Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Να επεκταθεί το Μετρό προς Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα

Share

  Να δρομολογηθεί η επέκταση του Μετρό προς δήμους της περιφερειακής ενότητας Πειραιά αλλά και το νησί της Σαλαμίνας ζητούν με ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που κατέθεσαν στη Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

  Με αφορμή την παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 στον Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα, οι βουλευτές αναφέρουν πως «έρχεται στο προσκήνιο, ως μείζονα προτεραιότητα πλέον, η επέκταση του Μετρό και στις περιοχές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, καθώς και της Σαλαμίνας, μέσα από την σχεδιαζόμενη ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, η οποία σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, προβλέπει και τη συμπερίληψη μέσου σταθερής τροχιάς».

  Οι βουλευτές σημειώνουν πάντως πως την προτεραιότητα αυτή δεν φαίνεται να την υιοθετεί η κυβέρνηση, «αφού στη διάρκεια των εγκαινίων των τριών νέων σταθμών στον Πειραιά […] ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε μελλοντικές επεκτάσεις του Τραμ ή του Μετρό προς τις πόλεις της Β’ Πειραιά, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα.

  Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό αν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύνταξη των μελετών και τη δέσμευση των πόρων, προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση του Μετρό και στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας, καθώς και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

  Στον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό για τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου του Μετρό δεν περιλαμβάνεται πάντως κάποια επέκταση στην περιοχή του Πειραιά, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει οι μελέτες για επέκταση του Τραμ από το λιμάνι του Πειραιά προς τη Δραπετσώνα και το Πέραμα, ακολουθώντας κατά σημαντικό βαθμό την παλιά όδευση του Τραμ του Περάματος και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023, το νωρίτερο. Προς το παρόν πάντως  η Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχουν προτεραιοποιήσει κάποια επέκταση του Τραμ για το άμεσο μέλλον (πέρα από αυτή στο Ελληνικό που θα γίνει ως μέρος της επένδυσης).

  Όσον αφορά την εξυπηρέτηση της Σαλαμίνας από μέσο σταθερής τροχιάς, στο Athens Transport έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί πως θα ήταν λάθος η υποθαλάσσια σύνδεση να προχωρήσει, όπως προβλέπεται, χωρίς την πρόβλεψη και για όδευση γραμμής μέσου σταθερής τροχιάς. Μέχρι σήμερα όμως καμία κυβέρνηση δεν έχει δει θετικά το ενδεχόμενο αυτό.

  Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

  Θέμα: «Απόλυτη προτεραιότητα πλέον η επέκταση του Μετρό στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας».

  Την περασμένη Δευτέρα, τέθηκαν σε λειτουργία οι τρεις σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά.

  Για πρώτη φορά ενώνεται το διοικητικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά με το κέντρο της πρωτεύουσας, δίνοντας μια νέα δυναμική στους δύο αυτούς κορυφαίους αστικούς και οικονομικούς πόλους.

  Παράλληλα για πρώτη φορά το λιμάνι του Πειραιά, τα Μανιάτικα, το Δημοτικό Θέατρο, η Νίκαια και ο Κορυδαλλός ενώνονται μεταξύ τους με σταθμούς Μετρό, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών κι εργαζομένων, αφού η μετακίνηση μετατρέπεται σε εύκολη υπόθεση λίγων λεπτών, με μικρότερο κόστος, ενώ η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποσυμπιέζεται.

  Ωστόσο, την ίδια ώρα, έρχεται στο προσκήνιο, ως μείζονα προτεραιότητα πλέον, η επέκταση του Μετρό και στις περιοχές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, καθώς και της Σαλαμίνας, μέσα από την σχεδιαζόμενη ζεύξη ΠεράματοςΣαλαμίνας, η οποία σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, προβλέπει και τη συμπερίληψη μέσου σταθερής τροχιάς.

  Μία προτεραιότητα που φαίνεται ότι δεν υιοθετεί η κυβέρνηση, αφού στη διάρκεια των εγκαινίων των τριών νέων σταθμών στον Πειραιά («Δημοτικό Θέατρο», «Πειραιάς» και «Μανιάτικα»), ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε μελλοντικές επεκτάσεις του Τραμ ή του Μετρό προς τις πόλεις της Β’ Πειραιά, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα.

  Βεβαίως, θα είναι απολύτως αδικαιολόγητο πλέον, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, το Πέραμα και η Σαλαμίνα, πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με χιλιάδες εργαζόμενους στο λιμάνι, στους προβλήτες και στη Ζώνη Περάματος, να παραμένουν έξω και από τον σχεδιασμό για την επόμενη φάση επέκτασης του Μετρό.

  Σε συνέχεια των παραπάνω,

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1) Έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύνταξη των μελετών και τη δέσμευση των πόρων, προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση του Μετρό και στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική συνολικά στη Β´ Πειραιά;

  2) Ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προαναφερόμενων μελετών;

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

  Ραγκούσης Γιάννης
  Παππάς Νίκος
  Αλεξιάδης Τρύφωνας
  Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
  Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
  Βαρδάκης Σωκράτης
  Βαρεμένος Γιώργος
  Βερναρδάκης Χριστόφορος
  Γιαννούλης Χρήστος
  Γκιόλας Γιάννης
  Δρίτσας Θεόδωρος
  Ζαχαριάδης Κώστας
  Ηγουμενίδης Νίκος
  Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
  Κόκκαλης Βασίλειος
  Μάλαμα Κυριακή
  Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
  Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
  Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
  Παπαηλιού Γιώργος
  Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
  Φίλης Νίκος
  Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
  Χρηστίδου Ραλλία
  Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

  Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα