Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η συγγνώμη της Hellenic Train, τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Μετρό και τα λεωφορεία του leasing

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, που θα επιφέρει μεταξύ άλλων το κλείσιμο 3 σταθμών για 9+2 ημέρες από αύριο Σάββατο, αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη για την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς και τα προεόρτια των εγκαινίων του νεότερου τμήματος του Μετρό της Αθήνας.

Στόχος της Αττικό Μετρό και της κυβέρνησης είναι τα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται να φτάσουμε ως και τον Οκτώβριο, ειδικά αν προκύψουν προβλήματα που απαιτούν κάποια χρονοβόρα λύση.

Εξαιτίας τώρα των δοκιμαστικών δρομολογίων που θα κλείσουν το τμήμα Αγία Μαρίνα – Νίκαια (ο λόγος είναι πως η παλινδρόμηση των συρμών δεν είναι δυνατή στους σταθμούς της Αγίας Βαρβάρας ή του Κορυδαλλού), θα προέλθουν και μικρές τροποποιήσεις στα ωράρια των δρομολογίων του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Το σημαντικότερο ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί με τα δρομολόγια αυτά, που σήμερα πραγματοποιούνται ανά 30′, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν παραδοθεί ολόκληρη η επέκταση ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Θα είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους με την ίδια συχνότητα σε όλο το μήκος της γραμμής όπου το δρομολόγια Αεροδρόμιο – Δημοτικό Θέατρο θα απαιτεί περίπου μία ώρα; (Τα 50 ή και 45 λεπτά που ανακοινώνονται διαχρονικά από την κυβέρνηση -έστω και μέχρι το σταθμό Πειραιάς- πρέπει να θεωρούνται εξωπραγματικά τη στιγμή που σήμερα το δρομολόγιο Αεροδρόμιο – Νίκαια διαρκεί 54 λεπτά).

Περισσότερα όμως για το ζήτημα αυτό την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι δεν λέει η Hellenic Train: Μετά την απίστευτη χτεσινή ταλαιπωρία που έζησαν χτες εκατοντάδες επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων αποκλείστηκαν ακόμα και μέσα σε τρένα για ώρες, η Hellenic Train/ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναγκάστηκε να βγάλει απολογητική ανακοίνωση, κάτι που έχουμε να δούμε από την κακοκαιρία Ελπίς τον περασμένο χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια το βασικό αίτιο ήταν η κατάσταση της υποδομής που βαρύνει τον κρατικό ΟΣΕ. Η Hellenic Train δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει τίποτα για τις σε καθημερινή βάση αναστολές δρομολογίων (όπως και σήμερα) στον Προαστιακό της Αθήνας αλλά και αλλού. Σαν τελευταία παρατήρηση, για ακόμα μία φορά λέει πολλά ότι σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα του τύπου εστιάζονται στην καθυστέρηση ενός δρομολογίου ETR («πουλάει το “Λευκός Βέλος”) τη στιγμή που πολλοί περισσότεροι επιβάτες αποκλείστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν σε δρομολόγια του Προαστιακού. Νοιάζεται κανείς για τον Προαστιακό;


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Περισσότερα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ; Ένα άλλο σημαντικό γεγονός του φθινοπώρου θα είναι η υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και των εταιρειών ΚΤΕΛ για τα αστικά δρομολόγια της Αθήνας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους όρους της νέας σύμβασης, ωστόσο υπάρχει είδηση-ένδειξη που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου επίσης θα υπογραφεί επέκταση σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΘ και εταιρειών ΚΤΕΛ. Φαίνεται λοιπόν ότι τα ΚΤΕΛ, που ήδη εκτελούν δρομολόγια σε 31 γραμμές, θα αναλάβουν δύο ακόμα γραμμές του ΟΑΣΘ μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2023. Δεν θα ήταν λοιπόν περίεργο αν υπήρχε πρόθεση και στην Αθήνα τα ΚΤΕΛ να αναλάβουν επιπλέον γραμμές, πέραν των 60 που ήδη έχουν.

Διαγωνισμός για τα κλιματιστικά των λεωφορείων: Ανοικτό διαγωνισμό προϋπολογισμού 297.600 ευρώ με ΦΠΑ προκήρυξε η ΟΣΥ για την ανάθεση υπηρεσιών τοποθέτησης αντιμικροβιακών φίλτρων αέρα με ιόντα χαλκού στις μονάδες κλιματισμού των οχημάτων της εταιρείας. Η τοποθέτηση των φίλτρων πρέπει να γίνει εντός 3 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, επομένως εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί τον προσεχή χειμώνα. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 29 Αυγούστου.

