Το Μετρό φτάνει στον Πειραιά: Τα εγκαίνια, τα νέα δρομολόγια και οι τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Μετά από δέκα χρόνια εργασιών και με πέντε χρόνια καθυστέρηση, η ώρα της παράδοσης της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό ως τον Πειραιά έφτασε.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου 2022 οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό σε Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο θα εγκαινιαστούν παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αμέσως μετά (στις 14:00 το μεσημέρι σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ) θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η παράδοση της επέκτασης, μέσω της οποίας η γραμμή 3 θα γίνει η γραμμή του Μετρό της Αθήνας με τους περισσότερους σταθμούς (27, συμπεριλαμβανομένων όσων μοιράζεται με τον Προαστιακό), θα προκαλέσει ημερήσια αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό κατά 132.000 επιβάτες, μειώνοντας ημερησίως, τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000, όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους.

Τα δρομολόγια της γραμμής 3

Με το άνοιγμα της επέκτασης θα γίνει εφικτή η σύνδεση του Αεροδρομίου της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά σε λίγο λιγότερο από μία ώρα με απευθείας δρομολόγια (το αντίστοιχο δρομολόγιο του Προαστιακού ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, αλλά πραγματοποιείται μέσω μετεπιβίβασης στο Ρέντη τους τελευταίους μήνες). Καθώς όμως ο αριθμός των συρμών για τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν επαρκεί, η συχνότητά τους μεταβλήθηκε στα 36′ εδώ και λίγες μέρες.

Η συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 – 17:30) θα παραμείνει στα 4΄ και τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9΄ από 10΄.

Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30. Πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από το σταθμό Εθνική Άμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο.

Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας (κατά μία περίπου ώρα πλέον, σε σχέση με τις δύο ώρες πριν την πανδημία), οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Τελευταίοι συρμοί από το σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).

Οι αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές

Από την επόμενη μέρα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση των αλλαγών στις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν το κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η επόμενη φάση ανασχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πρόσθετες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα απαιτηθούν μετά την ολοκληρωμένη λειτουργία της γραμμής 3, κατόπιν εκτίμησης και αξιολόγησης της διαμορφωθείσας κατάστασης στο συγκοινωνιακό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Πιο αναλυτικά, θα ισχύουν τα εξής:

  • Η λεωφορειακή γραμμή 831 Αιγάλεω – Πειραιάς ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η λεωφορειακή γραμμή 810 Σχιστό – Κορυδαλλός τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός» και θα διασυνδεθεί με την Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.
  • Η λεωφορειακή γραμμή 830 Αγία Βαρβάρα – Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός».
  • Η λεωφορειακή γραμμή 846 Νεάπολη – Νίκαια – Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Νίκαια».
  • Η λεωφορειακή γραμμή 900, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια για να καλύψει την μεταβατική περίοδο μεταξύ της λειτουργίας των σταθμών μετρό «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» και των 3 νέων σταθμών του «Πειραιά», καταργείται.

Οι αφετηρίες και τέρματα των υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών παραμένουν ως έχουν.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*