Τα νέα του σιδηρόδρομου: ναρκωτικά και κλοπές καλωδίων υποβαθμίζουν τον Προαστιακό στη δυτική Αθήνα

* * * Οι κλοπές καλωδίων χτες (μέρα μεσημέρι;) στη δυτική Αθήνα που προκαλούν και σήμερα Πέμπτη ταλαιπωρία στους επιβάτες του Προαστιακού είναι ευτυχώς κάτι που δεν βλέπουμε κάθε μέρα, τουλάχιστον μέσα στο αστικό τμήμα του Προαστιακού. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με ένα άλλο φαινόμενο: βίντεο στο οποίο απεικονίζεται άτομο να κάνει χρήση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι εντός του σταθμού Άνω Λιόσια του προαστιακού απέστειλε στο Athens Transport αναγνώστης. Το βίντεο, το οποίο αποφασίσαμε να μην δημοσιεύσουμε, αν και βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε εμπλεκόμενου φορέα το ζητήσει, μάλλον δεν θα αποτελεί έκπληξη για τους επιβάτες του Προαστιακού που μετακινούνται στη δυτική Αθήνα, αφού ως γνωστόν πρόκειται για περιοχές οπού «ανθεί» το εμπόριο άρα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κατανομούμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως την αστυνομία και οποιεσδήποτε κοινωνικές υπηρεσίες έχει στη διάθεσή του το κράτος, ωστόσο, θα περιμέναμε να δούμε ενέργειες και από τους συγκοινωνιακού φορείς που επηρεάζονται, είτε αυτή είναι η Hellenic Train είτε οι ΟΑΣΑ. Τα κατά καιρούς «μνημόνια συνεργασίας» με την αστυνομία πάντως δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

* * * Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα ακυρώσεις και μεγάλες καθυστερήσεις σε δρομολόγια προς Φλώρινα, Σέρρες και Δράμα τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας.

* * * Νέα λεωφορειακή γραμμή δρομολογεί η Hellenic Train από σήμερα μεταξύ Δράμας και Αλεξανδρούπολης. Το τρένο θα αργήσει πολύ.

* * * Λάρισα: 21χρονος έχασε τη ζωή του στις σιδηροδρομικές γραμμές την περασμένη Πέμπτη // Δράμα: Καθαρισμός του χώρου του ΟΣΕ από την ανεξέλεγκτη βλάστηση, τα εγκαταλελειμμένα τρένα όμως παραμένουν.

* * * Με τροπολογία «της τελευταίας στιγμής» ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας, κυρίως για όσα προβλέπονται για τις εργασιακές σχέσεις των νεοπροσληφθέντων αλλά και των διευθυντών στις επιχειρήσιες αυτές. Σημειώνεται ότι οι σιδηροδρομικοί επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στις αστικές συγκοινωνίες.

* * * Σε ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Απαντζίδη του ΜέΡΑ25 με θέμα «οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι της πολυδιαφημισμένης και πανάκριβης ιδιωτικοποίησης καταρρέουν» η οποία έκανε λόγο για κακή κατάσταση του τροχαίου υλικού, έλλειψη ανταλλακτικών και αντικατάσταση δεκάδων δρομολογίων ημερησίως με λεωφορεία, απάντησε τόσο η Hellenic Train, όσο και η ΓΑΙΑΟΣΕ στην οποία ανήκει το τροχαίο υλικό της ιταλικής εταιρείας. Σύμφωνα με την Hellenic Train, οι όποιες δυσλειτουργίες οφείλονται στη μεγάλη ηλικία του τροχαίου υλικού, γι’ αυτό και στην πρόσφατη σύμβαση ΥΔΥ υπάρχει πρόωβλεψη για την απόκτηση νέου ηλεκτροκίνητου και υδρογονοκίνητου τροχαίου υλικού. Παρατίθενται επίσης στοιχεία για την αντικατάσταση τροχαίου υλικού με λεωφορεία η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0,5% των δρομολογίων, καθώς και στοιχεία για την αξία των ανταλλακτικών που προμηθεύεται η εταιρεία, που φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένη μετά την ιδιωτικοποίηση:

* * * Τέλος, η ΓΑΙΑΟΣΕ απάντησε πως μισθώνει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (πλέον Hellenic Train) 1.179 μονάδες τροχαίου υλικού, ενώ στη μεταξύ τους σύμβαση υπάρχει και δέσμευση για επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση 369 μονάδων μέσω εκτεταμένης συντήρησης. Σημειώνεται επίσης ότι η εκτεταμένη συντήρηση γίνεται από την ΓΑΙΑΟΣΕ ενώ η τακτική συντήρηση του τροχαίου υλικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Τον έλεγχο της κατάστασης 170 από τις περίπου 1.100 γέφυρες που περιλαμβάνει το σιδηροδρομικό δίκτυο και την παρακολούθησή τους σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικών αισθητήρων και ασύρματων συσκευών, ώστε να εντοπίζονται προβλήματα και να πραγματοποιούνται εγκαίρως τυχόν επισκευές, θα αναλάβει ο ανάδοχος του μεγάλου έργου «Έξυπνες Γέφυρες» που προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Στο έργο εντάσσονται και γέφυρες του οδικού δικτύου, όμως στο τεύχος του διαγωνισμού που βγήκε σε διαβούλευση αναφέρονται όμως μόνο γέφυρες του ΟΣΕ.

* * * Αναρωτιώμασταν πριν από δύο εβδομάδες αν κανείς από τους εξ Αθηνών επίσημους επισκέπτες της ΔΕΘ θα χρησιμοποιήσει το -γρήγορο πλέον- τρένο για τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη αντί για το αεροπλάνο. Ένας από αυτούς που το έκαναν ήταν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς σύμφωνα με tweet του ιδίου.

* * * Γερμανία: Τρένο υδρογόνου της Alstom διένυσε 1.175 χλμ χωρίς ενδιάμεσο ανεφοδιασμό // Μογγολία: Εγκαινιάστηκε σιδηροδρομική γραμμή μήκους 234 χλμ για τη μεταφορά φορτίων άνθρακα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*