Οι ειδήσεις της Παρασκευής: περισσότερες δράσεις για την ασφάλεια στις συγκοινωνίες και τι ζητάει ο Πειραιάς για το Μετρό

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Επανερχόμαστε στο θέμα των πινακίδων και των ονομασιών των σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά καθώς μαθαίνουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις, με το ζήτημα να μη θεωρείται λήξαν για πολλούς στην πόλη του Πειραιά. Τελευταία εξέλιξη είναι μία παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, μέσω επιστολών προς τη διοίκηση της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑ.ΣΥ., η οποία έχει και την πλήρη υποστήριξη της δημοτικής αρχής.

Αυτό που ζητά ο εμπορικός σύλλογος είναι η μετονομασία του σταθμού “Πειραιάς” καθώς και η αλλαγή συγκεκριμένων πινακίδων. Πιο αναλυτικά, κύριο αίτημα είναι να μπει η λέξη “λιμάνι” τόσο στην ονομασία του σταθμού, όσο και στις πινακίδες κατεύθυνσης των σταθμών που σήμερα αναγράφουν “Προς Δημοτικό Θέατρο” ώστε να είναι εντελώς ξεκάθαρο προς όλους πως με τη συγκεκριμένη γραμμή είναι δυνατή η πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την αλλαγή πινακίδων στο σταθμό Δημοτικό Θέατρο (ένα προφανώς πιο εύκολο να διευθετηθεί αίτημα) προκειμένου να είναι πιο ξεκάθαρο πού οδηγεί η κάθε έξοδος του σταθμού, τόσο σε επισκέπτες, όσο και δημότες της πόλης. Έτσι, για παράδειγμα, ζητείται η μετονομασία της εξόδου “Προς Πλατεία Μπακογιάννη” σε “Προς Πλατεία Μπακογιάννη/Δημοτικό Θέατρο Πειραιά”, αφού η επίσημη ονομασία της πλατείας είναι άγνωστη ακόμα και στους Πειραιώτες.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε γράψει για το πώς αποφασίστηκε η διατήρηση των ονομασιών των σταθμών (που «βαπτίστηκαν» από την Αττικό Μετρό χρόνια πριν ξεκινήσουν τα έργα) αλλά και των πινακίδων “Προς Δημοτικό Θέατρο”, οι οποίες δεν είναι εντελώς διαφωτιστικές για τους λιγότερο ενημερωμένους επιβάτες. Από την πλευρά της ΣΤΑ.ΣΥ. είναι σαφές πως υπάρχει δυνατότητα βελτιώσεων αλλά η μετονομασία ενός σταθμού (συν του ότι θα έπρεπε να γίνει μετονομασία τόσο των σταθμών των γραμμών 1 και 3 του Μετρό, όσο και του παρακείμενου σταθμού του Προαστιακού) θεωρείται αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση.

Η απορία της εβδομάδας: Ποιοι είναι περισσότεροι; Οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που μετακινούνται χωρίς τη χρήση προστατευτικής μάσκας (που παραμένει υποχρεωτική) ή οι επιβάτες που μετακινούνται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο (κι όμως, και το εισιτήριο παραμένει υποχρεωτικό); Έλεγχοι πάντως (ειδικά για τη χρήση μάσκας) δεν γίνονται.

Περισσότερη ασφάλεια στις συγκοινωνίες: Σαν κάτι να αλλάζει σταδιακά στα ΜΜΜ της Αθήνας όσον αφορά την ασφάλεια, με την παρουσία της αστυνομίας να εδραιώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και περισσότερες συλλήψεις. Από τη μια πλευρά, το σχέδιο «Αριάδνη» και η ανταποδοτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στα μέσα του ΟΑΣΑ φαίνεται να αποδίδει καρπούς με αρκετές συλλήψεις τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως για βανδαλισμούς στη γραμμή του ΗΣΑΠ μετά από αθλητικά γεγονότα. Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΑΔΑ, στα πλαίσια του σχεδίου Αριάδνη και από τις 08-03-2021 έως την 30-10-2022 έχουν πραγματοποιηθεί 55.086 έλεγχοι, 1.980 προσαγωγές και 477 συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα. Σε κάθε μέρα δηλαδή αναλογούν πάνω από 3 προσαγωγές ή συλλήψεις υπόπτων.

Πριν λίγες μέρες οργανώθηκε επίσης ειδική δράση στο πλαίσιο συμμετοχής της ΕΛ.ΑΣ. στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δυνάμεων Αστυνόμευσης Σιδηροδρόμων (Railpol), που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών και σε σταθμούς του Προαστιακού, κάτι που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το συγκεκριμένο μέσο. Βεβαίως ο χρόνος θα δείξει αν οι προσπάθειες αυτές θα έχουν και συνέχεια ή αν θα ατονίσουν όπως άλλες φορές στο παρελθόν. Προς το παρόν πάντως, οι επιβάτες του Προαστιακού εξακολουθούν να  αντικρίζουν καθημερινά περισσότερους διακινητές και χρήστες ναρκωτικών από αστυνομικούς, ενώ συχνές είναι οι επιθέσεις κατά συρμών με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε περιοχές της δυτικής Αττικής.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στην ΣΤΑ.ΣΥ. ποσό ύψους 13.912.957,63 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών, λόγω της ενεργειακής κρίσης, κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.2022 έως και 13.7.2022 και ποσό 4.387.090,61 ευρώ προς την Ο.ΣΥ. για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, εγκρίθηκε η καταβολή στην Ο.ΣΥ. ποσού ύψους 10.356.150 ευρώ για την 11η μηνιαία δόση της τακτικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Αποφάσεις Δ.Σ. για παραχώρηση του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο Σύνταγμα στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, στον πολιτιστικό σύλλογο Μακεδόνων Θρακών, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.μεΑ «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» (στον τελευταίο, με συμβολικό τίμημα). Επίσης, απόφαση για χορηγία επικοινωνίας στο Διεθνή θεσμό Greek International Women Awards (GIWA) και συνεισφοράς στην ΑΜΚΕ «Δείπνο Αγάπης» με τη σίτιση 350 άστεγων συνανθρώπων μας.

  • Προκήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την ανάθεση υπηρεσιών τοποθέτησης αντιμικροβιακών φύλλων χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής κτιριακών εγκαταστάσεων της Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προετοιμασία προσλήψεων στις συγκοινωνίες και οι προσπάθειες «απαγόρευσης» των απεργιών

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*