Οι ειδήσεις της Παρασκευής: νέα σεζόν με καλές ειδήσεις αλλά και προβλήματα

pireaspiraeus.com

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Καθώς η επιστροφή των Αθηναίων στην πόλη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, μπαίνουμε σιγά-σιγά στη νέα σεζόν με την επιστροφή προσεχώς και των «χειμερινών» προγραμμάτων δρομολογίων σε όλα τα μέσα.

Με την προεκλογική περίοδο να ξεκινά και επισήμως, από τη μία πλευρά θα υπάρξει αγωνία για να βγουν «καλές ειδήσεις», ενώ από την άλλη πλευρά θα αναδειχθούν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές συγκοινωνίες και οι μεταφορές γενικότερα.

Η πρώτη καλή είδηση της σεζόν αναμένεται να είναι η παράδοση της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, ύστερα από μία περίπου δεκαετία εργασιών, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για ακόμα περισσότερες δημοπρατήσεις έργων μέσα στους επόμενους μήνες (όπως η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον) αλλά και περισσότερες θετικές εξελίξεις σε διαγωνισμούς που εκκρεμούν, όπως αυτός της προμήθειας εκατοντάδων νέων λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα βεβαίως είναι πολλά και διαχρονικά, ξεκινώντας από τις συχνότητες δρομολογίων σε όλα τα μέσα εξαιτίας είτε της ηλικίας του στόλου είτε των ελλείψεων σε προσωπικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Προαστιακό σιδηρόδρομο αλλά και τα δρομολόγια της Hellenic Train γενικότερα, υπάρχει αγωνία για το αν οι νέοι μηχανοδηγοί που θα ξεκινήσουν να εργάζονται από το φθινόπωρο θα συμβάλουν στην μείωση των ακυρώσεων δρομολογίων ή αν τα προβλήματα θα συνεχιστούν.

Ο αστάθμητος παράγοντας για μία ακόμα χρονιά θα είναι ο κορωνοϊός ο οποίος, όπως γνωρίζουμε πλέον καλά, μπορεί να «εκτροχιάσει» σχέδια και προβλέψεις, πάντα προς το χειρότερο.

Περισσότερα όμως για το τι περιμένουμε από τη νέα σεζόν θα πούμε τις επόμενες μέρες.

Νέος Μητροπολιτικός Φορέας για τις Μεταφορές: Πιο κοντά έρχεται η δημιουργία ενός νέου μητροπολιτικού φορέα για τις μεταφορές της Αττικής, όπως είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μετά από την ανακήρυξη από το υπουργείο προσωρινού αναδόχου για τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών «Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ωρίμανση της δράσης δημιουργίας Ενιαίου Μητροπολιτικού Συγκοινωνιακού Φορέα Αττικής». Ανάδοχος αναμένεται να γίνει η εταιρεία KPMG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 73.160 ευρώ με ΦΠΑ.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Κλιματισμός σε συρμούς ΗΣΑΠ: Αρχικά στις 12 Αυγούστου και κατ’ επανάληψη στις 23 Αυγούστου, η ΣΤΑ.ΣΥ. απέστειλε πρόσκληση υποβολής προσφοράς στην εταιρεία που τοποθέτησε τα συστήματα κλιματισμού στους συρμούς του ΗΣΑΠ για το έργο της αποκατάστασης βλαβών σε αυτά, τόσο στις καμπίνες των επιβατών όσο και των ηλεκτροδηγών. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ενώ η προθεσμία για την υποβολή προσφοράς λήγει στις 29 Αυγούστου. Όπως προβλέπεται, θα επισκευαστούν όσες μονάδες είναι δυνατό μέχρι την εξάντληση του ποσού της προσφοράς.

Διαγωνισμός – μαμούθ για καύσιμα: Διαγωνισμό προϋπολογισμού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ πλέον του ΦΠΑ προκήρυξε η Ο.ΣΥ. Α.Ε. για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για χρονική περίοδο 2 ετών, με δικαίωμα παράτασης ενός έτους αν δεν έχει εξαντληθεί η ποσότητα των καυσίμων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα προμηθευτεί 68.750.000 λίτρα πετρελαίου κίνησης και 694.444 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 110.916.666,08 ευρώ: 110.000.000 ευρώ για πετρέλαιο κίνησης και 916.666,08 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης. Ο διαγωνισμός λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και επέκταση Μετρό: Για ένα ακόμα έτος θα πάρει επέκταση η χρήση προσωρινού εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια του Μετρό, μέχρις ότου ανατεθεί σε εταιρεία η προμήθεια και εγκατάσταση του μόνιμου εξοπλισμού που περιλαμβάνει και τις γνωστές πύλες. Πριν λίγες ημέρες, το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ ενέκρινε την επέκταση της σχετικής σύμβασης αντί ποσού 76.365,36 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προσωρινό εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα διαθέτουν και οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της γραμμής σε Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός ΣΤΑ.ΣΥ.: Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας ετοιμάζεται η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. ζητώντας προσφορά για ανάθεση υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου επί των θεμάτων αυτών. Ο τεχνικός σύμβουλος θα συνδράμει στην υλοποίηση δράσεων μεταξύ των οποίων συγχρηµατοδοτούµενων από την ΕΕ έργων πληροφορικής, υλοποίηση νέου Πληροφοριακού Σύστηματος ΟΠΣ (ERP), εφαρμογή επιχειρηματικής ευφυίας (Business Intelligence), ψηφιοποίηση ροών εργασιών, δημοπράτηση έργου «Οθόνες Ψηφιακής Σήμανσης σταθμών (Digital Signage)», δεδομένα big data από ηλεκτρονικό εισιτήριο, μεταφορά υποδομών σε υπηρεσίες νέφους της ΓΤΠΣ, και ασύρματο διαδίκτυο σε σταθμούς Μετρό.