Καταγγελία για τους χώρους προσωπικού: Μέσω επιστολής προς την Εισαγγελία Αθηνών, το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και το ΣΕΠΕ, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας μεταφέρει καταγγελίες εργαζόμενων για «επικράτηση τριτοκοσμικών συνθηκών και παραβίαση κανόνων υγιεινής εν μέσω πανδημίας στους εργασιακούς χώρους τους οποίους διαθέτει για το προσωπικό της η Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες) στον τερματικό σταθμό επί της Δουκίσσης Πλακεντίας.»

Προς υπογραφή ΣΣΕ στην ΣΤΑΣΥ: Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ ενημερώνει πως «μετά από σκληρές, επίπονες διαπραγματεύσεις και εξαντλητικές πολύπλευρες προσπάθειες φτάσαμε, στην χτεσινή μέρα (27.7.2022), όπου με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάσαμε στη Γενική Συνέλευση το σχέδιο διετούς Επ. Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητώντας να δοθεί εξουσιοδότηση προς το Προεδρείο για την υπογραφή της. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου και εξουσιοδότησαν το Προεδρείο να υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.»

Η Δημοτική Συγκοινωνία «πάει διακοπές»: Ο ένας μετά τους άλλους, οι δήμοι της Αττικής ανακοινώνουν τη διακοπή των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας λόγω των θερινών αδειών των εργαζόμενων αλλά και των αναγκών συντήρησης των οχημάτων (επί ένα και πλέον μήνα;), ακόμα και σε δήμους όπου υπάρχει ανάγκη μετακίνησης προς κοντινές παραλίες. Έτσι, μετά το Δήμο Νέας – Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας όπου τα δρομολόγια διακόπηκαν «μέχρι νεοτέρας», ακολούθησαν ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρόπουλης όπου τα δρομολόγια θα επανέλθουν από τις 5 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Ζωγράφου όπου τα δρομολόγια διακόπτονται από 1 έως 29 Αυγούστου και ο Δήμος Νέας Σμύρνης όπου δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας από 8 έως 26 Αυγούστου

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Ενώ σε κάποια μέσα ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, υπάρχουν και συρμοί του Προαστιακού με «πολικές» θερμοκρασίες. Η Σ. Π. γράφει σχετικά:

Εδώ και δύο μήνες χρησιμοποιώ καθημερινά τον προαστιακό Πειραιάς- Αεροδρόμιο στις 5.45 το πρωί. Αυτούς τους δύο ολόκληρους μήνες δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά που να έχει φυσιολογική θερμοκρασία μέσα στο τρένο. Έχουν τον κλιματισμό τόσο δυνατά που έχει απίστευτο κρύο. Πρέπει να φοράει κάνεις μακρύ παντελόνι και ζακέτα και πάλι να κρυώνει. Είναι απαράδεκτο να θέλουμε να πάμε στην δουλειά μας το πρωί και να ανησυχούμε ότι θα πάθουμε πνευμονία με το κρύο που έχει. Προσωπικά έχω μιλήσει ακόμα και σε οδηγό αλλά φυσικά δεν έκανε τίποτα.

Η Γ.Χ. αναφέρεται στην απουσία ελέγχων εισιτηρίων στους σταθμούς του Μετρό και την εισιτηριοδιαφυγή:

Σας παρακαλούμε πολύ να ξαναβγούν οι ελεγκτές γιατί κατά την είσοδο κ την έξοδο στους σταθμούς γίνεται χαμός.εμεις που έχουμε εισιτήριο γιναστε ουσιαστικά η πόρτα κ για του υπόλοιπους που δεν έχουν.ερχονται κ κολλάνε πίσω μας κ μας σπρώχνουν κιόλας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε προκειμένου να περάσουν μαζί μας την ώρα που ανοίγουν οι μπάρες.σημερα το πρωί έπεσα κάτω με κίνδυνο να ποδοπατηθω.δεν είναι κατάσταση αυτή.κ όταν γύρισα να ζητήσω τον λόγο με απείλησαν κι από πάνω. αν είναι να κινδυνεύουμε οι νομοταγείς που πληρώνουμε κ αυτοί που δεν πληρώνουν να έχουν κ απαίτηση να κάθονται κι από πάνω τότε να μην κόβουμε κ εμείς εισιτήριο κ να δω μετά πως θα πληρωθείτε κ εσείς.

