα αποκατασταθεί στη Θράκη όπου κυριαρχεί η εικόνα διάλυσης.

* * * Με τη σύνδεση με τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να «παρηγορηθούνε» οι συνεταιριστές του ‘Σταθμού Μακεδονία’, τα 23 ΚΤΕΛ που εδώ και χρόνια ζητάνε και επιμένουν ότι θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η σύνδεση αυτού του μεγάλου συγκοινωνιακού κόμβου, με το δίκτυο του Μετρό. Ωστόσο και η σύνδεση με το δίκτυο Μετρό Θεσσαλονίκης, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της μελλοντικής Δυτικής Επέκτασης.

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μπέττυ Σκούφα σχετικά με το έργο κατασκευής σιδηροδρομικής στάσης στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας. Η βουλευτής ζητά ενημέρωση για την πρόοδο εκτέλεσης του έργου, για το αν κινδυνεύει η χρηματοδότησή του και το αν υπάρχει το ενδεχόμενο έκπτωσης του αναδόχου.

* * * Η Hellenic Train σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προσφέρουν εκπτωτικά εισιτήρια IC προς τους θεατές του φεστιβάλ και γενικότερα τους επισκέπτες της Πιερίας από 22 Ιουλίου έως 2 Σεπτεμβρίου.

* * * Ο ΟΣΕ ζητά προσφορές για την απευθείας ανάθεση για τον «Καθαρισμό των έξι (6) οχημάτων που πρόκειται να απομακρυθούν από τον παλαιό Σ.Σ. Αγίων Αναργύρων» προϋπολογισμού 2.400 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Στον κλειστό (και προς αξιοποίηση) εδώ και μία 15ετία σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχουν αρκετά μουσειακά βαγόνια που περιμένουν κι αυτά την αξιοποίησή τους.

* * * Στην αξιοποίηση των ακινήτων που έχει υπό την ομπρέλα του στο Θριάσιο Πεδίο είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο ΟΣΕ. Πρώτο βήμα αποτελεί η μελέτη για τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, που μες το φθινόπωρο θα έχει χαρτογραφήσει όλες τις προοπτικές και δυνατότητες.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή ποσού ύψους 3.750.000 ευρώ στον ΟΣΕ που αφορά την 7η μηνιαία δόση της ετήσιας επιχορήγησης, για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

* * * Η ακίνητη περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Κατάκολο, στο Ανεμοχώρι και σε άλλα σημεία του Δήμου, όπως η επίτευξη καλύτερων οικονομικών συμφωνιών και η δημιουργία νέων σχημάτων συνεργασίας με στόχο τη βιωσιμότητα αυτών, ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Περικλή Νικολάου.

* * * Μ. Βρετανία: Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στους βρετανικούς σιδηροδρόμους προκαλώντας την ταλαιπωρία εκατομμυρίων επιβατών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*