«Παγώνουν» μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες – Φθηνότερες από το 2014 οι μηνιαίες κάρτες

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανάμεσα στις 21 πρωτοβουλίες συνολικού κόστους περίπου 5,5 δις ευρώ οι οποίες αφορούν το υπόλοιπο του 2022 αλλά και το 2023 είναι και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά κ.ά. ως και τον Ιούνιο του 2023.

Πρόκειται για το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2020 με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων την μείωση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου από τα 1,40 ευρώ στα 1,20 ευρώ και της μηνιαίας κάρτας από τα 30 στα 27 ευρώ. Τότε, το μέτρο θα είχε διάρκεια ως τις 31 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, ωστόσο στη συνέχεια δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Πέρυσι μάλιστα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει πως στόχος είναι η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στις μεταφορές, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εφικτό.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των εισιτηρίων είχαν προηγουμένως αυξηθεί από τον Ιανουάριο του 2016 λόγω της τότε αύξησης του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 13% στο 23%.

Σήμερα, και ενώ ο πληθωρισμός πλήττει ιδιαίτερα τις μεταφορές (τον Αύγουστο οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο είχαν αύξηση τιμής κατά 71,4%, με πλοίο κατά 25,4% και με ταξί κατά 32,9%), οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας βρίσκονται στα επίπεδα του 2014 όσον αφορά το ενιαίο εισιτήριο και ακόμα φθηνότερα όσον αφορά τις μηνιαίες κάρτες.

Όσον αφορά το αναμενόμενο μέτρο του «κλιματικού εισιτηρίου» αυτό φαίνεται προς το παρόν να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες προφανώς λόγω του κόστους του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός δεν έκανε άλλη αναφορά στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, αν και αναφέρθηκε σε έργα όπως και το Μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2023.

Παρά το ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση της τιμής των εισιτηρίων, όπως έχουν παρατηρήσει αρκετοί, η πληρωμή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας έχει τα τελευταία χρόνια λάβει έναν άτυπο προαιρετικό χαρακτήρα και μέσω της κατακόρυφης μείωσης (έως -πάντα ανεπίσημα- κατάργησής τους στα λεωφορεία) των ελέγχων εισιτήριων. Έτσι, το κράτος ουσιαστικά καλύπτει το κόστος των μετακινήσεων και όσων δεν πληρώνουν μέσω της επιχορήγησης των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ που διαφορετικά θα παρουσίαζαν μη βιώσιμα ελλείμματα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*