Ένα από τα πολλά παράπονα που λαμβάνουμε για τα προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού το τελευταίο διάστημα:

Δρομολόγιο Προαστιακού 2250 πέρασε από Κηφισίας 19.04 αντί για 18.42 με τερματικό σταθμό την Κάντζα αντί για αεροδρόμιο από όπου γύρισε για Πειραιά. Ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ τροποποιεί αυθαίρετα τα δρομολόγια χωρίς ενημέρωση απλά για να τα εκτελεί και να μην υπάρχουν κυρώσεις εις βάρος τους? Δηλαδή ο κόσμος που περίμενε να πάει Πειραιά από Κορωπί τι θα γίνει? Εμείς που ήμασταν μέσα στο τρένο με προορισμό το Κορωπί παρόλη την καθυστέρηση περιμένουμε απλά το επόμενο… Οι καθυστερήσεις πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο. Ελπίζω να πάψει κάποια στιγμή η παρακμή στον ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τέλος, ο Π.Δ. γράφει σχετικά με τη Δημοτική Συγκοινωνία στο Δήμο Διονύσου:

σήμερα στέλνω το μήνυμα αυτό για να αναφερθώ στην κατάσταση της δημοτικής συγκοινωνίας στον Διονυσο. Η γραμμή που εξυπηρετεί τον διονυσο (1Α) έχει μόλις 3 δρομολόγια την ημέρα και μόνο το πρωί! Τα δρομολόγια αυτά φτάνουν στον Αγιο Στέφανο ΜΕΤΑ από την αναχώρηση του τρένου για την Αθήνα. Είναι δηλαδή εντελώς άχρηστα!Τις τελευταίες μέρες φτάσαμε και στο αποκορύφωμα. Ενώ ο δημος πολύ-διαφημίζει την ενσωμάτωση τον δρομολογίων στο Google Maps, ο ίδιος δεν τα ενημερώνει ποτέ! Υπάρχει βλάβη στο μοναδικό λεωφορειο που εκτελεί τα δρομολόγια στην γραμμή 1 (Α/Β) με αποτέλεσμα εδώ και μέρες να μην γίνονται δρομολόγια! Στο Google maps πάντως φαίνονται κανονικότατα…

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Leasing λεωφορείων: Την κατ’ εξαίρεση θέση σε κυκλοφορία 39 λεωφορείων οχημάτων της εταιρείας ΥΙΟΙ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, εργοστασίων κατασκευής MERCEDES BENZ AG & IVECO SpA ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, τα οχήματα δεν πληρούν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές (2018/858 και 2019/1939) καθώς και το άρθρο 84 του ΚΟΚ. Η ταξινόμηση των συγκεκριμένων οχημάτων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχοντας λάβει τα κατάλληλα πιστοποιητικά συμμόρφωσης μέχρι τότε. Επιπλέον, το Δ.Σ. της Ο.ΣΥ. Α.Ε. ενέκρινε το πρωτόκολλο της οριστικής παραλαβής των 146 λεωφορείων που υπέβαλε η MED BUS & TRUCK CENTER, «λόγω της προσήκουσας, χωρίς ουσιαστικές αποκλίσεις, ποιοτικής και ποσοτικής εκπλήρωσης των Συμβατικών του υποχρεώσεων».

Πληρωμή για leasing: Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ο.ΣΥ. για την πληρωμή των εταιρειών που παρέχουν τα λεωφορεία που κυκλοφορούν μέσω leasing για τη 14η και 15η Συμβατική περίοδο σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας. Συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων 393.308,16 ευρώ θα δοθούν στην “ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ”, 984.381,44 ευρώ προς την “MED BUS & TRUCK CENTER – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟΥ & ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΕ” και 552.811,84 ευρώ προς την «ΕΘΝΙΚΗ LEASING ΑΕ».

Νέα ειδική σύμβουλος: Η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στην πρόσληψη μίας νέας Ειδικού Συνεργάτη – Συμβούλου στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου, επί θεμάτων επικοινωνίας και οικονομικών ζητημάτων, που αφορούν τις δράσεις της εταιρείας.

Διοίκηση Αττικό Μετρό και ΕΡΓΟΣΕ: Μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, παρέχεται η δυνατότητα στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, να ανανεώσουν τη θητεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των λοιπών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., για διάστημα κατ΄ ανώτατο δύο ετών. Άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, δίνει κίνητρα σε Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να μεταφερθούν σε θέσεις όπου υπάρχει έλλειψη και συγκεκριμένα να «πιάσουν μικρόφωνο» σε πύργους ελέγχου.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης στην Ο.ΣΥ. Α.Ε. ποσού ύψους 2.792.296,24 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID-19) πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου έτους 2022.

146 χρόνια αστικές συγκοινωνίες: Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ),  διοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, επετειακή εκδήλωση, για την συμπλήρωση 140 χρόνων των Αστικών Συγκοινωνιών στην Αθήνα και τον Πειραιά (1882-2022). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ΓΑΙΑΟΣΕ όπου βρίσκονται τα γραφεία της Λέσχης του Συλλόγου.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Διαγραφή μίας υπαλλήλου από τη δύναμη του προσωπικού λόγω μετάταξης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: λύση στο πρόβλημα του κλιματισμού, παρέμβαση για τον Προαστιακό και οι στάσεις λεωφορείων στον Κορυδαλλό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*