Προϋπολογισμός Αττικό Μετρό: Μέσα στο μήνα εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός της Αττικό Μετρό Α.Ε. για το 2023 προβλέποντας σύνολο εισροών 502 εκατ. ευρώ (κυρίως από κρατική χρηματοδότηση και δανεισμό από ΕΤΕπ), και εκροές ύψους 478 εκατ. ευρώ. Χονδρικά, το μισό ποσό αφορά κατασκευή έργων και το υπόλοιπο την εξυπηρέτηση δανείων. Η δαπάνη για αμοιβές προσωπικού (457 άτομα το 2023 από 455 το 2022) θα φτάσουν τα 14 εκατ. ευρώ.

Κρατική επιχορήγηση συγκοινωνιών: Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιχορήγησε τις συγκοινωνίες της Αθήνας με τα παρακάτω ποσά:

  • ΣΤΑ.ΣΥ.: Καταβολή ποσού 2.094.750 ευρώ για την 8η μηνιαία δόση της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2022, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
  • Αττικό Μετρό: Καταβολή ποσού 33.626,46 ευρώ, για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID19) πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα: Ιανουάριος – Απρίλιος έτους 2022 και της υπολειπόμενης δαπάνης για το μήνα Δεκέμβριο έτους 2021

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων: Αναφορικά με το αίτημα του Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ (στο οποίο ανήκει) για αναγνώριση του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στον Πειραιά απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη (τη σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου). Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη το αίτημα προελέγχου που είχε υποβάλλει το σωματείο το 2016 είχε γίνει δεκτό και ο φάκελος κρίθηκε επαρκής. Ωστόσο, δεν υποβλήθηκε αίτημα ελέγχου καθώς το σωματείο δήλωσε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δαπάνη μισθοδοσίας συντηρητή. (Σχόλιο: Από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι είτε η ΣΤΑ.ΣΥ. -που εξάλλου πραγματοποιεί δαπάνες συντήρησης έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων που εκτίθενται σε σταθμούς Μετρό- είτε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε  του Μουσείο των ΗΣΑΠ, το μοναδικό μουσείο στη χώρα μας σχετικό με τις αστικές συγκοινωνίες, να αναγνωριστεί από το κράτος.

Σχολικά δρομολόγια στην Φυλή: Δρομολόγηση σχολικού λεωφορείου ζητά από τον ΟΑΣΑ ο Δήμος Φυλής και συγκεκριμένα των λεωφορειακών γραμμών 715 και 716 στα Άνω Λιόσια, κατά το νέο σχολικό έτος. Πρόκειται για δύο δρομολόγια (πρωί και μεσημέρι) στη διαδρομή Ζωφριά- Αη Γιάννης (το πρωί) και Αη Γιάννης-Ζωφριά (το μεσημέρι), που θα εξυπηρετήσουν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια των Άνω Λιοσίων. Ο Δήμος ζητά την επαναλειτουργία των γραμμών που κυκλοφορούσαν το 2018-2019 ως ανταποδοτικό μέτρο για τη φιλοξενία του αμαξοστασίου της ΟΣΥ στην πόλη.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Σε δαπάνη ποσού ύψους 2.176.455,68 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή της προκαταβολής μηνιαίας Αυγούστου 2022 που αφορά την αποζημίωση εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ από τα ΚΤΕΛ. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 1.259.351,97 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 607.289,57 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 180.759,38 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 129.054,76 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Το Δ.Σ. κατακύρωσε το αποτέλεσμα διαγωνισμού για την αγορά 50.000.000 τεμαχίων εισιτηρίων αντί 4.311.450 ευρώ πλέον ΦΠΑ (0,086229 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά εισιτήριο).
  • Δαπάνη ποσού ύψους 1.671.633,09 ευρώ με ΦΠΑ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση σύμβασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου Ιουλίου 2022
  • Δαπάνη ποσού ύψους 457.719,35 ε ευρώ με ΦΠΑ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση σύμβασης τηλεματικής Ιουνίου 2022
  • Δαπάνη ποσού ύψους 8.464,84 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά στην παροχή υπηρεσιών μετακίνησης έξυπνων στάσεων της Τηλεματικής.
  • Δαπάνη ποσού ύψους 7.626 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Μαΐου 2022.

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 6 εργαζόμενων λόγω μετάταξης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η συγγνώμη της Hellenic Train, τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Μετρό και τα λεωφορεία του leasing

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*