Τα νέα του σιδηρόδρομου: σημαντική αύξηση επιβατών το 2022 στο σιδηρόδρομο, σοβαρό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της Hellenic Train

* * * Αλαλούμ το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου με τα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών, με πολλές ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων. Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου κατήγγειλε πως οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train «σταμάτησαν τα δρομολόγια του Προαστιακού Ρίο-Αγ. Ανδρέας για ψύλλου πήδημα», με αφορμή μία ζημιά σε διάβαση.

* * * Ταλαιπωρία χτες το πρωί με το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 54 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη όταν ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος στην περιοχή της Δεκέλειας. Οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους με την αμαξοστοιχία 56 από το σταθμό των Αφιδνών. Προβλήματα σήμερα το πρωί, εν μέσω βροχής, και στον Προαστιακό της Αθήνας με ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων.

* * * Η επαναφορά ενός πρωινού και ενός απογευματινού δρομολογίου στη γραμμή Αθήνα – Λιανοκλάδι από τα τέλη Φεβρουαρίου συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train κ. Μ. Capotorto, τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Σ. Πατέρα, υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. (Σχόλιο: Αν για να λύνονται τα προβλήματα του σιδηρόδρομου πρέπει να κάθονται 5-10 σε ένα τραπέζι, γιατί αυτό να μη συμβαίνει σε μόνιμη βάση;)

* * * Αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2019, μεταφέροντας 15,5 εκατ. επιβάτες αλλά και των εσόδων στις επιβατικές μεταφορές (+10%) κατέγραψε η Hellenic Train το 2022 όπως αναφέρει δημοσίευμα της ΜτΚ. Τα έσοδα της εταιρείας από το μεταφορικό έργο έφτασαν τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ ήταν έσοδα από εισιτήρια και τα 15 εκατ. ευρώ έσοδα από εμπορευματικές μεταφορές. Σε αυτά προστίθενται και 50 εκατ. ευρώ από την κρατική επιδότηση για τις άγονες γραμμές. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν και τα έξοδα λόγω του ενεργειακού κόστους ενώ και οι δαπάνες για το προσωπικό αυξήθηκαν κατά 10% αφού προσλήφθηκαν 220 εργαζόμενοι.

Μακεδονία της Κυριακής

* * * Συμβάν σοβαρού ατυχήματος την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο κεντρικό εργοστάσιο της Hellenic Train στον Πειραιά καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ-Σ). Όπως αναφέρεται, ντηζελομηχανή χτύπησε ηλεκτράμαξα που ήταν ανασηκωμένη σε γρύλους με αποτέλεσμα αυτή να πέσει από τους γρύλους. Ευτυχώς κάτω από την ηλεκτράμαξα και μέσα σε αυτή, εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν τεχνίτες. Μεταξύ άλλων, η παράταξη ζητά την πρόσληψη προσωπικού, των εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, εκπαίδευση προσωπικού κ.ά. Από την πλευρά της Hellenic Train, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το συμβάν ή αντίδραση στην ανακοίνωση των εργαζόμενων, ενώ καθώς ακόμα δεν έχει συσταθεί η νέα αρχή που θα εξετάζει τα σιδηροδρομικά συμβάντα και ατυχήματα, δεν αναμένεται -εκτός απροόπτου- και κάποια ανεξάρτητη διερεύνηση.

* * * Δεν λέμε, χρήσιμη η ενημέρωση της Hellenic Train μέσω Telegram για τις μεταβολές δρομολογίων στο σιδηρόδρομο αλλά χρειάζεται και λίγο «κράττει». Δεν είναι ανάγκη η ίδια ανακοίνωση για μεταβολές δρομολογίων να στέλνεται ξανά και ξανά, ακόμα και πολλές φορές μέσα στην ίδια μέρα, κάθε μέρα. Υπερβολές σαν κι αυτές μετατρέπουν την ενημέρωση σε spamming. Εδώ και καιρό άλλωστε αναγνώστες μάς γράφουν ότι απεγκατέστησαν την εφαρμογή λόγω των πολλών μηνυμάτων (εμείς προτείνουμε την επιλογή “Mute” – σίγαση).

* * * Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων συνεχίζει να ρίχνει βάρος στην ανάγκη ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα δικαιώματά τους στο σιδηρόδρομο. Η μη ενημέρωση εξάλλου, αποτελεί και «όπλο» της οποιαδήποτε σιδηροδρομικής εταιρείας καθώς ως γνωστόν, αποζημιώσεις δεν δίνονται αν ο εκάστοτε επιβάτης δεν τις ζητήσει. Αναμένουμε επομένως να δούμε αν θα αλλάξει κάτι και από την πλευρά της Hellenic Train ως προς την ενημέρωση των επιβατών.

* * * Για τις 7 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, αρχικού προϋπολογισμού 106,9 εκατ. ευρώ, καθώς αρκετές εταιρείες ζήτησαν παράταση.

* * * Καλάβρυτα: Αν και μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία του έργου της επέκτασης του Οδοντωτού σιδηρόδρομου προς την Αγία Λαύρα // Πάτρα: Εναλλακτικά σχέδια καταστρώνουν σε ΕΡΓΟΣΕ και Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε περίπτωση που η πρόταση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο – Πάτρα απορριφθεί εκ νέου // Ήπειρος: Ούτε στο πρόγραμμα του 2023 τα 7,5 εκατομμύρια για τη μελέτη του τρένου

* * * Η καλή είδηση της εβδομάδας είναι η επαναφορά από την περασμένη Κυριακή 22 Ιανουαρίου των σιδηροδρομικών δρομολογίων 1731/1732 της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Θεσσαλονίκη, αντικαθιστώντας τα δρομολόγια λεωφορείων.

* * * Γερμανία: Τρένο παραδόθηκε στις φλόγες και άρχισε να κινείται εκτός ελέγχου // Γαλλία: Εμπρησμός από πρόθεση στα καλώδια του σταθμού Γκαρ ντε λ’ Εστ στο Παρίσι // Σε εξέλιξη οι μελέτες για την κατασκευή του τρίτου σιδηροδρομικού σταθμού της Λιλ // Μία νέα συνεργατική εταιρεία με 13.000 μετόχους σχεδιάζει να δρομολογήσει τρένα σε περιοχές της Γαλλίας που υποεξυπηρετούνται // Ηνωμένο Βασίλειο – Γαλλία: Κατά 30% είναι μειωμένη σε σχέση με το 2019 η επιβατική κίνηση στα δρομολόγια της Eurostar μεταξύ Λονδίνου – Παρισιού  // Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα νέα δρομολόγια που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρουμανία // Εν μέσω πολέμου, η Ουκρανία ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό ηλεκτρικών τρένων // ΗΠΑ: Άνοιξε μετά από πολλές καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού ο σταθμός Grand Central Madison της Νέας Υόρκης για τα προαστιακά δρομολόγια προς το Λονγκ Άιλαντ // Κίνα: Νέα προαστιακή γραμμή μήκους 52,4 χλμ. // Νότια Κορέα: Υπό σχεδιασμό νέες προαστιακές γραμμές\

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*